Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Nothing Phone (2a)

30 maj 2024

Expertens betyg:

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Empty star 5
4.0

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.

För dig som tyckte vanliga Nothing Phone (2) var för dyr

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Filled star 5
5.0

Om du var nära att trycka på köp-knappen bredvid Nothing Phone (2) men blev överröstad av plånboken kommer ni garanterat komma överens här. Mer prisvärt blir det knappt.

För dig som måste ha trådlös laddning

Filled star 1Filled star 2Empty star 3Empty star 4Empty star 5
2.0

Den enda egentliga dealbreakern hos Phone (2a), bortsett från designen och möjligen om du behöver filma i 4K/60FPS, är troligen avsaknaden av trådlös laddning. En funktion som helt enkelt inte finns tillgänglig här.

Prisjakt toppbetyg
Nothing Phone (2a) 5G Dual SIM 12GB RAM 256GB

Mobiltelefoner

Nothing Phone (2a) 5G Dual SIM 12GB RAM 256GB

fr. 4 379 kr

Hitta bästa pris här

Vem passar produkten bäst för?

Om du uppskattar den futuristiska designen hos Nothings produkter och vill åt en lite billigare telefon som både presterar bra och säkerligen kommer hålla många år framöver är Nothing Phone (2a) ett utmärkt alternativ. Vill du bara ha en riktigt bra telefon och inte bryr dig särskilt mycket om designen är telefonen precis lika bra även i detta fall.

Trevligt och ovanligt väldesignat utseende för prisklassen

Fullgod prestanda för de allra flesta

Bra uppsättning kameror

Enkelt användarupplägg

Godkända utlovade uppdateringar

Ingen microSD-kortplats

Bara IP54-certifiering

Ingen trådlös laddning

Baksidan älskar fingeravtryck

När bra nog är just bra nog

Nothings mål har aldrig varit att erbjuda det absolut senaste enligt premissen; kosta vad det kosta vill. Snarare är det god prestanda och utstickande design till ett vettigt pris som varit någon form av ledord. Åtminstone är det min tolkning utifrån företagets tidigare och nuvarande produkter.

Nothing Phone 2 platsade i stort under samtliga av dessa ledord när jag testade den i mitten av förra året. Vad är då Phone (2a) för telefon? Egentligen är det inte knepigare än att det handlar om en ytterligare prispressad variant av den redan ganska prispressade Phone (2). Något som resulterar i en förvånansvärt vettig telefon för en ändå ganska stor målgrupp.

Klassiskt Nothing-yttre

Utåt sett är det inget som helst snack om vilket företag som producerat denna telefon. Det monotona formspråket med röda detaljer och en genomskinlig baksida känns helt och fullt igen från de tidigare två telefonerna Nothing lanserat.

Tillskillnad mot Phone (2) har det dock gjorts lite materialjusteringar. Såsom att baksidan nu är helt i plast istället för glas. Något som egentligen är ganska trevligt ur ett tapp-perspektiv men som också, åtminstone här, för med sig en ordentligt fingeravtrycksglad yta. Under den genomskinliga baksidan finns en lite nedbantad version av Nothings Glyph-gränssnitt där tre LED-lister på den övre delen av telefonen hjälps åt att (om man vill) lysa upp i små ljusshower när något händer på telefonen.

Precis som tidigare fungerar Glyph-funktionen helt okej. Men den är förhållandevis begränsad och säkerligen inget som intresserar alla användare. Står ut gör den däremot. Något som annars är rätt ovanligt gällande design överlag för en telefon i denna prisklass.

I övrigt ligger telefonen bekvämt i handen och trots att den har en viss storlek till sig är den ändå förhållandevis lätt att använda med en hand.

Skärm och prestandakompromisser

Framsidan av telefonen har fått sig en 6,7 tum stor AMOLED-display, vilket är samma storlek som hos vanliga Phone (2). Upplösningen är 1084 x 2412 pixlar, skärmen har stöd för variabel uppdateringshastighet mellan 30 och 120 Hz och den maximala ljusstyrkan uppgår till 1300 nits. Vad betyder det då? I detta fall att jag inte har något att klaga på hos skärmen. Färger är trevliga, text är skarp och jag har inte upplevt några konstiga effekter med eftersläpningar eller liknande. Allt känns precis som det ska göra.

Driver telefonen gör Dimensity 7200 Pro från MediaTek. En krets som tillsammans med 12 GB internminne levererar en riktigt trevlig användarupplevelse. På pappret är 7200 Pro inte riktigt att jämföra med Snapdragon 8+ Gen 1 som sitter i Phone (2). Vid normal användning (web, sociala medier, bankärenden etc.) vill jag dock påstå att jag inte märkt någon större skillnad mellan de två kretsarna. Allt flyter på ordentligt och utan hackigheter.

Börjar man däremot pressa telefonen och exempelvis försöker filma medan ett gäng appar laddas ned och installeras i bakgrunden blir det lite mycket och en viss mängd lagg uppstår.

Värt att nämna i sammanhanget är att Phone (2a) också finns i en variant med 8 GB internminne. Vilket jag i ärlighetens namn skulle säga är fullt tillräckligt för de allra flesta användare. Lagringsmässigt är det 128 eller 256 GB som gäller. Här hade det varit trevligt med en microSD-kortplats för att kunna utöka lagringsminnet i efterhand, men man kan kanske inte få allt.

Nothing OS och daglig användning

Sett till operativsystem är det, som sig bör, Android 14 som körs i grund och botten. Ovanpå finns Nothings eget Nothing OS som är en ganska frisk fläkt i Android-världen. Layout och menyval är rimliga och lättnavigerade och Nothing har även en lite kul filosofi med sina monokroma ikoner där målsättningen är att man som användare inte ska använda telefonen så mycket. Just för att hela upplägget ska kännas lite tråkigt.

Ovanstående stämmer också hyfsat bra. Däremot upplever jag, precis som med tidigare installationer i serien, att det snarare kan bli lite svårt att hitta den app man faktiskt söker när man väl behöver den. Tack och lov går det lika bra att köra med Googles standardfärger för själva operativsystemet och ikoner om man hellre vill det.

När det kommer till att spela spel märks det som sagt att systemkretsen inte riktigt är på samma nivå som exempelvis de senaste Snapdragon-varianterna. Men så kostar telefonen heller inte ens i närheten så mycket som telefonerna innehållandes de kretsarna gör. Prestandan är däremot helt okej och jag har inte upplevt varken några större hackigheter eller värmerelaterade problem under spelande.

En alldeles lagom uppsättning kameror

För dig som gillar att fota och filma med telefonen är det uppfriskande trevligt att Nothing, precis som var fallet med Phone (2), valt att montera två riktigt bra kameror på baksidan och helt struntat i en tredje kamera som många gånger inte ens går att använda, utan mer finns där som en säljgimmick. Ett tråkigt trick många tillverkare använder.

Både huvudkameran och ultravidvinkelkompisen med sitt synfält på 114 grader levererar trevliga och skarpa bilder med god färgåtergivning. Dessutom med en betryggande upplösning om 50 MP för båda linserna. Också den främre kameran producerar förhållandevis skarpa och trevliga bilder. Även dessa i en hög upplösning på 32 MP.

Det enda lilla jag saknar är möjligheten att filma i 4K-upplösning med 60 bilder per sekund. Här stannar vi istället på 30 FPS. Inte alls fy skam dock och snarare i övre standard för prisklassen. Men om man fick önska.

Batteri och uppdateringar

Lite extra kul gällande telefonens batteri är att det med sina 5 000 mAh är det största Nothing fått rum med i någon av sina telefoner hittills, och visst levererar det. Vid normal användning klarar telefonen lätt upp till två dagar på en laddning.

Gällande laddningen går denna att genomföra med en effekt på 45 W. Något som översätter till att det tar ungefär en timma att ladda telefonen från noll till hundra procent. Värt att notera är att telefonen inte har stöd för trådlös laddning samt att det inte medföljer någon väggladdare i förpackningen (däremot en USB-C till USB-C-kabel).

När det kommer till uppdateringar utlovar Nothing tre års sådana för operativsystemet och fyra år av säkerhetsuppdateringar. Något som är att betrakta som bra och absolut visar på att Nothing avser att telefonen ska hålla många år framåt. Lite snålt i sammanhanget är dock IP-certifieringen som stannat på IP54. Vilket betyder att telefonen fixar lätt regnstänk men inte är vattentät.

Sammanfattning

Jag måste säga att Nothing Phone (2a) faktiskt levererar ordentligt på de flesta punkter. Inte minst när det kommer till prestanda och pris. Men även när det gäller designen. Visst att plastbaksidan älskar fingeravtryck och kanske inte faller alla i smaken med sitt futuristiska utseende. Gillar du dock designen, eller åtminstone kan leva med den, är Nothing Phone (2a) utan tvekan en av de mer prisvärda mellanklasstelefonerna du kan köpa just nu. Den fixar i stort sett allt en vanlig användare kan tänkas behöva göra och levererar därtill både bra batteritid och goda framtidsutsikter gällande uppdateringar.

Specifikationer

Systemkrets

MediaTek Dimensity 7200 Pro

Internminne

8 GB / 12 GB (testad)

Skärm

6.5 tums AMOLED, 1084 x 2412 pixlar, 30-120 Hz (variabel), 1300 nits (maximalt)

Huvudkameror

50 MP f/1.88 huvudkamera, 50 MP f/2.2, 114 grader ultravidvinkelkamera

Främre kamera

32 MP f/2.2

Videoinspelning

Upp till 3840 x 2160 (4K) i 30 fps

Batteri och laddare

5 000 mAh. 45W snabbladdning, laddningskabel medföljer (ej väggladdare).

Storlek

161,74 mm x 76,32 mm x 8,55 mm

Vikt

190 g

IP-certifiering

IP54

Övriga funktioner

Fingeravtrycksläsare (bakom skärmen), NFC, Bluetooth 5.3, Wi-Fi 6,

Om mobiltelefoner från Nothing

Nothing startades så sent som 2021 av medgrundaren till OnePlus, Carl Pei, efter att han lämnat företaget året dessförinnan. Nothings grundkoncept är att skapa produkter som förenklar samspelet mellan människa och teknik. Samtliga av företagets hittills lanserade artiklar följer även samma transparenta designupplägg, där framförallt mobiltelefonerna fått extra stor uppmärksamhet för sitt så kallade Glyph-gränssnitt (notislampor på baksidan).


Småbarnspappa årgång -86 som gått från att gärna (och bara för att det är kul) pussla ihop de mest tekniska systemen till att uppskatta teknik som fungerar helt perfekt out-of-the-box. Således en stor beundran för logik och smidighet hos tekniska produkter. Driver sedan fem år tillbaka sajten enkelteknik.se där jag publicerar guider och recensioner kring det mesta.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons