Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.
Expertens betyg:
Betyg efter behov
Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För dig som uppskattar en lite mer lekfull design
Gällande designen är CMF Watch Pro 2, precis som företagets CMF Phone 1, ganska ovanlig. Subjektivt i positiv bemärkelse. Håller du med är det svårt att hitta en mer designmässigt fokuserad smartklocka för samma pengar.
För dig som vill kunna installera nya appar
Precis som med de flesta lite billigare smartklockor saknar CMF Watch Pro 2 helt stöd för att ladda ned och installera nya appar. Så vill du äventyra utanför standardutbudet av funktionalitet behöver du leta vidare.
Smarta klockor
CMF Watch Pro 2 by Nothing
fr. 839,75 kr
Vem passar produkten bäst för?
Om du vill åt en konkurrenskraftigt prissatt smartklocka att använda för både träning och enklare telefonintegrering såsom notiser och möjligheten att snabbt ta samtal direkt från handleden är CMF Watch Pro 2 ett spännande alternativ. Klockan är inte perfekt, men absolut inte dålig. Designen är möjligen en dealbreaker. Men gillar du den kommer du här ändå förvånansvärt långt för under tusenlappen.
Ovanlig, men trevlig, design
Bra och skarp skärm
Godkänd träningsspårning
Stöd för både Android och iPhone
Godkänd samtalskvalitet direkt via klockan
Den automatiska ljussensorn fungerar sådär
Tappar kopplingen till telefonen lite för ofta
Mjukvaran behöver ett par ytterligare uppdateringar
Laddningslösningen är i lösaste laget
Lekfull med stil
Det första som slår mig när jag packar upp CMF Watch Pro 2 är den ovanligt lekfulla designen. Något som kommer sig både av den ganska skrikorangea färgen på armbandet i kombination med den tunna metallkänslan hos själva boetten samt faktumet att klockan med sina cirka 44 gram är riktigt lätt. På armen är det dock en annan femma och efter cirka en veckas användning har jag faktiskt börjat uppskatta det lite utstickande utseendet hos Watch Pro 2.
Är man inte lika vågad finns klockan även färgvalen svart, blå och grå. Där de svarta och grå varianterna har en mer platt boettring att skifta till – för den som föredrar ett lite mer diskret utseende jämfört med den mer rundade boettringen hos de orangea och blåa varianterna.
Företaget CMF är förövrigt ett direkt dotterbolag till Nothing som på senare tid lanserat både den ganska trevliga telefonen Phone 2 och lillebror Phone (2a). Fokuset hos CMF (utifrån ledorden i företagets akronym ”Colour, Material and Finish”) är inte helt förvånande lite billigare produkter med ett stort fokus på design och färg.
Trevlig smartklocka med trevlig skärm
Så vad är då CMF Watch Pro 2 för en klocka? För det första handlar det, inte helt förvånande, om en uppföljare till CMF Watch Pro 1 som lanserades i slutet av förra året. Nu hade jag inte möjlighet att personligen testa just Watch Pro 1. Däremot mottog den överlag goda recensioner från andra testare.
Sett till rena specifikationer är CMF Watch Pro 2 inget särskilt. Vilket systemchip som används redovisas inte ens, något som brukar tyda på ett lite enklare upplägg och lite mer grundläggande funktionalitet. Vilket också stämmer ganska bra här, även om funktionaliteten är hyfsat god. Sett till operativsystem är det CMF:s egen variant som rullar på klockan och det finns ingen möjlighet att installera nya appar eller liknande.
Den runda skärmen med en storlek om 1,32 tum och en upplösning på 466 x466 pixlar är däremot ganska trevlig. Paneltypen är AMOLED och uppdateringshastigheten är resonabla 60 Hz. Ljusstyrkan sägs gå upp till max 620 nits. Något som troligen stämmer då det inte är några större problem att använda klockan i dagsljus. Däremot lämnar den automatiska ljussensorn en del att önska då den sällan vågar vrida upp ljusstyrkan till max. Något som behövs vid ovan nämna situationer. Tack och lov finns en inställning för just ljusstyrka lätt att tillgå via snabbmenyn i klockan.
Vanliga smartklocka-funktionalitet
Trots avsaknad av allt vad WearOS och app-bibliotek heter inrymmer CMF Watch Pro 2 ändå en hel del funktionalitet. Designmässigt är allt väldigt avskalat och ”Nothing-likt” i klockans operativsystem. Något som gissningsvis bidrar till att den faktiska användningen är hyfsat smärt- och laggfri. Visst att det kan hacka till lite någon enstaka gång. Men det är förvånansvärt sällan och i det stora hela känns användandet smidigt och följsamt.
Klockan kontrolleras antingen via touch-skärmen alternativt via den lilla kronan på sidan som både går att rotera för att navigera upp och ned i huvudmenyn (men inte i andra menyer av någon anledning) samt trycka ned för att öppna vald inställning. En kontrollkombination som fungerar utan några egentliga problem.
Gällande sensorer fixar klockan att mäta både puls och Sp02-nivå samt utifrån dessa och med hjälp av en accelerometer även göra uppskattningar om stress och sömnvanor. Utan att ha någon professionell utrustning att jämföra med känns mätningarna ändå relativt korrekta, även om de som alltid ska tas med en nypa salt. Snabbt går det i alla fall att låta klockan ta en titt på både blodets syresättning och ens puls. Givetvis går det också att låta nämna värden övervakas kontinuerligt under hela dagen om man önskar det. Något som dock har påverkan på batteritiden.
Inkoppling och övrig funktionalitet
CMF Watch Pro 2 går för ovanlighetens skull alldeles utmärkt att använda lika väl med en Android-telefon som med en iPhone. Inkoppling och inställningar sköts via CMF Watch-appen som finns tillgänglig för båda nämnda telefonvarianter.
Att koppla ihop app och klocka är superenkelt och lämnar egentligen inga frågetecken alls. Däremot är själva kopplingen aningen lustig och tenderar att tappas helt när klockan och telefonen inte pratar på ett tag (t.ex. över natten). Något som gör att man behöver öppna appen igen för att de båda enheterna ska koppla ihop sig på nytt. Förhoppningsvis bättras dessa saker på via kommande mjukvaruuppdateringar. Men i nuläget lämnar stabiliteten i kopplingen lite att önska.
När allt dock är ihopkopplat fungerar det mesta bra. Klockan använder här telefonens uppkoppling för att visa t.ex. information om väder och givetvis notifikationer. Gällande meddelanden går dessa inte att svara på via klockan, utan endast läsa (en viss del) av. För samtal är det en annan femma och här går det, via en inbyggd mikrofon- och högtalarkombo, att föra helt dugliga samtal direkt via armen. Klockan får dock inte tillgång till hela ens telefonbok, utan man får själv välja vilka (av max 30 stycken) kontakter som ska gå att ringa direkt från klockan.
Via appen går det vidare att välja mellan över 100 stycken olika urtavlor, både analoga och digitala, som samtliga stämmer ganska bra överens med designen på själva klockan. Givetvis innehåller klockan också mer standardiserade funktioner såsom timer, stoppur, (en superliten) miniräknare och enklare musikuppspelningskontroller.
Träning och batteritid
Som alla smartklockor idag extraknäcker även CMF Watch Pro 2 som aktivitetsarmband och erbjuder både en egen GPS-uppkoppling samt möjlighet att spåra 120 olika, mer eller mindre, sportiga aktiviteter.
Gällande GPS-delen är denna godkänd när det kommer till precision, men inget utöver det vanliga. Stundtals kan det även ta ordentligt med tid innan klockan får GPS-kontakt, även i en helt öppen utemiljö. Så snart kopplingen är etablerad håller den sig däremot stadig. Insamlad träningsdata och rutter för de träningspass som involverar GPS-koordinater synkas automatiskt till CMF Watch-appen och går där att se relativt överskådligt.
För dig som gillar att motionera i regn står sig CMF Watch Pro 2 finfint och erbjuder en IP68-certifiering. En liten brasklapp ska dock utfärdas för att samtliga av armbanden troligen inte klarar vatten lika bra. Däremot går de tack och lov lätt att byta ut.
Klockans inbyggda batteri på 305 mAh är sagt att klara sig upp till hela 11 dagar vid normal användning alternativt 9 dagar vid mer intensiv sådan. Här har jag inte fått riktigt lika fina resultat och behövt ladda klockan åtminstone var fjärde/femte dag. Vilket absolut inte är dåligt, men inte riktigt enligt specifikationerna. Att ladda klockan från noll till hundra procent tar cirka en och en halv timma via den medföljande USB-magnetladdaren som i sin tur kunde varit snäppet starkare i magneterna.
För att sammanfatta
CMF Watch Pro 2 kostar 990 kr och visst får man ganska mycket smartklocka för pengarna. Både sett till grundläggande smartklocka-funktionalitet och även när det kommer till träningsmöjligheter. Designen är trevlig (om än väldigt lekfull) och går därtill lätt att justera genom att byta ut armband och boettring.
Mjukvaran lämnar däremot lite att önska. Inte så mycket sett till funktionalitet, men mer gällande stabilitet. Framförallt när det kommer till Bluetooth-kopplingen. Förhoppningsvis bättras denna dock på via kommande uppdateringar.
Så även om allt inte är helt perfekt är CMF Watch Pro 2 ändå och i det stora hela en inte alls tokig smartklocka. Framförallt när man lägger ihop pris, design och funktionalitet.
Specifikationer
Skärm
1,32 tum AMOLED, 466 x 466 pixlar, 60 FPS, 620 nits (maximal ljusstyrka)
Alltid-på-läge för skärmen
Ja
Sensorer
Accelerometer, puls- och Sp02-sensor, ljussensor
Batteritid och laddning
Specificerad till 11 dagar normal användning, 9 dagars tyngre användning, USB-magnetladdare medföljer
Inbyggd GPS
Ja
IP-certifiering
IP68 (vattentät)
Inbyggd mikrofon och högtalare
Ja (går att föra samtal direkt via klockan)
Trådlösa tekniker
Bluetooth 5.3
Kompatibel med
iPhone (iOS 13 och uppåt), Android (8.0 och uppåt)
Storlek och vikt
255 mm x 45 mm x 139 mm, 44,4 gram
Om smarta klockor från CMF
CMF, eller CMF by Nothing som företaget heter, är ett direkt dotterbolag till vanliga, London-baserade Nothing. Precis som hos storebror Nothing ligger fokus hos CMF på att leverera produkter med eftertanke i både design och grundläggande funktionalitet. Något som företaget vill ska resultera i väldesignade produkter, med fullgod prestanda och en lite trevligare prislapp.
Småbarnspappa årgång -86 som gått från att gärna (och bara för att det är kul) pussla ihop de mest tekniska systemen till att uppskatta teknik som fungerar helt perfekt out-of-the-box. Således en stor beundran för logik och smidighet hos tekniska produkter. Driver sedan fem år tillbaka sajten enkelteknik.se där jag publicerar guider och recensioner kring det mesta.
Är du vår nya expert?
Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.
Läs mer