Prisjakt

Retro är rätt när du ska köpa hifi

Vintagetrenden har nått våra stereoanläggningar och vinylen har fått snurr igen. Nu vill vi ha skivspelare med teaksocklar, lysande förstärkare och gamla cd-spelare av lyxmärken. Roger Hansson har följt med hifi-modet genom åren men är nu tillbaka på 1960- och 70-talet där han började.

Roger Hansson samlar retro-hifi.

När kompisarna gick till leksaksbutiken styrde Roger Hansson mot radioaffären. Ljudanläggningar är fortfarande hans främsta intresse och till hans stora förtjusning har en ny generation fått upp ögonen för äldre hifi. Nu hjälper han gamla och nya fantaster att hitta rätt grejer och bygga sina drömmars vintageanläggning.

– Jag gillar att testa saker, att kombinera, lyssna och höra vad som låter bra. Det är en rolig hobby och den behöver inte vara dyr, försäkrar han.

Roger köper, säljer och samlar stereodelar från 1960-talet och framåt. Tre hela rum i hans villa är dedikerade till prylarna som står staplade längs väggarna. En del väntar på reparation, andra är fullt fungerande och provlyssnas i olika konstellationer.

– När du köper din första anläggning vet du inte riktigt vad du vill ha eller vad du gillar, så börja med något enkelt – sen börjar resan.

Testa och lyssna på olika märken, ganska snart hittar du det som passar dig bäst, tipsar Roger.

– Lyssna gärna hos vänner och bekanta, och vänder du dig till en butik eller privat säljare kanske du till och med kan få låna hem någon pryl, för det skiljer en hel del på hur ljud upplevs i olika rum. Ta reda på hur du vill att det ska låta.

Rogers tips till den som vill börja med vintage-hifi:

  • Lyssna! Det är svårt att veta vad du tycker låter bra innan du provat. Börja med lite enkel och billig utrustning och avancera därifrån.
  • Stirra dig inte blind på märken. Våga chansa, du kan bli överraskad!
  • Lägg extra krut på högtalarna. Snåla inte på ljudkedjans sista anhalt. Men det finns inget rätt eller fel ljud, allt hänger på dina öron.
  • Hitta likasinnade. Gå med i forum och grupper på nätet. Där kan du ställa frågor om precis allt och många hjälper till att svara. Rogers favorit är Vintage Hi-Fi & Stereo i Sverige på Facebook. Delad glädje är dubbel glädje!

Märket är inte allt

Roger samlar mest grejer från 1960- till 80-talet.

– Jag alltid gillat modeller i trä, men också Bang & Olufsens design från 1960- och 70-talet. För 20 år sedan fick man de grejerna billigt men nu har det blivit svindyrt.

Kända hifi-märken som anses vara bra är förutom Bang & Olufsen bland annat Pioneer, Marantz och Luxman – men de sticker lätt iväg i pris eftersom många är intresserade av dem. Det finns många andra märken som kan låta precis lika bra men kostar betydligt mindre eftersom efterfrågan inte är så stor, påpekar Roger.

– Loppisar kan vara värda att besöka, ibland hittar du något fint och billigt som låter riktigt bra.

Sen är det okej att vara lite ytlig också när det gäller vintage, menar Roger.

– Jag tycker att utseendet också har en stor del i det hela. En äldre, vacker förstärkare med ett trächassi är ju bara så snygg!

Högtalarna tycker Roger är det viktigaste i ljudanläggningen.

Högtalarna är viktigast i anläggningen

– Det allra roligaste är högtalare – de är också det viktigaste. Det är så stor skillnad att det är sanslöst. Och en bra högtalare kräver en bra förstärkare, tycker Roger Hansson.

Men det "omvända" gäller också. Har du dåliga högtalare hjälper det inte att ha världens bästa förstärkare, det som kommer ut låter ändå inte bra.

Rogers favoriter är ett par JBL Olympus S8R som han fått tag i genom en bekant. De har stått som högtalarmonitorer på Sveriges Radio och väger mer än 80 kilo styck.

– De är de bästa jag någonsin haft och jag kommer aldrig att göra av med dem, även om de tar lite plats.

JBL är hans favoritmärke på högtalare, men Roger poängterar att det finns flera bra märken och att ljud, liksom mycket annat, handlar om tycke och smak.

– Jag gillar JBL:s högtalare på grund av deras varma, sköna ljud och distinkta bas, säger Roger.

Hifi står för high fidelity – vilket i ljudsammanhang betyder högkvalitativ ljudåtergivning. Vanlig hifi-utrustning är skivspelare, förstärkare, tuners, CD-spelare och högtalare.

Det var vackrare förr, tycker hifi-samlaren Roger.

Allt började med en radio

– Min första radio köpte jag när jag var 14 år, en Bang & Olufsen, och jag cyklade hem med den under armen. Sen cyklade jag iväg med den till en radioreparatör som satte in en stereodekoder, det fanns inte i dem på den tiden, berättar Roger som har ett par år kvar till pensionen.

– Sen lyssnade jag till och med på klassisk musik för P2 var de enda som sände i stereo då. Jag minns fortfarande rymden i ljudet.

– Min första riktiga stereoanläggning köpte jag 1977 för 2 700 kr, det var mycket pengar då. En Pioneer S18 skivspelare, en Marantz 2226 förstärkare och ett par Wallin-högtalare. Jag fick låna hem grejerna och prova innan jag köpte dem, minns Roger Hansson.

Anders Wallin var en lokal hifi-handlare från skånska Ängelholm som började bygga kvalitetshögtalare i mitten av 1970-talet. Redan då kostade de en slant men numera är de riktiga dyrgripar på auktioner och i retrobutiker.

– Efter det har det bara rullat på, men jag var nöjd med min första anläggning länge. I alla fall några år, säger Roger och skrattar.

Roger Hansson har alltid ett gäng apparater på upprustning.

Vanliga märken är enklare att reparera

Roger Hansson har en stående köpes-annons på nätet och människor hör av sig titt som tätt. Några av sina bästa inköp har han dock gjort på annat sätt: Roger är elektriker och ibland ramlar han över gamla stereoprylar i kundernas källare och förråd – och frågar om de är till salu.

– Och någon borde sätta sig utanför tippen, det är så mycket fint som slängs! säger Roger.

– Folk har generellt varit rädda om sina grejer men en del behöver förstås repareras. Jag känner en pensionerad radioreparatör som jag lämnar saker till när det gäller elektroniken, men det mekaniska fixar jag, drivremmar och annat kan jag byta själv.

Därför är det bra att välja vanliga hifi-märken, det är enklare att få tag i reservdelar och du kan lättare få hjälp och instruktioner i nätforum och grupper. Här hittar du exempelvis pickuper och nålar på Prisjakt.

– Högtalare köper jag helst trasiga. Ofta är det basens upphängning som är sönder och kanten på membranet är trasigt. Då köper jag nya foamkanter och klistrar fast dem, det är enkelt, säger Roger.

Snygga upp din gamla skivspelare

Ser träsockeln lite trött ut och har plastlocket blivit repigt? Det finns enkla sätt att piffa till skivspelaren:

  • Såväl skivspelare som högtalare och förstärkare av äldre modell har socklar och lådor av trä, oftast med ett ytskikt av fanér. Vanligen är fanéret av mörkare träslag och ädelträ som valnöt, teak och rosenträ. Träet kan vara lackat eller oljat, men båda kan enkelt få ny lyster med möbelpolish respektive möbelolja anpassad för träslaget. Repor kan försiktigt slipas ner på oljat trä. För lackat trä finns färgat träspackel, pennor och kritor som enkelt döljer skavankerna.
  • Plast kan gulna, bli repig och matt. Men det finns ett knep som gör locket finare: plastpolish. De flesta skivspelarlock är gjorda av transparent akrylplast och de kan ofta poleras upp till nära nyskick. Det finns många produkter och polishsystem för olika grader av repighet, de flesta hittar du inom bilvården. Följ instruktionerna på produkten du valt och ha tålamod, det kan behövas flera omgångar – och glöm inte att polera både insidan och utsidan. Men ta det försiktigt, plast åldras och blir ofta skört med åren. Därför rekommenderar vi att du lägger locket över ett hårt och jämnt föremål som är nästan lika stort som lockets innermått när du ska polera.
Rullbandspelare, någon?

Det går fint att blanda nytt och gammalt

Roger Hansson gillar all slags hifi så självklart har han även testat nya grejer.

– Jag har till exempel provat Sonos men jag har ännu inte hittat något nytt som kan jämföras med det äldre ljudet, jag älskar det.

– Vinyl ligger mig varmast om hjärtat men jag kör mycket Spotify också, jag har kopplat in en Google Chromecast Audio så jag kan streama.

Även CD-spelare och kasettbandspelare finns i samlingarna, liksom rullbandspelare. Men till syvende och sist handlar det om upplevelsen, tycker Roger.

– Det bästa är ju att sätta sig i soffan i mitt musikrum när mörkret fallit och bara låta sig omslutas av ljudet – det är nästan som att vara på konsert!

Text & foto:
Jessika Jellbom

Publicerad:
26 augusti 2020

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.

Läs mer

Beth Lydi är dj i Berlin. Foto: Matt Stevens

Lev ut din dj-dröm

Drömmer du om att bli dj eller vill du bara mixa och streama hemma? Vi pratade med Beth Lydi, dj och producent. Här är hennes bästa tips på vad du behöver för att komma igång.

Läs artikeln här

En soundbar ger tv-tittandet nya dimensioner. Foto: Unsplash, Jan Bottinger

Bättre ljud till din TV med en soundbar – sex saker att tänka på

Dolby Atmos, eARC och bakhögtalare – har du koll på vad en soundbar behöver? Här tipsar vi om sex saker du måste tänka på när du väljer soundbar. Med rätt funktionalitet får du en bättre ljudupplevelse och en soundbar som är mer framtidssäker.

Läs artikeln här