Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.
Expertens betyg:
Betyg efter behov
Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För dig som vill åt häftig design och god prestanda till ett bra pris
Vill du åt en utstickande design och samtidigt få alldeles utmärkt prestanda för alla vardagssysslor är CMF Phone 1 troligen en av de bättre telefonerna du kan köpa just nu. Inget är extremt på något sätt. Men inget är särskilt dåligt heller.
Om du vill kunna betala med telefonen
Det enda CMF Phone 1 egentligen saknar i funktionsväg är NFC. Något som tyvärr gör det helt och hållet omöjligt att göra kortbetalningar direkt med telefonen.
Vem passar produkten bäst för?
Med sin första telefon (om man får säga så) visar CMF by Nothing verkligen vart det prisvärda skåpet ska stå. Vill du åt en telefon med alldeles lagom prestanda, en riktigt bra skärm, god batteritid, häftig (genomtänkt) design och framförallt ett vettig pris är det inte mycket att orda om. CMF Phone 1 är en riktigt bra telefon.
Alldeles lagom prestanda för prisklassen
Kanonskärm
Subjektivt riktigt trevlig design
Bra batteritid
Härligt sparsmakad mjukvara
Ingen NFC för kortbetalningar
Utlovade mjukvaruuppdateringar kunde varit bättre
Kvalitén på stativtillbehöret
En ännu billigare Nothing Phone (typ)
CMF, som står för "Colour, Material and Finish", är ett direkt dotterbolag till Nothing (vars Phone 2a jag nyligen testade). Nothings fokus är som bekant lite mer prisvärda telefoner med ett stort fokus på design och användarvänlighet. CMF har i relation nästan exakt samma inriktning, men med ett ännu lite hårdare urval av komponenter för att verkligen kunna pressa priset så mycket som möjligt. Företaget har tidigare lanserat ett armbandsur och ett par trådlösa in-ear-hörlurar och stegar nu alltså in även på mobiltelefonmarknaden med CMF Phone 1.
Det som först och främst sticker ut här är utan tvekan prislappen som börjar på förnäma 2599 kr för varianten med 8 GB internminne och 128 GB lagring (256 GB kostar 300 kr till). Så hur står sig en ändå så pass billig telefon i den tuffa konkurrensen? Förvånansvärt bra faktiskt. Så, hur kan det komma sig?
Ett nygammalt yttre i mobilvärlden
Bortsett från priset är det, inte helt förvånande, designen som sticker ut hos CMF Phone 1 som egentligen inte påminner om något annat i mobilväg. Precis som ledorden företagets namn är uppbyggt av är det utan tvekan just färg, material och finish som tar mest plats här. Hela telefonen känns på något sätt som att den inte tar sig själv för seriöst. Men ändå på ett positivt sätt. Vilket i sin tur blir en ganska skön fläkt i den annars rätt standardiserade mobiltelefonvärlden.
Baksidan, som är i plast, går för det första att skruva loss och byta ut mot en annan färg. Just nu är det svart, orange, ljusgrön och blå som finns att tillgå för priset av 379 kr per färg. Själva telefonen går också att köpa i samma färger bortsett från den blå. Att byta baksida går hyfsat smärtfritt och ger absolut möjlighet att sätta sin egen lilla prägel på telefonen. Framförallt är det kul att det går att kombinera delar från olika skal och på så sätt få till en del trevliga accentdetaljer.
Lite trist i sammanhanget är däremot att det inte är tillåtet att själv byta batteriet i telefonen. Något som annars borde varit relativt enkelt att ordna möjlighet till när man ändå låter användaren ta bort baksidan på egen hand. Nåja.
MagSafe i budgetformat
Tillsammans med varje skalfärg (och givetvis med telefonen från början) finns även en färgmatchad tumskruv som monteras i telefonens bakre nederkant. Tumskruven går sedan att ersätta med ett av (just nu) tre tillbehör; ett litet stativ, en korthållare eller en nyckelbandsring.
Samtliga tillbehör kostar 269 kr styck och även om designen hos korthållaren inte riktigt faller mig personligen i smaken är funktionaliteten ändå ett häftigt sätt att själv bestämma vilken extra nytta ens telefon ska göra. Alternativt helt strunta i tillbehören om man hellre vill det. Möjligen en gimmick. Men en ovanligt användbar sådan.
En liten tumme ned ska dock ges för kvalitén på det lilla stativet som i mitt fall faktiskt gick sönder efter att ha skruvats på och av några gånger. Kanske att det hade fått sig en liten spricka vid frakten eller liknande, men det kändes ändå lite snopet och definitivt värt att nämna.
Skärm och prestanda
Möjligen att prestandan i övrigt har tummats på för att hamna rätt i pris men skärmen hos CMF Phone 1 är det verkligen inget fel på. Här handlar det istället om en fullt godkänd 6,67 tum AMOLED-historia med 1080 x 2400 pixlars upplösning. Uppdateringshastigheten är adaptiva 60/120 Hz och den maximala ljusstyrkan landar på 2000 nits (normal ljussturka är 700 nits). Så specifikationsmässigt finns det inte så mycket att klaga på. Inte heller hittar jag mycket att klaga på i realiteten. Utan allt som visas på skärmen är både skarpt, färgglatt och utan otrevligheter såsom eftersläpningar.
Driver hela ekipaget gör MediaTeks Dimensity 7300 tillsammans med 8 GB internminne. En fullgod kombination för de allra flesta. Visst att systemkretsen inte vinner några prestandatest när det kommer till ren kraft. Men i ärlighetens namn har jag, gällande den faktiska användningen, inte märkt mycket skillnad på CMF Phone 1 jämfört med en dubbelt och så dyr telefon. Allt känns smidigt och förvånansvärt hack-fritt. Spelande fungerar också utan större problem och även om laddningstider är längre jämfört flera gånger dyrare telefoner rullar det mesta ändå utan större problem.
Värt att tillägga i sammanhanget är att CMF Phone 1 också begåvats med en microSD-kortplats som gör det möjligt att utöka lagringsminnet med hela 2 TB om man önskar det. Snyggt!
Godkänd kamera-upplevelse
Trots att det ser ut som två linser på baksidan av telefonen är det faktiskt endast den undre som används för foto och film. Den andra linsen är en enklare porträttsensor som används just för att bättre separera för- och bakgrund hos porträttbilder.
Huvudkameran har en upplösning om 50 MP och fungerar faktiskt helt okej. Framförallt är själva fotoupplevelsen snabb och smidig. Appen startar direkt och jag upplever ingen egentlig seghet när det kommer till bearbetning av bilddata.
Vid användning i dagsljus och väl upplysta miljöer presterar kameran bra och levererar färgglada men ändå något neutrala bilder med god kontrast. Möjligen att skärpan kunde varit snäppet bättre. Men några dåliga resultat är det inte tal om. Lite kämpigare är det som sig bör när ljuset är sämre. Men även här, och framförallt sett till prislappen, spottar kameran ur godkända bilder. Är du däremot på jakt efter en superkamera blir du garanterat besviken. Men för vardagsfotografen fungerar huvudkameran utan större irritation.
Telefonen klarar också att filma i 4K (i 30 bilder per sekund). Här hade givetvis 60 FPS varit att föredra. Men sett till priset känns det ändå som en rimlig begränsning.
Den främre kameran levererar okej selfies med en upplösning om 16 MP. Inget extremt på något sätt, men ändå en ganska standard selfie-kamera jämfört med de flesta andra telefoner.
Som Nothing på insidan
När det kommer till mjukvaran använder CMF Nothings vanliga Nothing OS (2.6) som körs ovanpå Android 14. Här är det, så vitt jag kan se, ingen som helst skillnad när det kommer till funktionalitet jämfört med Nothing OS hos Nothings egna telefoner (bortsett från Glyph-inställningarna med olika ljuseffekter som saknas hos CMF Phone 1).
Som vanligt gällande Nothing OS går det att välja mellan en monokrom uppsättning ikoner och bakgrunder och Googles vanliga färger. Även om jag personligen tycker den monokroma varianten lätt blir lite svårnavigerad är det ändå ett kul inslag utifrån designsynpunkt samt den underliggande intentionen att man inte ska bli lika intresserad av att klicka runt bland alla appar och på så sätt minska sin mobilanvändning något.
Ytterligare ett plus här är att telefonen, bortsett från ett par av Nothings egna appar, är helt befriad från reklamappar. Oerhört trevligt.
Batteri och övrig funktionalitet
Driver telefonen gör ett 5000 mAh-stort batteri som fixar cirka två dagars normal användning mellan laddningarna. Gällande dessa klarar telefonen av att laddas i 33W och 20 minuters laddningstid fyller batteriet till hälften. Med i kartongen följer en USB-C till USB-C-kabel men ingen väggadapter. En trevlig extrafunktion här är att telefonen har möjlighet till omvänd laddning. Visserligen bara i 5W, men för tillfällena då man verkligen behöver ladda upp en annan telefon eller enhet är det en smidig finess att ha tillgänglig.
Med en utbytbar baksida är det inte särskilt förvånande att IP-certifieringen endast är IP52. Vilket i stort betyder att telefonen inte bör befinna sig i annat än ett lätt duggregn en kort stund. Utlovade uppdateringar är heller inget att hänga i granen med endast två större Android-versioner samt tre års säkerhetsuppdateringar utlovade.
En frisk, billig fläkt
För att sammanfatta är min övergripande känsla kring CMF Phone 1 dock och i det stora hela ordentligt positiv. Det är inte den snabbaste telefonen på marknaden, långt ifrån. Men den fungerar alldeles utmärkt för alla vardagliga sysslor. Kameran är inte super på något sätt. Men den går utan problem att använda för enklare fototillfällen. Designen är givetvis också något man gillar mer eller mindre. Men det går inte att förbise att den är unik.
Är det något jag däremot känner kunde varit bättre är det som sagt de garanterade uppdateringarna som är i lägsta laget samt avsaknaden av NFC för kortbetalningar. Men bortsett från det och när man lägger ihop all funktionalitet och prestanda med priset ovanpå är CMF Phone 1 utan tvekan en riktigt prisvärd telefon. Lite som en iPhone SE, men med Android.
Specifikationer
Systemchip
MediaTek Dimensity 7300 5G
Interminne och lagring
8/128 GB, 8/256 GB, stöd för Micro SD-kort (2 TB)
Skärm
6,67” Super AMOLED, 1080 x 2400 pixlar, 700 nits (normal), 2000 nits (peak), 120 Hz adaptiv uppdateringshastighet
Kameror
50 MP huvudkamera (+ en porträtt-sensor), 16 MP främre kamera
Videoinspelning
Upp till 4K/30 FPS, EIS
Anslutningsmöjligheter
Wi-Fi 6, Bluetooth 5.3
Operativsystem
Android 14 med Nothing OS 2.6
Utlovade uppdateringar
2 års Android-uppdateringar, 3 års säkerhetsuppdateringar
Batteri och laddning
5000 mAh, 33W snabbladdning, 5W omvänd laddning, laddkabel medföljer (ej väggadapter)
IP-certifiering
IP52 (fixar smått regnstänk)
Storlek och vikt
164 x 77 x 8 mm, 197 g
Om från
CMF, eller CMF by Nothing som företaget heter, är ett direkt dotterbolag till vanliga, London-baserade Nothing. Precis som hos storebror Nothing ligger fokus hos CMF på att leverera produkter med eftertanke i både design och grundläggande funktionalitet. Något som företaget vill ska resultera i väldesignade produkter, med fullgod prestanda och en lite trevligare prislapp.
Småbarnspappa årgång -86 som gått från att gärna (och bara för att det är kul) pussla ihop de mest tekniska systemen till att uppskatta teknik som fungerar helt perfekt out-of-the-box. Således en stor beundran för logik och smidighet hos tekniska produkter. Driver sedan fem år tillbaka sajten enkelteknik.se där jag publicerar guider och recensioner kring det mesta.
Är du vår nya expert?
Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.
Läs mer