Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Mibro Smart Watch C4

11 december 2024

Expertens betyg:

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Half star 4Empty star 5
3.5

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.

För dig som vill ha en ganska prisvärd smartklocka

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Empty star 5
4.0

Klarar du dig utan inbyggd GPS och ett alltid-på-läge för skärmen samt är okej med den småknackiga översättningen levererar Mibro C4 ändå en förhållandevis stor mängd funktioner till ett ganska lågt pris. Hyfsat snygg är den också.

För dig som vill löpträna utan telefonen

Filled star 1Filled star 2Empty star 3Empty star 4Empty star 5
2.0

Då klockan helt saknar inbyggd GPS är det ett måste att telefonen följer med i fickan om du vill se vilken rutt du faktiskt sprungit eller gått.

Mibro C4

Smarta klockor

Mibro C4

fr. 451 kr

Hitta bästa pris här

Vem passar produkten bäst för?

Är du ute efter en billigare smartklocka som ändå levererar en hyfsat god material- och byggkvalitet tillsammans med vettig funktionalitet hittar du mycket av detta hos Mibro C4. Värt att ha med sig är avsaknaden av ett alltid-på-läge för skärmen, att klockan inte har någon inbyggd GPS samt att menysystem och översättningar är lite småröriga. Men bortsett från det får du trots allt ganska mycket smartklocka för pengarna här.

Trevlig design

Okej skärm med duglig ljusstyrka

Godkända samtal direkt via klockan

Notis- och meddelandevisning

Riktigt bra batteritid på cirka 10 dagar

Något rörigt menyupplägg

Tveksamma svenska (och engelska) översättningar

Ingen inbyggd GPS

Inget alltid-på-läge för skärmen

En ny bekantskap

Personligen är Mibro en ganska ny bekantskap. Eller egentligen kanske inte då företaget, vad det verkar, är ganska tungt investerade i av bland andra (törs man säga) klassiska Xiaomi. Här har jag hurusom fått möjlighet att ta en titt på det senaste alstret i en av företagets serier av smartklockor. Närmare bestämt Mibro C4, som också är uppföljaren till den ganska väl omtyckta C3. Så vad är nytt hos Mibro C4 och är den värd sina, inte jättemastiga, cirka 500 kronor?

Förvånansvärt kvalitativ utsida

Utåt sett ger Mibro C4 ett ganska gott intryck. Designen är förhållandevis nätt, snäll och sparsmakad. Jag har testat den gråsvarta varianten av klockan som också finns i en ljusare färg om man föredrar det.

Materialmässigt är det plast av olika varianter så långt ögat når. Men både boetten och det medföljande silikonarmbandet känns ändå ganska gedigna. Det enda jag har att anmärka på är att den lilla kontrollknappen på sidan ger ifrån sig ett lågt, osammanhängande skrapljud när man snurrar på den. Det ska även tilläggas att snurrfunktionen inte har ett dugg med att kontrollera klockan att göra, utan knappen går bara att snurra på. Nåja.

Gällande armbandet är det också, precis som hos Mibro C3, superenkelt att montera bort och byta ut det mot något av de flertal andra alternativ som finns att tillgå. Här varierar priset beroende på material och utseende från strax över hundralappen till cirka 300 kr för de mer lyxiga varianterna i metall. Rätt rimligt.

Funktionalitet och installation

Mibro C4 är utan tvekan att beskriva som en lite mer standard-smartklocka. Däremot fixar den faktiskt en hel del. Bortsett från att visa notiser från telefonen och agera träningshjälpreda genom att mäta både, distans puls och Sp02 (blodets syremättnad) har klockan även en inbyggd mikrofon. Något som gör det möjligt att föra ett samtal direkt via handleden. En funktion som fungerar utan större problem så länge det är tyst runtomkring. Vind gillar mikrofonen däremot inte.

Därtill finns även inbyggda funktioner för bland annat sömnspårning samt också mer vardagliga hjälpmedel såsom en miniräknare, en väder-app och en timer.

För ställa in lite mer avancerade funktioner samt få en bättre överblick över tränings- och sömndata använder Mibro C4 sin egen app vid namn Mibro Fit (som finns tillgänglig för både Apple- och Android-telefoner). Att komma igång med appen och koppla ihop klocka och telefon gick i mitt fall helt problemfritt och på bara någon minut. Sen fanns det givetvis en uppdatering som tog 10 ytterligare minuter att installera. Men det får ändå anses fullt godkänt sett till tidsåtgång.

Uppdateringar och skärm

Med exakt samma prislapp som sin föregångare är det inga extrema uppdateringar att tala om hos Mibro C4. Snarare handlar det om små förfiningar av både design och funktionalitet. Den kanske allra största skillnaden gällande designen är att skärmen tagit ett storleksmässigt kliv uppåt från 1,85 tum hos C3 till 2,01 tum hos C4. Annars verkar det, så vitt jag kan läsa mig till, vara samma typ av TFT-panel som tidigare. Med en uppdateringshastighet om 60 Hz och en upplösning på något blygsamma 240 x 284 pixlar.

Här skulle jag verkligen inte beskriva skärmen som tvärskarp. Däremot är den ändå fullt duglig, med både okej ljusstyrka även för utomhusbruk och hyfsat goda betraktningsvinklar. Tyvärr har klockan inte blivit begåvad med en automatisk ljussensor, men reglaget för just ljusstyrkan är ändå förhållandevis lätt tillgängligt via klockans snabbmeny.

Lite trist är dock att Mibro C4 helt saknar någon form av alltid-på-läge. Vilket alltså betyder att man antingen behöver göra en armrörelse eller trycka på knappen på sidan för att displayen ska vakna. Varav det första alternativet ibland fungerar perfekt och ibland knappt alls - precis som hos många andra smartklockor. Navigering sköts också uteslutande via just skärmen, bortsett från ett klick på sidoknappen som skickar en till fram och tillbaka mellan urtavla och meny. Här känns touch-upplevelsen absolut duglig och jag har inte haft några egentliga problem med själva interaktionen.

Daglig användning och batteritid

Jag har haft Mibro C4 på armen i väl över en veckas tid och det första som ska nämnas är att jag inte behövt ladda klockan en enda gång under den perioden. Här verkar den utlovade batteritiden på cirka 10 dagar vid normal användning stämma utmärkt. Något som givetvis är supertrevligt! Den medföljande (USB-A) laddaren som är av magnet-typ i den andra änden håller klockan någorlunda på plats under laddning. Här har jag sett både starkare och svagare magneter. Men laddaren får ändå godkänt.

Annars har de flesta funktioner Mibro C4 har att erbjuda fungerat ganska smärtfritt. Någon gång har klockan tappat kopplingen till telefonen, men det löstes i regel snabbt med antingen en omstart eller en öppning av appen. Även notisvisningen har fungerat utan problem och jag har inte upplevt någon större fördröjning innan exempelvis ett meddelande dykt upp på klockan. Det ska här nämnas att det bara går att se notiser och meddelanden från telefonen, men inte svara på dem. Men så är det också frågan om en lite enklare smartklocka. Ska jag anmärka på något här är det att klockans vibrationsmotor är snäppet svag, även på den starkaste inställningen. Så ibland har det hänt att jag missat en notis av den anledningen.

Sett till urtavlor finns ett gäng förinstallerade sådana och via appen går det att ladda ned och installera en hel mängd ytterligare varianter. Alla är inte av superkvalitet, men de håller ändå en godkänd standard.

Träning och sömnspårning

När det kommer till träningsfunktionalitet ska man också här ha med sig att det är frågan om en lite billigare klocka. Antalet mätbara aktiviteter är cirka 100 stycken (varav kanske hälften är användbara) och inkluderar de flesta vardagliga göromål. Såsom promenader, löpturer, cykling, vandring, yoga m.m. Klockan saknar också en inbyggd GPS och kräver alltså en telefon i närheten för att kunna hålla koll på den faktiska turen man springer eller går.

Själv träningsresultaten ska som vanligt tas med en nya salt och framförallt den inbyggda stegräknaren är stundtals lite väl positiv i sin uppskattning. Däremot är det inga konstigheter att starta ett träningspass och det finns även en inbyggd funktion där klockan automatiskt känner av om du börjar en promenad eller löptur. Dock med varierande resultat.

Mibro C4 fixar vidare att hålla koll på hur man sover. Tidsmässigt har den i mitt fall levererat ett ganska väl överensstämmande resultat med upplevd sovsituation. Däremot har den missat en del kortare uppvaknanden. Så helt precis är sömnspårningen inte. Men en grov uppskattning om hur man sover ger klockan ändå.

Via appen går det sedan att få lite mer översikt kring all insamlad kroppsdata och träningsinformation. Här är det verkligen inte tal om någon personlig tränare i digital form. Men att se t.ex. hur hjärtrytmen gått upp och ned baserat på aktivitet under den gångna veckan eller hur pass länge djupsömnen varade under natten är hyfsat lätt att skåda.

Knackig information och översättning

Även om mycket är bra med Mibro C4 är allt dock inte perfekt och något som framförallt sticker ut som i behov av förbättring är både den engelska och (definitivt) den svenska översättningen av menyalternativ och inställningar. Detsamma gäller för appen och här har jag också lite svårt att se varför vissa inställningar behöver göras via appen och andra kan göras direkt via klockan. T.ex. inställningen för att aktivera eller stänga av funktionen att skärmen ska tändas när man vinklar armen och tittar på klockan.

Designen av klockans menysystem hade också mått bra av en översyn och finputsning. Nu är det många gånger lite väl mycket information, som på grund av en sådär översättning, egentligen inte tillför särskilt mycket mer än att lämna ett stundtals ganska rörigt intryck.

Ytterligare något jag upplevt som lite irriterande är att jag råkat komma åt skärmen av misstag, t.ex. när man står med armarna i kors. Något som flera gånger resulterat i att klockan bytt urtavla av sig själv, då denna funktion aktiveras med ett längre tryck mot skärmen. Detta är vanligt förekommande även på andra smartklockor, men här har jag upplevt att det hänt lite väl ofta.

Ändå ett okej alternativ

En del brister till trots tycker jag däremot inte att Mibro C4 är en dålig smartklocka. Snarare inrymmer den faktiskt en hel del funktionalitet sett till priset. Framförallt batteritiden står ut som ordentligt positiv. Men också notisvisningen, samtalsmöjligheterna och aktivitetsmätningen är trevliga saker att ha med sig. Även om kvalitén på mätresultaten varierar.

Kommer du överens med, eller åtminstone kan vara okej med, den knackiga översättningen och lite röriga menyupplägget finns det ändå ganska mycket att hämta här om det är en lite billigare smartklocka du är på jakt efter.

Specifikationer

Operativsystem

Specifikt för klockan

Skärm

2,01 tum TFT-panel, 240x296 pixlar

Vikt

29 gram (utan armband), 45 gram (med det medföljande armbandet)

Storlek

51 x 41 x 9,8 mm (mätningsdelen på undersidan ej inräknad)

Batteritid och laddning

10 dagars batteritid vid normal användning, USB-A-magnetladdare

Certifieringar och tålighet

2ATM

Funktionalitet

Röstsamtal, notisvisning, pulsmätning, Sp02-mätning, accelerometer

Om smarta klockor från Mibro

Kinesiska Mibro är ett dotterföretag till Zhenshi Technology. Vilka in sin tur ägs av bland annat Xiaomi. Företagets mål är att leverera kvalitativa produkter inom lifestyle-teknik.


Småbarnspappa årgång -86 som gått från att gärna (och bara för att det är kul) pussla ihop de mest tekniska systemen till att uppskatta teknik som fungerar helt perfekt out-of-the-box. Således en stor beundran för logik och smidighet hos tekniska produkter. Driver sedan fem år tillbaka sajten enkelteknik.se där jag publicerar guider och recensioner kring det mesta.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons