Prisjakt

Rätt ljud i spel förhöjer spelupplevelsen

Underskatta inte vikten av en riktigt bra ljudupplevelse när du spelar

Text: Daniel Haaf

Publicerad: 10 mars 2021

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.

Rätt ljud skapar en starkare upplevelse när du spelar

Att skapa ett spel är som att lägga ett stort pussel. Varje pusselbit måste vara omsorgsfullt planerad, ha rätt detaljer och vara noggrant komponerad för att passa ihop med nästa bit. En stor pusselbit i spel är ljudet. En stor del av varje pussel kommer från ljudet. Och om inte bitarna är helt rätt så blir helhetsbilden aldrig riktigt bra.

Vi har pratat med Carl Strandberg om vikten av bra ljud i spel. Han är ljuddesigner och arbetar på svenska spelstudion DICE, bland annat med att göra ljud till spelserien Battlefield. Och han säger att spelarna blir allt månare om att det är bra ljud i spelen, och att den delen av pusslet blir mer uppmärksammat än någonsin.

– Folk bryr sig allt mer och pratar oftare om ljuden i spel. Vi ser att många kommenterar ljuden i recensioner och det är väldigt kul. Inte minst eftersom Battlefield-spelen är shooters där ljudet är extra viktigt, säger Carl.

Rätt ljud på rätt plats

I takt med att allt fler pratar om ljudet så ökar också pressen på de som designar ljuden.

I många spel, exempelvis de som utspelar sig under andra världskriget, är det viktigt att använda tidstypiska ljud och att interaktioner med exempelvis dörrar och spakar har rätt karaktär. Dessutom gäller det att hitta en optimal balans med alla ljud som måste låta samtidigt för att inte överväldiga spelaren.

Carl föredrar att spela in så mycket han bara kan på fältet. Helst vill han spela in exempelvis explosioner och vapen för att det ska bli så troget som möjligt. När det inte går så har han ett bibliotek med referensljud att använda och inspireras av. Han kollar även på videor och undersöker gärna på detaljnivå för att det ska blir rätt.

– Det är inspirerande att titta på historia och gräva ner sig lite i hur det ska låta på riktigt, säger Carl.

Det kan vara att lyssna på motorn till ett fordon eller mekaniken i ett vapen för att kunna återskapa ljudet på rätt sätt. Ibland innebär det långa resor för att få tillgång till tidstypiska saker, som när Carl och teamet reste till USA för att träffa en samlare av japanska vapen. Bland annat kulsprutepistolen Type 100 som användes av Japan under andra världskriget.

– Det är häftigt att få spela in och bevara historien av hur vapnen lät. Vi har spelat in ganska sällsynta k-pistar, gevär och kulsprutor, säger Carl.

Förutom att det kan vara knepigt att hitta rätt prylar att spela in ljuden från så finns andra utmaningar för ljuddesigners. Som att man kan spendera för mycket tid på att försöka få ljudet perfekt och mixa bort sig. Det är också viktigt att inte glömma bort rum och ekon när man spelar in ljud.

Om Carl vet att ett ljud ska höras exempelvis inomhus så är det bäst att spela in ljudet i samma miljö som man vet att det ska låta. Det är bättre än att använda så kallade reverb, vilket är en simulering av ett rums efterklang, för att uppnå samma resultat.

Så här kan det se ut när Carl arbetar på fältet.

Ljud är lika viktigt som grafik

En annan viktig detalj är att ljudet ska samverka med grafiken i spelet. Ofta när man pratar om gaming så är det de visuella bitarna som hamnar i fokus. Som grafiken, styrningen och hur väl interaktionen med olika föremål.

Men ett spel som bara ser bra ut och har bra kontroller förlorar i känsla och balans utan en bra ljudupplevelse. Dåligt komponerade ljud som är i obalans med resten av spelet gör att spelupplevelsen blir lidande. Därför är det viktigt att både dina hörlurar är bra och att spelets ljuddesigners har gjort ett bra jobb.

Musik, dialoger och ambienser kan tillsammans driva spel framåt genom att spela på dina känslor. Du kan få en känsla av omedelbar fara och stress, berätta när något viktigt händer utanför synfältet och ge ett starkare intryck av realism.

– Ljud har en snabbare bana till hjärnan, så vi reagerar snabbare på vad vi hör än vad ögonen ser. Det är viktigt att lägga krut på de ljud spelaren interagerar med, och att få med variation genom interaktionen, för att på så sätt få mer djup, och ultimat en starkare upplevelse, säger Carl.

Ljud kan också användas för att stjälpa upplevelsen helt om det används på fel sätt.

Om allt låter för bastungt så försvinner en del av dynamiken. Det handlar om att skapa balans mellan ambienser, interaktiva ljud och mänskliga dialoger.

– Det är inte alltid viktigt att ljuden är så naturtrogna som möjligt, ibland kan man behöva överdriva något för att få det att sticka ut. Och att man får med ljud som spelaren kanske normalt inte tänker på för att skapa ett större djup i upplevelsen, säger Carl.

Avslutningsvis säger Carl att han hoppas att folk ska känna glädje av att uppleva bra ljud i spel och att det upplevs som häftigt. Och vi kan inte annat än hålla med, det är något speciellt med en riktigt bra ljudupplevelse i spel.

Carl Strandberg.

Vem är Carl Strandberg?

Carl Strandberg är 25 år och arbetar som ljuddesigner på svenska spelstudion DICE. Tillsammans med sitt team arbetar han främst med att ta fram så kallade core-ljud, även kallat kärnljud, till spelen i Battlefield-serien. Kärnljud är bland annat ljud från vapen, fordon och olika prylar som ska låta.

Carl arbetar även med logiken, vilket är hur ljuden ska spelas upp. Det handlar bland annat om processeringen och om ljud måste loopas. Han gör också så kallade one-shots, vilket är ljud som hörs här och nu, utan att loopas.

Förutom att göra ljud till spel så roar sig Carl även med att spela själv. Det har blivit många så kallade shooters genom åren, bland annat klassiker som Quake och Doom. Andra favoriter är Halo, Counter Strike och givetvis Battlefield-serien.

När Carl spelar är det på PC och Playstation 4. Favorithörlurarna heter Sennheiser HD 600 och hembioljudet består av ett 5.1-system med högtalarna Genelec 8330.

Rätt ljud när du spelar – tänk på detta när du väljer dina nya hörlurar

Prisjakt hjälper dig att hitta rätt lurar för gaming

1. Du måste inte köpa gaminghörlurar – vanliga för musik fungerar också

Du måste inte köpa gaminghörlurar. Har du redan bra hörlurar till musik och film så fungerar de generellt bra även till alla former av gaming.

Men du måste vara beredd på att ge upp några praktiska funktioner som gaminghörlurar erbjuder. De flesta gaminghörlurar har inbyggd mikrofon och är byggda för att användas komfortabelt under många timmar åt gången.

Många gaminghörlurar har även inbyggt stöd för virtuellt surroundljud som gör att det är lättare att höra var ljud kommer från. Har du vanliga hörlurar är det inte säkert att den funktionen finns inbyggd i spelen du tycker om.

En annan detalj är att gaminghörlurar ibland har speciella ljudprofiler för olika spel. När du startar ett spel som har en ljudprofil så aktiveras den för att optimerad ljudet automatiskt. Kanske inte det viktigaste att tänka på inför köpet, men helt klart nämnvärt för en del gamers där ute.

Och sen har vi designen. Om du redan har flera prylar från exempelvis Logitech, Corsair eller Steelseries så kanske du vill fortsätta med samma design i deras serier. Det hjälper inte med ljudet, men det blir snyggare när alla tillbehör är från samma prylserie.

2. Trådlöst eller med sladd

Tycker du inte om att ha sladdar som ligger kors och tvärs över skrivbordet när du spelar? Eller kanske vill du ha hörlurar när du spelar på din spelkonsol? Då är det trådlöst som gäller för dig.

De bättre trådlösa gaminghörlurarna på marknaden har många timmars batteritid, har ingen fördröjning i ljudet och låter lika bra som hörlurar med sladd. Samtidigt kostar de ofta en hel del mer för bekvämligheten att slippa sladden.

Om du vill ha sladdlösa gaminghörlurar måste du tänka på anslutningsmetoden (Bluetooth eller RF), batteritiden, räckvidden och vilka plattformar som stöds.

3. Rätt hörlurar till rätt plattform

Alla hörlurar fungerar inte optimalt med alla spelplattformar. Om du spelar på en PC fungerar de flesta hörlurar utan problem, men om du har en Xbox, Playstation eller Switch kan det bli lite knepigare. Därför är det viktigt att du väljer en modell som är anpassad för spelkonsol om du spelar där.

Speciellt viktigt är det om du vill ha trådlösa hörlurar. Då måste du säkerställa att de är kompatibla med din spelkonsol för att överhuvudtaget fungera i vissa fall. Kolla efter märkning på hörlursförpackningen eller på tillverkarens hemsida för de plattformar du vill använda

4. Underskatta inte komforten

Om du ska spela många timmar i sträck så är komforten minst lika viktig som något annat. Det är så klart väldigt subjektivt hur bra ett par hörlurar känns eftersom vi alla är olika, så det är inte fel att prova flera hörlurar i butik om möjligt. Ett tips är att välja hörlurar vars öronkuddar kan ersättas eftersom de försämras med tiden.

Det finns några saker du måste tänka lite extra på kring komfort och passform. Det finns fem delar att hålla koll på som påverkar hur hörlurarna sitter på huvudet.

  • Öronkuddarnas storlek
  • Öronkuddarnas djup
  • Huvudbandet
  • Hur mycket hörlurarna väger
  • Hur hårt öronkuddarna trycker mot sidan

Om öronkuddarna är för små i omfång eller inte har tillräckligt med djup så kommer öronen att röra insidan, vilket snabbt blir obehagligt. Huvudbandet ska sitta skönt över huvudet med rätt elasticitet och kännas avlastande utan att vara för tryckande. Stora och tunga hörlurar kan snabbt bli betungande efter flera timmars spelande och om öronkuddarna trycker mot sidorna är du nästan garanterad att bli irriterad.

Foto: IM_VISUALS, Adobe Stock

5. Inbyggd mikrofon eller extern

Det är viktigt med en mikrofon som låter fint och inte brusar. De flesta gaminghörlurar har inbyggd mikrofon som fungerar riktigt bra (men det kan variera stort från modell till modell).

Vill du ha bästa möjliga ljudkvalitet från mikrofonen måste du köpa en separat USB- eller XLR-mikrofon. Det ökar kostnaden, men är en bra investering om du exempelvis vill spela in högkvalitativt ljud till din YouTube-kanal eller en podd också.

För normalanvändaren räcker den inbyggda mikrofonen i hörlurarna. Om du vill läsa mer om att välja rätt mikrofon så kan du göra det här.

Att kunna positionera ljud ger en fördel i spel som Counter-Strike. Foto: alfa27, Adobe Stock

Virtuell surroundljud lyfter spelupplevelsen – men inte för alla

Om du spelar så kallade FPS-spel så är det viktigt att kunna positionera olika ljud i spelet. Fotsteg och skottlossning kan avslöja var dina motståndare befinner sig, vilket ger dig en fördel när du exempelvis spelar online mot andra.

En teknik som ofta används är virtuellt surroundljud. Med äkta surroundljud, exempelvis till hembiosystemet, används flera fysiska högtalare som spelar olika ljudkanaler. Exempelvis ljud som kommer framifrån, från sidorna eller bakifrån.

De absolut flesta hörlurarna är så kallade sterehörlurarna har bara två ljudkanaler, vänster och höger. För att spelarna ska få samma effekt som med ett riktigt hembiosystem så simuleras ljudkanalerna med olika effekter för att de ska låta som om de kommer från olika håll.

Battlefield 5 erbjuder 3D Audio för hörlurar med HRTF, vilket betyder Head Related Transfer Function. En teknik för att färga ljudet beroende på var det kommer ifrån och på så vis lura öronen och hjärnan. Hur väl det fungerar beror på flera faktorer, bland annat hur våra huvuden och öron ser ut.

Värt att tänka på om virtuellt surroundljud

  • Virtuellt surround ljud är inte magi. I vissa spel fungerar det riktigt bra, men i andra kan det låta riktigt dåligt. Prova dig fram och se vad som passar dina öron bäst.
  • Du måste inte köpa speciella hörlurar för virtuellt surroundljud. Stereohörlurar med bred ljudbild (soundstage) fungerar generellt bäst.
  • Det finns ett fåtal hörlurar med äkta surroundljud. De är stora, klumpiga och ofta riktigt dyra. Effekten är sällan inte bra nog för att rättfärdiga kostnaden mot vanliga stereohörlurar.
  • Det är inte alla spel som har inbyggt stöd för surroundljud. Overwatch och Battlefield-serien har det, men i andra speltitlar kan du behöva förlita dig på att dina hörlurar kan simulera surroundljudet åt dig.

Testa virtuellt surroundljud

Om du vill prova hur det låter med virtuell surroundljud i stereohörlurar så kan du göra det här. Starta videon och slut dina ögon medan du lyssnar.

Föreställ dig att du sitter hos en frisör och känn hur ljudet flyttas åt olika håll, som om du satt på en stor scen och någon vandrade runt dig utan att du kan se det.

Om du inte vill använda virtuellt surroundljud så är Beyerdynamic DT 990 Pro kanonfina när du spelar FPS-spel.

Beyerdynamic DT 990 PRO – hörlurarna för både musik och spel

Om du vill skaffa riktigt bra hörlurar som fungerar lika bra till spel som film och musik, är tåligt byggda och inte kostar skjortan så kan vi rekommendera Beyerdynamic DT 990 PRO.

Den här modellen introducerades första gången 1985 och är omtyckt för sin tåliga design, utmärkta ljudkvalitet och sköna öronkuddar.

Beyerdynamic DT 990 PRO har en bred ljudbild och ett V-format ljud som lyfter fram diskanten lite extra. Det gör att fotsteg och skottlossning blir extra tydliga när du spelare FPS-spel, och därmed kan du lättare positionera dina motståndare.

Samtidigt kan ljudet från DT 990 PRO upplevas som lite vasst. Till och med lite skärande i öronen om man är känslig. Ett tips är att använda en så kallad equaliser för att finjustera diskanten när man lyssnar på musik och ta bort de vassa topparna.

Beyerdynamic DT 990 PRO finns i tre varianter som är olika tungdrivna (32, 250 och 600 Ohm) och med olika karaktär på ljudet.

Många nyare datorer har bra ljudkort som kan driva både 32 och 250 Ohms varianten utan problem. Om du vill ha den dyrare 600 Ohms-modellen kan du behöva en extra hörlursförstärkare, men det beror helt på ljudkortet.

Våga prova flera hörlurar

Det finns mängder av hörlursmodeller och alla är olika designade. Låt dig inte nedslås om första modellen du testar inte låter helt rätt, sitter obekvämt på huvudet eller om magkänslan skriker att något är fel.

Ska du spela flera timmar i sträck är det viktigt att hörlurarna sitter perfekt och utan att skava. Glöm inte att installera rätt drivrutiner och extra mjukvara så att du kan prova alla funktioner.

Det är också viktigt att hörlurarna fungerar optimalt med just dina favoritspel. Läs recensioner, prova olika modeller och se vad som passar just dina behov bäst.

Foto: Gorodenkoff, Adobe Stock

Här är prylarna som e-sportsproffsen använder

Står du i valet av nya gamingtillbehör till din dator? Vi har undersökt vilka produkter som 60 av världens bästa e-sportsproffs spelar med, så att du lättare kan göra rätt val. Spelarna kör titlar som Counter Strike Global Offensive och Valorant och vår lista kommer från sajten Liquidpedia.

Läs hela artikeln om gamingprylarna här.

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten. Daniel Haaf nås på [email protected]