Så väljer du rätt flytväst
Det är viktigt att använda en flytväst när man är i båten, i kanoten eller står på kajen med fiskespöt i händerna. Lika viktigt är det att välja rätt modell. Här tipsar vi om de viktigaste sakerna du måste veta när du väljer flytväst:
Olika typer av flytvästar
- Räddningsvästar: Hjälper dig att vända kroppen rätt i vattnet så att ansiktet kommer uppåt. En viktig funktion om du är medvetslös eller av annan anledning inte själv kan vända på dig. Räddningsvästar är ett bra val om du inte är simkunnig eller om västen ska användas på ett mindre barn. Kragen på räddningsvästen hjälper till att lyfta huvudet ovanför vattenytan. En räddningsväst ska ha tillhörande grenband, visselpipa och reflexer.
- Flytvästar: Är en mindre och smidigare typ av flytutrustning för högre rörlighet. Den här typen av flytväst hjälper dig att flyta på vattnet, men kommer inte att vända dig till ryggläge. Det är bara simkunniga som bör använda flytvästar. Flytvästar kallas ibland allroundvästar eller seglarvästar. En del flytvästar har flytkroppar som gör att västen följer kroppens form på ett bättre sätt, och därmed är bekvämare att använda.
- Flytkläder: Om du vill ha en jacka, väst eller overall som både värmer och håller dig flytande i vattnet, då ska du skaffa flytkläder. De har samma funktionalitet som en flytväst, men de skyddar även mot väder och vind när du inte är i vattnet. Precis som med flytvästar får du bra flytförmåga, men flytkläder hjälper dig inte att rulla över på rygg. Flytkläder ska bara användas av simkunniga.
- Uppblåsbara räddningsvästar: Den säkraste typen av flytväst är den uppblåsbara räddningsvästen. Den använder en kolsyrepatron som blåser upp västen så att du flyter. Det sker antingen automatiskt när en sensor känner att du landar i vatten eller manuellt när du själv vill det. Uppblåsbara räddningsvästar har hög flytkraft och är bekväma att använda. De kräver dock mest underhåll och måste lämnas på kontroll varje år för att säkerställa att de fungerar korrekt.
Säkerhetsklasser
Flytvästar har olika säkerhetsklasser som markeras i "Newton". Det finns fyra säkerhetsklasser som omfattar vanliga flytvästar och flytkläder, räddningsvästar och uppblåsbara räddningsvästar.
- 50 Newton: Flytvästar och flytkläder som håller dig flytande, men utan att hjälpa dig till ryggläge. Vanliga varianter i den här klassen är seglarvästar och fiskevästar. De kräver att den som använder flytvästen är simkunnig. Flytvästar märkta med "50N" är för personer som väger 25 kilogram eller mer.
- 100 Newton: Räddningsvästar där den huvudsakliga flytkraften är koncentrerad till flytvästens främre del. Dessa västar har en stor krage och hjälper användaren till ryggläge. Flytvästar märkta med "100N" är både för simkunniga och de som inte kan simma.
- 150 Newton: Uppblåsbara räddningsvästar som har god vändningsförmåga när de är uppblåsta. Dessa flytvästar har antingen en manuell eller automatisk gasuppblåsning. Flytvästar märkta med "150N" har ingen flytförmåga när de inte är uppblåsta och är för personer som väger 40 kilogram eller mer.
- 275+ Newton: Uppblåsbara flytvästar med extremt bra vändningsförmåga. De är speciellt designade för industriell användning, exempelvis av räddningstjänst. Har antingen manuell eller automatisk gasuppblåsning. Används av personer som väger 40 kilogram eller mer.
Rätt storlek och modell gör hela skillnaden
Det är viktigt att du väljer en modell som är anpassad för din kroppsvikt och simkunnighet. Storlekarna anges inte med bokstäver som vanliga kläder, utan i ungefärliga kroppsvikter.
En flytväst har normalt ett viktspann på 20 kilogram. Om märkningen anger 40/60 är den anpassad för användare som väger mellan 40 till 60 kilogram. En uppblåsbar räddningsväst har ett större spann, vissa modeller kan exempelvis klara 40 till 150 kilogram.
När du väljer är det viktigare att passformen är bra snarare än att du är exakt inom viktgränserna. Om du väger 85 kilogram och känner att en väst för 60/80 passar bättre än en för 80/100, då är det den förstnämnda du väljer. Det är mycket viktigt att flytvästen inte halkar runt på kroppen eller glider upp när du är i vattnet.
Flytvästar och barn
Barn ska aldrig använda flytvästar som är uppblåsbara. Välj endast modeller med krage och som är anpassad för barnets vikt och storlek. En tumregel är att barnet ska kunna ha en jacka under flytvästen. För att kolla om storleken är bra för barnet kan du spänna åt flytvästen så att den sitter ordentligt. Ta sedan tag i västen vid skuldrorna och lyft. Barnets haka och öron ska inte kunna glida igenom halsöppningen på västen.
Barn som använder blöja eller har andra klädesplagg kan ändra flytförmågan på flytutrustningen. Det är viktigt att du räknar med detta när du väljer flytväst. Ett tips är att låta barnet få bekanta sig med känslan av att flyta på vattnet med en flytväst. Det gör det enklare att hantera en eventuell situation där barnet hamnar i vattnet och måste hålla sig över vattenytan innan hjälp kommer.
Här hittar du alla flytvästar anpassade för barn på Prisjakt.
Säkerhetssele och säkerhetslina
Om du är ute själv med en båt är det praktiskt att använda en säkerhetssele och säkerhetslina. Med dessa säkrar du dig till båten i händelse av att du ramlar i vattnet. Det är viktigt att du bara använder utrustning som är godkänd enligt EN ISO 12401.
Säkerhetsselen använder du under flytvästen eller ovanpå, beroende på hur den är byggd. I selen sitter en D-ring som du fäster säkerhetslinan i. Den andra änden av linan fäster du i en fästpunkt på båten.
Säkerhetslinor finns både som lina och band, med två eller tre krokar. En del säkerhetslinor kan vara 12 meter eller längre. Platta säkerhetslinor har ibland ställbar längd så att du själv kan välja rätt längd.
Låna flytvästar
Om du bara behöver flytvästar vid några enstaka tillfällen så kan du låna dem. Räddningstjänsten har ofta möjlighet att låna ut flytvästar i samarbete med Svenska livräddningssällskapet.