Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.
Expertens betyg:
Betyg efter behov
Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För dig som vill ha ordentlig kontroll på ljud och volym
Med fullt stöd för JBL:s vanliga hörlurs-app och via denna tillgång till en hel del vettiga inställningar och kontrollmöjligheter gällande ljud och volym går det här faktiskt att få en förvånansvärt bra överblick över sitt barns hörlursanvändande.
För dig som vill kunna växla till kabel
Då JBL Junior 320BT helt saknar 3.5 mm-uttag går det endast att lyssna via Bluetooth. Vilket kan vara lite tråkigt för de tillfällen batteriet tar slut.
Hörlurar
JBL JR320BT
fr. 499 kr
Vem passar produkten bäst för?
Om du är på jakt efter ett par trådlösa, barnanpassade, hörlurar med god passform, bra ljud, bra batteritid och goda möjligheter att kontrollera maxvolym för att skydda hörseln är JBL Junior 320BT i min mening ett av de bättre alternativen just nu.
Fullt dugligt ljud
Oväntat bra EQ-möjligheter
Bra kontrollmöjligheter för ljud och volym via appen
Riktigt bra batteritid
Skön passform (för barn)
Möjlighet till inkoppling via kabel hade varit trevligt
Osäker på hållbarheten i vadderingen på bygeln
Kanske lite väl plastiga
En nygammal hörlursklassiker för barn
När det kommer till trådlösa hörlurar specifikt anpassade för en lite yngre målgrupp finns det inte extremt många varianter att välja mellan. Bortsett från Belkin och ett gäng lite mer okända märken och tillverkare är det framförallt JBL som med sin klassiker JR 310BT legat i framkant här de senaste åren.
Personligen har vi hemma använt just JR 310BT under ganska många år och dessutom med ett ganska gott betyg från barnen som faktiskt nyttjat hörlurarna. Därför var möjligheten att testa den direkta uppföljaren, kallad Junior 320BT, lite extra intressant. Så, vad är nytt och 320BT faktiskt bättre än sin föregångare?
En liknande utsida
Det första jag trodde skulle gå sönder på våra gamla JR 310BT-hörlurar var utan tvekan kåpornas vaddering som materialmässigt nästan känns som papper. Efter att vi låtit barnen kasta runt med hörlurarna under fyra års tid har jag dock blivit ordentligt motbevisad och istället är det faktiskt vadderingen i bygeln som börjat trasas sönder.
Så vitt jag kan känna mig till är det exakt samma material som använts också hos uppföljaren. Både det pappersliknande för kåporna och det (också lite pappersliknande) hos bygeln. Huruvida hållbarheten förbättrats något hos den senare återstår väl att se.
Annars är hörlurarna, precis som tidigare, ganska plastiga. Däremot har de fått sig lite rundare konturer i designen och lämnar överlag ett aningens mer gediget intryck trots en ordentligt låg vikt på bara 122 gram.
Uppdaterad funktionalitet
Medan JR 310BT var extremt grundläggande sett till funktionalitet har 320BT begåvats med en hel del nyheter. Utåt sett har den ena kåpan för det första fått sig två knappar för volymkontroll, något föregångaren saknade. Utöver det är det, precis som tidigare, endast en knapp för av och på som syns på själva hörlurarna.
På insidan har det dock hänt en del och hörlurarna är nu kompatibla med JBL:s vanliga app (som finns tillgänglig för både iPhone- och Android-telefoner). Via den går det att göra en hel massa inställningar. För det första går det att justera maxvolymen i fyra steg, där den högsta ljudnivån är maximalt 85 decibel. En kul detalj här är att det går att se den nuvarande decibel-nivån direkt i appen. En utmärkt funktion.
Appen håller också reda på hur lång tid hörlurarna använts och det går till och med att sätta en tidsgräns för hur lång tid varje dag de får användas innan de automatiskt stänger av sig själva. Här går det dessutom att spela in ett kort röstmeddelande som laddas upp till hörlurarna och spelas upp när det börjar bli dags att sluta använda sin telefon eller platta.
Nu vet jag inte riktigt om det är tanken. Men då hörlurarna kan parkopplas med två enheter samtidigt går det faktiskt att installera appen både på ens egen telefon och (t.ex.) surfplattan ens barn använder och därigenom göra justeringar i ljudnivå och övervaka volym etc. "live" från sin egen enhet medan ens barn fortsätter att använda surfplattan. Det är dock inte en perfekt lösning då ljudet lätt byter enhet om en video pausas etc. Men det går om man är villig att trilskas lite.
Dugligt ljud, precis som tidigare
Sett till själva ljudet ska man väl inte ha för höga förväntningar på ett par hörlurar som kostar 499 kr (vilket förövrigt är samma pris föregångaren sålts för). Här skulle jag dock säga att ljudet som levereras utan tvekan är fullt dugligt. Ljudbilden är hyfsat klar och tydlig utan att för den delen dra allt för mycket åt det vassare hållet. Vilket annars är vanligt med lite billigare hörlurar. Även basen är förvånansvärt duglig, vilket jag inte hade väntat mig.
Något jag också verkligen (med stort v) rekommenderar är att aktivera equalizern i JBL-appen. Här finns både ett gäng förinställda ljudprofiler och möjlighet att själv helt skapa sina egna ljudkurvor. En funktionalitet som definitivt bättrar på det något platta standardljudet och kanske framförallt basen.
Gällande passformen är denna förvånansvärt god och även om hörlurarna (inte helt förvånande) är alldeles för små för mitt huvud är de ändå förhållandevis bekväma vilandes mot öronen. Min femåriga medtestare har heller inte framfört några som helst klagomål gällande varken passform eller ljud.
Också värt att nämna i sammanhanget är att hörlurarna har en inbyggd mikrofon för att kunna föra telefonsamtal. Här är mikrofonen faktiskt fullt godkänd, även om det inte tal om någon superkvalitet.
Batteritid och laddning
JR 310BT hade en ganska väl tilltagen batteritid på 30 timmar. Hos 320BT har JBL nästan dubblat denna och hörlurarna klarar hela 50 timmars uppspelning på en laddning. Vilket får anses väl godkänt. En uppladdning från noll till hundra procent tar cirka två timmar och 5 minuters laddning ger tre timmars speltid. Återigen, absolut godkänt.
Med i förpackningen följer en USB-A till USB-C-kabel för laddning och dessutom en förvånansvärt informativ, liten instruktionsbok som går igenom de vanligaste handhavandena; såsom att koppla ihop hörlurarna med en ny enhet, hur man lägger till en PIN-kod för att låsa inställningarna i appen etc. Bra och pedagogiskt. JBL skickar också med ett gäng klistermärken för att kunna sätta en lite mer personlig prägel på hörlurarna. Något som var sant även hos föregångaren och uppskattades mycket åtminstone av barnen hos oss.
Det enda jag hade önskat ytterligare är möjligheten att kunna koppla in hörlurarna via en 3.5 mm-kabel för de tillfällen batteriet tagit slut (eller Bluetooth inte finns tillgängligt). Här finns det visserligen en variant av Junior 320 specifikt för just användning med kabel. Men det hade ändå varit trevligt att ha båda alternativen hos den trådlösa varianten.
Det självklara valet framöver
Med exakt samma prislapp som JR 310BT finns det egentligen inte några som helst anledningar inte välja Junior 320BT framför sin föregångare. Möjligen om du som förälder har specifika skäl att hörlurarna inte bör ha volymkontrollsknappar. Bortsett från det skulle jag säga att 320BT är en uppgradering på samtliga punkter. Även hos ljudet som numera går att bättra på med via JBL-appen.
Nu hoppas jag bara att materialet i bygeln håller ännu bättre än det gjorde hos 310BT. Men å andra sidan är det ändå beundransvärt att de hörlurarna fortfarande ens fungerar med tanke på vad de fått genomlida under åren. Så jag ska kanske inte vara allt för kritisk.
Specifikationer
Typ av hörlur
On-ear
Vikt
122 gram
Batteritid
Upp till 50 timmar, USB-A till USB-C-kabel medföljer
Aktiv brusreducering
Nej
Bluetooth-version
5.3
Kompatibla med
iOS, Android
IP-certifiering
Saknas
Om hörlurar från JBL
Amerikanska JBL, som numera ägs av Harman/Kardon (som i sin tur är ett dotterbolag till Samsung), har varit med i matchen sedan 1946 och producerar ljud- och högtalarprodukter för både konsumentmarknaden och för professionell användning.
Småbarnspappa årgång -86 som gått från att gärna (och bara för att det är kul) pussla ihop de mest tekniska systemen till att uppskatta teknik som fungerar helt perfekt out-of-the-box. Således en stor beundran för logik och smidighet hos tekniska produkter. Driver sedan fem år tillbaka sajten enkelteknik.se där jag publicerar guider och recensioner kring det mesta.
Är du vår nya expert?
Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.
Läs mer