Tänk på detta när du förvarar och sköter utemöblerna
Ta hand om dina utemöbler så håller de sig fräscha längre
När du köper utemöbler kan det vara en idé att tänka på hur enkla de är att förvara och hur lätta de är att sköta. Har du ont om förrådsutrymme eller annan skydda yta kan möblerna slitas ut i förtid. Här förklarar vi vilken typ av möbel som är enklast att äga och varför.
Med alla möbler som ska förflyttas inför höst- och vinterförvaring är det en fördel om de är stapelbara, möjliga att fälla ihop eller plocka isär. Enklast är såklart om du kan stapla stolar och vika ihop bordet då det tar minst plats. Alternativet är att täcka över möblemanget med presenning. De ska också vara enkla att rengöra eller helst inte kräva någon rengöring alls. På vår och sommar vill du ju slappna av i trädgården och inte stå och skrubba.
Att helt slippa underhåll är nog inte möjligt men beroende på smak kan du hitta en variant som lämnar mycket tid till annat.
Har du inte valt eller köpt utomhusmöbler än? Här hittar du alla varianter att prisjämföra på Prisjakt.
Materialet avgör
Har du trämöbler måste du tänka på att möblerna inte ska stå på barmark under förvaringen. Det finns heller inget direkt behov av att svepa in möblerna helt när du ska skydda dem för vintern. Eventuell fukt som kan ligga i luften gör ingen större skada om ventilation finns tillgänglig lokalen eller i presenningen. Om du ska packa in möblerna i presenning måste du dock se till att allt är torrt då väta som finns med från start lätt kan skada möblerna.
Riktig rotting bör förvaras inomhus under vintern. Dynor bör förvaras i en tät box eller inomhus då du inte använder dem. Svenska sommaren innebär ofta perioder av regn som i sin tur kan leda till uppkomst av svamp och alger.
Utemöbler av plast
Plastmöbler finns i en rad olika sorter med namn som anspelar på utseendet. Nonwood är träliknande möbler och konstrotting ska just likna rotting. Den är gjorda av plast eller liknande syntetiska material. De beskrivs ofta som underhållsfria, men du bör se upp med varma föremål i direktkontakt med möblerna. Det inkluderar även saker som kan bli varma av solljus som till exempel glas.
Plastmöbler är idealiska ur både lagringssynpunkt och underhåll. Ofta inte direkt ihopfällbara men väl stapelbara. De är därför lätta att bära in eller packa ihop under presenning. Är vintrarna inte för hårda kan de stå kvar men tänk på att de kan blåsa iväg eller bli missfärgade av föroreningar som sot. Tvätta då med diskmedel och trasa. Skulle du vilja fräscha upp dem ytterligare går det bra med bilvax.
Konstrotting har fördelen (om de är av det mörkare slaget ) att de döljer smuts bättre än andra möbler med planare ytor. Den aspekten tillsammans med det tåliga materialet och deras ofta stabila konstruktion gör dem populära på uteserveringar. De är dock ofta otympliga och får därför stå kvar ute. Tänk dock på att de blir sköra i stark kyla och behöver därför tas in om det brukar bli kallt om vintern där du bor.
Fräscha upp dina utemöbler av plast med bilvax
- Använd gärna en högtryckstvätt för att skölja av utemöblerna och torka dem regelbundet med ett milt rengöringsmedel.
- Bil- eller båtvax är utmärkt för att polera upp matta ytor på utemöblerna. Glöm inte att rengöra noga först!
- Bra kvalitet på utemöblerna gör att de håller i många år. Men väljer du av sämre kvalitet riskerar du matta ytor och sprucken plast relativt snabbt.
Utemöbler av metall
Möbler av aluminium och rostfritt stål är också i det närmaste underhållsfria och behöver endast tvättas av med diskmedel och trasa. Flertalet modeller är lätta och ihopfällbara vilket medför att de är lätta att stoppa undan eller packa ihop under skyddande material.
Gjutjärnsmöbler är desto svårare att flytta på så de bör tåla väder och vind och de gör de om du sköter dem rätt. De måste vara rostskyddsbehandlade för att inte rosta sönder. De är dock oftast målade och skötseln gäller därför mest tvätt och ommålning.
Stålmöbler är också av det tyngre slaget men mer flexibla. Är de rostskyddsbehandlade är de lättskötta. Har de och gjutjärnsmöblerna detaljer av andra material som till exempel ädelträ får de så klart skötas efter de behov som de materialen har.
Utemöbler av metall är (nästan) underhållsfria
- Utemöbler av aluminium och rostfritt stål är nästan underhållsfria. Ställ undan dem när det blir kallt och blött ute, torka av dem och måla när färgen blir sliten.
- Gjutjärn kan stå ute året om, men behöver piffas till när rosten dyker upp. Använd en stålborste på rosten, skrapa bort färgen och måla med rostskyddsfärg.
- Börjar utemöblerna i metall bli lite smutsiga? Allt som behövs är en mjuk svamp, en mild tvål och lite vatten så blir de fina på nolltid.
Utemöbler av trä
Före och efter trämöbler placeras i vinterförvaring bör du dra åt skruvarna. Träet kan svälla och krympa beroende på luftfuktighet och temperatur och därför kan skruvarna lossna något både under bruk och förvaring. Trämöbler finns i en mängd varianter som oftast inte är alltför tunga och många går att fälla ihop. Förutsatt att du skyddar dem som nämnt ovan ska de klara sig i många år.
Vid rengöring räcker en svamp eller disktrasa med milt diskmedel. För hårdare träslag som teak finns speciella rengöringsmedel att köpa. Du bör även blötlägga teak innan du rengör för att kunna komma åt ordentligt på djupet. Om du föredrar en grånande sliten look ska du inte olja in möblerna, annars är det rekommenderat att olja in alla trämöbler innan du använder dem. Tänk på att inte olja in möblerna i starkt solljus då det torkar ut oljan innan träet har sugit i sig den.
Är möblerna målade rengör du först och låter dem torka ett par dagar. Slipa sedan bort den gamla färgen och gör en grundinoljning. Måla sedan ett par gånger med täckfärg för utomhusbruk. Undvik direkt solljus som gör att färgen torkar för snabbt.
Rätt underhåll gör att trämöblerna håller längre
- Rengör trämöblerna noga innan du använde träolja. Med brunsåpa och lite hårt arbete får du en utmärkt grund för träoljan att strykas på.
- Bra träolja har 30-50 procent i torrhalt. Träolja med lägre procenthalt har mer lösningsmedel vilket minskar kvaliteten.
- Träolja är antingen vatten- eller oljebaserad. Vattenbaserad olja har vattenavvisande egenskaper och skyddar mot solens UV-ljus. Oljebaserad träolja hindrar uttorkning och förlänger hållbarheten på trämöblerna.
- Det kan skilja stort i torktid. Vissa träoljor tar flera veckor på sig att bli genomhärdade, andra bara några dagar.
När måste jag olja in mina trämöbler?
Ett enkelt tips är att kolla om vattendroppar sugs in eller lägger sig på ytan. Om de sugs in i träet så är det dags att ta fram träoljan.
Tänk på att linolja kan självantända!
Många trä- och stenoljor baseras på linolja. Alla trasor som har varit i kontakt med linolja måste brännas upp, torkas på en säker plats eller läggas i vatten när de är färdiganvända. Annars är risken att de självantänder.
Glöm inte att ta hand om dynor och kuddar
Precis som med utemöblerna så är det viktigt att ta hand om sittdynorna, kuddar och annan textil som du har till möblerna. Speciellt viktigt är det när du ska ta in allt till förvaring under exempelvis vintern eller om du ska resa bort en längre tid. Här får du några grundläggande tips på hur du håller dynor och kuddar fräscha under förvaringen.
- Tvätta textilen noga. All textil blir med tiden smutsig, och det är viktigt att du tvättar allt noga innan du börjar långtidsförvaringen. Speciellt viktigt är det om du använder din uteplats till att äta eller dricka då mögel snabbt kan bildas om det hamnar rester på tyget. Kolla tvättråden för dina dynor och kuddar.
- Lägg bara undan torr textil. När du har tvättat all textil är det bra om du låter den torka ordentligt innan förvaring. Annars är risken att det luktar lite illa om dynorna när du tar fram dem igen. Ett tips är att använda textilimpregnering som skyddar mot väta. Tänk på att bara använda impregneringen utomhus!
- Använd dynförvaring. Om det finns en risk att dina dynor och kuddor förvaras i exempelvis ett källarutrymme, på vinden eller en annan plats där luften är kall och fuktig så ska du använda tätslutande dynförvaring. Det håller textilen torr och du minskar risken för ovälkommen mögelutveckling.
Har du utemöbler eller prydnader i betong?
Om du har utemöbler eller prydnader av betong så måste även dessa tas hand om med jämna mellanrum. Rengör ytan med stensåpa och olja in med sten- eller klinkerolja.
Vilket är bäst?
De bästa utemöblerna borde rimligtvis vara de mest lättskötta. Om vi ska rekommendera en variant framför några andra är lättmetallmöbler en bra lösning. Nästintill underhållsfria och oftast enkla att fälla ihop och inte för tunga. Det gör dem lättare att packa in eller lagra.
Du kan sen välja ut diverse detaljer och sittdynor efter smak. Vill du ha rygg, sits och armstöd i trä innebär det såklart mer skötsel men de ytorna är också lättast att hålla fräscha.
Om du inte är så förtjust i fällbara modeller, se gärna till att åtminstone stolarna går att stapla oavsett om du ska lagra inomhus eller under presenning.
Har du inte köpt utomhusmöbler än? Här kan du prisjämföra alla utomhusmöbler på Prisjakt.
Text:
Erik Lorentz och Daniel Haaf
Publicerad:
24 mars 2021
Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.