Så väljer du rätt kylväska och kylbox
Här tipsar vi om några praktiska saker att hålla koll på inför valet av kylväska och kylbox så att du får rätt med dig på utflykten i sommar.
Olika varianter av kylväskor och kylboxar
En kort tur med picknick eller en vecka på campingsemester? Behovet av att kyla mat ser helt olika ut beroende på hur du tänker använda din kylväska eller kylbox.
- Den klassiska kylväskan fungerar utmärkt på kortare utflykter och när det inte är ruskigt varmt ute. De håller inte mat och dryck sval lika bra som en eldriven kylbox, men räkna med att den åtminstone håller drycken sval oavsett om du hänger på stranden eller är på skogspromenad.
- Eldrivna kylboxar är betydligt effektivare än kylväskor på att hålla innehållet svalt. De är dock större, tyngre och behöver tillgång till en strömkälla för att fungera optimalt. Det finns kylboxar som ansluts till ett vanligt vägguttag och modeller som fungerar med 12v-uttag i bilen för långfärderna.
- Gasdrivna kylboxar är stora och tunga pjäser som kostar en skön slant. De har en tillhörande gasolflaska som monteras på kylboxen och är ett alternativ för dig som vill hålla stora mängder drick eller mat svalt utan behovet av en strömkälla. Tänk bara på att gasdriva kylboxar är rejält tunga och därmed inte speciellt bärvänliga.
- Partykylare kallas även party coolers på engelska och är stora pjäser som du placerar i trädgården. De kräver kontinuerlig strömanslutning och kyler rejält med dryck. Den här lösningen fungerar bäst till festen i hemmet och inte för dig som ska ut på stranden en runda.
Populära kylboxar på Prisjakt
- Milwaukee Jobsite Cooler682 kr
- Makita CW001GZ014 995 kr
- Carwise Kylbox 40L 12V/230V1 599 kr
- Igloo Marine Ultra 541 276 kr
- Smart Living Cool 304 370 kr
- YETI Coolers Tundra 352 999 kr
- Coleman 5 Qt Performance 6 Personal251 kr
- Dometic CFX3 457 819 kr
- Yeti Hopper Flip 122 529 kr
- Scandomestic TK 42 B (Svart)2 290 kr
- Ryobi RY18CB23A-04 999 kr
- Dometic CFX3 256 939 kr
Tänk på detta innan du köper
- Hur effektiv måste kylboxen / kylväskan vara på att hålla innehållet svalt?
- Har du tillgång till ström där kylboxen / kylväskan ska användas?
- Hur mycket mat och drick ska kylboxen / kylväskan kunna kyla?
- Vill du kunna bära kylboxen / kylväskan själv?
- Vill du kunna sitta på kylboxen / kylväskan?
- Hur stor får kylboxen / kylväskan vara när du förvarar den?
- Hur mycket får kylboxen / kylväskan låta när den används?
- Vill du kunna frysa mat eller ha värmehållning i kylboxen / kylväskan?
Olika kylningstekniker i kylboxar
Eldrivna kylboxar är lite av en lyxprodukt jämfört med den klassiska kylväskan. Lite förenklat kan sägas att de billigare modellerna kan jämföras med extrautrustade kylväskor medan de dyrare kylboxarna är närmare kylskåpet. Om du väljer en eldriven kylbox bör du känna att det finns tre olika tekniker som har olika kylegenskaper.
Termoelektrisk
Den vanligaste och billigaste tekniken i elektriska kylboxar använder termoelektriska element. De har jämförelsevis långsam kylning av innehållet och effekten beror mycket på temperaturen i omgivningen. Normalt får du bara några grader lägre temperatur på insidan.
Den här typen av kylboxar är strömsnåla, men de har fläktar som beroende på modellen kan låta ganska högt. Det finns kylboxar med termoelektriska element som klarar att både kyla innehållet och hålla den varm.
Här hittar du alla kylboxar med termoelektisk kylning på Prisjakt.
Absorption
En mindre vanlig teknik för kylning är så kallad absorption. Absorptionskylboxar är dyrare än modellerna med termoelektriska element. Men samtidigt är de nämnvärt tystare och är bättre på att hålla innehållet svalt.
Många absorptionskylboxar kan anslutas till ett vanlig strömuttag, 12 voltsuttag i bilen och har en tillhörande gasolflaska för tillfällen när du är på gående fot.
Här hittar du alla kylboxar med absorptionskylning på Prisjakt.
Kompressor
De kraftigaste kylboxarna är utrustade med kompressor, samma teknik som används i moderna kylskåp. Kompressorn är energisnål, men inte lika energisnål som de termoelektriska elementen. En kompressorbox klarar att kyla innehållet även om det är varmt runtom. Den är dessutom bra på att hålla jämn temperatur. Nackdelen är det högre priset och att kompressorn kan bjuda på störande ljud.
En fördel med kompressorboxar är att de även fungerar som frysar. Många modeller har ställbar temperatur ned till ungefär -20 grader och är stora nog för 2-litersflaskor som är stående inuti boxen.
Fläktar och luftkonditionering – så får du svalka i sommar
Låt inte sommarvärmen göra nätterna alltför olidliga. Med en bra fläkt eller luftkonditionering i hemmet så får du ett behagligare inomhusklimat så att du kan njuta av att vara inomhus när temperaturen är som högst under årets varmaste dagar. Vi har en guidande artikel som hjälper dig att välja rätt bland de hundratals fläktar och portabla AC-modeller som finns idag.
Läs vår guidande artikel om fläktar och luftkonditionering här.
Vägguttag eller cigarettuttag
Om du planerar att köpa en eldriven kylbox finns det några saker att tänka på. Den allra viktigaste är var du får strömmen från.
Det finns kylboxar som drivs med 12, 24 eller 230 volt. 12-voltsboxar kan kopplas in i bilens cigarettuttag och 230-voltsboxar kan anslutas till ett vanligt vägguttag.
Om du behöver ansluta till båda finns det boxar som kan drivas med båda spänningarna. Dessutom finns det nätadaptrar att köpa som gör att du kan koppla in din 12-voltsbox i ett vägguttag. Däremot kan du aldrig koppla din 230-voltsbox till ett cigarettuttag.
Om du kopplar en kylbox till bilbatteriet behöver du fundera över hur länge batteriet kommer att räcka. En del kylboxar har en inbyggd batterivakt som automatiskt stänger av kylboxen innan bilbatteriet är helt urladdat. Sådana batterivakter finns även att köpa separat och är en bra investering för den som inte gillar att fastna med bilen på utflykten.
För dig som tänker använda kylboxen både med vägguttag och bilbatteri finns det modeller, till exempel från Waeco, som har dubbla kyltekniker. De använder kompressorteknik med bra kylning när de är anslutna till ett vägguttag, men slår om till energisnålare termoelektriska element när de ansluts till cigarettuttaget.
Populäraste kylboxarna för bilen (12V)
- Makita CW001GZ014 995 kr
- Carwise Kylbox 40L 12V/230V1 599 kr
- Smart Living Cool 304 370 kr
- Dometic CFX3 457 819 kr
- Dometic CFX3 256 939 kr
- Carwise CB24 AC/DC(1)952 kr
- Dometic CoolFreeze CFX3 558 779 kr
- Dometic CombiCool ACX 403 250 kr
- Smart Living Kylbox Cool 75 Recharge8 295 kr
- Mobicool MCF32 12V3 567 kr
- Smart Living Cool 505 067 kr
- Dometic Patrol 202 206 kr
Partykylar för grillfesten
Partykylar (party coolers på engelska) är större modeller som placeras på uteplatsen, till exempel när du bjuder på grillfest. De rymmer många burkar och flaskor och kan betraktas som regelrätta kylskåp, om än i annorlunda form. De öppnas ofta på toppen och har i bland praktiska sidobord. Många modeller är utrustade med hjul.
Partykylar bör vara utrustade med kompressor för att orka kyla tillräckligt. Det betyder att de behöver vara anslutna till ett vägguttag.
Du hittar partykylar på Prisjakt här.
Markkylare och jordbrunn
Det finns ett ekorekoalternativ för den som gillar naturens krafter. Det kallas markkylare eller jordbrunn och själva konstruktionen kan se ut på olika sätt, medan principen är densamma. Den bygger på att jorden alltid håller mellan 5 och 10 grader någon meter under markytan.
I enkla ordalag gräver du ett hål och stoppar ner din markkylare eller jordbrunn, som i stort sett är ett tomt plaströr. I detta plaströr sänker du sedan ner en hållare där du placerar exempelvis din dryck. Sedan väntar du på att moder jord kyler ner den helt gratis och helt ekologiskt. Men förmodligen ganska långsamt.
Alternativa lösningarna
Det finns en del gratis eller halvgratis alternativ till den som inte vill investera i en kylbox. Kan vara bra om man ska kyla stora mängder öl inför en fest, till exempel.
- Plaskdammen där barnen badar kan enkelt omvandlas till en enda stor kyl. Spola i kallt vatten och stoppa i det du vill kyla. Inte det mest bakteriologiskt korrekta alternativet, men billigt och enkelt.
- Hav och sjöar ska inte underskattas. Bor du i närheten eller gör en utflykt i anslutning till vatten kan du stoppa dina kylvaror i ett nät och sänka ner. Bra och snabb kylning. Plus för extra sommarkänsla.
Is i större mängder har bra kyleffekt under lång tid. Visst smälter den, men det tar längre tid ju mer du har. Har du inte möjlighet att frysa rätt mängd hemma så går det ofta att köpa i matbutiker och från snabbmatsrestauranger. Det finns även företag som inriktar sig särskilt på att leverera is inför fester.
Kylväskan förlorar en grad i timmen
När Icakuriren testade kylväskor 2014 kom de fram till att temperaturen i de testade kylväskorna steg i genomsnitt en grad per timme, under förutsättning att ingen öppnade dem under tiden.
De kom också fram till att hårdare kylväskor höll kylan något bättre än mjuka, men skillnaden var marginell. Hårda kylväskor är stabilare och lättare att rengöra än mjuka, men är å andra sidan otympligare att bära och förvara.
En annan sak som Icakuriren konstaterade var att kylklampar inte alltid är nödvändigt. De är ofta tunga att bära och om det bara handlar om att förvara mat några timmar räcker det ofta med kylskåpskall mat och själva kylväskan.
Ett nyare test av Testfakta som utfördes 2019 visade att det är stor skillnad på kylboxar och hur bra de är på nedkylning. Det skiljer även stort i hållbarheten på kylboxarna och hur mycket de låter när de används. Testvinnaren är Mekonomen Carwise som du hittar på Prisjakt här.
Text: Daniel Haaf
Publicerad: 19 juli 2021
Uppdaterad: 10 augusti 2022
Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.