Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Eufy X10 Pro Omni

22 april 2025

Expertens betyg:

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Half star 5
4.5

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.

Dammsugarroboten för dig med barn eller djur

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Half star 5
4.5

Att X10 håller koll på saker som ligger på golvet och faktiskt undviker dem gör att du kan köra dammsugaren utan att behöva förstäda. Den gör sitt jobb och står i laddningsstationen när du kommer hem från jobbet. Rent och snyggt på golvet utan en massa onödigt handhavande.

Inte för dig med ont om plats

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Half star 4Empty star 5
3.5

Basstationen tar lite plats, och bor du trångt kanske det är bättre att kunna gömma dammsugarens laddplats under soffan. Men då får du tänka på att funktionen inte blir den samma.

Prisjakt toppbetyg
Eufy X10 Pro Omni

Robotdammsugare

Eufy X10 Pro Omni

fr. 6 599 kr

Hitta bästa pris här

Vem passar produkten bäst för?

Det här är en perfekt produkt för dig som vill ha automatisk städhjälp hemma utan att behöva lägga så mycket tid på underhåll eller att tänka på att hålla golvet rent från saker.

Upptäcker hinder och undviker att köra fast

Den smala bredden gör att den kommer fram mellan stolsben

Basstation samlar smuts och tvättar moppar

Bra sugkraft på 8,000 PA

Saknar integrering i HomeKit

Skrymmande basstation ger fördelar

Även om basstationen tar lite plats är den väl värd sitt utrymme. Den hjälper nämligen dammsugaren att nå en helt annan prestationsnivå. Att dammsuga och moppa golven ett par gånger i veckan kräver rengöring av mopparna och tömning av dammlådan – ju oftare, desto bättre.

X10 Pro gör pauser för att rengöra mopparna flera gånger under en städning, vilket ger renare golv och enklare hantering. Det finns tre behållare på dockningsstationen att hålla reda på: en för rent vatten, en för smutsigt vatten och en dammsugarpåse som samlar upp damm och småskräp. Du behöver med andra ord inte fippla så mycket med själva dammsugaren, utan kan med längre intervaller tömma och fylla allt på en gång.

Dammsugarpåsen ska räcka i ungefär två månader och vattnet till cirka 450 m² moppande. En våt och smutsig mopp kan dessutom börja lukta lite unket med tiden, så efter att basen gjort rent mopparna torkar den dem också.

Det enda negativa jag ser med basen är ljudnivån när den arbetar. När den suger upp dammet låter den som en traditionell dammsugare i ungefär en halv minut, och den låter även en del vid mopprengöring. Nu när jag testar X10 är jag ju på plats när den jobbar – något som inte skulle vara fallet om den skulle få flytta in permanent.

Gör den sitt jobb?

Jag tycker den gör bra ifrån sig. Ställer man in den på att vara noggrann och moppa in till kanterna blir det faktiskt riktigt rent på en avplockad yta. Men den största fördelen med en självgående dammsugare är ju att den håller efter mellan storstädningarna.

Visst missar den ytor där det står skor eller ligger saker drällda, men nästa dag kanske skorna står någon annanstans och leksakerna har flyttat sig en halvmeter. Då är det ju fritt fram att städa av den ytan igen.

Med en sugkraft på 8 000 Pa får den med sig det mesta av smutsen. Summerar vi det hela kanske inte en snabbkörning tar allt, men en snabbkörning varje vardag gör att renheten över tid håller sig på en betydligt högre nivå. Och då är det extra viktigt att den inte fastnar i en strumpa när den jobbar. För måste man hantera den varje dag kan man ju lika gärna sopa lite i stället.

Moppar på riktigt!

De två runda mopparna i bakkant på dammsugaren roterar med 180 varv i minuten och trycker mot golvet med ett tryck på ungefär 1 kg när de arbetar. Väljer du att den ska moppa ända in till kanterna är det bara längst in i hörnen som den inte kommer åt.

När den dammsuger, detekterar en matta eller förflyttar sig, lyfter den upp mopparna så att de inte släpar i golvet, förutom när den ska ta sig över lite högre trösklar. Den kan även dammsuga och moppa samtidigt om du vill, vilket sparar en del tid jämfört med om den ska gå två vändor.

Framkomlighet och navigation

X10 Pro lyckas verkligen med konststycket att navigera sig fram utan att köra fast. Det är första gången jag är riktigt nöjd med resultatet, och då har jag inte varit särskilt snäll i mitt testande. Med två barn och en katt i hushållet ligger det saker drällande lite här och var. Hallen är full av skor kors och tvärs, det spills oboypulver och brödsmulor varje morgon och barnens rum är tidvis helt onavigerbara, till och med för en människa. Men X10 Pro lyckas navigera runt ändå.

Den detekterar och undviker såväl kablar, skor, strumpor som leksaker med hjälp av kameror och sensorer. En enda gång under mitt test har den stannat under ett städuppdrag, och då var det en penna som hade fastnat i huvudborsten. Ett gott betyg med tanke på hur många svåra uppgifter den ställts inför.

Dammsugaren är ganska smal jämfört med andra på marknaden, vilket gör att den kan ta sig runt stolsben kring köksbordet tämligen sömlöst, även om de inte står perfekt placerade. Vanliga trösklar angriper den rakt framifrån och tar sig över utan problem, upp till 1,7 cm enligt mitt test. Däremot klarar den inte av tröskeln till badrummet (äldre våtrumsstandard) som är 2,8 cm inifrån, och i två steg 2,4 + 2 cm utifrån. Men den fastnar i alla fall inte. Vill man att den ska städa även där får man hjälpa till med en ramp eller slipa ner tröskeln lite.

App och styrning

Jag har kameror från Eufy sedan tidigare, så jag blev lite besviken över att behöva ladda ner ännu en app för att kunna styra dammsugaren. Men efter någon dag märkte jag att den faktiskt fanns i min vanliga Eufy-app också, med samma möjligheter att styra dammsugaren och dessutom en snabbnavigerad widget.

I appen ritas ditt hem upp och delas in i rum efter en första inspektionsvända av dammsugaren. Du kan sedan justera rummen, till exempel avgränsa, slå ihop eller ändra namn, och sätta upp no-go-zoner. Du väljer golvtyp i de olika rummen och markerar var det ligger mattor.

Därefter kan du skapa rutiner för dammsugaren genom att välja vilka rum som ska städas och hur noggrant. Ska det dammsugas? Moppas? Både och? Du bestämmer även hur stark sugkraften ska vara, hur mycket vatten som ska användas vid moppning och om den ska moppa ända in till kanterna. Eftersom mopparna sitter baktill kräver det sista att maskinen svänger upp baken mot väggarna, vilket tar lite extra tid.

När rutinerna är skapade rekommenderar jag att schemalägga städningen till när ingen är hemma. Hallen och köket kanske behöver dammsugas varje dag eftersom brödsmulor och grus samlas där, och skor samt stolar ofta flyttar på sig. Inför helgen kan man schemalägga en mer grundlig städning med moppning.

Integration

Förhoppningsvis har dina schemalagda städinsatser minskat behovet av att manuellt sätta igång en städning. Men ibland kan det ändå vara läge att skicka dammsugaren till köket för en extra insats. Då kan man förstås ta upp telefonen och starta städningen därifrån, men i ett smart hem vill man ju att det ska gå ännu smidigare.

X10 Pro kan integreras med Amazon Alexa, Google Home och Siri Shortcuts. Jag har testat den senare och skapat genvägar på min telefon för att snabbt kunna dammsuga kök och hall. Det fungerar så att en genväg anropar appen och ber den utföra uppgiften.

Jag kan aktivera genvägen genom att prata med Siri, Apples röstassistent, men eftersom appen bara finns på min telefon och dammsugaren inte är en del av mitt HomeKit-system fungerar detta endast där. Jag kan alltså inte starta dammsugaren genom att prata med Siri i en HomePod, utan måste ändå ta upp telefonen.

HomeKit har numera stöd för robotdammsugare, så det hade varit önskvärt att även kunna styra den därifrån.

Inställningar sparar pengar

Är man en sån som tänker på elförbrukningen och har valt spotpris på sin el, kan man säga åt dammsugaren att vänta med att ladda sina batterier tills på natten, då elpriserna brukar vara avsevärt mycket lägre. Hur mycket man sparar på det har jag inte räknat på, men funktionen är välkommen. Många bäckar små kan ju leda till både bättre ekonomi och bättre resursutnyttjande.

Man kan även ställa in tidsfönster för när man inte vill bli störd, så att man slipper oroa sig för att den ska börja tömma damm och rengöra moppar mitt i natten.

Lösning för husdjur

Jag har själv katt men har inte märkt att den stört robotdammsugarens städning nämnvärt. Appen frågar om man har husdjur när man först installerar den, så jag antar att dammsugaren räknar med att vissa hinder den ser kan röra på sig. Min katt har varit nyfiken, men inte fått dammsugaren att bete sig irrationellt på något sätt.

Vad husdjur däremot genererar är hår som lätt fastnar i borsten undertill. Det finns det en funktion för i X10 Pro. Vid sidan av huvudborsten sitter en metallkam som fälls ut medan borsten roterar baklänges för att rengöra sig från hår. Jag har ännu inte behövt rengöra borsten själv, men det är ett återkommande moment på robotdammsugaren jag har på mitt andra våningsplan.

Man kan också anta att AI-detekteringen ser olyckor som husdjur orsakat och undviker dem. Jag vill minnas att jag sett klipp där lite mindre smarta dammsugare kladdat ut bajs över hela golvet. Det vill man ju helst slippa.

Specifikationer

Sugkraft

8000pa

Navigation

iPath Laser

Mappfunktion

Roterande självrengörande moppar

Hindersdetektering

AI med kamera

Höjd

11cm

Om robotdammsugare från Eufy

Eufy ägs av Anker Innovations, ett kinesiskt bolag mest känt för sina laddare och powerbanks under namnet Anker. De har för närvarande ca 10 robotdammsugare på marknaden men är mest kända för sina övervakningskameror.


En teknikintresserad pappa som kan lägga hur mycket tid som helst på att spara sekunder. Håller på mycket med hemautomatisering och att få saker att fungera tillsammans på ett smidigt sätt. Mycket i mitt hem kretsar kring Apples ekosystem och det är även där jag försöker implementera alla mina projekt för det smarta hemmet. Jag har även bra koll på spelkonsoler och spelar gärna lite ibland för att varva ner. Har hängt med inom området sedan Sinclair Spectrum och intresset för tekniken och funktionen de olika konsolerna kan ge mig intresserar mig fortfarande djupt.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons