Prisjakt

Guide till parfym – så väljer du rätt

Populära parfymer för både honom och henne. Vi guidar dig till den perfekta parfymen för alla tillfällen. Passa på att hitta en väldoftande parfym som gåva inför Alla hjärtans dag med våra enkla tips.

Foto: DmitriyTitov, iStock.com

Typer av parfym

När du väljer din nästa parfym finns fyra varianter att välja på. De har olika mängd parfymolja vilket gör att varaktigheten på huden och intensiteten i doftnoterna skiljer sig åt. Ju större andel parfymolja, desto mer kostar parfymen.

Eau de Parfum (EdP)

Eau de Parfum är varianten som har generellt intensivast doft som håller riktigt länge. Den kostar normalt betydligt mer än både EdT och EdC, men väger upp det med sina egenskaper.

Cirka 11-18 procent parfym och håller kring 5+ timmar.

Eau de Toilette (EdT)

Eau de Toilette är ett alternativ med en mindre andel parfymolja. Hållbarheten är normalt kortare än EdP-varianterna och du får inte en lika intensiv doftupplevelse. Priset är oftast betydligt mindre.

Cirka 6-10 procent parfym och håller kring 3 timmar.

Eau de Cologne (EdC)

Eau de Cologne har bara en liten mängd parfymolja och doftar inte lika intensivt som EdT och EdP. Vill du att doften ska kännas hela dagen måste du använda parfymen flera gånger under dagen.

Cirka 3-5 procent parfym och håller kring 1,5-2 timmar.

Pure Perfume

Pure Perfume kallas ibland för Extrait de Parfum eller bara Parfum. Det är den mest intensiva parfymen med längst varaktighet efter sprayning på kroppen. Här får du en mycket stor andel parfymolja på runt 20 till 40 procent.

Innehåller mer än 20 procent parfymolja och håller åtta timmar eller mer.

Vad är en toppnot, mellannot & basnot?

Toppnot

Det här är den första doften du känner när du använder parfymen. Den har kortast varaktighet och du känner av den upp till cirka 30 minuter. Toppnoten har generellt en frisk, lättare karaktär. Ofta får du känslan av citrus, bergamott och grönare noter.

Mellannot

Tar vid efter toppnoten och håller betydligt längre, mellan två och fyra timmar. Mellannoten blandar sig med din naturliga kroppsdoft vilket ändrar dess karaktär beroende på vem som använder parfymen. Mellannoten har gärna en liten blommigare eller kryddigare karaktär och är vad man kallar hjärtat i parfymen.

Basnot

Doften som håller i längst, upp till sex timmar efter att du använt parfymen. Basnoten hjälper till att ge djup åt parfymen och har tung karaktär som mysk och ambra. Målet här är inte att dofta mycket utan att vara ihållande med så lång varaktighet som möjligt.

De fem doftfamiljerna

  • Blommig: Feminina och romantiska dofter med inslag av rosor, jasmin, lilja och iris.
  • Fruktig: Fräscha och energiska dofter med citrus, bär och melon.
  • Träig: Varmt och sensuella dofter med sandelträ, cederträ och patchouli.
  • Orientalisk: Kryddiga och exotiska dofter med vanilj, ambra och mysk.
  • Fougère: Aromatiska och fräscha dofter med lavendel, bergamott och geranium.
Foto: Oleg Breslavtsev, Adobe Stock

Var är bäst att spraya parfym på kroppen?

Spraya inte din dyrbara parfym kläder av syntetmaterial. Välj delar av kroppen som inte täcks av dina kläder och där kroppens värme gör att dofterna kommer till sin rätt. En bra start är handlederna, följt av armvecken (om du bär kortärmat). Andra bra ställen är vid halsen, nacken, bakom öronen och en del menar att till och med håret är bra för parfymen. Är kläderna av naturfibrer kan du även prova att spraya på exempelvis kragen. Ett tips är att först smörja in kroppen med en doftfri body lotion innan du använder parfymen, då fäster den bättre och doftar längre.

Vilka är de vanligaste misstagen med parfym?

Vanliga misstag man bör undvika är felaktig förvaring av parfymer, applicering på fel kroppsdelar och att man köper för stora flaskor. Det är också vanligt att man felaktigt gnuggar på området där parfymen applicerades och att man tror kompisens parfym luktar identiskt på en själv. Andra misstag är att man inte smörjer in sig innan parfymen används. Och när du väljer parfym i butiken bör du tänka på att parfymen på doftstickan inte kommer att dofta identiskt på din kropp, speciellt inte efter några timmars användning.

Hur ska jag förvara min parfym?

Det bästa är att förvara dina parfymer i ett mörkt och svalt utrymme som håller ungefär samma temperatur hela tiden. Undvik starkt solljus och stora temperatursvängningar. Inte heller fukt är bra för dina parfymer, så att ha dem i badrummet kanske inte är det bästa alternativet. Om du förvarar dina parfymer på rätt vis så håller de riktigt länge och behåller den viktiga doftkaraktären som gjorde att du köpte parfymen från första början. Felaktigt förvarade parfymer kan också tappa i styrka, vilket så klart inte är önskvärt.

Skillnaden på billig och dyr parfym

Det är absolut inte nödvändigt att köpa de dyraste parfymerna för att hitta en passande doft. Faktum är att billigare parfymer kan dofta precis som en dyrare variant, åtminstone till en början. Anledningen är att dyrare parfymer har flera olika doftnoter som utvecklas under dagen, medan billigare parfymer ofta har bara en. Givetvis betalar du också lite extra för märket. 

Foto: PixieMe, Adobe Stock

Så gör du för att prova en ny parfym

  • Använd en doftfri body lotion när du ska prova nya parfymer
  • Spraya parfymen du provar på ena underarmen, precis ovanför handleden. Notera den första doften du känner, som är toppnoten
  • Vänta en eller två timmar innan du sniffar igen, då har mellannoten (även kallad hjärtnoten) utvecklats och du får en känsla av hur parfymen faktiskt upplevs på dig
  • Slutligen har vi basnoten som är doften du känner längst på kroppen, var noga med att gå igenom alla tre faserna innan du dömer en parfym

Hur länge håller parfymer efter att de öppnats?

Det finns inget slutdatum för dina parfymer. Med rätt förvaring kan de hålla i många år utan att de tappar mycket i karaktär eller ton. Precis som med mat är det en god idé att känna efter med näsan – om du märker att parfymen inte doftar som när du köpte den kan du behöva se dig om efter en ny flaska.

Var slänger jag gammal parfym?

Parfymflaskor med kvarvarande innehåll klassas som farligt avfall och får inte slängas i de vanliga soporna. Du får inte heller lägga flaskorna i glasåtervinningen. Samla ihop alla dina gamla parfymer som ska kasseras och åk till en återvinningscentralen så tas de omhand på rätt sätt.

Text: Daniel Haaf

Publicerad: 12 februari 2024

Uppdaterad: 12 februari 2024

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.