Prisjakt
Annons

Bästa tipsen för att välja innebandyklubba

Det är viktigt att välja en innebandyklubba som matchar din kroppslängd och hur du spelar. Här hjälper vi dig med information om hur du väljer rätt för för just dina behov.

Innebandyklubbor är det främsta redskapet när du spelar innebandy. Klubban består av ett skaft med ett så kallat blad av plast längst ner och ett grepp högst upp. Som utespelare är det enda redskapet du behöver för att spela innebandy. Målvakter använder ingen klubba, men har extra kroppsskydd och hjälm.

Rätt längd på innebandyklubban

Din kroppslängd avgör hur lång innebandyklubba du ska använda. En tumregel är att klubban som kortast ska nå upp till din navel och som längst ytterligare tio centimeter över naveln. Prova i butik innan du köper om du är osäker.

Här är några rekommenderade längder att utgå från:

Tänk på att tillverkarna ofta har egna listor som utgår från just deras klubbmodeller. Du måste inte följa rekommendationerna utan kan givetvis välja fritt. Om du väljer en för lång klubba så kan du själv göra den kortare i efterhand.

Om du köper en innebandyklubba till ett barn är det viktigt att inte välja en för lång modell. Det är kanske lockande att välja en modell som är lite längre, så att barnet kan använda klubban längre. Det hindrar barnet från att spela optimalt och kan hindra utvecklingen av spelet.

Utgå från barnets behov idag och byt klubba när det är dags istället.

Bladet till innebandyklubban

Det finns många olika typer av blad till innebandyklubbor. Valet du gör beror på hur din spelstil ser ut och hur erfaren spelare du är. Det som skiljer bladen åt är främst radien under bladet, hur hårt materialet är och skålstorleken.

Om du helst passar mycket ska du välja ett blad med liten skål och en nättare böj. Det gör att bollen inte skruvas så hårt och du kan passa med högre precision. Föredrar du att skjuta hårt ska du välja ett hårt blad med djupare skål som ger bättre fart på bollen.

Nybörjare och juniorspelare bör välja ett mjukare blad som gör att spelaren får bättre kontroll på bollen. Ju hårdare blad desto mindre kontroll, men högre fart.

Fattningen och bladets böjning:

  • Vänsterböjt: Om du håller innebandyklubban på kroppens vänstra sida och med höger hand överst på skaftet
  • Högerböjt: Om du håller innebandyklubban på kroppens högra sida och med vänster hand överst på skaftet.

Ändra bladets böjning hemma

Om du vill ändra formen på bladet och justera böjningen själv är det enkelt att göra med lite värme. Allt du behöver är två skålar, en med varmt vatten och en med kallt vatten.

Lägg bladet i det varma vattnet och vänta tills plasten är tillräckligt mjuk så att du kan forma materialet. Vinkla bladet som du önskar och håll det sedan i det kalla vattnet. Låt bladet stanna i vattnet under minst fem minuter så att formen håller sig.

Har du en varmluftspistol fungerar den lika bra som varmt vatten. Tänk bara på att inte värma upp plasten så mycket att det börjar bubbla.

Skaftets form

Traditionellt är formen på skaftet rak från handtag till blad. Ett bra val för nybörjare och intresserade som vill komma igång med innebandyspelandet. Lite mer avancerade spelare med högre krav kan välja en innebandyklubba med böjt skaft istället.

Tillverkarna har olika namn beroende hur böjningen på skaftet ser ut. Bow, curve, kickzone och s-bow är vanliga benämningar. Gemensamt för de flesta är att böjningen ska ge ett hårdare skott genom en katapulteffekt.

Här är en förklaring på några av formerna som du kommer att stöta på:

  • Bow: Skaftet är böjt som en båge som gör att bollen hamnar närmare kroppen.
  • Curve: Har en böjning mellan grepplindan och bladet. Böjningen rätas ut när du skjuter och ger bollen en katapulteffekt.
  • Kickzone: Har en inbuktning på backhandsidan. När du skjuter rätas inbuktningen ut och bollen får mer skjuts framåt.
  • S-bow: Har en mjuk böjning på skaftet åt två håll. S-bow är en vidareutveckling från Bow för att ge ett ännu hårdare skott.

Flex

Klubbskaftet har en viss flex som syftar på hur mycket skaftet sviktar. Flex anges i millimeter och sträcker sig från 23 till 36 millimeter. Om du är en teknisk spelare som passar och dribblar mycket bör du välja en modell med hög flex. Den som gärna skjuter slagskott ska istället välja klubbor med låg flex.

Vanliga flexvärden:

För att komma fram till flexvärdet används en speciell testmaskin som lägger en tyngd på klubbskaftet. Skaftets flexning under trycket mäts och är värdet som du ser på klubban.

Vikten

Vikten är vanligtvis inget du behöver fundera på när du väljer din innebandyklubba. Om du inte väljer de allra billigaste modellerna på marknaden kommer vikten inte att påverka hur du spelar. Prova i butik om du är osäker och tänk på att maximal vikt för matchspel är 380 gram med grepplindan inräknad.