Sonos Ray – den lilla soundbaren för det lilla rummet
Den här smidiga ljudlimpan är en mindre syskonmodell till Beam och Arc
Sonos Ray Soundbar
Sonos Ray är en liten och behändig soundbar för dig som vill fylla ett mindre rum med välljudande filmer och tv-serier. Eller musik så klart om du föredrar det. Med Ray så introducerade Sonos sin minsta och billigaste modell hittills, och även om den är designad för tvåkanals stereoljud så fungerar den utmärkt med både bakre högtalare och subwoofer om du köper till det.
Det här är Sonos Ray
Sonos Ray är den minsta soundbaren någonsin från tillverkaren. Storleken är 557 x 93 x 70 mm vilket betyder att den är ungefär tio centimeter kortare och hela kilot lättare än syskonmodellen Beam (Gen 2). Dessutom är Ray nämnvärt mycket billigare med ett ungefärligt pris på 3 400 kronor. En fullträff för det lilla rummet kanske du tänker, men håll i plånboken tills du har läst färdigt, för storleken och priset ger vinkar om viktiga kompromisser.
Det som är positivt med Sonos Ray är just storleken. Att den får plats i princip överallt med sin "litenhet" och att den är busenkel att installera. Allt du behöver är den tillhörande Sonos-appen för din mobiltelefon och sen tar installationen bara några minuter. Styrningen av soundbaren sker både med mobilappen och fjärrkontrollen till din vanliga tv. Ta det lugnt, alla inställningar guidas fram via appen första gången du startar soundbaren.
Om du har en iPhone så hjälper Sonos-appen dig att kalibrera soundbaren efter rummets storlek, för Android-användare så finns dock inte den funktionen. Vill du utöka ljudet med äkta surround och fylligare bas så kan du köpa till Sonos One / One SL som bakre högtalare och subwoofern Sub. De fungerar utmärkt med Sonos Ray, men drar upp priset rejält så klart eftersom varje bakhögtalare kostar runt 2 400 kronor och subben går på 8 500 kronor.
För att Sonos Ray ska börja låta så kan du strömma ljudet trådlöst med WiFi eller använda den medföljande optiska kabeln. Soundbaren har ett fullständigt stöd för Sonos Multiroom och kan även användas med Apple AirPlay 2, Tidal Connect, Spotify Connect och många fler tjänster.
Viktigt att veta om Sonos Ray
- Ljudöverföring: WiFi, SonosNet, AirPlay 2, Tidal Connect, Sonos Multiroom
- Nätverk: Ethernet och WiFi
- Ljudingång: Endast optisk (toslink)
- Stöd för multiroom: Ja
- Medföljande fjärrkontroll: Nej, Ray använder fjärrkontrollen till din tv
- Maximal ljudkvalitet: 16 bit / 48 kHz
- Storlek: 557 x 93 x 70 mm (B x D x H)
- Vikt: 1,9 kg
- Mobilapp: Ja, soundbaren styrs med Sonos S2-appen för Android och iOS
- HDMI / Bluetooth: Nej och Nej
- Dolby Atmos: Nej
- Mikrofoner: Nej
Sonos Ray saknar HDMI, Bluetooth & Dolby Atmos
Om du funderar på att köpa Sonos Ray så måste du vara medveten om de kompromisser som den mindre prislappen för med sig. Bland annat så saknas HDMI vilket betyder att du inte kan använda ARC eller eARC för att strömma ljud från din TV direkt till soundbaren.
Soundbaren har en funktion för att göra talet tydligare, men det saknas en separat centerkanal för talet. Det finns stöd för surroundljud med Dolby Digital 5.1 och DTS, men Dolby Atmos saknas helt. Dessutom måste du ha extra bakre högtalare och subwoofer för maximal upplevelse med surroundljudet.
Vill du lyssna på rumsligt ljud eller högupplöst musik så är inte det heller möjligt.
Andra kompromisser är att det varken finns bluetooth eller inbyggda mikrofoner. Du kan styra Sonos Ray med digitala assistenter som Google Assistant och Amazon Alexa om du har separata smarthögtalare, men utan egna mikrofoner så fungerar inte Sonos egna Voice-röststyrning.
Om du behöver HDMI-anslutning, Bluetooth och Dolby Atmos så föreslår vi att du kollar på syskonmodellerna Beam (Gen 2) och Arc istället. Betydligt högre pris, men också många fler funktioner.
Sonos Ray
- Saknar HDMI/eARC
- Saknar Bluetooth
- Saknar Dolby Atmos
- Saknar mikrofoner
- Inget 24-bitars ljudstöd
- Totalt 4 högtalarelement
Sonos Beam (Gen 2)
- Har HDMI/eARC
- Stöd för Dolby Atmos
- Har inbyggda mikrofoner
- Saknar Bluetooth
- Har 24-bitars ljudstöd
- Totalt 5 högtalarelement
Sonos Arc
- Har HDMI/eARC
- Saknar Bluetooth
- Stöd för Dolby Atmos
- Har inbyggad mikrofoner
- Har 24-bitars ljudstöd
- Totalt 11 högtalarelement
Sonos Ray och de dyrare syskonmodellerna
Sonos Ray har inte stöd för Voice Control
Sonos Voice Control är en ny röststyrning som tillverkaren släppte med en uppdatering till alla högtalare som har inbyggd mikrofon. Genom att säga "Hey Sonos" så vaknar högtalaren och är redo att ta emot röstkommandon, exempelvis för att spela musik från olika musiktjänster och styrning av uppspelningen.
Röststyrningen sker helt lokalt på högtalaren och är inte en smart, digital assistent. Den är helt anpassad för att styra spelningen, vilket betyder att du inte kan styra dina smarta lampor och andra smartprylar i hemmet.
Här är några av funktionerna som Voice Control stöder idag:
- Öka och sänka volymen
- Gruppera uppspelningen med flera högtalare
- Slå på och av talförbättringen
- Berätta batterinivån i högtalare som stöder det
- Hoppa över låtar
- Snabbspola i låtar
- Flytta uppspelningen mellan högtalare och rum
Som ovan nämnt så har Sonos Ray inte stöd för Voice Control. Soundbaren saknar helt enkelt de mikrofoner som behövs. Däremot har Sonos Beam och Arc rätt stöd om det här är en viktig sak för dig.
Läs mer om Sonos Voice Control på den officiella supportsidan här.
En rolig detalj är att Giancarlo Esposito gör rösten till Voice Control. Han är kanske mest känd som Gus Fring från tv-serien Breaking Bad, men vi känner också igen honom från många andra filmer och serier. Exempelvis The Mandalorian, Better Call Saul, The Boys och Djungelboken. Han spelar även en av huvudrollerna i spelet Far Cry 6.
Här ser du Giancarlo Esposito i Far Cry 6
Det här ska du tänka på när du köper en soundbar
Köp inte grisen i säcken när du väljer din nästa soundbar. Vi hjälper dig att hitta rätt bland alla modeller med praktiska tips på viktiga saker som du måste tänka på innan plånboken åker fram. Bland annat går vi igenom vikten av Dolby Atmos, HDMI-portar, eARC, VRR och stödet för bakre högtalare samt subwoofer. Du kanske inte behöver allt i din nya soundbar, men det är bra att känna till de viktigaste sakerna du kan få och använda.
Sonos Ray vs Beam (Gen 2)
Den närmaste konkurrenten till Ray heter Beam (Gen 2). Det är en snäppet större soundbar för dig som vill fylla ett lite större rum med ljud från din tv eller spelkonsol. Vi har redan gått igenom några av skillnaderna ovan, men här tar vi det igen med lite fler detaljer.
Sonos Ray
- Fyra inbyggad högtalare (ingen centerhögtalare)
- Anpassad för tv-apparater upp till 55 tum
- Fungerar bäst med medelstora rum
- Enkel passform i din tv-möbel
- Anpassad för stereoljud
- Anslutning med optisk kabel och WiFi
- Har inga mikrofoner
- Bäst för dig som är prismedveten
Sonos Beam (Gen 2)
- Fem inbyggda högtalare (inklusive centerhögtalare)
- Anpassad för tv-apparater upp till 65 tum
- Fungerar bäst med medelstora och stora rum
- Enklast placerad på tv-bänken eller monterad under tv:n
- Anpassad för stereoljud och Dolby Atmos
- Anslutning med optisk kabel, WiFi och HDMI (eARC)
- Har mikrofoner och stöd för Sonos Voice Control
- Bäst för dig som är villig att betala extra för bättre ljud
Populära soundbars på Prisjakt
- Sonos Beam (Gen 2)(11)4 880 kr
- Harman Kardon Citation MultiBeam 700(10)4 990 kr
- Samsung HW-Q995D/XE(2)16 990 kr
- Sonos Arc Ultra10 490 kr
- Sonos Ray Soundbar(5)2 795 kr
- Sonos Arc(26)7 390 kr
- JBL Bar 500(1)6 343 kr
- LG NS70TR(1)5 347 kr
- 5%JBL Bar 1000(1)7 990 kr
- JBL Bar 130014 715 kr
- JBL SB510 CINEMA 3,0 SOUNDBAR2 190 kr
- Samsung HW-S710D5 710 kr
Text: Daniel Haaf
Publicerad: 14 juni 2022
Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.