Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.
Expertens betyg:
Betyg efter behov
Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För dig som vill ha en enkel, men helt okej, vardags- eller skoldator
Är du ute efter en Chromebook-dator avsedd för skolarbete eller arbete i Googles programsvit får du här faktiskt en ganska okej sådan för pengarna. Räkna inte med någon superprestanda, men däremot med bra batteritid och en vettig övergripande kvalitet.
För dig som vill ha precis precision
Vill du åt en Chromebook med riktigt bra styrplatta får du däremot och tyvärr leta vidare. För styrplattan hos IdeaPad Slim 3 är inte riktigt i par med den övriga kvalitén på datorn.
Laptops (Bärbara datorer)
Lenovo Chromebook IdeaPad Slim 3 83BN002XMX 14" i3-N305 8GB RAM 128GB eMMC
fr. 5 489 kr
Vem passar produkten bäst för?
Bortsett från en sådär styrplatta är Lenovo Chromebook Plus IdeaPad Slim 3 faktiskt en ganska trevlig upplevelse som förmodligen passar utmärkt för dig som är på jakt efter just en Chromebook och gärna lägger några extra kronor på en bättre skärm och ett bra tangentbord. Är du dessutom intresserad av - eller vet att du vill använda - Googles Gemini AI är inkluderingen av ett helt år av denna givetvis ytterligare en positiv aspekt.
Godkänd skärm för priset
Riktigt bra batteritid
God prestanda för att vara en Chromebook
Tyst
Ordentlig byggkvalitet
Undermålig styrplatta
Saknar prestandan för lite tyngre arbete
Högtalarna är sådär
Vad är egentligen en Chromebook?
Ja, det är frågan.
När den första Chromebook-datorn lanserades 2011 (alltså för hela 13 år sedan) var den stora säljpitchen att det var en dator som - trots en låg prislapp - ändå och med hjälp av Googles eget, prestandasnälla operativsystem Chrome OS fixade majoriteten av användarens vardagssysslor. Lite så har det faktiskt fortsatt vara genom åren. Något jag personligen dock blivit lite trött på gällande just Chromebooks är att kvalitén på både tangentbord, styrplatta, material och framförallt skärm många gånger fått sig ordentliga nedgraderingar på bekostnad av det låga priset.
Därför är det faktiskt lite extra spännande att ta en titt på en av Googles nya Chromebook Plus-modeller. Där ett lite högre pris jämfört med vad vi är vana med för en Chromebook motiveras av just lite bättre komponenter överlag.
Modellen jag testat produceras av Lenovo och går loss på 5489 kr. Visserligen inte skyhögt, men tveklöst i den dyrare klassen för att vara just en Chromebook. Så vad får man för pengarna?
Vi börjar på insidan
Sett till rena specifikationer är Lenovo Chromebook Plus IdeaPad Slim 3 (som datorn heter) egentligen inget särskilt. Internminnet är någorlunda acceptabla 8 GB och hårddisken av eMMC-typ är på (i Chromebook-sammanhang) godkända 128 GB. En variant med 256 GB finns också tillgänglig tillsammans med ett litet prispåslag.
Annars är det främst hos processorn en skillnad från tidigare Chromebook-modeller syns. Här har Lenovo petat in en Intel Core i3 (N305) som visserligen inte skulle platsa i en modern Windows-dator, men när det kommer till Chrome OS får den anses duglig.
Gällande anslutningsmöjligheter syns hela två stycken (!) vanliga USB-A-portar, en USB C-port som används för laddning och anslutning av tillbehör, en HDMI 1.4-utgång och en 3.5 mm-anslutning för hörlurar och/eller mikrofon. I ärlighetens namn fullt godkänt, även om en av USB-A-portarna gärna hade fått vara en USB-C-port. Men det får anses vara en subjektiv petitess i sammanhanget. I övrigt finns givetvis också Wi-Fi (6) och Bluetooth (5.3).
Äntligen en någorlunda vettig skärm
Något som allt för ofta varit sant gällande många Chromebook-datorer är att skärmarna inte varit särskilt bra och lidit av både stickiga färger och ofantligt dåliga betraktningsvinklar. Hos denna variant av IdeaPad 3 har Lenovo valt att montera en 14 tum stor Full-HD-skärm (1920 x 1080 pixlar) baserad på IPS-teknik. Något som vanligtvis skvallrar både om bra mycket bättre betraktningsvinklar och en bättre färghantering jämfört med billigare TN-skärmar som ofta annars används för att kapa priset så mycket som möjligt.
Även om jag absolut sett bättre skärmpaneler är det ändå kul att faktiskt få erkänna att detta trots allt är en av de bättre Chromebook-skärmar jag kommit i kontakt med. Absolut bäst bild fås fortfarande precis rakt framför skärmen där både kontrast och skärpa är helt okej. Färgmässigt känns skärmen ovanligt korrekt för att vara monterad i en Chromebook. Nog för att det där riktiga ”trycket” saknas, men för priset kan man heller inte förvänta sig för mycket.
Gällande betrakningsvinklarna är dessa klart godkända även om en tydlig färgskiftning åt det mörkare hållet ganska snart kan ses så fort man avviker från läget precis framför skärmen. Men någon katastrof är det verkligen inte. Ljusstyrkan är godkänd, men trots ett matt filter på skärmen gillar datorn ändå inte solljus särskilt mycket.
Uppdateringshastigheten är klassiska 60 Hz. Vilket varken är bra eller dåligt. Utan snarare standard. Trevligt nog har jag inte upplevt några irriterande skugg- eller ”ghosting”-effekter. Utan skärmupplevelsen har i det stora hela varit fullt godkänd.
Robust utsida men sådär styrplatta
Utåt sett har Lenovo gjort ett bra jobb med designen. Det grå, nyansdelade locket med aluminiumfinish lämnar tillsammans med en gedigen plastbotten och en lagom vikt på cirka 1,5 kg ett kvalitativt intryck. Skärmens gångjärn känns ordentliga och tillåter dessutom att skärmen ställs upp ända till 180 graders vinkel.
Högst upp på skärmen, bakom ett litet skjutreglage, finns en inbyggd webbkamera med Full-HD-upplösning (1920 x 1080 pixlar). Skjutreglaget används här för fysiska blockera kameran om man önskar göra så. Kamerakvalitén är okej och fungerar utmärkt för vanliga videomöten, även om färgerna lämnar en hel del att önska.
Också tangentbordet har faktiskt varit lite av en positiv överraskning och i ärlighetens namn är det nog ett av de trevligare sådana jag testat på en dator i denna prisklass, Chromebook eller inte. Tangenterna har en utmärkt separering och både anslagslängd samt ljudet i brytarna är alldeles lagom.
Riktigt lika trevligt är det däremot inte med styrplattan som visserligen får precis godkänt när det gäller att flytta runt muspekaren (men bra precis godkänt). Att fysiskt trycka ner plattan för att klicka kräver dock på tok för mycket energi. Tack och lov finns möjligheten att klicka genom att bara nudda plattan. Men att klicka och dra en fil från en mapp till en annan är tyvärr direkt svårt på grund av den undermåliga klickfunktionaliteten.
Användning, prestanda och batteritid
Hur är det att använda datorn då? Nu bortser jag här helt från begränsningarna i Chrome OS-operativsystemet som ju är gjort för att vara ett både lättdrivet och ganska bantat operativsystem, sett till funktionalitet.
Men att använda alla vanliga funktioner såsom Google Docs, Chrome, Netflix, Spotify och andra appar fungerar faktiskt utan några egentliga problem eller utan någon egentlig seghet. Något prestandamonster är det som tidigare befäst inte tal om och visst upplevs datorn långsammare när mycket sker samtidigt. Men den övergripande känslan under användning är ändå att datorn orkar med det den ska göra.
På insidan finns en liten fläkt som visserligen spinner upp någon gång då och då. Men det är med ett extremt lågt ljud och i det stora hela är datorn oftast knäpptyst.
Batteritiden är specificerad upp till 11 timmar. Något som är ganska korrekt så länge man låter ljusstyrkan vara på ett mellanläge. Via den medföljande USB-C-laddaren på 45 W (som jag inte begriper varför den behöver vara tvådelad) tar det sedan cirka 1,5 timmar att ladda upp datorns 57 Wh stora batteri från noll till hundra procent. Väl godkänt på samtliga punkter här.
12 månaders Gemini Advanced på köpet
Även Google är ju som bekant med på AI-tåget och tillsammans med denna dator (och ett helt gäng andra Chromebook-modeller) medföljer just nu en 12 månaders prenumeration på värstingpaketet av Google One; AI Premium. Här inkluderas både lagringsutrymmet på 2 TB från vanliga One Premium men också Advanced-versionen av Googles AI-verktyg Gemini.
Gemini-funktionaliteten i sitt standardutförande finns alltid att tillgå gratis. Via Gemini Advanced blir hela AI-tjänsten dock bra mycket smartare och klarar av fler saker. Framförallt blir möjligheterna att hantera och skapa kod och bilder betydligt bättre. Också vanlig dialog får ett ordentligt lyft sett till svar och tankeverksamhet (om man får kalla det så).
Gemini Advanced gör det därtill möjligt att integrera AI-funktionaliteten med både Gmail och Docs där man kan få hjälp med att skriva mejl och andra texter direkt i programvarorna. Gemini Advanced dyker också upp i Presentationer och Meet där det t.ex. går att använda tjänsten för att skapa bilder eller kontrollera videokvalitén under ett möte.
Så är det värt det? Det beror givetvis på. Kostnaden för Google One AI Premium efter det första gratisåret är hela 255 kr per månad. Är det primärt online-lagringen på 2 TB man vill åt är det så klart bättre att bara betala de 99 kr per månad denna kostar. Om du däremot faktiskt är på jakt efter en AI-tjänst att assistera dig i vardag och/eller jobb är det ändå absolut värt att ta en ordentlig titt på om det kanske är Gemini du ska använda. Något gratisperioden ju fungerar utmärkt för.
Paketet som sådant och integreringen med Googles övriga tjänster är ganska gediget och mångsidigt (och kommer gissningsvis bli ännu bättre med tiden). Framförallt kodgenereringen tycker jag personligen fungerar bra och känns användbar. Men som sagt, för rätt person.
Ett avslutande omdöme
Efter att ha använt IdeaPad Slim 3 lite över en vecka måste jag ändå säga att den övergripande upplevelsen när det kommer till själva användningen är hyfsat väl godkänd. Nu är det givetvis en Chromebook det handlar om och man ska så klart vara väl insatt i begränsningarna det innebär innan ett eventuellt köp.
Visserligen att priset är något högre jämfört med mer sedvanliga Chromebook-modeller. Men både byggkvalitet, tangentbord och skärm väger i ärlighetens namn upp det en hel del. Drar ner betyget gör däremot styrplattan som tyvärr sätter en liten käpp i hjulet för en annars ganska användbar dator. Lyckas man däremot komma överens med den (eller ersätter den med en vanlig mus) är IdeaPad Slim 3 trots allt en ganska trevlig bekantskap för dig som behöver en enklare, men välbyggd, dator för skola, surfande eller (framförallt textbaserat) arbete.
Specifikationer
Modellnamn
Lenovo IP Slim 3 Chrome 14IAN8 (83BN002XMX)
Processor
Intel Core i3 (N305)
Grafik-processor
Intel UHD Graphics (integrerad i processorn)
Internminne
8 GB
Lagringsutrymme
128 GB
Skärm
14 tum, Full-HD (1920 x 1080 pixlar), 60 Hz, 300 nits
Trådlösa anslutningsmetoder
Wi-Fi 6, Bluetooth 5.3
Batteritid
Cirka 11 timmar (vid normal användning)
Mått
32,44 x 21,62 x 1,93 (cm)
Vikt
1,5 kg
Om laptops (bärbara datorer) från Lenovo
Kinesiska Lenovo är en av de större aktörerna på elektronikmarknaden och producerar framförallt produkter inom datorvärlden såsom datorer, skärmar, telefoner och smarta hem-enheter.
Småbarnspappa årgång -86 som gått från att gärna (och bara för att det är kul) pussla ihop de mest tekniska systemen till att uppskatta teknik som fungerar helt perfekt out-of-the-box. Således en stor beundran för logik och smidighet hos tekniska produkter. Driver sedan fem år tillbaka sajten enkelteknik.se där jag publicerar guider och recensioner kring det mesta.
Är du vår nya expert?
Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.
Läs mer