Så väljer du rätt grill – bästa grillarna

Daniel Haaf
Kategorispecialist
Uppdaterad: 08 april 2025
Kolgrill, gasolgrill, elgrill – vad ska man egentligen välja? Här får du tipsen och råden du behöver innan du väljer!
Daniel Haaf
Kategorispecialist
Uppdaterad: 08 april 2025
Kolgrill, gasolgrill, elgrill – vad ska man egentligen välja? Här får du tipsen och råden du behöver innan du väljer!
Svårt att välja grill inför sommaren? Det är inte speciellt knepigt att hitta rätt, även om det finns en hel hel uppsjö med olika modeller och varianter att välja på.
Det viktigaste är att du vet hur ofta du kommer att grilla, hur stor grillyta du måste ha och vad du brukar grilla. Med det i åtanke är det lättare att välja just den grill som passar ditt behov bäst. Och för dig som står i valet och kvalet mellan kol och gasol så kan vi lugnande säga att maten blir lika bra oavsett vad du väljer.
Här är några saker du måste tänka på inför köpet av grill:
Här under har vi samlat några fördelar och nackdelar med att köpa de olika grilltyperna kolgrill, gasolgrill och elgrill. Vilken tror du blir din favorit i sommar?
Bild: Lukas Gojda, Adobe Stock
Kolgrillen har länge varit den traditionella metoden när man grillar. När du väljer bland kolgrillar finns en hel mängd olika storlekar, former och varianter som passar just dig bäst.
Vanligast är klotgrillen med storlek mellan 47 och 67 centimeter. Den är ofta trebent och är enkel att flytta med två hjul. Normalt saknas sidobord, men det finns lite större varianter med små avlastningsbord för dig som behöver det.
Modeller med asksamlare är lättare att hålla rena. Vill du ha en sådan måste du vara beredd att betala lite extra för det. Med ett högre pris följer också generellt högre hållbarhet med bättre material som står emot vädrets makter bättre än billiga grillar.
Den som föredrar en mer gasolgrillsform kan välja grillvagnstypen. Den är avlång och gör det lättare att fördela kolen eller bricketterna för indirekt värme.
Här hittar du alla kolgrillar på Prisjakt
Den eviga frågan som många ställer sig är: Ska jag köpa grillkol eller briketter? Svaret är att du bör köpa båda. De är nämligen olika bra för olika situationer. Grillkol brinner snabbt och är bra om du vill komma igång med grillningen så fort som möjligt. Briketter är långsammare och ger en längre glödtid.
Ska du bara få till de där snabbhamburgarna eller grillkorvarna fungerar grillkol utmärkt. Vill du däremot ta god tid på dig med en större köttbit är briketter bättre. Ett tips är att blanda de båda sorterna så får du en utmärkt kombination för de flesta grillsituationer.
Bild: tab1962, iStock
Gasolgrillen är det perfekta valet för dig som snabbt vill komma igång med grillandet. Du har en generellt större grillyta än med kolgrillen och slipper vänta lika länge på den perfekta temperaturen.
Med en gasolgrill som har flera brännare är det lättare att justera temperaturen för olika maträtter. Du kan exempelvis göra ena sidan mycket varmare medan den andra är för nästan indirekt grillning av sånt som ska ta längre tid. Dessutom är efterarbetet med rengöring mycket enklare – du slipper smutsa med kol och bricketter.
Om du inte vill skaffa en gasolgrill för att du är rädd för att förlora den där traditionella kolgrillssmaken så behöver du inte vara orolig. Tester visar att inte är någon smakskillnad. Vill du ge lite extra smak till maten kan du alltid använda rökspån med gasolgrillen. Enkelt och praktiskt.
Här hittar du alla gasolgrillar på Prisjakt
Bild: stockfotocz, Adobe Stock
Elgrillen är den perfekta följeslagaren till balkongen eller uteplatsen. De är jämförelsevis billiga, enkla att rengöra och tar liten plats.
Med en elgrill kan du tillreda maten såväl inomhus som utomhus så länge du har ett eluttag i närheten. Du slipper rök från kolen och eldflammor om det bekymrar dig. Ett utmärkt alternativ för den inte har utrymme eller möjlighet till kolgrill eller gasolgrill.Det finns
Det här är alternativet för dig som vill kunna grilla året om utan att behöva stå utomhus och frysa när vinterkylan gör sig påmind. Om du inte vill ha en elgrill på stor ställning så finns även behändiga bordsgrillar som får plats i princip överallt.
Här hittar du alla elgrillar på Prisjakt
Bild: rocklights, Adobe Stock
1. Passa på att rengöra grillgallret medan det är varmt
Då är det lättare att få av eventuella matrester. Skaffa en ordentlig grillborste så har du rätt verktyg för jobbet. Om gallret hunnit svalna kan du lägga in det i vanliga ugnen och sätta temperaturen på 100 grader och vänta tills det fått upp värmen. Använd en grillvante när du hanterar gallret så riskerar du inte att bränna dig.
2. Se till att ha rätt temperatur när du grillar
Runt 80-120 grader räknas som låg temperatur medan 150-200 grader är mellantemperatur. Över 200 grader är generellt för högt och du riskerar att bränna köttet. Det är också viktigt att hålla koll på om du ska använda direkt eller indirekt grillning. Kolla vad som gäller innan du påbörjar grillningen så får du ett bättre resultat.
3. Glöm inte grillöverdraget
Det är så enkelt att köpa den där superfina grillen, men samtidigt glömma det ack så viktiga grillöverdraget. Skydda din nya, fina grill med ett vädertåligt överdrag så håller den rosten borta längre och du behöver inte köpa ny grill lika snabbt. Tänk på att många grillöverdrag är måttsydda efter specifika modeller, så kolla vad som passar just din grill före köp.
Här hittar du grillöverdrag och fler grilltillbehör på Prisjakt