Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: HMD Fusion

15 november 2024

Expertens betyg:

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Half star 4Empty star 5
3.5

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.

För dig som vill ha en ganska unik telefon till ett billig pris

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Empty star 5
4.0

Känner du att de utbytbara baksidorna skulle kunna komma till nytta är HMD Fusion utan tvekan en ganska unik telefon. Framförallt sett till prisklassen.

För dig som vill ha en riktigt bra skärm

Filled star 1Filled star 2Half star 3Empty star 4Empty star 5
2.5

Värdesätter du hög upplösning och goda betraktningsvinklar hos din telefons skärm finns det bättre alternativ. Dessutom i samma prisklass.

HMD Fusion 5G Dual SIM 6GB RAM 128GB

Mobiltelefoner

HMD Fusion 5G Dual SIM 6GB RAM 128GB

fr. 2 909 kr

Hitta bästa pris här

Vem passar produkten bäst för?

Det är inget fel på själva prestandan hos HMD Fusion som faktiskt levererar både en rapp användarupplevelse, en okej huvudkamera och riktigt bra battertid. Skärmen lämnar dock en del att önska och har du inte verkligen behov av Smart Outfits-funktionaliteten står telefonen sig något platt i den väldigt tuffa konkurrensen. Med det sagt kan HMD Fusion ändå vara ett alternativ om du faktiskt känner att de utbytbara skalens olika funktioner är av värde för just dig.

Duglig och hyfsat snabb systemkrets sett till priset

Kul koncept med utbytbara skal med adderad funktionalitet

Godkänd huvudkamera

Riktigt bra batteritid

Stort fokus på möjligheten att själv reparera telefonen

Betraktningsvinklar och upplösning hos skärmen är sådär

För kort period av utlovade uppdateringar

Jag saknar verkligen autofokus hos den främre kameran

Ett nytt HMD-koncept, igen!

Finska HMD har tidigare lanserat telefoner under det klassiska Nokia-epitetet (vilket de också äger). Med senare modeller har de dock börjat skifta märkningen mot sitt egna namn, något som också är sant för nya HDM Fusion – en telefon som både fortsätter på HMD:s tidigare linje kring att man själv ska kunna reparera sin mobil och därtill provar på det halvnya konceptet med utbytbara skal för att lägga till ny funktionalitet till telefonen. Så är HMD Fusion och Smart Outfits-skalen (som de kallas) något att ha?

Utsida och reparationsmöjligheter

Om vi börjar på utsidan påminner HDM Fusion ganska mycket om HMD:s övriga telefoner, även de som går under Nokia-benämningen. Hela konstruktionen är gedigen och ordentlig och med det medföljande TPU-skalet monterat påminner telefonen mer om en friluftstelefon snarare än en smäck designerpryl. Med skalet av är det dock en annan femma designmässigt tycker jag personligen att HMD Fusion har en ganska trevlig, lite industriell design.

Något som inte är lika trevligt är att både den mattsvarta mittendelen av baksidan samt också skärmen är ordentligt förtjusta i fingeravtryck och damm. Tanken är troligen att baksidan ska döljas med ett skal. Men det känns ändå värt att nämna.

Angående baksidan skvallrar där de väl synliga skruvarna om att telefonen troligen är ganska lätt att öppna. Något som också stämmer alldeles utmärkt. Så länge du sitter med rätt Torx-mejsel (T3), för någon sådan medföljer inte i förpackningen. Även om baksidan är extremt lätt att ta bort är det dock inte tal om något Lego-bygge till komponentmontering. Utan det krävs fortfarande en del pill för att komma åt och byta ut de flesta komponenter.

Trevligt är här dock att HMD, precis som tidigare, gått ihop med iFixit och via dem levererar både tydliga steg-för-steg-guider gällande utbyte av batteri, skärm och laddningskontakt samt dessutom (snart) möjlighet att köpa själva delarna.

Smart Outfits

Längst ned på telefonens baksida finns en liten kontakt specifik för HMD Fusion. Denna används för att ansluta de skal som innehåller någon form av elektronik till telefonen. Medan det medföljande TPU-skalet helt saknar någon sådan funktionalitet har HMD visat upp både ett skal som ger möjlighet till trådlös laddning samt ett som adderar en liten uppfällbar selfie-lampa, som i sin tur kontrolleras direkt från telefonen. Jag har fått möjlighet att testa den senare av de två och det första man ska ha med sig här är att telefonen blir bra mycket klumpigare med ett av de extra skalen monterade.

Funktionaliteten som sådan är det däremot inget fel på. Telefonen känner även igen att ett skal med en viss funktionalitet har anslutits och anpassar sig automatiskt därefter. I detta fall handlar det om att en liten extrameny dyker upp i Kamera-appen. Via denna kan sedan inställningar för färg och intensitet göras för den lilla LED-ramen på skalet.

Här har jag egentligen inte så mycket att klaga på, utan konceptet fungerar såsom det är tänkt. Lampan är lagom ljusstark och för influensern som gärna tonar alla sina selfies åt en viss kulör kan färgerna definitivt komma till användning. Extra trevligt är också att HMD erbjuder ett nedladdningsbart kit med bland annat CAD-filer för att själv kunna designa och 3D-skriva ut sina egna tillbehör till telefonen. Sen om Smart Outfits-konceptet stannar som en gimmick hos just Fusion eller om det är något HMD kommer arbeta vidare med återstår givetvis att se. Kul är oavsett att de, precis som tidigare, vågar testa lite nya saker.

Skärm och prestanda

Okej, så ett ganska öppet och kul koncept med utbytbara tillbehör samt goda möjligheter att själva reparera telefonen. En god start! Tyvärr är ju båda dessa saker väldigt avhängda att telefonen i sig är något att ha och här är det väl en lite blandad upplevelse.

Nu är HMD Fusion med ett pris på cirka 3 000 kr inte en superdyr telefon, vilket man ska ha med sig vid bedömningen av prestandan. Driver alltsammans gör mittemellankretsen Snapdragon 4 Gen 2 tillsammans med 6 GB internminne. Prestandan är dock fullt duglig för de mesta vardagliga aktiviteter och även spelande rullar på utan större problem. Åtminstone för en telefon i prisklassen.

Angående den lite snåsmåla lagringen på 128 GB är det också kul att HMD inkluderat en microSD-kortplats för att utöka möjligheterna att spara foton och filer, om man så vill.

Skärmen är däremot var telefonen i min mening presterar sämst. Med en storlek på 6,56 tum är Fusion en ganska stor telefon. Skärmens upplösning är dock förhållandevis låga 720 x 1612 pixlar, vilket lämnar lite att önska när det kommer till skärpa. Framförallt när man använder t.ex. kamera-appen. Uppdateringshastigheten på 90 Hz och goda egenskaper när det kommer till att inte uppvisa några särskilda eftersläpningar eller liknande irritationsmoment väger dock upp en del.

Värre ställt är det däremot med betraktningsvinklarna som i min mening är något undermåliga med skiftningar i framförallt ljusstyrka så snart telefonen hålls i en vinkel. Man vänjer sig hyfsat efter ett tags användning, men det finns tveklöst likvärdigt prissatta telefoner med bättre skärmar i detta avseende. Ljusstyrkan på maximalt 600 nits är också bara precis okej och i direkt solljus blir det knepigt att se vad skärmen visar.

Mjukvara och uppdateringar

Mjukvarumässigt levereras telefonen som sig bör med Android 14. Dessutom en version väldigt nära originalet, med bara några få, onödiga tredjepartsappar installerade. Trevligt!

När det kommer till utlovade mjukvaruppdateringar förstår jag däremot fortfarande inte vad HMD sysslar med när de endast garanterar två större Android-versioner och tre års säkerhetsuppdateringar. Okej om det hade handlat om en superbillig telefon. Men för en telefon vars design och marknadsföring starkt riktas åt att själv kunna reparera telefonen känns tre år som en ordentligt snål tidsram, där telefonens mjukvara troligen slutar uppdateras innan batteriet ens behöver bytas ut.

Kamera-upplevelse

Även om det ser ut som att HMD Fusion har två ordentliga kameror på baksidan är detta inte fallet. Istället handlar det om en ensam 108 MP-kamera tillsammans med en 2MP-djupsensorkamera för porträttbilder och bokeh-effekter. Här skulle jag säga att kvalitén hos bilder och filmer tagna i ljusa miljöer är godkänd. Skärpan är också den okej. Något jag däremot saknar är ett större tryck i färger och kontrastomfång. En avsaknad som ibland resulterar i något gråaktiga bilder. Men kameran får ändå godkänt.

Någon optisk zoom finns inte men med hjälp av den höga upplösningen lyckas kameran ändå leverera okej skärpa i upp till tre gångers förstoring. Därefter blir det snabbt ordentligt pixligt.

På framsidan huserar en 50 MP-selfiekamera som även den levererar okej resultat så länge ljuset är dugligt och man använder porträttläget. I mörkare miljöer försvinner dock snabbt skärpa och livfullhet i bilderna. Det är däremot ingen katastrof. Här ska det också sägas att den uppfällbara lampan på Flashy-skalet faktiskt hjälper till en del med kvalitén genom att erbjuda bättre belysning. Även om styrkan på lampan inte helt råder bot på riktigt mörka miljöer.

Den främre kameran erbjuder även möjlighet till selfie-tagning via gester och dessutom justerbar bokeh-nivå. Två funktioner som fungerar bra.

Batteritid, övrig funktionalitet och ett omdöme

Bortsett från möjligheterna att hyfsat enkelt reparera telefonen samt lägga till eller ta bort funktionalitet genom att byta skal är HMD Fusion en ganska vanlig telefon. Batteritiden vid normal användning är bra och pressar man inte telefonen för hårt fixar det 5000 mAh-stora batteriet utan problem två-tre dagar på en laddning. Strömtillförseln via den medföljande USB-C- till USB-C-kabeln är maximalt 33 W och någon trådlös laddning finns inte tillgänglig från start (däremot kommer som sagt ett skal med funktionen att släppas inom en nära framtid).

För upplåsning erbjuds både fingeravtrycksläsare (på sidan) och upplåsning via ansiktsigenkänning. Där båda varianterna fungerar utan större problem. Telefonen har också NFC-stöd för kortbetalningar, vilket annars är något som brukar tummas på i lite billigare telefoner.

Sammanfattningsvis levererar HMD Fusion trots allt en ganska okej prestanda och dessutom goda möjligheter till att själv reparera telefonen. Allt till en prislapp som verkligen inte är astronomiskt hög. Jag ställer mig dock frågande till de snåla säkerhetsuppdateringarna som går stick i stäv med nämnda möjligheter att reparera telefonen för att öka på livslängden. Med en bättre skärm och bättre mjukvaruframtid hade betyget blivit högre. Har du däremot specifik användning av (eller själv vill skapa nya) tillbehör till telefonen kan den eventuellt landa hyfsat väl.

Specifikationer

Systemkrets

Snapdragon 4 Gen 2

Internminne

6 GB

Lagringsminne

128 GB (+ microSD-kortplats)

Skärm

6,56 tum, HD+ (720 x 1612 pixlar), 90 Hz

Huvudkameror

108 MP huvudkamera (med EIS) + 2 MP djupsensor

Främre kamera

50 MP (låst fokusdjup)

Videoinspelning

Helt låst till Full HD (1920 x 1080 pixlar), 60 FPS

Batteri och laddare

5000 mAh, 33W laddning, up till 65 timmars batteritid (enligt HMD)

Trådlös laddning

Nej (kommer däremot som tillbehör)

Storlek

164,15 x 75,5 x 8,32 mm

Vikt

202,5 gram

Övriga funktioner

Fingeravtrycksläsare, ansiktsupplåsning, NFC, Wi-Fi (6), Bluetooth (5.1)

Utlovade uppdateringar

Två större Android-versioner och tre års säkerhetsuppdateringar

Om mobiltelefoner från HMD

Finska HMD (Human Mobile Devices) äger och marknadsför telefoner både under sitt eget namn och via det klassiska Nokia-märket. HMD är också den största mobiltillverkaren där produktionen sker inom Europa.


Småbarnspappa årgång -86 som gått från att gärna (och bara för att det är kul) pussla ihop de mest tekniska systemen till att uppskatta teknik som fungerar helt perfekt out-of-the-box. Således en stor beundran för logik och smidighet hos tekniska produkter. Driver sedan fem år tillbaka sajten enkelteknik.se där jag publicerar guider och recensioner kring det mesta.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons