Prisjakt

Sommardäck – allt du behöver veta inför köpet

Alle man på sommardäck! Strax är det dags att skifta hjul på bilen, först i landets södra delar förstås. Att hitta rätt storlek på dina nya däck är den lätta biten, men vad ska du mer tänka på? Vi frågade Steine Gretarsson på Däck365, i Sverige utsedd till Årets butik i kategorin Fordon & tillbehör åtta gånger!

Steine Gretarsson på Däck365. Foto: Privat

– Utöver rätt storlek behöver däcken ha belastnings- och hastighetsindex som klarar det bilen kräver, säger Steine Gretarsson på Däck365, som i fjol vann butikskategorin Fordon & tillbehör i Prisjakts tävling Årets butik.

Dessa uppgifter hittar du i bilens registreringsbevis, ägarmanualen eller på klistermärket som brukar sitta på förardörren. Men enklast är att kolla vad beteckningen är på de däck du ska byta ut. Du kan alltid ta hjälp av din däckbutik om du är osäker.

– Vidare när man ska börja välja så är energimärkningen till stor hjälp. Energimärkningen har värden för bränsleförbrukning, våtgrepp och ljudnivå. För samtliga är A det bästa och för ljudnivån finns det även ett värde i dB.

Att läsa omdömen och tester kan också ge vägledning, och självklart kan du be om en rekommendation i butiken.

Så här ser energimärkningen ut för däck. Illustration: Energimyndigheten
  • Den nuvarande energimärkningen för däck infördes den 1 maj 2021.
  • Skalan för energieffektivitet och väggrepp är A-E, där A är bäst. Ett energieffektivt däck betyder att det har ett lågt rullmotstånd.
  • Buller visas både som antal decibel och med en bokstav på skalan A–C, där A betyder lägre ljud än C. Genom att välja ett "tyst" däck bidrar du till att minska störande buller från vägtrafiken, men det innebär inte per automatik en lägre ljudnivån inne i bilen.

Läs mer om märkningen hos Energimyndigheten.

Köp rätt storlek på däck

På sidan av däcket står en kombination av siffror och bokstäver, exempelvis 205/55-R16:

205 – är däckets bredd i mm

55 – är däckets profilförhållande

R – betyder radialdäck, vilket är den vanligaste däckkonstruktionen i dag

16 – är fälgens storlek i tum

Däckets indexuppgifter hittar du i sist i märkningen på däckets sida, till exempel 205/55-R16 91H:

91 – är belastningsindex

H – är hastighetsindex

Vad dessa förkortningar betyder hittar du i respektive indextabell. Uppgifterna hör också ihop, i det här exemplet betyder de att bilen kan lastas med upp till 615 kg vid maxhastigheten 210 km/h.

Vi känner ju till det nordiska sommarvädret. Finns det något särskilt att tänka på där?

– Ja, ibland känns det som det mesta regnar bort och just vatten på vägbanan kan bli lurigt. Därför rekommenderar vi att man precis som på vintern byter till nya däck när mönsterdjupet närmar sig 3 mm. Vid vattenplaning så förlorar däcken greppet och man kan inte styra bilen längre. Du undviker vattenplaning genom att sänka farten och ha däck med bra mönsterdjup, säger Steine Gretarsson.


Utöver mönsterdjup, finns det bäst-före-datum på däck?

– Det är en myt att däck är färskvara och att däcken måste vara helt nya när man köper dem, däck åldras normalt endast obetydligt innan de tagits i bruk. Det finns oberoende tester som visar att den riktiga åldringsprocessen startar först när däcket tagits i bruk.

När är det dags för sommardäck?

  • Den 1 december – 31 mars ska du enligt lagen ha vinterdäck när det är vinterväglag, det gäller även på släp.
  • Den 1 oktober – 15 april får du köra med dubbdäck, men om det är vinterväglag får dubbdäck användas även före och efter dessa datum.


Övriga tips om däck

  • Sätt de bästa däcken bak på bilen, det minskar risken att få sladd när du bromsar eller svänger.
  • Förvara säsongens vilande däck svalt, torrt och mörkt.
  • Kolla däcktrycket ofta! Rätt tryck sparar både däck och bränsle – och ger bäst köregenskaper.

Den som har allrounddäck eller friktionsdäck, varför byta till sommardäck?

– Det finns inga däck som är bra året runt och dubbfria vinterdäck är riktigt dåliga sommardäck. På sommaren ger dubbfria vinterdäck en ökad risk för vattenplaning, sämre grepp, längre bromssträcka och försämrad stabilitet vid en undanmanöver, säger Steine Gretarsson och berättar om ett test som gjorts:

Två bilar fick köra på en våt vägbana, den ena med sommardäck och den andra med dubbfria vinterdäck. När bilarna kommit upp i 80 km/h skulle förarna bromsa till stillastående, men när bilen med sommardäck stannat höll bilen med vinterdäck fortfarande 50 km/h.

Viktigast är förstås att rädda liv, men det finns också pengar att spara på att använda sommar- respektive vinterdäck.

– Dubbfria vinterdäck slits fortare än sommardäck på sommaren eftersom vinterdäcken är framtagna för lägre temperaturer, förklarar Steine Gretarsson.


I pandemitider fick vi vänja oss vid restnoteringar och långa leveranstider, hur ser det ut när det gäller sommardäck?

– Generellt är tillgängligheten sämre än tidigare och det har varit stora prishöjningar från tillverkarna de senaste 12 månaderna. Vi har välfyllda lager och det kommer att finnas däck, men längre fram under säsongen tror vi att urvalet blir sämre och att priserna fortsätter att stiga.

– Det är alltid klokt att vara ute i god tid och i år är det klokare än vanligt, säger Steine Gretarsson.

Text: Jessika Jellbom

Uppdaterad: 27 februari 2023

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den eller har betalat för att få medverka.

Läs mer

Foto: iStock.com / michalpalka

6 snabba fakta om vinterdäck

Visste du att svenska konsumenter betalar i genomsnitt 1 300 kronor per däck, att Nokian är populäraste däckmärket och att köpintresset minskar kraftigt redan i november? Här får du mer intressant statistik om konsumenternas köpvanor kring vinterdäck.

Läs mer

Foto: iStock.com / Pro2sound

Så väljer du rätt vinterdäck till bilen

För att göra det lite lättare för dig i valet av vinterdäck har vi här en genomgång kring de olika typerna av vinterdäck, vad du ska tänka på före köp och tips om vad som är bäst i norr respektive söder av vårt avlånga land.

Läs mer