Prisjakt
Annons

Välj rätt ficklampa – tips inför köpet

En bra ficklampa på färden kan vara skillnaden mellan att få plaskblöta strumpor och skor eller att nå sitt mål torrskodd. Beroende på vad man ska använda flicklampan till, och i vilka situationer, finns några viktiga punkter att titta närmare på före köp. Vi guidar dig genom de värsta snåren med denna introduktion till ficklampornas lysande värld.

Det första man bör ta reda på vad som är viktigaste med ficklampan. Behöver man en riktigt stark ljusskälla som når långt, måste batteriet hålla länge eller är den fysiska storleken och vikten något som måste tas med i beräkningarna?

Andra saker att titta på är tåligheten eftersom man inte vill komma långt in i skogen bara för att tappa ficklampan så den går sönder mot något hårt på underlaget. Tänker man använda ficklampan under kalla förhållanden bör den tåla minusgrader och även fungera med tjocka handskar.

Hur är känslan när man håller i ficklampan, är balansen bra och den bekväm nog för flera timmars bruk i sträck? Behövs speciella verktyg för att kunna byta batterierna?

Om ficklampan bara ska stå hemma och vänta på de där tillfällena när strömmen går eller grunden på huset ska inspekteras kanske ovanstående punkter inte känns så viktiga. Om man däremot ska upp på fjället bör man vara mycket noga med vad som är bäst att ha med sig.

Flashlight in rain and water
iStock.com / wattanaphob

Andra saker som kan vara viktiga är om ficklampan ska vara tätad mot vatten och i fall vilken IPX-klassificering den har. Är man ute på långvandring kan en hög klassificering med bra tätning vara att föredra, för vem vill tappa ficklampan i bäcken mitt i natten och sen gå i mörker?

Här är några av de vanligare IPX-klasserna:

  • IPX4 ger skydd mot kraftigare vattenstänk och klarar sig i kraftigt regn.
  • IPX6 klarar stora mängder vatten men kan inte nedsänkas i vatten under längre tid.
  • IPX7 klarar nedsänkning i vatten, ned till 1 meters djup i maximalt 30 minuter
  • IPX8 är det bästa skyddet och klarar minst 1,5 meters djup i 30 minuter (här varierar siffrorna uppåt då tillverkaren själv anger vad ficklampan klarar).

Lampans egenskaper

De flesta lär ställa sig frågan hur stark ficklampan lyser och det är givetvis en viktig sak som man bör ta reda på. Styrkan mäts i lumen och ju högre värde desto starkare ljuskälla. Upp till 1 200 lumen är vanligt men det finns även modeller som klarar otroliga 6 500 lumen för extremfall bortom vanligt bruk.

  • 10-20 lumen ger en mycket svagt ljus och lämpar sig bäst för enklare bruk inomhus eller när man ska hitta nyckelhålet till ytterdörren en mörk kväll.
  • 20-150 lumen ger ett ljus som når upp till runt 100 meter och är bra för mer generellt användning när man närmar sig den högre siffran. Perfekt på promenaden eller att ha i bilen.
  • 160-200 lumen når upp till cirka 250 meter som längst men är en bra ljusstyrka för campare, långvandringar och mer krävande situationer. För personlig säkerhet rekommenderas minst 175 lumen för att avvärja en en eventuell attack i dåligt ljusförhållande.
  • 200-500 lumen är en bra styrka för avancerat bruk
  • 600-1 000 lumen ger ordentligt med ljus som når mycket långt och med bra kraft.
  • 1 000+ lumen är speciella ficklampor för situationer där extrem ljusstyrka och räckvidd är av stor vikt. Exempelvis vid räddningsexpeditioner och liknande. Vanligtvis inget man har med sig på kortrundan när hunden ska rastas.

Ju starkare ljuskälla desto längre når man med ficklampan. Man bör dock tänka på att reflektorn i ficklampan påverkar en hel del. Vissa modeller har en bredare ljuskägla vilket lämpar sig väl för generellt bruk medan är mer punktinriktade för längre räckvidd, vilket är bra om man söker efter något långt bort.

Det går även att skaffa ficklampor med justerbar räckvidd vilket är bäst när man använder ficklampan ofta och med ett bredare användningsområde. Är man jägare eller bara vill bevara nattseendet kan modeller med justerbar ljusfärg vara bra eftersom de bland annat är snällare mot ögonen. Vissa färger framhäver dessutom blodstänk vilket kan vara bra under jaktperioder.

Lampan eller lamporna som används i ficklampan har också en påverkan som är viktig att tänka på. Vanligast idag är led-lampor med lång livslängd men det finns även krypton, halogen och xenon vilka är betydligt mindre populära idag.

Batteriet

Vanligast är att dagens ficklampor använder traditionella AA- eller AAA-batterier.

Många modeller använder även de lite dyrare CR123A med högre spänning, ofta det dubbla jämfört med AA-batterier. Det gör att du kan få ett starkare ljus från ficklampan. CR123A gör dessutom att ficklampan lyser längre jämfört med AA- och AAA-batterier (vid jämförelse med samma ljusstyrka).

Eftersom AA-batterier är betydligt längre än CR123A påverkar det också ficklampans storlek på längden. Vill man ha en kraftfull modell som ändå är förhållandevis kompakt bör man titta efter ficklampor som använder de mindre, kraftfullare batterierna.

Ett tips är att använda uppladdningsbara batterier då det i längden håller kostnaderna nere. Eneloop är ett utmärkt märke som håller laddningen längre och även Philips och Xeno har utmärkta batterier. En av de bättre batteriladdarna på marknaden är Maha MH-C9000 som har riktigt bra egenskaper för alla tänkbara situationer. Kostar lite mer men man får mer tillbaka.

Material och kontroller

Aluminium är det vanligaste materialet i dagens ficklampor och överlag är modellerna som tillverkas i aluminium tåliga mot både stötar och korrosion.

Det finns även ficklampor som tillverkas i stål, titan eller plast men de är betydligt färre till antalet och inte lika populära hos tillverkarna. Plastmodellerna kan göras riktigt billiga, lätta och förhållandevis tåliga. De är dessutom bra i mycket kalla miljöer men är samtidigt inte lika skyddade mot stötar och slag som stål eller titan.

Stål tåler mer än aluminium men är i regel betydligt tyngre medan titan är både lätt och tåligt men kostar också mer att tillverka. Titan är dessutom inte lika enkelt att använda i ficklampor som blir varma då värmeavledningen är sämre. Chansen är stor att du väljer en modell i aluminium men för de flesta lär materialvalet inte vara av största betydelse i slutändan.

När man ska slå på eller av ficklampan finns en mängd olika varianter att välja mellan. Vanligast är en vanlig knapp men det finns även reglage och varianter där man skruvar på fram- eller bakändan för att aktivera ficklampan.

Om man tänker använda ficklampan regelbundet och utomhus är det bra med ett knapplås som förhindrar att lampan börjar lysa av misstag i exempelvis väskan. Ska ficklampan användas i kyla bör konstruktionen vara anpassad för användning med handskar, vilket betyder större knappar och reglage och även vädertätad design så ficklampan inte tar skada av kylan.

Ficklampans storlek

Man skulle kunna tro att ljusstyrkan är direkt relaterad till ficklampans storlek, men så är faktiskt inte fallet.

Även riktigt små modeller kan i vissa fall nå otroliga 2 000 lumen trots att de inte är större än att de får plats i en byxficka. Det begränsade utrymmet gör dock att batteritiden inte blir lika lång som i de större modellerna så här får man göra en avvägning.

Större ficklampor kan hålla fler batterier och användas under många timmar när ljusstyrkan inte är hög. Inom vissa polisväsen är större modeller föredragna eftersom de både fungerar som ljus och självförsvarsvapen. Tillverkaren Maglite har flera modeller som är mycket stora och som används av poliser i bland annat USA.

Säkerhet i extrema miljöer

I vissa situationer krävs speciella ficklampor som är designade för användning i miljöer med stor risk för brand eller explosioner. Chansen är god att du aldrig behöver tänka på vilken säkerhetsklass ficklampan har och i de allra flesta fallen anger tillverkarna inte någon sådan heller.

Istället är det oberoende aktörer som testar och klassificerar ficklampsmodeller utifrån riskerna i miljöer med förhöjd risk brand eller explosion. Det finns tre klasser (Class) för antändbara gaser och flytande ämnen, brännbart damm och antändbara fibrer.

De tre klasserna uppdelas i sin tur (Division) för områden där det under normala förhållanden kan finnas antändbart material hela tiden och områden där det normalt inte finns det utom i speciella situationer.

Om man vet med sig att ficklampan ska användas där det föreligger risk för brand eller explosioner bör man kolla upp vad som gäller innan man väljer modell."