Prisjakt

Här är prylarna som e-sportsproffsen använder

Står du i valet av nya gamingtillbehör till din dator? Vi har undersökt vilka produkter som 60 av världens bästa e-sportsproffs spelar med, så att du lättare kan göra rätt val.

Här nedan kan du se vilken utrustning som några av världens bästa e-sportproffs använder till spelen Counter-Strike: Global Offensive och Valorant. Listan kommer från sajten Liquidpedia och priserna från Prisjakt.

Priserna för gamingtillbehör kan snabbt springa iväg till åtskilliga tusenlappar, och kanske tycker du att några av e-proffsens val är lite väl i dyraste laget. Men du kan vara lugn, det går nämligen alldeles utmärkt att välja billigare alternativ också.

Det säger i alla fall e-sportproffset Fredrik "REZ" Sterner som till vardags spelar för Ninjas in Pyjamas:

– Att ha bra produkter är viktigt som e-sportproffs, men att spendera höga summor är absolut inte nödvändigt om man är i början av karriären eller om spelandet bara är en hobby. Till de som behöver köpa ny utrustning skulle jag fokusera på produkternas specifikationer och hur de upplevs, snarare än att bara kolla på priset, säger Fredrik "REZ" Sterner.

Prisjakt & Godsent – ett samarbete för bättre beslut

Skicklighet är viktigt inom e-sport, men rätt utrustning har också stor betydelse. Prisjakt är en stolt sponsor av e-sportlaget Godsent, som är ett av de ledande lagen i spelet Counter-Strike: Global Offensive. På våra spelarsidor delar lagmedlemmarna med sig av sina bästa utrustningstips och inställningar, så att du kan fatta bättre beslut.

Läs mer om samarbetet och se alla spelare här.

Tänk på detta när du väljer gamingtillbehör

  • Du behöver inte köpa dyra gamingtillbehör för att de ska vara bra. Du kan få lika mycket glädje från en gamingmus som kostar 400 kronor som en för 1 200 kronor. Läs recensioner och omdömen innan du köper!
  • Om du köper tillbehören från en och samma tillverkare behöver du inte lika många inställningsprogram på datorn. Logitech, Razer och Steelseries har alla program som fungerar till många av deras tillbehör.
  • Glöm inte detaljerna. USB-portar i tangentbordet gör det enklare att ansluta extra tillbehör medan en avtagbar sladd i gamingmusen gör det enklare att byta sladden i framtiden. Små saker som kan göra stor skillnad.
Zowie by BenQ EC2. © BenQ

Gamingmus

Vår undersökning visar att genomsnittspriset för en gamingmus som används av e-sportsproffs är 772 kronor. Generellt sett är det trådbundet som gäller, men inom Valorant spelar faktiskt varannan med en trådlös modell.

Den populäraste trådlösa musen är Logitech G Pro Wireless, medan de två populäraste trådbundna modellerna är Zowie by BenQ EC2 och Logitech G Pro. Ett tips är att välja en gamingmus med avtagbar sladd. Då kan du själv välja vad som passar dig bäst för stunden.

Du hittar alla gamingmöss på Prisjakt här.

Populäraste musmodellerna bland proffsen:

SteelSeries QcK Heavy Large © SteelSeries

Musmatta

Ett e-sportproffs musmatta kostar i genomsnitt 275 kronor. Några exempel på modeller som proffsen spelar med är Logitech G640, Zowie by BenQ G-SR och SteelSeries QcK+. Musmattans storlek skiljer sig beroende på spelarens preferenser.

Ett tips är att välja en musmatta som är extra stor och kan användas under tangentbordet. Då dämpas händerna när de vilar mot bordet samtidigt som du aldrig riskerar att hamna utanför musmattan med musen.

Du hittar alla musmattor på Prisjakt här.

Populäraste musmattorna bland proffsen:

Logitech G Pro Gaming Keyboard Clicky © Logitech

Gamingtangentbord

Om du ska köpa ett tangentbord för e-sport så bör du välja en mekanisk modell, samtliga e-sportproffs i vår undersökning spelar nämligen med det. Om du vill spela som proffsen kan det vara rimligt att betala mellan 1 000 till 1 400 kronor för ett tangentbord, då e-sportproffs har en modell som i genomsnitt kostar 1 331 kronor.

Samtliga proffs har ett trådbundet tangentbord. Batteriet i trådlösa tangentbord måste laddas mycket oftare än trådlösa gamingmöss. Dessutom ökar risken för fördröjningar i kritiska ögonblick, när du använder ett trådlöst tangentbord. Ska du köpa ett gamingtangentbord rekommenderar vi att du väljer ett trådbundet för bäst prestanda.

Du hittar alla gamingtangentbord här.

Populäraste tangentborden bland proffsen:

HyperX Cloud II © HyperX

Gamingheadsets

Att kommunicera med lagmedlemmar är otroligt viktigt i e-sport. Och för att göra det behöver du ett bra headset. Att ha ett lika bra headset som proffsen kostar dig i genomsnitt 1 064 kronor. Den populäraste modellen är HyperX Cloud II. Viktigt att tänka på när du väljer ett gamingheadset är komforten, mikrofonens kvalitet och om du vill ha surroundljud.

Du hittar alla gamingheadset på Prisjakt här.

Populäraste headseten bland proffsen:

Tips inför valet av hörlurar för gaming

  • Du behöver inte köpa hörlurar med inbyggd mikrofon. Vill du ha riktigt bra ljudkvalitet rekommenderar vi mer hifi-inriktade hörlurar och en extern mikrofon som komplement. Exempelvis använder Fortnite-profilen Richard Tyler Blevins, även mer känd som Ninja, musikhörlurarna Beyerdynamic DT 990 Pro.
  • Många gaminghörlurar marknadsförs med stöd för virtuellt surroundljud. Med effekten påslagen är det lättare att höra var olika ljud kommer från, exempelvis steg och gevärsljud. Hur du upplever surroundljudet kan skilja sig stort mellan olika tillverkare och hörlurar, så prova gärna flera olika modeller innan du gör ett val.
Zowie by BenQ XL2546 © BenQ

Gamingskärm

Förutom själva datorn så är skärmen det absolut dyraste inköpet, i alla fall om du vill spela med lika bra prylar som proffsen. 58 av 60 e-sportproffs har en skärm med 240 Hz uppdateringsfrekvens, medan två har 144 Hz. Den absolut populäraste modellen är ZOWIE by BenQ XL2546. Alla de populäraste gamingskärmarna har upplösningen 1 920 x 1 080 pixlar.

Tänk på att det krävs en kraftfull dator för att pressa upp antalet bilder per sekund i 244 Hz om du kör nyare och grafiskt krävande spel. En annan viktig detalj för dig som ska använda skärmen till annat än gaming är att upplösningen 1080p inte har en lika behaglig bild som de med högre upplösning i 1440p eller 2160p.

Du hittar alla gamingskärmar på Prisjakt här.

Populäraste skärmarna bland proffsen:

Om undersökningen

Prisjakt har samlat in information om vilken utrustning som 60 av världens bästa e-sportproffs använder, 50 från Counter Strike Global Offensive och 10 från Valorant. Exempel på lag som spelarna representerar är Astralis, Team Liquid, Fnatic, Dignitas, FaZe Clan, Godsent, Cloud9, Ninjas in Pyjamas, Team SoloMid och Immortals. Information om spelarnas utrustning samlades in via Liquidpedia den 5 augusti 2020, och pris från Prisjakt den 13 augusti 2020.

Text: Daniel Haaf, Carl Lindholm

Publicerad: 15 september 2020

Uppdaterad: 3 maj 2023

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten. Carl Lindholm nås på carl.lindholm@prisjakt. nu och Daniel Haaf nås på [email protected].