Bästa tillbehören för aktivitetsarmband
Innan man köper ett aktivitetsarmband bör man kolla upp vilka tillbehör som går att köpa till. Finns extra batterier, armband eller skärmskydd? Kan man köpa vilken usb-kabel som helst för att ladda batteriet om originalladdaren går sönder? Det kanske känns som små frågor men när det gäller kan de spara mycket tid och pengar om man funderar ut vilka tillbehör som finns redan innan ett köp.
Här under tipsar vi om några punkter man bör ha med i beräkningarna innan ett köp. Många tillbehör använder så kallat proprietär teknik och kan endast köpas via tillverkarens egna butiker, något som snabbt drar upp priset jämfört med lösningar som kan köpas i var och varannan elektronikbutik. Det kanske inte är något som gör att man avstår från ett köp, men man bör vara medveten om vad som finns.
Tillbehören du bör hålla koll på
- Skärmskydd är inte ett måste men kan förlänga livslängden på aktivitetsarmbandet eftersom repor på en eventuell display riskerar att göra den omöjligt att avläsa med tiden. En del modeller använder ett material eller form som kan göra det svårt att använda skärmskydd, så man får prova sig fram om det är något skärmskydd som fungerar. Ett tips är att köpa skydd som man själv klipper ut rätt form från eftersom.
- Extra armband fungerar inte med alla modeller men de som har bytbara armband kan förlänga livslängden eftersom risken med band som går sönder eller skärmar som repas inte är lika påtagliga. För några hundralappar kan en aktivitetsmätare få nytt liv så länge batteriet håller.
- Laddningskabel följer med de flesta aktivitetsarmbanden men i flera fall är det ingen generisk usb-kontakt som används utan en proprietär lösning. Det betyder att man måste köpa en ny kabel direkt från tillverkaren om behovet skulle uppstå och det kan betyda högre kostnader och längre leveranstid än om man har en modell som använder vanlig usb-kontakt.
- Pulsband är ett extratillbehör som utökar eller kompletterar befintlig funktionalitet med möjligheten att avläsa kroppens puls. Fördelen med detta är att man får en mer komplett bild av den övergripande hälsan och hur hårt man tränar. En del aktivitetsarmband har inbyggd pulsmätare men de ger sällan en helt korrekt avläsning, för det krävs ett pulsband som har bättre teknik.
- Extra batteri finns att köpa till aktivitetsarmband med utbytbart batteri istället för ett uppladdningsbart som är inbyggt. Många av dessa har mycket lång livslängd på upp till ett år eller mer men saknar ofta de mer avancerade funktionerna som finns i modeller med inbyggda batterier.
- Trådlös synkroniseringsdocka kan finnas till de mer avancerade modellerna med stöd för trådlös anslutning. Med dessa slipper man använda kabel för att föra över aktivitetsdata från mätaren till datorn, men tänk på att det redan medföljer synkroniseringslösningar till en del modeller.
- Hörlurar för aktivitetsarmband och sportklockor som har inbyggt lagringsutrymme för musik. Ladda över dina musikfiler, antingen som mp3-filer eller via en kompatibel musiktjänst. Sen slipper du mobiltelefonen på löprundan eftersom du har allt aktivitetsmätaren på handleden.
Applikationerna i din mobiltelefon
Ett tillbehör som man kanske inte tänker på inför ett köp är hur aktivitetsarmbanden kan anslutas till mobiltelefonen via olika applikationer.
Alla de stora tillverkarna har egna applikationer som klarar olika funktioner, men det finns även mängder av träningsrelaterade applikationer från tredjepartsutvecklare som har stöd för olika träningsarmband.
Det finns även lösningar för att implementera data från vissa träningsarmband direkt med aktivitetsinformationen som sparas av olika mobiltelefoner. Som exempel kan vi använda de senare iPhone-telefonerna som kan mäta steg, avstånd och antal trapport. Den informationen kan med hjälp av en tredjepartsapplikation slås ihop med data från ett Fitbit-armband för att bli mer komplett.
En annan sak som kan vara värd att titta efter är möjligheten att hitta ett borttappat aktivitetsarmband med hjälp av mobiltelefonen. Om modellen kan ge ljud eller vibrationer ifrån sig finns möjligheten att aktivera dessa funktioner från en telefon och därmed göra aktivitetsarmbandet lättare att hitta, exempelvis om den hamnat under en massa papper eller bakom soffan.
Hur väl det fungera och med vilka telefoner, aktivitetsarmband och applikationer varierar från modell till modell. Därför bör man kolla noga vad som gäller idag om man vill kunna göra mer än att bara använda egna applikationen från tillverkaren.
Inte skaffat ett aktivitetsarmband än? Här kan du prisjämföra alla aktivitetsarmband på Prisjakt.