Prisjakt

Pappersbok, e-bok eller ljudbok – det här ska du tänka på

Enkelheten med pappersböcker, smidigheten med e-böcker eller friheten med ljudböcker – vad är egentligen bäst? Här är våra tips och råd i valet.

Planerar du att läsa mer böcker? Kanske funderar du på att prova ljudböcker eller se om digitala böcker är den moderna vägen att gå? Här tipsar vi om fördelarna och nackdelarna med de olika alternativen som finns idag – pappersböcker, e-böcker och ljudböcker.

Att hålla i en välläst bok har en oslagbar känsla. Foto: Alina, Adobe Stock

Pappersböcker

Det är något speciellt i att kunna hålla boken i händerna. Känslan av det sträva pappret, trycket på sidorna, vikten och hela upplevelsen med att vända bladen i en riktig bok är oslagbar.

När du är klar med boken så delar du enkelt den den med någon annan. Ofta är det bekvämare att bokmärka och hitta tillbaka till tidigare avsnitt i en fysisk bok, speciellt med fackböcker. Och hur mysigt är det inte med en hel bokvägg hemma i vardagsrummet eller minibiblioteket?

Dessutom kräver pappersböcker inte ett fulladdat batteri. Även om mobiltelefonen, surfplattan eller läsplattan har lågt batteri så slipper du panikleta efter ett laddningsuttag för att fortsätta läsa. Den analoga upplevelsen är ofta oslagbar - men inte helt osårbar.

Pappersböcker är inte vattentåliga. Om oturen är framme så är risken att du har en förstörd bok resten av sommaren eller resan. Sidor kan gå sönder om man bläddrar för snabbt och trycksvärtan sätter sig i fingrarna, vilket inte är roligt om man har vita kläder på sig.

Dessutom tar pappersböcker mycket större plats än en e-bok i läsplattan och det blir snabbt ansträngande för ögonen om ljuset inte är perfekt. När synen blir sämre med åren så går det inte att ändra storleken på texten likt med en läsplatta (om du inte använder ett förstoringsglas så klart).

Se tusentals böcker och jämför priset här.

Fördelar

  • Du äger böckerna du köper
  • Böcker är enkla att dela med andra
  • Det behövs inget batteri för att de ska fungera
  • Känslan av att hålla i en bok är oslagbar (tycker vi)
  • Det är underbart att kunna välja bok från bokhyllan

Nackdelar

  • Böcker och vatten är ingen bra kombination
  • Krävs stor yta i hemmet om du har många böcker
  • Tyngre att ta med på resan än läsplatta och ljudbok
  • Kan vara svårt att få optimalt ljus för att läsa

Populäraste böckerna just nu

Med hundratusentals böcker att välja på så kan det vara svårt att veta vad som är populärt just nu. Tacksamt nog finns många olika topplistor som guidar oss rätt i bokdjungeln, och en av de bästa är kanske den som Google erbjuder. Vi vet vilka bokserier som är mest eftersökta på Google och vi tipsar om de absolut största på vår boktipssida.

Se alla bok- och författartipsen här.

5 populäraste just nu

  1. Harry Potter-serien
  2. Böcker av Astrid Lindgren
  3. Ungdomsböckerna i Pax-serien
  4. Böcker av Sofie Sarenbrant
  5. Böcker av Selma Lagerlöf
E-boksläsare kan husera tusentalsböcker och är smidiga att ta med. Foto: bady qb, Unsplash

E-böcker

Det är väldigt smidigt att läsa e-böcker. Alla böcker sparas digitalt så att du kan läsa dem på läsplattan, mobiltelefonen, surfplattan och datorn. De tar ingen fysisk plats i hemmet, är redo att läsas direkt när du köpt dem (ingen väntan på sega leveranser här inte) och digitala böcker är ofta snäppet billigare än pappersböcker.

Många läsplattor har belysning till skärmen som hjälper i dåliga ljusförhållanden och med inbyggd ordlista slår du enkelt upp knepiga ord. Du kan också översätta mellan språk och markera citat så att du hittar dem vid ett senare tillfälle. Läsplattor är ofta vattentåliga så att du inte behöver vara rädd för badkaret eller poolen, och många modeller stöder låneböcker hos svenska bibliotek.

Läsplattor är dock inte helt utan sina sämre sidor. De har visserligen lång batteritid, men även en läsplatta måste laddas då och då. De är mer bräckliga, skärmen kan repas och det är dyrare att komma igång med en läsplatta än med pappersböcker. Dessutom äger du inte dina böcker när du köpte dem digitalt (läs mer längre ner).

Läs mer om läsplattor och varför de är praktiska här.

Fördelar

  • Enkelt att köpa och låna direkt från läsplattan
  • E-böcker tar ingen plats i hemmet
  • De flesta läsplattorna är vattentåliga
  • Inbyggd belysning är bra för ögonen
  • Lätt att slå upp ord med ordlista i läsplattan
  • Du kan ändra storlek på texten och byta typsnitt

Nackdelar

  • Du äger inte böckerna du köper
  • Svårt eller omöjligt att dela böcker med andra
  • Kostar mer att komma igång med en läsplatta
  • Kräver att du håller koll på batterinivån
Ljudböcker är perfekt när du vill ha båda händerna fria. BullRun, Adobe Stock

Ljudböcker

En nackdel med att läsa böcker är att de kräver all uppmärksamhet. Blicken måste fokusera på texten och ofta är händerna upptagna med att faktiskt hålla i boken också. Med ljudböcker slipper du det problemet. Du kan lyssna på en spännande berättelse samtidigt som du gör andra saker, som att promenera med hunden eller ta hand om tvätten.

Många moderna läsplattor har stöd för ljudböcker så att du kan kombinera dem med vanliga e-böcker. De fungerar så klart lika bra i mobiltelefonen och surfplattan om du föredrar det.

Precis som med vanliga böcker så är det flera saker som måste falla på plats om du ska uppskatta en ljudbok. Röstskådespelaren måste exempelvis ha rätt ton och tempo för just din smak. Med en ljudbok använder du inte din inre röst för att skapa den mentala bilden av vad som händer i boken – här är det någon annan som gör det åt dig, och det kan vara svårt när talet inte matchar hur vi tycker att det borde låta.

Samtidigt finns en fara med ljudböcker i att man glömmer bort att lyssna på talet. Plötsligt blir ljudboken lite som bakgrundsmusik när fokus flyttar från handlingen i boken till tvätthängandet.

Fördelar

  • Perfekt när du är på gående fot eller sitter i bilen
  • Du har händerna fria och kan ändå avverka böcker
  • Lättare att slappna av och du kan blunda när du lyssnar

Nackdelar

  • Kostar normalt mer än pappersböcker och e-böcker
  • Inte alla röstskådespelare har en bra röst för ditt tycke och smak
  • Svårt att kombinera ljudbok och e-bok eller pappersbok

Ett tips: Ljudboksdramatiseringar

Om du vill ha mer inlevelse och inte förlita dig på att röstskådespelaren i ljudboken har exakt rätt röst så ska du kolla på ljudboksdramatiseringar. De ger en helt ny dimension till upplevelsen med olika skådespelare till varje karaktär i boken. Ofta tillsammans med musik och ljudeffekter som ytterligare förhöjer känslan när du dras in i berättelsen och händelserna.

Det är inte alla tjänster som erbjuder ljudboksdramatiseringar och det kan skilja stort mellan olika ljudböcker i hur dramatiseringen ser ut. Det är exempelvis inte all böcker som har ljudeffekter. Ett tips på en dramatisering som har allt du kan tänka dig är Alien: Out of the Shadows. Ett annat bra exempel är World War Z av Max Brooks.

Audiobooks.com har en lista med tips på ljudböcker som du kan provlyssna på (observera att det bara går om du har ett Audible-konto).

Så här kan du inte göra med dina digitala böcker, vi lovar! Foto: Adrienne, Adobe Stock

Visste du? Du äger inte dina digitala böcker!

Precis som med mycket annat digitalt material som vi köper så äger vi inte innehållet. Trots att du kanske har betalt hundratals eller tusentals kronor för exempelvis ett program till datorn, en app i mobiltelefonen eller den där bokserien om magiska barn som går i skola på ett slott.

När du köper exempelvis en digital bok eller en ljudbok så betalar du för rätten att använda den under förutsättning att du håller dig till reglerna. Det finns undantag så klart, men normalt varken får eller kan du sprida den digitala boken vidare.

Om kontot du använde för att köpa din digitala bok slutar fungera, du tappar bort ett lösenord eller inte har kvar prylen som du auktoriserade köpet med så kanske boken inte går att få tag på igen. Surt bortkastade pengar alltså, även om riskerna är förhållandevis små.

Fysiska böcker däremot är dina. Du kan göra vad du vill med dem och ett dött batteri i mobilen eller läsplattan stoppar dig inte från att fortsätta läsa.

Se alla pappersböcker på Prisjakt här.

Text: Daniel Haaf

Publicerad: 16 maj 2022

Uppdaterad: 4 oktober 2023

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.