Prisjakt

Löparskor - det här ska du tänka på

Med rätt skor på fötterna är det skönare och roligare att löpträna

Funderar på att köpa nya löparskor? Här går vi igenom viktiga saker att hålla koll på kring löparskor. Bland annat tipsar vi om vanliga varningstecken på att skorna måste bytas och tipsar om vad som är viktigt att kolla efter när du köper nya.

Dåliga skor som gör att man springer med en onaturlig löpstil kan vara skadligt för både nybörjaren och den som är elittränad. Därför är det viktigt att du använder löparskor som är väl anpassade för både fötter och löpstil.

Här är några tips på vad du ska tänka på inför valet.

Lästips

Rätt sko på rätt fot gör löpningen roligare. Foto: Kikovic, iStock.com

Bra skor är anpassad för dina fötter

Beroende på hur flexibla dina anklar är så kan fötterna antingen pronera eller supinera. Det betyder att du har en vinkel mellan skenbenet och foten, eller enklare förklarat att du tenderar att gå mer på insidan eller utsidan av foten.

Att pronera eller supinera betyder inte nödvändigtvis att du måste korrigera med en sula eller inlägg. Det beror på hur kraftig vinkeln är.

Om du inte har några problem när du är ute och springer så behöver du sannolikt inte korrigera något. Känner du obehag och har en tydlig vinkel bör du däremot undersöka om du ska välja nya skor som är anpassade för pronerande eller supinerande fötter.

Pronering betyder att du använder fotens insida mest vid nedslag medan supinering betyder att utsidan används mest. Ett neutralt steg är att du sätter ner foten rakt utan övervägande del på någondera sida. Du har alltså en centrerad fothållning.

Här hittar du löparskor för fötter som pronerarsupinerar eller har ett neutralt steg.

Rätt form på skon avlastar dina fötter

Fotens form har också betydelse. Är du plattfot med ett lågt fotvalv behövs extra stabilitet i hålfoten. Har du ett högt fotvalv är en neutral skomodell som är anpassad för detta bäst. Väljer du fel är risken att foten inte avlastas på bästa sätt vilket kan ge krampkänningar.

Om du inte vet vilken typ av fot du har är det bra om du pratar med personalen i en sportbutik. De kan ofta ta reda på detta genom att du går på ett löpband eller står på en speciell glaslåda med speglar.

Vill du kolla hemma kan det göras med en bit papper och lite vatten. Ta ett pappersark och lägg på golvet, blöt in foten ordentlig och ta ett steg på pappret. Ju mer du ser av foten i avtrycket desto lägre fotvalv.

Är du osäker kan du gå till en butik som kan mäta och kolla dina fötter. Då får du professionell hjälp med att hitta rätt skor för just dina fötter.

Så kollar du om fötterna pronerar eller supinerar

1) Kolla undersidan på skorna
Är sulan mer sliten på insidan av skorna så pronerar fötterna och är sulan mer sliten på utsidan så supinerar de.

2) Filma dig själv i slowmotion
Använd mobiltelefonen och filma dig själv bakifrån när du springer på ett löpband. Då ser du enkelt vinkeln på fötterna vid varje steg.

Skillnaden mellan nya och slitna löparskor. Foto: OlafSpeier, iStock.com

Dina löparskor klarar upp till 200 mils löpning

Indikationer på att de gamla skorna måste bytas är att du börjar få skavsår eller att materialet i skon går sönder. Sprickor i gummimaterialet, tyg som inte håller och att det börjar läcka in vatten under foten är klara signaler om att man bör leta sig till en affär.

Sportindustrin säger att löparskor ofta inte klarar mer än upp till 150 mils användning, eller några års bruk, innan de måste bytas. Forskning däremot visar att många skor klarar betydligt mer än så, uppemot 200 mil.

För användaren gäller det att själv känna efter om skorna fortfarande är bra eller inte. Döm inte ut skorna redan i garderoben utan ta på dem och testa åtminstone två eller tre rundor innan de bedöms vara oanvändbara.

Om det är så att skorna måste bytas så följer här under några praktiska tips inför nyvalet.

Så ökar du livslängden på dina löparskor

  • Använd bara löparskorna när du springer
    Undvik att använda löparskorna som vardagsskor. Det sliter onödigt hårt på skorna och det är bättre om du har ett par gamla, uttjänta löparskor som vardagsskor i värsta fall.
  • Håll löparskorna rena och torra
    Ta hand om dina skor och håll dem rena så ökar chansen att de håller länge. Torka av dem och lufttorka om de är blöta. Kör aldrig skorna i tvättmaskin eller torktumlare.
  • Rotera med ett andra par löparskor
    Med två eller fler par löparskor får skorna vila mellan löparrundorna. Det är bra om du är ute i blötväder och för att den komprimerade sulan ska kunna återställas till normalläget.

Så vet du om löparskorna måste bytas

1) Yttersulan är nedsliten så att du ser mellansulan

2) Du känner obehag kring knä och fotleder

3) Gummidelar spricker och läcker in vatten

4) Tydligt ojämnt slitage på yttersulan

Minimalistskor är inte för nybörjaren. Foto: Masudnpathan, iStock.com

Typer av skor

Löparskor är uppdelade i herrmodeller och dammodeller som bortsett från färgen kan vara svåra att se skillnad på.

Anledningen till att tillverkarna delar upp skorna efter kön är för våra kroppsliga skillnader som gör att det måste göras anpassningar för detta.

Herrskor har exempelvis ofta en högre densitet i mellansulan eftersom män är generellt tyngre än kvinnor. Lästen är också rakare och skorna är generellt bredare med fler storlekar att välja mellan.

Damskorna i sin tur har ofta smalare häl och bredare framfot med en generellt smalare design. Det finns dock inget som säger att du inte kan välja en sko för det andra könet.

Vilka typer av skor finns det då att välja mellan? Här är de fyra vanligaste idag.

  • Mängdträningsskor är de vanligaste och oftast det bästa valet när du köper löparskor. De fungerar för alla former av träning, från löparrundan i skogen till gymmet, har god dämpning och stabilitet samt håller länge.
  • Minimalistskor är de tunnaste, lättaste skorna med minimal sula för en så nära markkontakt som möjligt. De fungerar med alla former av löpning men tar tid att vänja sig vid och kräver att du springer på ett lite annorlunda sätt än med traditionella löparskor.
  • Lättviktsskor, även kallade tävlingsskor, är det närmaste du kommer minimalistskor utan att vara det. De har en begränsad stabilitet och mindre dämpning än många andra löparskor. Vikten är så låg som möjligt för att inte begränsa i spåret eller tävlingen.
  • Terrängskor har en grövre design med rejäl sula som är lämpad för riktigt tuffa underlag. Här är det styrka och grepp som gäller för dig som gärna springer i skogen eller på de lerigaste stigarna. Saknar dämpningen som mängdträningsskor har men kompenseras av det mjukare terrängunderlaget.

Viktigt att veta om minimalistskor

Minimalistskor kallas även för barfotaskor och kännetecknas av att de har en supertunn sula.

Målet med minimalistskor är att du ska få maximal markkänsla och rörelsefrihet. Samtidigt får du ett tunt skydd mot underlaget utan att det påverkar löpsteget.

Det klassiska löpsteget innebär att du först sätter ner hälen och sen rullar på foten till tårna. Med minimalistskor flyttar du nedslaget och belastningen till fötternas främre del vilket gör att hälsenan sträcks ut mer.

Eftersom minimalistskor ändrar sätter du springer på så är det viktigt att gradvis byta ut dina gamla, traditionella löparskor. Börja med 30 minuter per dag i dina nya minimalistskor så att fötterna och benen vänjer sig.

Det är viktigt att skynda långsamt. Med tiden kan du gå hela dagar i dina nya, supertunna skor – men börja sakta och försiktigt.

Rätt löparskor gör höstträningen roligare och säkrare. Foto: sportpoint, Adobe Stock

Rätt löparskor gör skillnad på hösten

Det är stor skillnad på hur olika löparskor klarar blöta och hala förhållanden i löparspåret.

Om du använder tygskor med hård yttersula är risken att du både får blöta fötter och halkar runt på marknen med dålig greppförmåga. Planerar du att träna i när det är blött och kallat så är det bättre med en ordenlig höstsko som är anpassad för lite tuffare förhållanden.

En bra löparsko för kyliga och blöta höstdagar har en mjuk yttersula av gummi med ett grövre mönster. Helst ska mönstret vara uppdelat i sektioner som rör sig oberoende av varandra för extra greppförmåga. Ovansidan på löparskorna ska ha ett vattenavstötande material, exempelvis gore-tex, och tårna skyddas av en förstärkning som hindrar vatten och stötar.

Du hittar alla vattentåliga löparskor på Prisjakt här. Om du vill ha vattentåliga löparskor med gore-tex så finns de här.

3 utmärkta löparskor för 2022/2023

Asics Gel-Nimbus 24

Den här löparskon är toppvalet för 2022 hos populära webbsajten Runner's World. Skorna är anpassade för ett neutralt steg på platt underlag och väger in på 247 gram (dam) respektive 290 gram (herr). Ett prisvärt alternativ som är inne på sin 24:e iteration med många förbättringar genom åren. Med Gel-Nimbus 24 har bland annat en lättare och mjukare mellansula. Ett toppenval för strax över tusenlappen.

Se pris och tillgänglighet på Asics Gel-Nimbus 24 här:

Hoka Bondi X

Den här skomodellen är rejält mjuk i nedslaget, men ger samtidigt en bra skjuts framåt i steget. Den senaste varianten av Hoka Bondi X har en ny mellansula av kolfiber vilket gör att tyngden ökar något jämfört med normalversionen av skon. Det är dock bara snäppet tyngre än Asics Gel-Nimbus 24 med 300 gram för herrskon och 257 gram för damskon. Ett passande val för alla motionärer och normallöpare.

Se pris och tillgänglighet på Hoka Bondi X här:

New Balance Fuelcell Prism V2

Med New Balance Fuelcell Prism V2 får du en stabil löparsko anpassad för dig som behöver extra stöttning i nedslaget. Skon är lättviktig med sina 260 gram (herr) respektive 200 gram (dam) men utan att kompromissa med bekvämligheten även när du springer längre sträckor.

Se pris och tillgänglighet på New Balance Fuelcell Prism V2 här:

Sitter skon obekvämt? Prova en sula. Foto: sportpoint, iStock.com

Komplettera med en stabil innersula

Det kan vara riktigt knepigt att hitta löparskor som sitter helt perfekt på båda fötterna. Ofta har vi små variationer i fotlängd och i höjden på fotvalvet som gör att ena eller båda skorna blir obekväma.

En bra innersula, även kallat skoinlägg, gör att skorna får bättre passform på fötterna och ökar även komforten i löpsteget. Genom att stötta i löpsteget minskar du risken för kramp under foten eller snedbelastning som i värsta fall kan leda till skor i både knä och rygg.

Det bästa och dyraste alternativet är formgjutna innersulor som anpassas efter dina fötter. Formgjutna innersulor tar hänsyn till skillnaderna mellan vänster och höger fot, och är perfekt anpassade för hur dina fötter pronerar.

Innersulor som är anpassade för dina fötter kan du bland annat skaffa hos ortopeder och i vissa sportbutiker.

Ett billigare alternativ är standardsulor som du köper direkt i butik. De är inte anpassade efter dina fötter, men ger ändå högre komfort och bättre passform i skorna. De kan även vara avlastande om du har hälsporre eller andra problem med den bakre delen av fotvalvet.

Ett tips är att välja innersula samtidigt som du köper löparskor. Helst i butik så att du kan prova sulorna och skorna tillsammans. Det är viktigt att innersulan fungerar bra med ditt fotvalv så att undersidan av foten avlastas på rätt sätt.

Vissa sportklockor kan berätta om du springer snett med kroppen. Foto: LeonidKos, iStock.com

Löpning påverkar hela kroppen

Inte bara fötterna påverkas när du springer, även knän och höfterna belastas för varje steg. Du ska ha en jämn belastning fördelat på båda sidorna av kroppen.

Vill du kolla hur mycket du använder ena eller andra sidan kan du använda en sportklocka som räknar ut balansen i stegen. För stor övervikt till en sida kan vittna om att du inte springer på rätt sätt, vilket i sin tur kan ha med skorna att göra.

Om du kompenserar en dålig löpstil med att belasta ena sidan mer än den andra finns risken att du drabbas av problem med knä och skenben. Se därför till att springa på ett så balanserat som möjligt.

Text:
Daniel Haaf

Publicerad:
27 april 2021

Uppdaterad:
19 juli 2021

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.