Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: JBL Junior 470NC

19 november 2024

Expertens betyg:

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Empty star 5
4.0

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.

För dig som vill åt ett par bastunga barnhörlurar

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Half star 5
4.5

Är det bas som ska levereras med en maxvolym om 85 decibel finns det troligen få hörlurar som är bättre lämpade än 470NC. Tänk dock på att ta en sväng i appens EQ-avdelning för att få till bästa möjliga ljud.

För dig som vill ha riktigt bra brusreducering

Filled star 1Filled star 2Half star 3Empty star 4Empty star 5
2.5

Även om den aktiva brusreduceringen hjälpligt tar bort volymtoppar och minskar montona bakgrundsljud skulle jag inte säga att den är bra. Däremot isolerar hörlurarna hyfsat väl passivt. Vilket ändå är trevligt.

Prisjakt toppbetyg
JBL JR 470NC Wireless Over-ear

Hörlurar

JBL JR 470NC Wireless Over-ear

fr. 790 kr

Hitta bästa pris här

Vem passar produkten bäst för?

Är du ute efter ett par lite större hörlurar anpassade för barn är JBL Junior 470NC ett bra alternativ. Ljudet är lättlyssnat, basen är förvånansvärt effektiv, batteritiden är ordentlig och passformen är god. Även om den aktiva brusreduceringen inte är särskilt effektiv isolerar hörlurarna förhållandevis väl passivt. Något som ändå kan göra dem till ett bra val för de stunder ens barn önskar undvika de mest påtagliga miljöljuden.

Förvånansvärt bra ljud

God byggkvalitet

Bra kontrollmöjligheter via appen

Ordentlig batteritid

Möjlighet till att lyssna via 3.5 mm-kabel

Den aktiva brusreduceringen tillför inte jättemycket

Blir ganska varma i kåporna

Den lite större varianten

Medan nya JBL Junior 320BT får anses vara standardvarianten hos JBL när det kommer till trådlösa hörlurar för barn skulle jag säga att Junior 470NC (som jag fått möjlighet att testa här) kvalar in som det lite mer påkostade alternativet till dessa. Både sett till storlek, ljud och till viss del funktionalitet.

Sett till tidigare hörlurar hos JBL är Junior 470NC givetvis uppföljaren till den ganska omtyckta JR 460NC. Designen är snarlik och den aktiva brusreducering står fortfarande ut som ett av de starkaste säljargumenten, även om den inte var något vidare hos föregångaren. Däremot finns det hos Junior 470NC givetvis ett helt gäng nyheter och förbättringar, vilka vi ska ta en närmare titt på här.

Utsida och material

Precis som lillebror, Junior 320BT, och även föregångaren JR 460NC är Junior 470NC en ganska plastig historia. Däremot känns det som att kvalitén har fått sig en förbättring gentemot 460NC som var lite väl bräckliga i sin konstruktion. Plastmaterialet bidrar givetvis också till den ordentligt lätta vikten på endast 196 gram, sett till hur pass rejäla de båda kåporna ändå faktiskt är.

Materialvalet i kåporna och bygelvadderingen känns ordentligt och mer konstläder-inspirerat jämfört med det pappersliknande material som återfinns hos lillebror 320BT. Något jag personligen upplever positivt. Hörlurarna finns i tre färger; blått, rosa och vitt. Där jag testat den sistnämnda.

Kontrollmässigt har 470NC begåvats med volymknappar, något som saknades hos föregångaren. Men i övrigt är det samma uppsättning knappar som tidigare. En för av och på och en för att stänga av eller aktivera den inbyggda brusreduceringen. Hörlurarna har också en vanlig 3.5 mm-ingång för att kunna användas med kabel. Här har JBL varit snälla nog att också skicka med just en kabel i förpackningen. Utmärkt!

Vad är nytt?

Bortsett från den uppdaterade designen och volymkontrollsknapparna är det inte mycket som skvallrar om några egentligen nyheter gentemot föregångaren. På insidan har det däremot hänt en del och den allra största förändringen är utan tvekan att hörlurarna nu är kompatibla med JBL:s vanliga hörlurs-app.

Via denna går det sedan att, bland mycket annat, justera den maximala lyssningsvolymen i fyra olika steg (max 85 decibel) och till och med i realtid se hur pass hög volym hörlurarna faktiskt spelar med. Det går också att sätta en tidsgräns för hur länge hörlurarna ska vara på innan de automatiskt stänger av sig, dessutom ackompanjerat av ett personligen röstmeddelande om man så vill.

Passform och ljud

När det kommer till passform har 470NC inte bara större kåpor än lillebror 320BT. De går även att göra betydligt större genom att dra ut bygeln ännu längre. Till och med så pass att de passar hyfsat bekvämt på mitt 38 år gamla huvud. Något som gör att de troligen också passar lite äldre barn.

I mitt testfall har det dock primärt handlat om en femåring hos vilken hörlurarna visserligen suttit ordentligt, men ändå känts något stora. Trycket mot huvudet är även snäppet högre jämfört med lillebror 320BT. Vilket kan vara bra att ha med sig inför ett eventuellt köp till ett yngre barn. Några faktiska klagomål gällande passformen har jag dock inte fått. Däremot har hörlurarna behövt tas av någon gång då de blivit för varma. Något som är ganska vanligt med en del inneslutande over-ear-hörlurar.

Ser vi till själva ljudet är det i ärlighetens namn ganska bra för att komma från ett par hörlurar för 790 kr, barninriktning eller inte. Framförallt är det basen som är oväntat bra och rapp, men även klarheten i ljudet är god och jag upplever inte att de blir varken för mullriga eller för stickiga. Snarare känns de hyfsat väl balanserade.

Här rekommenderar jag också verkligen att aktivera den utmärkta EQ-funktionaliteten i appen där man både kan välja mellan ett gäng förinställda ljudinställningar och dessutom skapa sin helt egen om man så vill. Personligen ett måste för att ljudet ska bli så bra som möjligt. Dock var det i detta fall helt okej även direkt ur förpackningen. Vilket alltid är trevligt.

Hörlurarna har också en inbyggd mikrofon som faktiskt fungerar helt okej för vanliga samtal. Även om det inte är tal om någon superkvalitet.

Minimal brusreducering

Är det något jag däremot blev lite besviken på hos 470NC är det den aktiva brusreduceringen. Nu isolerar de båda kåporna visserligen ganska bra passivt. Men för de tillfällen man verkligen önskar minska omgivningsljud känns just aktiv brusreducering annars som en väldigt vettig funktion i ett par barnhörlurar.

Brusreduceringen sköts som sagt via en knapp på ena kåpan och en (engelsk) röst berättar tydligt om den är på eller av. Någon större skillnad märks, som sagt, däremot inte. Extremt lågmälda, monotona ljud filtreras visserligen bort och funktionen tar också udden av lite högre ljud. Men någon extrem brusreducering är det verkligen inte tal om. Dessutom finns ett svagt bakgrundsbrus alltid närvarande när funktionen är aktiverad.

Batteritid och laddning

För uppspelning stoltserar hörlurarna dock med väl godkända 50 timmar med brusreduceringen avstängd. Är brusreduceringen aktiverad minskar användningstiden till cirka 28 timmar. Vilket också är fullt godkänt och absolut en förbättring mot föregångarens 30- kontra 20 timmar med brusreduceringen av eller på. Fem minuters laddning ger dessutom hela tre timmars speltid (utan brusreducering).

I förpackningen finns både en USB-A till USB-C-kabel för laddning och dessutom en ganska trevlig och lättläst manual där hörlurarnas vanligaste funktioner gås igenom på ett pedagogiskt vis. Precis som hos företagets övriga hörlurar för barn medföljer även en uppsättning klistermärken.

För lite äldre barn

En något undermålig brusreducering till trots skulle jag ändå säga att JBL Junior 470NC faktiskt är ett par ganska trevliga hörlurar för barn. Kanske främst för lite äldre barn, med tanke på hörlurarnas fysiska storlek. Ljudet är hurusom förvånansvärt bra och batteritiden likaså.

Jämfört med sin föregångare har det rekommenderade återförsäljarpriset förövrigt sänkts med 50 kr, varför jag här inte ser någon som helst anledning att välja 460NC framför dessa. Undantaget givetvis om du är på jakt efter ett par hörlurar utan möjlighet till volymjustering direkt på kåporna.

Specifikationer

Typ av hörlur

Over-ear

Vikt

196 gram

Batteritid

Upp till 50 timmar (28 timmar med brusreducering)

Aktiv brusreducering

Ja

Bluetooth-version

5.3

Kompatibla med

iOS, Android

IP-certifiering

Saknas

Om hörlurar från JBL

Amerikanska JBL, som numera ägs av Harman/Kardon (som i sin tur är ett dotterbolag till Samsung), har varit med i matchen sedan 1946 och producerar ljud- och högtalarprodukter för både konsumentmarknaden och för professionell användning.


Småbarnspappa årgång -86 som gått från att gärna (och bara för att det är kul) pussla ihop de mest tekniska systemen till att uppskatta teknik som fungerar helt perfekt out-of-the-box. Således en stor beundran för logik och smidighet hos tekniska produkter. Driver sedan fem år tillbaka sajten enkelteknik.se där jag publicerar guider och recensioner kring det mesta.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons