Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Nothing Ear (open)

27 september 2024

Expertens betyg:

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Empty star 5
4.0

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.

För dig som vill höra både omgivning och musik

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Half star 5
4.5

Om du vill åt det bästa av två världar när det kommer till att lyssna på musik och samtidigt hålla koll på och interagera med din omgivning är Nothing Ear (Open) en av de bästa lösningarna just nu. Här kan du både äta musikkakan utan att för den delen bli av med samtalskakan.

För dig som inte vill att andra ska höra vad du lyssnar på

Filled star 1Filled star 2Half star 3Empty star 4Empty star 5
2.5

De flesta open-ear-hörlurar läcker, av sin design, en del ljud. Vilket är sant även för Nothing Ear (Open). Så vill du inte att din omgivning ska ha en susning om vad du lyssnar på är open-ear-vägen troligen inte rätt väg att gå.

Prisjakt toppbetyg
Nothing Ear (Open)

Hörlurar

Nothing Ear (Open)

fr. 1 608 kr

Hitta bästa pris här

Vem passar produkten bäst för?

Om du är ute efter ett par välljudande och prisvärda open-ear-hörlurar att använda både i vardagen och vid sportigare aktiviteter är Nothing Ear (Open) ett av de trevligare alternativen i nuläget. Både sett till pris, passform och ljudkvalitet.

Trevlig design

Riktigt bra ljud för att vara open-ear

God passform

Godkänd batteritid

Ljudet blir lidande vid högre volym

Ingen trådlös laddning

Nytt från Nothing, igen

Nothing och deras dotterbolag CMF har det senaste året lanserat produkter nästan på löpande band. Kul nog också med ett överlag gott resultat. Senast i ledet av produkter är ett par så kallade open-ear-hörlurar, inte helt förvånande benämnda Nothing Ear (Open).

Om du inte har koll på open-ear-hörlurar kan konceptet sammanfattas med att hörlurarna varken sitter halvt inuti öronen eller inkapslar dem med hjälp av en stor kåpa. Istället befinner sig hörlurarna precis utanför öronen där de nästan svävar framför respektive hörselgång. Ett upplägg som framförallt erbjuder ett närmast totalt insläpp av omgivningsljud. Alltså en perfekt lösning om du vill lyssna på musik t.ex. i trafiken eller vid träning. Alternativt om du bara vill ha ordentlig koll på din omgivning samtidigt som du också lyssnar på en podd eller något annat trevligt.

Ett av de större problem med denna typ av hörlurar har dock, med något undantag, alltid varit att ljudkvalitén blivit lidande som ett resultat av designen. Nothing brukar ju däremot kunna trolla fram en hel del intrikata lösningar på de flesta problem. Något de gjort även här. För Ear (Open) är faktiskt de bästa open-ear-hörlurar jag testat sett till förhållandet mellan pris och prestanda.

Väl överträffade ljudförväntningar

Om sanningen ska fram hade jag inga extrema förhoppningar kring ljudet när jag efter några försök så lyckades kränga på mig de halvt bakom, halvt framför öronen-sittande lurarna Ear (Open) är. Passformen är dock riktigt god och även om det tar några gånger innan man trär på lurarna på första försöket glömmer man snart därefter av att de faktiskt sitter där. Hörlurarna är även i stort sett omöjliga att skaka av. Vilket såklart är positivt, framförallt när det kommer till träning.

Så ljudet då? Här började jag lite hånfullt med att testa Funk Cartels Brick Lane. En ganska bastung låt jag anade att Ear (Open) skulle ha svårt med. Så var däremot inte fallet och istället bjöds jag på en riktigt trevlig lyssningsupplevelse. Direkt ur förpackningen ska också tilläggas.

Visst, är det maximal bas du är ute efter är det givetvis inte ett par open-ear-hörlurar du ska satsa på. Men de dovare tongångarna hos Ear (Open) är ändå påtagligt klara och trevliga.

I övrigt är det också svårt att klaga särskilt mycket på ljudbilden. Framförallt sett till tekniken som används för att producera ljudet. Det mesta jag spelat upp har en ganska varm ton med en god tydlighet. Jag har visserligen saknat lite tryck i mellanregistret, som stundtals kan få en något diskantaktig karaktär. Något som blir ännu tydligare när ljudet skruvas upp mot maxvolym.

Bortsett från det är summan av ljudet ändå väl godkänt. Sett till open-ear-tekniken till och med ovanligt väl godkänt.

App, inställningar och EQ

Precis som övriga Nothing-produkter mår Ear (Open) allra bäst av att anslutas till Nothings X-app. Jämfört med sina syskon är inställningarna här dock något mer sparsmakade och Ear (Open) saknar helt, på grund av sin design, funktionalitet såsom brusreducering och passthrough-läge.

Vad som däremot går att kontrollera via appen är dels de fysiska (tack!) kontrollerna på respektive hörlur och vad dessa ska göra. Här går det att starta och stoppa musikuppspelning, byta låt, kalla på telefonens röstassistent och till och med justera volymen. Alldeles lagom för min del och även om jag kan tycka att fördröjningen mellan ett tryck på respektive hörlur tills det faktiskt händer något är snäppet lång, fungerar kontrollmöjligheterna i det stora hela ändå väl.

Appen innehåller också en tvådelad EQ-funktion med en lite enklare och en mer avancerad variant. Här skulle jag verkligen rekommendera att man tar en svängom då det går att påverka ljudet en hel del åt det håll man själv önskar. Standardläget är för en gång skull och som tidigare nämnt däremot ovanligt balanserat.

Via appen är det vidare möjligt att aktivera ett Low Lag-läge för att använda hörlurarna vid spelande samt kicka igång eller stänga av funktionaliteten som tillåter samtidig parning med en extra enhet. Appen som sådan är, precis som tidigare, snabb, enkel och logisk att använda. Så inga konstigheter här.

Design och batteritid

Många open-ear-hörlurar är ganska klumpiga att ha och göra med. Designmässigt är givetvis också Ear (Open) bra mycket mer skrymmande jämfört med vanliga in-ear-varianter. Nothing har däremot gjort ett bra jobb med att skala bort onödigt material och hörlurarna känns faktiskt ganska nätta och smidiga. Detta trots att vikten på respektive snäcka är 8,1 gram.

Utseendemässigt har Nothing inte hittat på något nytt här utan fortsätter med sin transparenta design både för själva hörlurarna och för laddningsetuiet. Ett vinnande koncept om du frågar mig. Även om jag är fullt medveten om att designen inte faller alla i smaken. Samma sak gäller troligen för det ganska stora etuiet. Men även här tycker jag Nothing lyckats bra. Allt känns ordentligt och både lurar och lock hålls på plats av lagom starka magneter.

Passformen är som tidigare nämnt riktigt god. Åtminstone för min del, som har någon form av mellanstora öron. Då det krävs en ganska precis vinkel för att ljudet ska kanaliseras på bästa sätt mot öronen kan jag här dock tänka mig att passformen eventuellt inte är riktigt lika klockren för större (och kanske framförallt högre) öron. Något som kan vara bra att ha med sig inför ett eventuellt köp.

Batteritiden är specificerad till 8 timmar för respektive hörlur och ytterligare 22 timmar med etuiet. Något som verkar stämma ganska bra. Sett till laddning är det USB-C som gäller (en, väldigt kort, kabel medföljer, men ingen väggkontakt). Här hade det givetvis varit trevligt med trådlös laddning, men det får anses vara en petitess i sammanhanget.

Samtalsljud, daglig användning och ett omdöme

Även om ljudet vid musiklyssnande är bra är samtalsljudet inte riktigt lika härligt. Det är däremot inte dåligt och det går utan problem att föra ett vanligt samtal via hörlurarna, både inomhus och utomhus. Vind är som vanligt dock lite knepigare för mikrofonerna att hantera.

För dig som gärna är ute när det regnar har Ear (Open) också försetts med en IP54-certifiering. Vilket översätter till att de fixar just (lättare) regn utan större problem.

Priset då? Nothing vill ha 1890 kr för Ear (Open). Inte jättebilligt, men jämfört med t.ex. annars populära OpenFit från Shokz (cirka 2 300 kr) eller Bose Ultra Open (cirka 3 500 kr) känns prissättningen ändå fullt rimlig. Sett till ljud och passform skulle jag till och med säga att Ear (Open) är ganska prisvärda. De är också troligen den modell jag personligen kommer rekommendera framåt när det gäller vilken open-ear-hörlur de flesta bör välja. Åtminstone om man ser till förhållandet mellan pris, kvalitet, ljud och passform. Bra jobbat Nothing, igen.

Specifikationer

Typ av hörlur

Open-ear

Vikt

8,1 gram (per hörlur), 63,8 gram (etui)

Batteritid

8 timmar per hörlur, totalt 30 timmar med etuiet

Trådlös laddning

Nej

Brusreducering

Nej

Bluetooth-version

5.3

Kompatibla med

Android, iOS

Ljudtekniker

AAC, SBC

IP-certifiering

IP54

Om hörlurar från Nothing

Nothing startades så sent som 2021 av medgrundaren till OnePlus, Carl Pei, efter att han lämnat företaget året dessförinnan. Nothings grundkoncept är att skapa produkter som förenklar samspelet mellan människa och teknik. Samtliga av företagets hittills lanserade artiklar följer även samma transparenta designupplägg, där framförallt mobiltelefonerna fått extra stor uppmärksamhet för sitt så kallade Glyph-gränssnitt (notislampor på baksidan).


Småbarnspappa årgång -86 som gått från att gärna (och bara för att det är kul) pussla ihop de mest tekniska systemen till att uppskatta teknik som fungerar helt perfekt out-of-the-box. Således en stor beundran för logik och smidighet hos tekniska produkter. Driver sedan fem år tillbaka sajten enkelteknik.se där jag publicerar guider och recensioner kring det mesta.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons