Prisjakt

Test: Så bra är Xbox Series X

Xbox Series X är en imponerande – och dyr – spelkonsol för entusiasterna

Xbox Series X är en imponerande spelkonsol med utmärkt prestanda, nästan helt ljudlös fläkt och ett trevlig spelutbud.

Modellen ersätter den tidigare flaggskeppsmodellen Xbox One X som släpptes i november 2017. En spelkonsol som redan då klarade att köra spel i 4K-upplösning och riktigt bra grafik.

Med Xbox Series X tar Microsoft ett stort kliv framåt inom konsolvärlden och förbättrar allt som gjorde föregångaren Xbox One X så populär. Från designen till prestandan och den medföljande handkontrollen.

Här är vår genomgång av nya och förbättrade Xbox Series X. En spelkonsol som både imponerar och förvånar på samma gång.

Här kan du läsa mer om Xbox Series X

Här kan du se priser och lagerstatus

Läs vår recension av Playstation 5 här

Microsoft Xbox Series X 1TB 2020

Alla tillbehör förutom handkontrollen som medföljer Xbox Series X.

Det här ingår när du köper Xbox Series X

När du har packat upp din Xbox Series X finns allt som behövs för att komma igång med spelandet. Förutom spelkonsolen hittar du Microsoft egna, trådlösa handkontroll, en HDMI-kabel och en strömsladd i lådan.

Spelkonsolen är snyggt inpackad i ett skyddande material som påminner om en inbjudande julklappsinslagning än något annat. Ett välkommet avbrott från den mer traditonella genomskinliga plastpåse som många prylar annars är insvepta i.

Bakom spelkonsolen finns handkontrollen med två tillhörande AA-batterier. Båda är väl insvepta i skyddande material precis som spelkonsolen. Bredvid dessa hittar du HDMI-kabeln och strömsladden. Precis som med Xbox One X så sitter nätdelen inne i själva spelkonsolen.

Det medföljer även instruktioner för hur du snabbt kommer igång med din spelkonsol. Något som däremot inte följer med i lådan är spel eller ens en gratismånad på Xbox Live Guld. 

Skaffa fler spel med Xbox Live Guld och Xbox Game Pass

Vill du inte köpa spel kan du prenumerera på dem istället. Med Xbox Game Pass får du fler än 100 spel att installera och köra hur ofta du vill på din spelkonsol. Så länge du betalar varje månad så har du tillgång till alla spelen som Game Pass erbjuder.

Om du föredrar att köpa dina spel, men gärna spelar mot andra på internet så finns Xbox Live Guld. Det här är en tjänst som behövs om du vill att dina spel ska fungera på internet och behövs av exempelvis Fortnite och Call of Duty: Warzone.

Xbox Live Guld ger dig minst två spel varje månad som du kan installera och spela. Precis som med Xbox Game Pass är spelen bara tillgängliga så länge du har en aktiv prenumeration.

Och slutligen finns Xbox Game Pass Ultimate som är en kombination av Game Pass och Live Guld.

Läs mer om Xbox Live Guld här och Xbox Game Pass här.

Handkontroller till Xbox Series X versus den till Xbox One X

Små förbättringar gör stor skillnad med nya handkontrollen

Xbox Series X har en ny och förbättrad handkontroll med flera subtila förändringar som gör att den känns bekvämare och mer praktisk. Den övergripande utformningen och känslan är samma som tidigare, har du använt en handkontroll för Xbox One-serien så känner du igen dig direkt.

Det som skiljer dem åt är små och subtila förändringar som bara känns helt rätt. Som att Microsoft har inkluderat en ny knapp på framsidan för att ta skärmdumpar och spela in videor när du spelar. Och ett omarbetat styrkors som är ett stort lyft jämfört med tidigare.

Baksidan har fått en ny textur både där du håller den med händerna och på de bakre trigger-knapparna. Viktfördelningen har ändrats så att hela handkontrollen känns mer balanserad. Det är en subtil känsla, men det är tydligt när vi växlar fram och tillbaka några gånger.

På baksidan finns även en ny laddningsport av typen USB-C så att du kan spela utan batterier om du vill. De tidigare handkontrollerna använder gamla micro-USB, så det är en mycket välkommen utveckling.

En liten detalj vi kan nämna är att de analoga spakarna går att dra upp från sitt normalläge så att de får lite mer motstånd i rörelserna. Det är ingen speciell funktion som Microsoft glömt att berätta om för dig, utan bara hur handkontrollen är konstruerad. Om du vill ha ställbart mostånd i spakarna finns speciella handkontroller för det, bland annat Xbox Elite Wireless Controller 2.

På baksidan finns en expansionsport för extra lagringsutrymme.

Det här hittar du på Xbox Series X

Designen är precis som Xbox One X minimalistisk. Det finns inget som utmärker sig utseendemässigt och Xbox Series X är med sin matta, svarta färg jämförelsevis anonym bredvid exempelvis Playstation 5.

Kylsystemet är omarbetat så att sval luft dras in från spelkonsolens undersida och blåser ut på toppen. Det blir mycket varmt högst upp, så se till att ha ordentligt med utrymme för utblåset. Microsofts råd är att ha åtminstone 15 centimeter runt om och över spelkonsolen.

På framsidans främre del finns en ensam på/av-knapp och en USB-port för exempelvis laddning av handkontrollen. På baksidans nedre del finns resten av anslutningarna till Xbox Series X.

  • HDMI 2.1-port för anslutning till en bildskärm
  • Två USB 3.2-portar för tillbehör
  • Gigabit Ethernet-port
  • En Storage Expansion Card-port för extra lagringsutrymme
  • Strömkontakt

Om du behöver låsa fast spelkonsolen finns stöd för det ovanför portarna. Tänk på att även om det finns en ethernet-port för anslutning till din router med nätverkskabel så är det inte ett krav. Det finns även stöd för wifi om du föredrar det.

Så här påbörjar du installationen med Xbox-appen på en iPhone.

15 minuter – från början till hemskärm

Det smidigaste sättet att installera och konfigurera din nya Xbox är att använda den officiella Xbox-appen för Android eller iOS.

Ladda ner appen här innan du läser vidare:

Xbox-appen är en så kallad kompanjon-app till din Xbox-konsol. Den gör att du kan se viktig och praktisk information om både ditt Xbox Live-konto och dina spelkonsoler. Du kan också kolla på videor du spelat in, köpa och installera spel samt ställa in en helt ny spelkonsol på bara en kvart.

När du är inloggad trycker du på ikonen för anslutning till spelkonsolen i övre högra hörnet. Välj sedan “Konfigurera en spelkonsol” och därefter “Konfigurera en ny spelkonsol”.

Du kommer nu att gå igenom flera steg för att ansluta din spelkonsol till hemnätverket, ställa in viktiga inställningar och uppdatera mjukvaran till den senaste. Första uppdateringen vår Xbox Series X fick var på 775 MB.

Med ett redan inställt konto i Xbox-appen tog det ungefär 15 minuter från att vi tryckte på startknappen på vår Xbox Series X tills allt var klart.

Det här ställer du in via Xbox-appen

  • Ställer in språk och plats (förinställt för Sverige)
  • Loggar in Xboxen på hemnätverk för wifi
  • Skyddar ditt konto med Inloggnings- och säkerhetsinställningar
  • Ställer in fjärrfunktioner för installation av spel
  • Väljer mellan standy- och energisparläge
  • Hanterar delning av data med Microsoft
  • Namnger din Xbox
  • Uppdaterar spelkonsolens mjukvara
  • Ställer in automatiska uppdateringar av spel och appar
  • Delar din Xbox-inloggning från appen med spelkonsolen
Borderlands 3 fungerade utmärkt att strömma till vår iPad Pro.

Tips: Du kan strömma dina spel från Xboxen

Med Xbox-appen på en Windows-dator, mobiltelefon eller surfplatta kan du strömma dina spel till en sekundär skärm. Allt som behövs är en ansluten handkontroll och en bra nätverksanslutning. Fördelen är att du kan spela även om du inte är hemma eller låta barnen ha tv:n medan du spelar från exempelvis sovrummet på surfplattan.

Tänk på att bildkvaliteten blir lite sämre när du strömmar spelen till en mobil enhet. Du kan också uppleva lite fördröjning ibland, men med en bra uppkoppling är problemen små och få. Prova själv – det kostar inget att använda.

Öppna Xbox-appen och välj fjärruppspelning för att komma igång. Tänk på att du måste vara vid din Xbox första gången du ställer in funktionen.

Xbox Series X laddar spelen ruskigt snabbt

Föregångaren Xbox One X är inte en långsam spelkonsol, men den använder en mekanisk hårddisk som är långsam. Det gör att sparfilerna till vissa spel kan ta flera minuter att ladda (kollar på dig Grand Theft Auto V).

Det går att minska tiden det tar att ladda med hjälp av en extern hårddisk, men jämfört med Xbox Series X är det forfarande mycket långsammare.

Vi har testat att ladda sparfiler till spel som både är optimerade för Xbox Series X och några som inte är det. Två av spelen som har uppdaterats för att bättre nyttja kraften i nya spelkonsolen är Gears 5 och Ori and the Will of the Wisps.

När vi mätte tiden det tog att ladda en sparfil var skillnaden som natt och dag mellan spelkonsolerna.

  • Gears 5 på Xbox Series X: 15 sekunder
  • Gears 5 på Xbox One X: 1 minut och 12 sekunder
  • Ori på Xbox Series X: 8 sekunder
  • Ori på Xbox One X: 27 sekunder

Spel som inte optimerats för Xbox Series X går inte helt lottlös heller. Den snabbare lagringen och kraftfullare prestandan gör att filer laddas märkbart snabbare i många fall.

Här är åtta äldre spel utan Xbox Series X-förbättringar som jag provat med båda spelkonsolerna. Tiderna anger tiden från menyn i spelet tills sparfilen är helt färdgladdad.

Skillnaden är märkbar över hela brädet. Även kallstart av spelen går mycket snabbare med Xbox Series X. I genomsnitt halverade spelen vi testade sin laddningstid från kallstart till menyn på nya spelkonsolen.

För att testa alla spelen laddade vi ner mer än 500 GB på varje spelkonsol. Även med en snabb fiberanslutning så tar det längre tid än man tänkt sig. Ett tips till dig som upplever väldigt långsam nedladdningshastighet även med snabb fiberlina är att starta om din spelkonsol. Vi gick från långsamma 25-30 Mbit /s till fulla 250 Mbit/s efter en omstart.

Ett tips är att du kan använda nätverksöverföring om du vill ha samma spel på två spelkonsoler i samma hem. Aktivera nätverksöverföring i inställningarna så behöver du inte ladda ned samma data två gånger – istället hämtar du från den första spelkonsolen med mycket högre hastighet.

Växla snabbt mellan spelen med Quick Resume

Om du ofta växlar mellan olika spel och appar kommer du att uppskatta förbättrade Quick Resume.

Det är en funktion som fryser dina spel i sitt läge när du vill göra något annat och lagrar dem i minnet tills du vill återuppta spelet. Fördelen är att spelkonsolen inte behöver ladda om alla filer på nytt och det tar bara sekunder att fortsätta där du slutade sist.

Xbox One-serien kan bara lagra ett spel åt gången medan Xbox Series X klarar upp till sex spel. Hur många beror på hur avancerade de är.

För vår del fungerade Quick Resume hyffsat bra, men inte felfritt. Spel som Assassin’s Creed Valhalla och Ori the Will of the Wisps var inga som helst problem för Quick Resume. Gears 5 och Borderlands 3 däremot ville inte alls fungera med funktionen utan laddar om allt varje gång vi växlar tillbaka från ett annat spel.

Med tiden kommer fler spel att fungera bra med Quick Resume. För oss är det inget större problem att några spel fungerar sämre med funktionen just nu. Om inte annat så gör det kanske att vi spelar färdigt de spel vi faktiskt påbörjat istället för att dra ut på det onödigt mycket.

Spelen flyter bättre – både gamla och nya

Att spelen laddar riktigt snabbt är så klart välkommet, men om det tar 30 sekunder eller dubbla den tiden är kanske inte lika intressant som hur spelupplevelsen är när du faktiskt är inne i spelet.

Med den mycket kraftfullare hårdvaran i Xbox Series X har spelkonsolen, precis som Playstation 5, bättre kapacitet att hantera grafiken i såväl nya som gamla spel.

I spel som Borderlands 3 är det tydligt att Xbox One X inte hänger med när upplösningen är i 4K och det händer mycket på skärmen. Efter uppdateringen med stöd för Xbox Series X är det en mycket stor skillnad, spelet flyter mycket jämnare på nya spelkonsolen.

Detsamma gäller Gears 5 där hoppet från 30 till 60 bilder per sekund gör att det blir en helt ny upplevelse med betydligt mjukare rörelser. Detsamma gäller med Borderlands 3 som med 60 bilder per sekund är mycket roligare att spela. Och även spel som inte optimerats för Xbox Series X känns bättre. Från panoreringar över detaljerade landskap i Red Dead Redemption 2 till reaktionssnabba rörelser i oförlåtliga Dark Souls 3.

Tänk på att vi inte har gjort en djupgående jämförelse mellan Xbox Series X och Xbox One X. Vi har inga snygga grafer eller avancerade mätningar. Istället har vi växlat fram och tillbaka mellan spelkonsolerna och jämfört utseendet och flytet i alla spel vi testat.

Gears 5 och Ori and the Will of the Wisps are optimerade för Xbox Series X.

Fler inställningar och snyggare grafik med Xbox Series X

Det är långt ifrån alla spel för Xbox-serien som är snyggare på Xbox Series X. Red Dead Redemption 2 och Assassin’s Creed Odyssey är inte optimerade för den nya spelkonsolen, och därför ser vi inte heller någon skillnad i grafiken jämfört med på Xbox One X.

Gears 5 och Ori and the Will of the Wisps däremot har tydliga skillnader som vi märker direkt när vi växlar mellan spelkonsolerna. Hela bilden upplever vi som skarpare, vi ser fler detaljer och grafiska effekter. Men bara när vi kollar efter dem. Efter några timmars spelande så försvinner lite av det roliga med de snyggare effekterna.

Istället är det en annan detalj som tar över. Och det är att vi inte längre upplever att bildvisningsfrekvensen minskar när det är mycket som händer på skärmen. Speciellt tydligt är det i spel som är låsta till 30 bilder per sekund, som ovan nämnda Red Dead Redemption 2 och Assassin’s Creed Odyssey.

En annan rolig nyhet är att så kallat "microstutter" i bland annat Dark Souls 3 har försvunnit. Det gör att rörelserna känns mer exakta, vilket är väldigt viktigt i ett så oförlåtligt spel.

Xbox Series X har 1 TB lagringsutrymme – men räcker det?

När du har installerat din nya Xbox Series X har den cirka 800 gigabyte ledigt utrymme till spel och appar.

Det är betydligt bättre än både Xbox Series S och Playstation 5 som har ungefär 360 respektive 670 gigabyte ledigt utrymme. Ändå tycker vi att det känns mindre än vi hade önskat i en nyare generationens spelkonsol.

Större spel landar idag på mellan 150 och 200 gigabyte i storlek. Och med grafik som matchar nya spelkonsolerna kan vi bara vänta oss allt större krav på mängden ledigt utrymme.

Vi installerade tiospel i olika storlekar på vår Xbox Series X och har 270 gigabyte kvar. För normalanvändaren är 800 gigabyte ledigt utrymme inte illa när man kör ett eller få spel åt gången, men för framtida användning hade vi gärna sett mer.

Du kan köpa ett expansionskort från Seagate om du vill utöka lagringsutrymmet i din Xbox Series X. På baksidan finns en speciell anslutning för detta, men kostnaden är skyhög. Det rekommenderade priset för en terabyte extra utrymme är 2 600 kronor.

En fördel med det officiella expansionskortet är att du kan både lagra och köra spel med med mycket hög hastighet. Du kan också använda en vanlig, extern hårddisk via en av USB-portarna, men hastigheten blir mycket sämre.

Så mycket låter Xbox Series X

En av anledningarna till att Xbox Series X har en ny design är för att optimera kylningen. Den nya, kraftfullare hårdvaran genererar mer värme än Xbox One X och därför behövs ett bättre sätt att kyla komponenterna.

Xbox Series X har en rektangulär design som drar in sval luft från undersidan och blåser ut den på toppen. Högst upp i chassit sitter en stor fläkt som du kan se genom de små ventilationshålen.

Vi kan glädjande nog berätta att Xbox Series X är nästan ljudlös när vi testar spelkonsolen, även med grafikintensiva spel som Gears 5. Inte en enda gång stördes vi av fläktljud under de timmar vi provade spelkonsolen. Åtminstone inte på tre meters håll ens med ljudet avstängt på ljudlimpan.

När fläkten arbetade lite snabbare kunde vi höra ett svagt, högfrekvent ljud som tydligt kom från utblåset. Inte tillräckligt för noterbart under spelsessionerna, men helt ljudlös är inte Xbox Series X.

Så här mycket skiljer ljudnivån mellan Xbox Series X och de andra spelkonsolerna vi har hemma idag.

  • Ljudnivån i rummet: 25 dB
  • Xbox Series X: 30 dB
  • Xbox One X: 39 dB
  • Playstation 4 Pro: 48 dB

Ljudnivån mätte vi med appen dBMeter på en iPhone XS från cirka 20 centimeters håll från respektive spelkonsol.

Gränssnittet är enkelt

Med Xbox Series X får du en nyare version av Xbox Dashboard. Microsoft har gjort en hel del förbättringar till utseendet och den generella prestandan i gränssnittet. Allt från menyer till dialogrutor och att växla mellan flikar går märkbart smidigare. Både med Xbox Series X och äldre Xbox One X.

Hemskärmen visar olika avsnitt där dina senast spelade och installerade titlar är överst. Därefter följer en lista med alla dina applikationer och spel, tips på spel du kan köpa från Xbox Store samt information om Game Pass. Förutsatt att du prenumerera på speltjänsten vill säga.

En stor del av hemskärmen kan du konfigurera efter egna önskemål. Du kan lägga till och ta bort avsnitt om du vill, så tycker du det är lite väl mycket på hemskärmen när du installerat några spel och vill ha så få valmöjligheter som möjligt är det inga konstigheter att lösa.

Inställningarna till Xbox Series X är enkelt designade och i vår mening lätta att förstå. Det absolut viktigaste ställer du in när spelkonsolen startar första gången, bland annat bildupplösningen och nätverksinställningarna.

Behöver du gå in i inställningarna i efterhand är det för att du bytt router och fått nya inloggningsuppgifter på nätverket, köpt nya tillbehör som måste installeras eller om din tv har uppgraderats till en nyare, mer kapabel modell.

En sak vi reagerade på var att spelbutiken inte har en sektion för spel som optimerats för Xbox Series X. De spel som finns är tydligt märkta med "X/S", men de är blandade med andra spel och inte helt lätta att hitta.

Xbox Series X och Xbox One X ståendes bredvid varandra.

Vi kan testa mycket, men inte allt 

Xbox Series X är en mycket kapabel spelkonsol som stöder både 8K-upplösning och 4K med 120 bilder per sekund. Vi kan testa mycket av det Xbox Series X klarar, men just upplösningen och den höga bildvisningsfrekvensen är lite problematisk för oss.

Vi har nämligen inte någon tv som stöder varken 8K-upplösning eller bildvisningsfrekvenser på 120 bilder per sekund. Inte heller har vi en tv som klarar variabelt uppdateringsintervall, eller bara kort VRR. En teknik som gör att bildvisningen blir mjukare och behagligare utan risk för så kallad “screen tearing”.

Och givetvis har vi inte möjlighet att prova alla spel som finns till Xbox Series X, eller de gamla spelen och hur de fungerar på nya spelkonsolen. En annan detalj är att det bara medföljde en handkontroll. Vi kan alltså inte köra split-screen, men därmot möta andra spelare över internet.

Vår sammanfattning om Xbox Series X

Xbox Series X är en riktigt bra spelkonsol. Den är kraftfull, redo för moderna tv-apparater i 8K-upplösning och i princip helt ljudlös. En minimalistiskt designad prestandamaskin som laddar alla dina spel mycket snabbare än någon annan, äldre spelkonsol.

Det är bara ett fåtal saker vi har att anmärka på när vi testar Xbox Series X. Som att Quick Resume inte fungerar med alla spel vi provade och att gränssnittet känns onödigt komplicerat. Småsaker som Microsoft kommer att lösa med tiden.

Visst hade vi gärna sett en snällare prislapp och ett större spelutbud med Series X/S-optimerade spel. Men det är också sånt som kommer tids nog till den som kan vänta lite med ett köp.

Xbox Series X är ett bra köp idag. Men spelkonsolens potential ligger i framtiden med en lägre prislapp och fler spel som faktiskt kan nyttja prestandan på ett bra sätt. Det här är en nya generationens spelkonsol som hålls tillbaka av att vara ny på marknaden. Vi tror att Xbox Series X har mycket mer att erbjuda än vad vi får ut av den just idag.

Positivt

  • Nästan helt ljudlös kylning
  • Klarar att köra många spel i 4K med 60 bilder per sekund
  • Tar bara 15-20 minuter att ställa in första gången
  • Mycket korta laddningstider för spel
  • Stöd för att byta SSD-enheten inuti Xboxen
  • Bakåtkompatibel med alla Xbox One-spel

Negativt

  • Bara 800 GB ledigt lagringsutrymme
  • Expansionsmodulen för 1 TB extra utrymme är mycket dyr
  • Gränssnittet känns onödigt komplicerat och kan göras enklare
  • Quick Resume fungerar inte med alla spel

Så testade jag spelkonsolen

Exemplaret vi testade var ett låneexemplar från Microsoft. Efter testet skickades spelkonsolen tillbaka. Testet påverkas inte av vår möjlighet att låna konsolen. Hade vi inte kunnat låna exemplar så hade vi köpt en Xbox Series X istället.

Testet bestod av flera delar som omfattar mer än bara spelkonsolen. Jag kollade på förpackningen och hur spelkonsolen var packad, hur tillbehören låg fördelade inuti lådan, samt vilka prylar som följde med.

Jag tittade konsolens fysiska storlek och jämförde med tidigare modellen Xbox One X testade nya handkontrollens tålighet och funktionalitet mot Xbox One-kontrollen.

En stor detalj som jag lade stor vikt vid är den totala kostnaden, inte bara vad spelkonsolen kostar. Det är viktigt att den som köper en Xbox Series X (och Series S) kan sätta igång och spela direkt utan dyra extraköp. Därför kollade jag på mjukvaran som följde med (inklusive eventuella spel) samt möjligheten att prenumerera på spel.

Prestandan, den interna mjukvaran och mobilappen granskades noga. När testet utfördes var operativsystemet nytt i spelkonsolen och jag lade vikt vid att Microsoft släpper regelbundna uppdateringar som optimerar, buggfixar och säkrar de kommande åren.

Jag tog hjälp av min son för att packa upp och installera spelkonsolen. Hur lätt är det för ett barn att komma igång med en Xbox var frågeställningen.

Fem snabba – det här kollade jag på

  • Prestandan
  • Enkelheten
  • Stabiliteten
  • Den totala kostnaden
  • Livslängen
Daniel Haaf

Det här är Daniel Haaf

Daniel Haaf som utförde testet är en mångårig skribent och copywriter med ett stort gamingintresse. I hans personliga ägo finns bland annat konsolerna Xbox Series X, Xbox One X, Playstation 5, Playstation 4 Pro, Playstation 2 och fler spel/tillbehör än han kan räkna till. Det finns även en gaming-PC som kompletterar.

Även om PC var starten på Daniels gamingintresse så är det spelkonsolerna som ligger honom varmast om hjärtat och handkontrollen används flitigare än tangentbordet.

Daniel Haaf har arbetat på Prisjakt i mer än 13 år med redaktionellt innehåll. Han har skrivit ett stort antal tester och guider genom åren. Att vara objektiv i sina bedömningar är viktigt för Daniel, men han värdesätter också möjligheten att en mer subjektiv syn på saker utifrån sina egna behov och erfarenheter.

Om du vill komma i kontakt med Daniel så gör du det enklast via mejl. Du når honom även på LinkedIn här och kan läsa mer om hans intressen på hans personliga sida här.

Text: Daniel Haaf

Publicerad: 25 november 2020

Uppdaterad: 11 november 2023

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten. Daniel Haaf nås på [email protected].