Prisjakt

Mest gamingdator för pengarna – bygg själv eller köp färdig dator

Det kostar en skön slant att köpa en gamingdator. Därför är det viktigt att hålla koll på vilken komponenter den har så att prestandan är maximal för pengarna du betalar. Här tipsar vi om hur du optimerar din spelupplevelse med rätt gamingdator – oavsett om du bygger själv eller köper färdig.

Bygg din egen gamingdator

När du bygger en dator själv har du friheten och ansvaret att hålla rätt på komponenter och tillbehör. Du väljer vad som ska sitta i datorn och monterar allt i hemmet.

Komponenterna du behöver till datorn

Det gäller att hålla reda på alla delarna som behövs i din nya dator. Moderkortet måste passa i datorlådan, processorn och RAM-minnena fungera med moderkortet, grafikkortet ska fungera med nätdelen och lagringsutrymmet vara snabbt och stort nog för dina behov. Kanske behöver du en bättre CPU-kylare och tillbehör som datormus, tangentbord och gamingskärm? Här är snabblänkar till det viktigaste du behöver till datorn när du bygger den själv.

1. Större kontroller över komponenterna

Bygg din egen gamingdator och ha full kontroll över alla delar. Du bestämmer själv vad som är viktigaste för dig och kan fokusera pengarna på de områden där nyttan är som störst för dina behov.

2. Spara pengar eller maximera prestanda

Det är mycket dyrare per komponent att köpa en färdigbyggd dator. Genom att bygga din egen gamingdator sparar du pengar och kan maximera prestandan per krona du betalar.

3. Större datorlåda för mer plats

Rätt datorlåda är viktigt för kylningen och hur du kan uppgradera datorn i framtiden. Många färdigbyggda datorer har små och trånga lådor som är knepiga att använda. Välj en stor, luftig datorlåda!

4. Enklare med garantiärenden

När en komponent går sönder i din hemmabyggda dator skickar du bara in det som gått sönder. Med en färdigbyggd dator måste hela burken lämnas in. Vad tycker du känns smidigare? Bära 10 kg eller 500 gram?

5. Du lär dig mer om din dator

Bygg din egen gamingdator och lär dig hur den fungerar. Ja, det tar lite längre tid, men det underlättar mycket när du måste felsöka eller vill uppgradera datorn i framtiden.

6. Du slipper OEM-produkter

Många OEM-datorer har speciellt framtagna komponenter som är gjorda för färdigbyggda datorer. Det kan göra det svårt att veta vad som faktiskt sitter i datorn du köper.

Köpa färdigbyggd gamingdator

En så kallad OEM-dator är ett komplett produkt med alla delar som behövs för att datorn ska fungera. På sin höjd måste du komplettera med datormus, tangentbord och skärm, men ibland ingår även det.

1. Du slipper bygga datorn själv

Har du ingen som helst koll på de olika beståndsdelarna i en dator? Kanske vill du bara köpa något snabbt och praktiskt till Fortnite-tokiga dottern? En färdigbyggd dator är redo att användas direkt ur lådan.

2. Windows ingår i priset

I princip alla färdigbyggda datorer har en tillhörande Windows 11-licens som ingår. Datorn är garanterad att fungera med Windows 11 och du slipper lägga ut de där 1 500 kronorna på licensen separat.

3. Du behöver inte felsöka själv

Om datorn går sönder slipper du felsöka och byta komponenterna själv. Bara kontakta återförsäljaren, packa ihop datorn och skicka iväg den för undersökning. Du slipper ta i problemen själv.

4. Färdigbyggt är bra nog

För många är en färdigbyggd dator bra nog och den som köper rätt modell har en schysst gamingburk som håller sig relevant i flera år. Du måste inte optimera och finlira varje komponent om du inte vill.

Köptips när du väljer färdigbyggt

Vad måste man egentligen tänka på när man köper en färdigbyggd statinär gamingdator? Här är enkla tips som gör det enklare att välja rätt.

Tips 1

Små datorlådor begränsar stort när du vill uppgradera datorn i framtiden. De hindrar dessutom luften från att cirkulera på ett bra sätt runt komponenterna. Försök att hitta en dator som har en stor datorlåda med ordentligt utrymme.

Tips 2

Nätdelen är ofta liten och svag i färdigbyggda datorer. När du uppgraderar måste den sannolikt uppgraderas. Kolla så att datorlådan stöder normalstora nätdelar och att du inte låser in dig med en alltför svag nätdel från början.

Tips 3

Undvik datorer som inte tydligt specificerar vilka komponenter som används. Du vill veta vad du köper. Kolla alla delarna och läsa på hur bra de är. Många färdigbyggda datorer har de billigaste, enklaste komponenterna som kan köpas.

Tips 4

Håll extra god koll på delarna i den färdigbyggda datorn du väljer. De bör klara allt du vill spela idag men också ha utrymmet för spelen du vill köra om några år. Annars är risken att du måste uppgradera datorn snabbare än du tänkt dig.

Glöm inte de viktiga tillbehören

Oavsett om du bygger din egen dator eller köper en färdigbyggd är det viktigt att komma ihåg tillbehören. Antingen följer det inte med någon datormus, tangentbord eller datorskärm överhuvudtaget, eller så får du ofta det billigaste tillverkaren kan hitta i gömmorna. En grym datormus, ett mekaniskt tangentbord och en snabb monutor kan stor skillnad för spelupplevelsen.