Prisjakt

Så väljer du rätt barnskor

Det kan vara en rejäl utmaning att hitta rätt barnskor. Här hjälper vi dig med praktiska tips och råd i valet.

Barnfötter växer snabbt. Därför är det viktigt att hålla koll på både fötternas storlek och skostorlekarna när du väljer barnskor. Ju yngre barnet är, desto snabbare växer fötterna. Här kan du se på ett ungefär hur mycket de växer per år.

  • 1-2 års ålder: cirka 20 millimeter
  • 2-3 års ålder: cirka 15 millimeter
  • 3-11 års ålder: cirka 10 millimeter

När barnet går i skorna kan tårna röra sig cirka fem millimeter framåt i varje steg. Om vi räknar in utrymmet för att fötterna ska kunna växa så bör de nya skorna vara mellan 1 och 1,5 centimeter längre än fötterna.

Fötternas längd kan du mäta på flera olika sätt. Antingen med en speciell fotmätare eller med ett vanligt, blankt papper och en linjal. 

Om du använder pappersmetoden lägger du först pappret intill en vägg. Sedan låter du barnet ställa sig på pappret med hälen mot väggen. Rita ett streck framför längsta tån och mät avståndet från bakre papperskanten till strecket.

Skornas storlek mäter du med en speciell mätsticka för skor. Om det är mindre än fem millimeter i skillnad mellan fot och sko så är det dags att köpa nya. Annars kan skon kännas trång och barnet riskerar att få ont i tårna.

För ett bra skoval måste du tänka på följande:

  • Hur långa och breda fötter barnet har (mät både vänster och höger fot)
  • Hur höga och smala vrister barnet har
  • Hur barnet sliter på skorna (framtill, baktill och ovanpå skon)
  • När de nya skorna ska användas (om det är en bit fram i tiden bör du eventuell välja en lite större storlek)
Små fötter växer snabbt och behöver god marginal i skorna. Foto: iStock.com / SbytovaMN

Barnskor för vår, sommar, höst och vinter

  • Vårskor: Använd fodrade kängor och gummistövlar tills vinterkylan släpper taget. När vårvärmen gör sig påmind byter du till sport- eller promenadskor. Tänk på att våren ofta är rejält blöt, så vädertåliga skor är att föredra.
  • Sommarskor: Lättare sport- eller promenadskor, sandaler och ofodrade gummistövlar. När det är torrt och soligt är skorna mer ett skydd mot underlaget snarare än till för att hålla fötterna varma och torra. När sensommaren närmar sig är det bra att testa höstskorna i god tid så att du vet de gamla skorna fortfarande passar.
  • Höstskor: Kraftigare kängor som är vädertåliga, men inte nödvändigtvis helt vattentäta. Gummistövlar är ett bra komplement och gärna inneskor eller innetofflor när det börjar bli lite kallare om nätterna. Lägg i en fodrad innersula så minskar du slitaget på skorna samtidigt som fötterna håller sig varma längre.
  • Vinterskor: Vattentäta och tåliga kängor är det bästa valet på vintern. När kylan kryper på är en ordentlig sko eller stövel med tätt yttre och fodrat inre rätt för fötterna. Ett tips är att välja en extra stor skostorlek så att det får plats en extra socka också. En grov yttersula som är anti-halkbehandlad gör att barnet får bättre grepp.

Här hittar du alla barnskor för de olika årstiderna på Prisjakt.

Sommarskorna är mer ett skydd mot underlaget än något annat. Foto: iStock.com / goodmoments

Snörning, kardborre och blixtlås

Bäst stabilitet på foten får barnet med skor som använder snörning. Du kan själv välja hur högt eller lågt snörningen ska gå och ovansidan formar sig bättre efter foten. Kardborre är däremot enklare att använda för barnet. Vissa skomodeller har blixtlås på sidan av skorna, ofta i kombination med snörning. Det ger samma stabilitet och form som med bara snörning, men skorna är mycket enklare att ta av och på för barnet.

Extra sula i barnskor

Även om du väljer skor som har rätt storlek så kan fötterna glappa lite i hälen. Om hälen lyfter lite varje gång barnet tar ett steg kan det kännas obekvämt och skorna slits onödigt fort. Eller så bara känns skorna snäppet för stora på fötterna.

Det är helt normalt och du kan åtgärda känslan eller glappet med en extra sula. När barnets fötter växer tar du enkelt ur sulan så att skorna kan användas längre. Tänk på att skor som är för breda för barnets fötter inte kan åtgärdas med en sula. Då måste du istället välja en annan skomodell som är bättre anpassad för fötterna.

Rätt strumpor gör skillnad i skorna

De allra minsta barnen i spädbarnsålder bör inte använda strumpor överhuvudtaget. Det är viktigt att små barn kan röra på sina fötter helt fritt och arbeta med tårna utan hinder.

Lite äldre barn bör använda strumpor som är både sköna och funktionella. Det är normalt att barn svettas en hel del från fötterna, mellan 2-3 matskedar är inte ovanligt. Därför bör strumporna vara bra på att transportera bort fukten från fötterna.

  • Varmt ute: Under varma dagar svettas barnfötter extra mycket. Använd tunna strumpor som har bra förmåga att transportera svett från fötterna.
  • Kallt ute: När kylan tränger på och de varma skorna plockas fram är ullstrumpor det bästa valet. Även om skorna eller gummistövlarna i sig själva är fodrade och varma. Ull värmer bättre än bomull och värmer även om de är lite fuktiga.
Foto: iStock.com / Kikovic

Skillnaden mellan löparskor för barn och vuxna

Designmässigt och kvalitetsmässigt skiljer det sig inte nämnvärt mellan barnskor och vuxenskor för löpning.

Det som skiljer sig är att barnskorna ofta har en lite tunnare mellansula som dämpar mindre och inte ger lika hög stabilitet som i vuxenskorna. Anledningen är att barnfötter ska röra sig mer naturligt i skorna och inte styras lika mycket som vuxenfötter. Barn med större fötter bör inte använda vuxenskor även om de kan göra det. Först när kroppen har vuxit klart och blivit lite tyngre ska barnet prova vuxenskor.

Så tar du hand om skorna så de håller längre

  • Impregnera skorna: Var noga med att bara använda impregneringsmedel som är fluorkarbonfri och gjord för yttermaterialet i skorna. Om du inte vill impregnera skorna själv så kan du gå till en butik som hjälper dig, ofta mot en liten extrakostnad. Tänk på att gummistövlar inte ska impregneras utan smörjas in med en silikonbaserad olja om de börjar tappa färgen.
  • Ställ aldrig blöta skor i torkskåp: Använd vanligt tidningspapper som drar ut fukten ur skorna och torka dem i rumstemperatur. Undvik också att ställa skorna nära ett varmt element eftersom det på sikt förstör materialen i skorna. Glöm inte att ta ur innersulan när skorna torkar.
  • Rengör med mjuk borste och fuktig trasa: Allt som behövs för att rengöra skor är en trasa och en borste. Om skorna är ordentligt smutsiga kan du använda ett rengöringsschampo som är milt mot skorna. Tänk på att du aldrig ska tvätta skorna i tvättmaskinen – det minskar livslängden på skorna eftersom materialen slits snabbare.
  • Smörj in skorna: Underhåll skorna regelbundet genom att smörja in dem. Till läder använder du skokräm med en nyans som passar till skorna.

Lära-gå-skor för de riktigt små

Bäst är om barnet kan ta sina första, staplande steg utan skor på fötterna.

Gärna även utan sockar där det är möjligt. Då finns det inget i vägen som hindrar tårnas rörelser och barnet tränar rätt muskler i fötterna så att stabiliteten blir bättre.

När det inte är möjligt att vara barfota så finns så kallade lära-gå-skor som hjälper till att skydda fötterna.

Text:
Daniel Haaf

Publicerad:
21 juli 2021

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.

Läs mer

Foto: Kikovic, iStock.com

Så väljer du rätt löparskor

Att hitta rätt barnskor för små fötter kan vara nog så knepigt, men att hitta riktigt bra löparskor för dina fötter är något helt annat. Visste du att hårdheten på yttersulan avgör hur bra fäste du har när det är kallt och blött ute? Läs mer om det och få många andra tips i vår guidande artikel om löparskor.

Se alla våra tips om hur du väljer rätt löparskor här.

Foto: simonapilolla, iStock.com

Så väljer du rätt skaljacka

Oavsett vilken ryggsäck du väljer att ha på ryggen så är det viktigt att komplettera med en bra skaljacka. En jacka som är ordentligt vädertålig samtidigt som den kan släppa ut fukt som bildas på insidan. Visste du att skaljackans förmåga att släppa ut fukt anges i gram och att 5 000 gram är en bra utgångspunkt?

Läs allt om hur du väljer en bra skaljacka i vår guidande artikel här.