Välj rätt powerbank – här är bästa tipsen
Med en powerbank laddar du både mobiltelefoner och andra batteridrivna apparater utanför hemmet. Att välja rätt kan vara lite knepigt eftersom du behöver ta hänsyn till en rad olika tekniska aspekter. Här har vi delat upp beslutsprocessen i sex tydliga steg som hjälper dig på vägen.
Batterikapacitet (mAh)
Första steget är att ta reda på hur mycket ström som får plats i batteriet på din mobiltelefon. Batterikapaciteten mäts i milliamperetimmar, som förkortas mAh. Du behöver alltså ta reda på hur många milliamperetimmar batteriet i din mobiltelefon rymmer.
Informationen finns oftast tryckt på batteriet, men om du inte kommer åt batteriet kan du googla efter siffran. Du kan också söka efter din mobiltelefon på Prisjakt, där informationen finns angiven bland egenskaperna.
Om du väljer en lite dyrare powerbank som även kan ladda bärbara datorer bör du välja en modell med så hög kapacitet som möjligt.
Antal laddningar
Andra steget är att bestämma hur många gånger du vill ladda din mobiltelefon. Minst två laddningar är att rekommendera för den som ofta pendlar eller reser mycket.
När du använder en powerbank går en del av laddningen till spillo i form av värme. Räkna på runt en tredjedel av den totala kapaciteten går förlorad på de mindre effektiva modellerna. Om du vill ladda en Huawei P20 som rymmer 3 400 milliamperetimmar fullt två gånger behövs alltså en powerbank på runt 10 000 milliamperetimmar.
Tänk på att fler milliamperetimmar i stort sett alltid betyder större powerbank rent fysiskt. Har du ont om utrymme i exempelvis väskan eller jackan fungerar så klart en mindre modell.
Utgående strömstyrka (A)
Nu har vi tagit reda på hur mycket ström du behöver. Nästa steg är att ta reda på hur snabbt du vill att den ska överföras från powerbanken till din mobiltelefon. Det kallas strömstyrka och mäts i ampere, som förkortas A.
Det spelar egentligen ingen roll hur många ampere mobiltelefonen och powerbanken har – mobilens batteri kommer att laddas i alla fall. Det som skiljer är hur snabbt det går.
Om du vill att laddningen ska gå så snabbt som möjligt ska powerbanken kunna ge åtminstone lika många ampere som din mobiltelefon kan ta emot. Nyare mobiltelefoner klarar nästan alltid drygt 2,0 ampere, men om du vill veta brukar man hitta informationen på tillverkarens webbplats.
Laddaren till Samsung Galaxy S9 har en maximal strömstyrka på 2,0 ampere. Om du köper en powerbank som bara kan ge 1,0 ampere, kommer laddningen att ta dubbelt så lång tid jämfört med en som kan ge 2,0 ampere.
Du behöver däremot aldrig vara rädd för att powerbanken ger fler ampere än mobiltelefonen kan ta emot, eftersom mobiltelefonen bara använder så många ampere den behöver.

Ladda flera prylar samtidigt med två eller fler portar
Ingående strömstyrka (A)
Tidigare tittade vi på hur snabbt powerbanken kan ladda mobiltelefonen. I det här stycket tittar vi på hur snabbt powerbanken kan ladda sig självt, den så kallad ingående strömstyrkan.
Det är extra viktigt att ta hänsyn till om du spanar efter större powerbanks som rymmer upp mot 10 000 milliamperetimmar. Med låg ingående strömstyrka kan de annars ta upp mot ett halvt dygn att ladda. En powerbank med en ingående strömstyrka på 1,0 ampere tar dubbelt så lång tid att ladda som ett på 2,0 ampere.
För att ta reda på hur många ingående ampere powerbanken har kan du kolla på tillverkarens eller butikens webbplats.
Tänk på att det ibland inte följer med laddare eller laddkabel till powerbanken. I många fall förlitar sig tillverkaren på att du redan har en laddare och USB-kabel liggande hemma. Många gamla laddare ger bara 1,0 ampere. Det betyder att en powerbank med en ingående strömstyrka på 2,0 ampere bara kan ladda på halvfart. Nyare batteriladdare klarar ofta 2,0 ampere eller mer, vilket innebär full laddhastighet i powerbanken.
Om du kopplar in powerbanken via USB till din dator, kan en USB 3.0-port ge 0,9 ampere.
Portar
Många powerbanks har flera olika portar. Det vanligaste är helt vanliga USB-portar, som passar till det mesta. På senare tid har det även börjat dyka upp USB-C-portar, som passar exempelvis Apples nyaste datorer. De kan ge högre laddhastigheter.
Kolla så att det du tänker ladda går att koppla in i powerbanken rent fysiskt. Fundera också över hur många portar du behöver. Och när du gör det, slå ett öga på det här med ampere igen.
Det är inte säkert att alla portar på powerbanken ger samma antal ampere. Det är inte heller säkert att du kan köra maximalt antal ampere på samtliga portar samtidigt, eftersom batteriet kan ha en lägre total strömstyrka. En powerbank med tre portar på vardera 2,0 ampere kan till exempel ha en totalstyrka på 4,0 ampere. Då kommer du att få ut högst 4,0 ampere totalt, oavsett hur du gör.

En portabel laddare med solpanel kan användas längre utan strömuttag.
Extra finesser
Det finns powerbanks med specialfunktioner. En kan vara att de är utrustade med solpanel, som gör dig oberoende av vägguttag så länge det är fint väder. En annan kan vara att powerbanken egentligen består av helt vanliga, laddningsbara batterier som du kan byta ut.
En funktion som man bör lägga extra tankemöda på är indikatorn som visar hur mycket ström som finns kvar. Den kan bestå av ett litet antal lampor eller en mer exakt display. I en del fall finns det ingen indikator alls, vilket gör det svårt att uppskatta när batteriet är slut.
I några fall är powerbanken utrustad med ficklampa eller väderskyddande hölje. I bland följer det med kablar eller ett fodral.