Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.
Expertens betyg:
Betyg efter behov
Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
Trådbundet, kompakt och magnetiska brytare
Är du ute efter ett trådbundet, kompakt tangentbord med funktioner som Rapid Trigger och Speed Tap, som gör dig esport-redo? Då är ROG Falchion Ace HFX ett toppenval med den nya typen av magnetiska brytare som ger ett riktigt prestandalyft och som inte slits ut lika snabbt som vanliga mekaniska brytare.
Det kompakta 65%-formatet gör att tangentbordet tar väldigt lite plats, och med pekskärmen på baksidan får du ändå bra kontroll över ljudvolymen och mycket annat.
Bra byggkvalitet - men inte helt hundra
Till en början tyckte jag att byggkvaliteten på ROG Falchion Ace HFX var väldigt bra, men efter en stunds användning märks det att den kanske inte är helt perfekt. Om jag trycker lite på tangentbordet känns det som om topplattan kan ge vika med lite våld.
Det kanske är lite hårt att säga att kvaliteten inte är perfekt, eftersom det mesta verkar vara i riktigt bra skick, från brytarna till undersidan och fötterna. Ramen kan vara något svag för påfrestningar, men den är fortfarande helt okej.
Vem passar produkten bäst för?
Detta tangentbord är ett utmärkt val om du letar efter ett kompakt 65%-tangentbord som är trådbundet. Det erbjuder avancerade anpassningsalternativ i programvaran, samt funktioner som Rapid Trigger och Speed Tap, som är särskilt fördelaktiga för dig som spelar mycket FPS-spel och vill ha en extra fördel.
Prislappen känns också rimlig, även om tangentbordet ligger i den övre prisklassen för att vara ett ROG-tangentbord. Eftersom det riktar sig till proffs och avancerade spelare är ett högre pris väntat.
Ställbar aktiveringspunkt 0.1mm - 4.0mm
Rapid Trigger
Speed Tap
Finns 2 USB-uttag att koppla in genom
Medföljer skydd/lock för enkel transport av tangentbordet
Pekskärmen är inte superanvändarvänlig, lite svår att manövrera
Något högt pris
Första intrycken
Första intrycket av ROG Falchion Ace HFX är att tangentbordet känns välgjort och genomtänkt på de flesta områden. Det har ställbara aktiveringspunkter tack vare de magnetiska brytarna och stödjer funktioner som "Rapid Trigger" och "Speed Tap" – funktioner som är avgörande i pro-scenen för FPS-spel. Trots dessa avancerade funktioner och en minimal fördröjning på 0,125 ms, är tangentbordet inte extremt dyrt. Det ligger på en rimlig nivå; det är inte billigt, men heller inte bland de dyraste modellerna.
Det är lite synd att tangentbordet är trådat, men om du vill undvika störningar och slipper ladda tangentbordet är ett trådat alternativ det bästa valet för total pålitlighet.
Funktionen Rapid Trigger
Funktionen Rapid Trigger har varit ett hett ämne bland gamers den senaste tiden och har blivit allt mer vanlig. Så här fungerar den: När du trycker ned en tangent behöver du bara trycka ned den till aktiveringspunkten, som vanligtvis ligger mellan 1 mm och 2 mm. När tangenten når den punkten registreras trycket. Med magnetiska brytare och Rapid Trigger kan vi justera denna aktiveringspunkt, både när du trycker ned och när du släpper tangenten.
Till exempel, om du spelar ett spel där du vill stanna snabbt för att skjuta på en fiende, registrerar Rapid Trigger att du har stannat redan när tangenten har lyfts upp 0,1 mm, istället för hela vägen upp (4 mm). Detta gör att du snabbare kan få din karaktär att stå stilla utan att behöva släppa tangenten helt, bara en liten bit.
Detta kan göra en stor skillnad i spel som CS2 och andra FPS-spel, där skott kan bli helt annorlunda beroende på om du skjuter medan din karaktär är i rörelse.
För att aktivera funktionen vrider du vredet på höger sida, bredvid USB-porten.
Design
Det finns mycket som känns rätt med designen på ROG Falchion Ace HFX. Om jag letar efter ett trådat tangentbord vill jag kunna dra kabeln snyggt, och det möjliggörs med TVÅ USB-portar – en på varje sida. Oavsett vilket håll din kabel ska gå blir det snyggt och prydligt. En enkel men effektiv detalj, enligt mig.
Belysningen är både kraftfull och anpassningsbar via mjukvaran Armoury Crate, och varje tangent kan justeras efter dina önskemål.
Den fina LED-panelen ovanför siffrorna lyfter också stilen på tangentbordet.
Pekskärmen på baksidan är en cool detalj som låter dig kontrollera systemvolym, byta låt, justera ljusstyrkan på tangentbordet, aktiveringspunkten eller något helt anpassat om du vill. Det är enkelt att växla mellan dessa funktioner genom att trycka på den runda knappen på baksidan, till vänster.
Magnetiska justerbara brytare
I ASUS ROG Falchion Ace HFX används magnetiska brytare som fungerar lite annorlunda jämfört med traditionella mekaniska brytare. Dessa magnetiska brytare använder en magnetisk sensor för att detektera tangenttryckningar genom ett elektriskt fält, istället för de fysiska kontakter som mekaniska brytare använder.
De magnetiska brytarna erbjuder flera fördelar, bland annat möjligheten att justera aktiveringspunkten. Du kan ställa ned aktiveringspunkten till så lite som 0,1 mm, medan den vanligtvis ligger kring 1-2 mm på många tangentbord. Med ROG Falchion Ace HFX kan du justera den från 0,1 mm upp till 4 mm.
En annan fördel med magnetiska brytare är deras längre livslängd, eftersom de inte slits ut på samma sätt som mekaniska brytare.
Tekniken är inte helt ny, men den har blivit alltmer vanlig bland olika tillverkare.
Mjukvaran Armoury Crate
ASUS ROG's mjukvara heter Armoury Crate och erbjuder ett flertal funktioner och inställningar. Här konfigurerar du bland annat Rapid Trigger, aktiveringspunkt och Speed Tap. Du kan också ställa in hur pekskärmen på baksidan ska fungera, med olika lägen för systemvolym, mediaspår, ljusstyrka, aktiveringspunkt och ett anpassningsbart läge.
Armoury Crate är användarvänligt och har ofta frågetecken som du kan klicka på för att få mer information om de olika inställningarna.
Specifikationer
Brytare
ROG HFX Magnetic Switch
Anslutning
USB 2.0 (USB-C till USB-A)
Belysning
RGB för varje enskild tangent
Aura sync
Ja
Anti-ghosting
N Key Rollover
Programmerbara knappar
Ja, alla
Rapporteringsfrekvens
8000 Hz (0.125ms i responstid)
Om från
ASUS ROG, som står för Republic of Gamers, är en del av ASUS och fokuserar på att skapa högpresterande hårdvara för gamers. ROG tillverkar allt från möss och tangentbord till stolar, datorer och datorkomponenter som moderkort och grafikort. Personligen tycker jag att ASUS ofta erbjuder bra värde för pengarna.
Jag är en 27-årig kille som sedan tidig tonår varit en riktig prylnörd och det gäller framför allt datorer. Jag jämför, kollar tester och presentationer på diverse produkter och nyheter. Jag älskar verkligen att se hur teknik och ren ingenjörskonst ser ut och fungerar inuti och kan lägga alldeles för mycket tid på att sätta mig in i detaljer - så att du slipper. Sedan ungefär tre år tillbaka arbetar jag som systemutvecklare. Med det så tillkommer också ett stort intresse för diverse mjukvaror och IT-system, samt webbutveckling.
Är du vår nya expert?
Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.
Läs mer