Prisjakt

8 saker du alltid ska ha hemma i beredskap

Här är prylarna du alltid ska ha i hemmet när elen går och det är brist på vatten.

Det är alltid bra att vara förberedd inför oförutsedda händelser. Speciellt om man är en barnfamilj. Hårda höststormar, bitande vinterkyla och heta sommarmånader kan ställa till det med brist på både vatten och el. Med rätt prylar i hemmet är det lättare att ta sig igenom situationerna tills de är lösta.

I den här artikeln tipsar vi om saker du alltid ska ha hemma i beredskap. Från hopfällbara vattendunkar till frystorkad mat och vevradio. Vi fokuserar på det viktigaste hjälper stort, men utan att det blir en stor kostnad. Dessutom fungerar många av sakerna till roligare saker – som dagsutflykter med familjen.

Har du egna tips som du vill dela med dig av? Skriv en rad och berätta!

Ficklampa och pannlampa med extra batterier

Extra belysning när vanliga lampor och solljus inte räcker till

En ordentlig ficklampa som är vattentålig, stöttålig och har olika ljuslägen är alltid bra att ha hemma. Den hjälper inte bara när elen går, utan lyser upp på mörka kvällspromenader, när du letar djupt inne i garderoben eller lagar under vasken.

Ordentliga ficklampor kostar några kronor, men det är värt pengarna i längden. Vill du ha händerna fria väljer du en pannlampa istället. Med en pannlampa har du större rörelsefrihet, men se upp med passformen. Den ska sitta bra och gärna ha en extra rem över huvudet för stabilitet.

De flesta ficklampor och pannlampor använder uppladdningsbara batterier. Det finns modeller med inbyggt batteri också, samt vevficklampa som fungerar även när batterierna har laddat ur. Ett tips är att både ha ficklampa och vevficklampa hemma.

Tänk på

  • Vattentåliga ficklampor håller längre och fungerar utomhus i dåligt väder
  • Ficklampor med LED har längre batteritid, håller generellt längre och blir inte lika varm
  • Många ficklampor har tillhörande adapter för flera olika batterityper

Flaskor och vattendunkar

Spara undan vatten när det är risk för tomma rör

Du har kanske hört att man ska fylla badkaret med vatten när det är risk för vattenbrist. Om du istället har några flaskor och stora vattendunkar att fylla blir det lättare att hantera och förvara vattnet. Dessutom är det mer hygieniskt.

Vanliga PET-flaskor fungerar utmärkt till vattenförvaring. Du kan frysa flaskorna så att vattnet håller längre och samtidigt fungerar de som kylklampar. Enligt krisinformation.se ska du räkna med minst tre till fem liter vatten per person och dygn. Glöm inte dina fyrbenta vänner om du har djur hemma.

En eller två stora dunkar hemma gör det lättare att hämta vatten från ett hämtställe. Tänk bara på vikten när dunken är full!

Tänk på

  • Drick aldrig vatten som luktar eller smakar illa
  • Vatten ska förvaras mörkt och kallare än rumstemperatur
  • Säkerställ att dunkarna och flaskorna är rena innan vattnet fylls på
  • Välj en hopfällbar dunk så tar den mindre plats som oanvänd

Nödradio med vev eller solceller

Få viktig information från myndigheterna

Det är viktigt att kunna ta emot information från myndigheterna. När det är större händelser används radio för att nå ut till så många som möjligt. En nödradio med vev eller solceller hjälper dig att få viktig information.

Alla modeller av nödradio har stöd för FM/AM där myndigheterna gör sändningar. En del, lite mer påkostade modeller, klarar även digital radio, så kallad DAB eller DAB+. Det finns även nödradio med inbyggd ficklampa, portabelt batteri som laddar mobilen och i vissa fall en SOS-knapp med siren.

Nödradion är perfekt att ta med till sommarstugan i skogen, på båten, eller att bara ha i prepplådan som beredskap om något skulle hända. Tänk på att anpassa storlek och funktionalitet efter behov – en liten radio är lättare att ta med på gående fot.

Tänk på

  • Ska vevradion användas utomhus bör den vara vattentålig
  • Alla nödradios klarar FM/AM, men det finns även digital radio (DAB/DAB+)
  • Dyrare modeller har ibland ficklampa, SOS-knapp, laddning av mobilen och bluetooth

Stormkök och bränsle

Laga mat på utflykten och när elen inte fungerar

Med ett stormkök hemma kan du alltid laga mat, även när elen inte är igång. Den är lätt att stoppa undan i garderoben, tar bara minuter att montera ihop, och den är perfekt att ta med på utflykten med barnen. Mätta magar och en minnesvärd upplevelse för alla helt enkelt.

Stormkök finns i många storlekar och varianter. Ofta ingår grundläggande redskap som kastrull, stekpanna, handtag och en så kallad brännare. Det finns två varianter att välja mellan: gasbrännare och spritbrännare. Med en gasbrännare ansluter du en behållare som ger kontinuerlig energitillförsel medan spritbrännaren fylls på med T-sprit.

Stormkök används normalt utomhus och med försiktighet. Det finns modeller för inomhusbruk också, exempelvis gasolkök som är mer likt en gasspis.

Tänk på

  • Stormkök kallas ibland för trangia, spritkök, friluftskök eller campingkök
  • Välj mellan gastub och spritbrännare (gastub och T-sprit ingår sällan)
  • Tänk på att stormkök finns i olika storlekar beroende på antal personer

Sovsäck, liggunderlag & filtar

Håller dig varm när det är kallt i rummet

När minusgraderna kryper inpå och det börjar bli stelt i lederna är det skönt att krypa ner i en varm sovsäck. Gärna på ett bekvämt liggunderlag som isolerar mot marken, och med en extra filt ovanpå som stoppar den värsta kylan. Oavsett om elen har gått mitt i vintern eller familjen är på en spännande vandringstur med övernattning utomhus så är sovsäcken perfekt att ha tillgänglig.

Det är viktigt att välja rätt längd för den som ska använda sovsäcken, då håller den värmen lättare. Du ska också välja modell efter klimatet då vissa sovsäckar klarar nära nollgradigt medan andra skyddar ner till -20 grader. Tänk också på att vikt och storlek spelar stor roll när den ska bäras långt, exempelvis fastsatt på en ryggsäck.

Tänk på

  • En lagom stor sovsäck värmer bäst – välj rätt storlek från början
  • Alla sovsäckar klarar inte alla temperaturer bra – kolla alltid temperaturgränsen
  • Komplettera sovsäcken med ett isolerande liggerunderlag, helst med luftspalter

Gasolkamin och etanolkamin

Värmer rummet och tar bort den ruggiga luften

Är det kraftig kyla utomhus kan vilken bostad som helst kännas ruggigt sval. Inte minst om strömmen plötsligt går och värmen inte fungerar. Då är det bra att ha en gasolkamin i hemmet som värmer. Det finns modeller för både inomhus- och utomhusbruk, och de är lätta att använda.

Gasolkaminer finns i många storlekar och varianter med olika effekter. Hög effekt betyder att gasolkaminen värmer mer, men du förbrukar mer bränsle snabbare. Med en högre effekt ökar också kravet på ventilation då det finns risk att det bildas kolmonoxid.

Använd alltid gasolkaminer som är godkända för inomhusbruk och läs instruktionerna noga. MSB har utmärkt information om gasol inomhus på denna sida.

Tänk på

  • Gasolkaminer värmer skönt, men kan bilda kolmonoxid – var uppmärksam på riskerna och läs instruktionerna
  • Gasolkaminer tar snabbt bort ruggigheten i kalla och fuktiga rum
  • Använd endast modeller anpassade för inomhusbruk och ventilera ordentligt

Första hjälpen-kit

Snabb och tillgänglig hjälp för hemmet, bilen och båten

Alla hushåll och bilar bör ha ett Första hjälpen-kit. Det är viktigt att alla vet var kitet finns och att det är enkelt att komma åt i alla lägen. Precis som en brandfilt och brandsläckare.

Ett bra kit täcker det viktigaste behovet vid skada. Exempel är möjligheten att hantera små och stora sår, brännsår, chock och andnöd. De flesta kiten har ordentligt med tryckförband, kylande gel, plåster, gasbindor, engångshandskar, mask för mun-mot-mun och mitella. Det kan även finnas plats för apoteksprodukter som smärtstillande och febernedsättande.

Det är bra om ditt hem har ett större Första hjälpen-kit som innehåller alla viktiga hjälpmedel. Bil och båt som har mindre förvaringsutrymme klarar sig långt med en mindre väska. Tänk på att alltid ha en filt tillgänglig för att värma och lugna personer i chocktillstånd.

Tänk på

  • Snåla inte på Första hjälpen-kitet – välj hellre större än mindre
  • Fyll på regelbundet och kolla utgångsdatum
  • Du kan köpa väska och innehåll separat om du föredrar det

Viktiga frågor när du planerar hemberedskap

Osäker på vad du måste skaffa till hemmet när du planerar din hemberedskap? Det finns sex saker du ska tänka på när du förbereder för det oväntade.

Det handlar om att kunna hålla sig varm när det är kallt och ha rent vatten när det inte finns i rören. Att ha mat tillgängligt när butiken är stängd och att kunna mätta magen även om spisen inte fungerar. Du ska kunna hålla hygienen även utan rinnande vatten och snabbt kunna fly hemmet om det är nödvändigt.

Och sist, men absolut inte oviktigast, att kunna få viktig samhällsinformation från myndigheterna.

6 saker du ska tänka på

  • Värme: Kan du hålla dig varm?
  • Vatten: Har du tillgång till rent vatten?
  • Mat: Kan du stilla hungern?
  • Hygien: Kan du hålla god hygien utan rinnande vatten?
  • Flykt: Kan du lämna ditt hem med kort varsel?
  • Information: Kan du ta del av viktig samhällsinformation?

Frystorkad mat och konserver

Perfekt att ta med för hungriga magar på utflykt och vandring

Frystorkad mat och konserver har lång hållbarhet. De är lätta att ställa undan i ett svalt och mörkt utrymme – perfekt att ta med på utflykter, vandringsturer och när det inte går att handla. Komplettera med ett stormkök och en dunk med vatten så har du en färdig måltid på nolltid.

När du köper frystorkad mat finns många olika smaker att välja på. Från krämig pasta med kyckling till chili con carne och pasta bolognese. Du kan välja mellan portionspåsar som du fyller med vatten, och storpack som kräver att du har en värmetålig behållare att äta ur.

Frystorkad mat har en hållbarhetstid på mellan 5 och 25 år, men glöm inte att kolla utgångsdatum ändå med jämna mellanrum.

Tänk på

  • Frystorkat håller länge, men inte hur länge som helst – kolla datumen!
  • Ofta räcker det att fylla på med varmt vatten, röra om och äta
  • Fungerar lika bra på utflykten som när det krisar i kylskåpet

Extra batterier och powerbanks

Det är alltid bra att ha extra AA- och AAA-batterier undanstoppade. Förvara dem mörkt och svalt så håller de länge. Om du har batteridrivna prylar som inte används under långa perioder ska du alltid ta ur batterierna om möjligt. Annars riskerar du att batteriläckage förstör sakerna.

Du bör ha som målsättning att köpa uppladdningsbara batterier med så lång självurladdning som möjligt. Ju lägre självurladdning desto längre håller batteriladdningen utan att batteriet används. Litiumbatterier är oftast det bästa alternativet.

Komplettera med en ordentlig powerbank som har kapaciteten 10 000 mAh eller högre. De billigaste modellerna med hög kapacitet kostar bara några hundralappar. En riktigt bra powerbank har många portar och kan ladda din bärbara dator. Det finns även modeller med solcellsladdning och som är vattentåliga.

Tänk på

  • Förvara dina batterier svalt och mörkt för längsta möjliga hållbarhet
  • Det alltid bra att ha en laddad powerbank redo i vardagen
  • Ta ur batterier som inte används så minskar du risken för läckage
  • Li-ion håller längre än andra batterityper

Vad är prepping?

Prepping är ett uttryck för att man förbereder sig för framtida, oförutsedda händelser. Både genom att skaffa sig kunskapen om hur man hanterar en krissituation och att man har rätt saker hemma för att underlätta när det händer. Det handlar om att skapa så bra förutsättningar som möjligt för att hantera små och stora krissituationer.

Ofta när man pratar om prepping handlar det om större samhällsstörningar som krig och katastrofer av olika slag. Man behöver inte förbereda sig för det absolut värsta, men viss så kallad hemberedskap är bra att ha. Speciellt om det finns barn i hushållet.

Här är några exempel på hur prepping hjälper i vardag och kris:

  • En vattenläcka gör att du inte har vatten i rören under två dagar. Hur löser du vattenbristen?
  • Elektriciteten slås av och det är -25 grader utomhus. Hur håller du dig varm?
  • En snöstorm hindrar dig från att handla på tre dagar. Hur får du mat i magen?
  • Du skär dig på en kniv och behöver mer än plåster för att stoppa blodflödet. Hur gör du?
  • Du kör fast med bilen när det är minusgrader och får inte bärgning på några timmar. Hur håller du dig varm?

Lästips: Prepping för bilen – här är 12 prylar du måste ha i bilen

Foto: Lê Tân, Unsplash

Böcker om prepping

Att hoppas på det bästa, men förbereda sig på det värsta. Det är både ett motto att ta till sig i vardagen och namnet på en bok om prepping. Om du vill läsa mer om vad prepping är, hur det fungerar i praktiken och vad man ska tänka på – då har vi några riktigt bra böcker som guidar dig rätt i preppingdjungeln. Här är några exempel på böcker som ger tips och råd för dig som vill lära mer.

Jim Cobb: Den urbana prepparens guide förbered dig för nästa kris

Överlev krisen : prepping och vardagsberedskap

Preppa Mat : Allt Du Behöver Veta Om Livsmedel I Kristider

Prepping: Att hoppas på det bästa, men förbereda sig på det värsta

Krisberedskap för alla en handbok dig som inte är prepper

Prepparens guide : överlev på lång sikt

Text: Daniel Haaf

Publicerad: 12 januari 2024

Uppdaterad: 15 januari 2024

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.