Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.
Expertens betyg:
Betyg efter behov
Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
Snabb, prisvärd och med låg aktiveringskraft
Pro X TKL Rapid är ett bra alternativ för dig som redan är inne i Logitechs ekosystem och vill testa ett tangentbord med hall effect-brytare. Dess funktioner som snabb trigger (rapid trigger) och anpassningsbar aktiveringspunkt gör det extra intressant. Om du gillar snabbhet och en låg aktiveringskraft på 35 g är det här tangentbordet som klippt och skuret för dig.
Tangentbordet ligger också på en ganska bra prisnivå, även om responstiden inte utmärker sig jämfört med konkurrenterna. Konstruktionen är i mina ögon ett vinnande koncept, och jag är glad att Logitech inte har gjort några större förändringar. Varför ändra något som redan känns nära inpå perfekt?
Inte för dig som söker massa extra
Under hösten har jag testat flera tangentbord med hall effect-brytare, och jag är inte direkt superimponerad av Pro X TKL Rapid. Tangentbordet lever förvisso upp till det som utlovas, men det känns inte särskilt märkvärdigt, särskilt när det gäller responstid. Faktum är att det har samma responstid som Pro X TKL Lightspeed, som dessutom är trådlöst.
En annan detalj som drar ner helhetsintrycket är att det fodral som följde med till Pro X TKL Lightspeed inte ingår med Pro X TKL Rapid, trots att själva ytskiktskonstruktionen i princip är densamma.
Priset känns visserligen bra, men prestandan ligger en bit ifrån att vara riktigt konkurrenskraftig. Samtidigt ska det sägas att responstiden förmodligen inte är avgörande för de flesta på den här nivån, så för många är det kanske inte en stor nackdel.
Tangentbord
Logitech G PRO X TKL RAPID Gaming Keyboard (Nordic)
fr. 1 923 kr
Vem passar produkten bäst för?
Det finns två huvudspår för vem det här tangentbordet passar. Dels är det för någon som vill dra nytta av funktionaliteten och prestandan som de analoga magnetiska brytarna erbjuder, det vill säga snabb trigger och ställbar aktiveringspunkt. Det andra spåret är att brytarna har en ganska låg aktiveringskraft, vilket är en smaksak men en klar fördel vid längre spelsessioner – om man kan vänja sig vid känslan.
Behöver jag ens nämna att det här är en Pro-modell? Det vill säga, det lämpar sig för dig som vill ha ett stabilt och pålitligt gamingtangentbord som är trådbundet.
Låg aktiveringskraft på brytarna (35 g)
Robust design
Rapid trigger
Anpassningsbar aktiveringspunkt (per tangent)
Bra pris
Låter ganska mycket
Ingår inget handledsstöd
Ingår inget fodral som det gör till Pro X TKL Lightspeed
Första intrycken
Det jag märker tidigt, bara några sekunder in i testet, är hur lätta tangenterna är att trycka ned. Det krävs endast 35 g i kraft för att trycka ner en tangent. Jag tror att detta också gör att tangenterna låter lite mer vid användning, åtminstone för mig personligen.
Det känns som att det kan ta ett tag att vänja sig vid att tangenterna är så pass lätta. Jag tycker det är stor skillnad mellan 50 g, 43 g och 35 g, och jag har lite svårt att avgöra initialt om jag gillar det eller inte.
Jag inbillar mig att det faktiskt blir mindre jobbigt att skriva längre texter på det här tangentbordet, även om det såklart främst är byggt för att spela på.
Det är fortfarande ett Pro X TKL - men med magnetiska brytare
I mångt och mycket är tangentbordet väldigt likt Pro X TKL Lightspeed, men nu kommer det med häftiga funktioner och prestanda som uppnås med de analoga magnetiska brytarna. Brytarna har en linjär upplevelse och liknar på många sätt känslan hos mekaniska linjära brytare som sitter i de flesta tangentbord, med undantaget att aktiveringskraften är lägre på Pro X TKL Rapid.
Jag provade de taktila brytarna på Pro X TKL Lightspeed för ungefär ett år sedan, och dessa hade en aktiveringskraft på 50 g. Att nu prova detta tangentbord med endast 35 g känns som natt och dag, även om tangentbordet för ögat är i princip identiskt.
Skillnaden märks tydligt, särskilt när jag spelar under längre perioder eller skriver långa texter. Jag blir inte lika trött i underarmarna som jag faktiskt kunde känna med de taktila tangenterna på Pro X TKL Lightspeed.
Analoga brytare, snabb trigger och ställbar aktiveringspunkt
Det tåls att upprepa vad som är fördelarna med dessa analoga, magnetiska brytare. Vi börjar från början: brytarna är analoga och aktiveras med magnet. Denna teknik gör att aktiveringen av tangenten kan läsas vid olika avstånd, i det här fallet mellan 0,1 och 4,0 mm. Med en ställbar aktiveringspunkt kan vi bestämma när tangenten ska börja räknas som nedtryckt inom detta intervall.
Med denna teknik kan tangentbordet också avgöra hur mycket du har släppt din tangent. Det vill säga, ditt tangentbord kan räkna din tangent som släppt om du har släppt upp den 0,1 mm, men tangenten är fortfarande 3,9 mm nedtryckt, vilket resulterar i betydligt snabbare reaktioner i actionspel där det är avgörande om karaktären stannar direkt eller efter en halv sekund.
Hur står sig Pro X TKL Rapid mot konkurrenterna?
Tittar vi på hur Pro X TKL Rapid står sig mot några konkurrenter som jag också har testat nyligen, ser vi att det skiljer sig en del, bland annat när det gäller prestanda. Dessa tangentbord har alla analoga magnetiska brytare med "rapid trigger"-funktionalitet och ställbar aktiveringspunkt.
- Steelseries Apex Pro TKL Gen 3 har en responstid på 0,7 ms.
- ROG Falchion Ace HFX - 0,125 ms.
- Glorious Gaming GMMK 3 HE - 0,125 ms.
Pro X TKL Rapid har en responstid på 1,0 ms, precis som Pro X TKL Lightspeed. Jag tycker inte vi ska titta blint på detta då det är något som är oerhört svårt att mäta själv. Det är tillverkarnas mått och det är så pass låga marginaler att de flesta inte kommer märka någon skillnad, men det är ändå intressant att veta vad som är "bäst".
ROG Falchion Ace HFX är förvisso lite dyrare (2 590 kr i skrivande stund), och precis som Pro X TKL Rapid ingår inget handledsstöd, vilket faktiskt görs till Steelseries Apex Pro TKL Gen 3. Det är ett trevligt tillägg även om priset är något högre (2 899 kr i skrivande stund).
Stabiliteten och pålitligheten i dessa fyra tangentbord är väldigt lika och kvalitén är också på samma nivå. ROG Falchion Ace HFX erbjuder dock två USB-portar, så tangentbordet kan enkelt kopplas in beroende på var datorn står, eller om du har två datorer så kan du enkelt skifta mellan dessa med ett reglage på tangentbordet.
Glorious Gaming GMMK 3 HE har andra möjligheter, som att anpassa och byta ut flera delar av tangentbordet, vilket kan vara en bra långsiktig lösning för den som gillar att pilla själv. Dock tycker jag att det tangentbordet rent estetiskt inte tilltalar mig.
Pro X TKL Rapid har brytare som bara kräver 35 g i kraft för att aktiveras, vilket gör att detta tangentbord sticker ut lite från de andra i denna jämförelse och kan vara ett bättre val om du föredrar just det. Dessutom är det ordinarie priset också något lägre. Pro X TKL Rapid är ett bra och snyggt plug-and-play-tangentbord där det enda du behöver bry dig om är om du ska ha Rapid trigger på eller inte och med vilken känslighet.
Slutord och tankar
Om jag får bestämma fritt vad jag personligen hade önskat för att ge det här tangentbordet 5 stjärnor så är det ett par saker jag har i åtanke.
Främst tycker jag att Logitech borde ha pressat ned responstiden något. Om konkurrenterna kan göra det, så bör även Logitech kunna prestera bättre. Eftersom de lyckats med en responstid på 1 ms på det trådlösa Pro X TKL Lightspeed tycker jag att en trådbunden variant borde kunna prestera ännu bättre.
Nästa sak som sticker mig i ögonen är att fodralet har tagits bort. Många kanske inte bryr sig om det, men för mig var det faktiskt väldigt praktiskt om man till exempel bor varannan vecka hos föräldrarna eller ofta är på resande fot. Om fodralet nu tas bort hade det varit trevligt om det ersattes med ett handledsstöd.
Jag hoppas att avsaknaden av fodral och handledsstöd har bidragit till att hålla priset rimligt. Skillnaden mellan lanseringspriserna på Pro X TKL Lightspeed och Pro X TKL Rapid är ungefär 500 kr, så det ska Logitech ha en eloge för. Om det borttagna fodralet har hjälpt till att dra ned priset med just 500 kr, tror jag de flesta kan enas om att det är en väldigt bra kompromiss.
Specifikationer
Aktiveringskraft
35 g
Rapporteringsfrekvens
1 000 Hz (1ms)
Dimensioner
Höjd: 38 mm, Bredd: 357 mm, Djup: 150 mm
Anslutning
1,8 m avtagbar USB-A till USB-C-kabel
Aktiveringspunkt
0,1mm - 4,0mm
Om tangentbord från Logitech
Logitech erbjuder ett omfattande utbud av datortillbehör som passar alla, från gamers till kreativa användare och vardagsanvändare. Oavsett om du söker ett gamingtangentbord eller ett tangentbord för kontorsarbete, har Logitech flera både trådbundna och trådlösa modeller med pålitlig anslutning och anpassningsbar mjukvara.
Enligt mig har Logitech varit pionjärer inom just trådlösa datortillbehör, särskilt när fler tillbehör övergick från trådbundna till trådlösa. Även idag fortsätter Logitech att erbjuda innovativa lösningar för oss konsumenter.
Jag är en 27-årig kille som sedan tidig tonår varit en riktig prylnörd och det gäller framför allt datorer. Jag jämför, kollar tester och presentationer på diverse produkter och nyheter. Jag älskar verkligen att se hur teknik och ren ingenjörskonst ser ut och fungerar inuti och kan lägga alldeles för mycket tid på att sätta mig in i detaljer - så att du slipper. Sedan ungefär tre år tillbaka arbetar jag som systemutvecklare. Med det så tillkommer också ett stort intresse för diverse mjukvaror och IT-system, samt webbutveckling.
Är du vår nya expert?
Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.
Läs mer