Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: OnePlus Nord CE4 Lite 5G

28 juni 2024

Expertens betyg:

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Half star 4Empty star 5
3.5

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.

För dig som vill ha en snygg, enkel telefon för vardagen

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Empty star 5
4.0

Bryr du dig mindre om garanterad framtidsprestanda och bara vill åt en trevligt designad telefon som trots allt fungerar okej för vardagens enklare bestyr och även för lite spelande kan Nord CE4 Lite vara ett fullgott alternativ.

För dig som vill ha en framtidssäker telefon

Filled star 1Filled star 2Half star 3Empty star 4Empty star 5
2.5

I och med att telefonens systemkrets redan är tre år gammal och de utlovade Android-uppdateringarna endast avser två större versioner känns Nord CE4 Lite inte som något kanonval om riktigt lång hållbarhet är ditt högsta krav.

OnePlus Nord CE4 Lite 5G Dual SIM 8GB RAM 256GB

Mobiltelefoner

OnePlus Nord CE4 Lite 5G Dual SIM 8GB RAM 256GB

fr. 2 833,62 kr

Hitta bästa pris här

Vem passar produkten bäst för?

OnePlus Nord CE4 Lite är klart bättre än sin föregångare och i sig självt är det ingen dålig telefon. Konkurrensen är däremot tuff och även om CE4 Lite inte är ensam om att fortfarande använda Snapdragon 695 börjar kretsen tappa både i prestanda och funktionalitet. Designen är det däremot inget fel på, kameran är godkänd och skärmen är riktigt bra för priset. Räcker det som argument är kan Nord CE4 Lite absolut vara ett alternativ.

Trevlig och exklusiv design

Bra och skarp skärm

God batteritid

Åldrande systemkrets

Något dyr sett till konkurrensen

Full-HD videoinspelning endast i 30 FPS

Ett nytt försök

För cirka ett år sedan lanserade OnePlus sin Nord CE3 Lite. En budget-fokuserad telefon som skulle leverera en bra upplevelse trots ett lite lägre pris. Här gick det väl sådär och även om telefonen absolut var okej hade den svårt att hänga med i den tuffa konkurrensen.

Framförallt var det skärmpanel, kamerakvalitet och prestanda som fick ta emot kritik. Därför är det lite spännande att OnePlus uppgraderat åtminstone två av de tre ovanstående faktorerna inför släppet av den uppdaterade varianten av telefonen, inte helt förvånande namngiven Nord CE4 Lite.

Utåt sett har CE4 Lite fått sig en lite mer exklusiv attityd jämfört med den mer lekfulla designen hos föregångaren. Telefonen finns i två färger. En blåaktig med det intressanta namnet Mega Blue och en mer sliverliknande kallad Super Silver, vilket är den jag fått testa här. Bortsett från att den silvriga baksidan är ganska förtjust i fingeravtryck är utsidan kvalitativ och känns gedigen. Med skarpa, men snällt rundade kanter och en trevlig metallram runt om hela telefonen. En god start.

Äntligen en ordentlig skärm

LCD-skärmen hos Nord CE3 Lite var tyvärr inget att hänga högst upp i granen. Något OnePlus också lyssnat på och helt enkelt gått relativt all-in med CE4 Lite där de istället placerat en ordentlig AMOLED-skärm på 6,67 tum. En uppgradering som verkligen gör sitt. Upplösningen är fullgoda 1080 x 2400 pixlar och skärmen stöder uppdateringshastigheter på 60 och 120 Hz. Något som både i teorin och i detta fall också i praktiken bidrar till en smidigare scrollupplevelse.

Med en maximal ljusstyrka på 1200 nits över hela skärmen är det heller inga större problem att använda telefonen utomhus den soligaste av dagar.

Här har jag faktiskt inte så mycket att klaga på. Utan jag upplever att skärmen presterar alldeles utmärkt för prisklassen (som för övrigt är 4 290 kr vid lansering). Skärpan är bra, färgerna är naturliga och betraktningsvinklarna är väl tilltagna. Skärmen har även stöd för OnePlus Aqua Touch-funktion som ska göra det lättare att använda telefonen när den är fuktig eller lite blöt (från t.ex. regn). En funktion som, trots att den inte är perfekt, ändå fungerar helt okej.

En något ouppdaterad insida

Om skärmen fått sig en ordentlig uppgradering gäller detta tyvärr inte systemkretsen som faktiskt är samma variant som återfinns hos föregångaren, nämligen Qualcomms Snapdragon 695. Nog för att Snapdragon 695 är en väldigt kompetent systemkrets, men här hade det varit kul att se en något uppdaterad variant.

I kombination med Android 14 och OnePlus eget OxygenOS ovanpå flyter telefonen dock på i en godkänd takt och uppvisar inte några egentliga hackigheter eller liknande. Däremot kan man givetvis fundera på hur pass framtidssäker telefonen är när 695-kretsen som sagt ändå redan har över tre år på nacken. Utlovade uppdateringar är satta till två större Android-versioner och tre års säkerhetsuppdateringar. Vilket är precis okej, men ändå lämnar lite tankar kring hållbarheten, framförallt i kombination med just Snapdragon 695-kretsen.

Internminnet och lagringsutrymmet håller sig däremot på helt okej nivåer med 8 respektive 256 GB. OnePlus har därtill varit snälla nog att inkludera en microSD-kortplats för utökning av det senare vid behov.

Fotoupplevelse

Huvudkameran hos CE3 Lite var en 108 MP-variant som visserligen gav okej bilder i dagsljus, men saknade ordentliga möjligheter för fotografering när ljuset inte var lika påtagligt. Vid sidan av denna fanns även en klassiskt meningslös makrokamera och en djupkamera för att hjälpa till vid porträttbilder. Hos CE4 Lite har OnePlus gjort det rätta och helt skrotat makrokameran och ersatt huvudkameran med en 50 MP variant från Sony (LYTIA 600). Den extra linsen för att assistera vid porträttbilder finns kvar och gör vad den ska för dessa.

När det kommer till den övergripande bildkvaliten skulle jag säga att den är fullt godkänd. Precis som hos föregångaren levererar kameran skarpa och färgmässigt godkänt poppiga bilder under goda ljusförhållanden. Också vid lite sämre ljusinsläpp lyckas CE4 Lite ganska bra med att bibehålla färger och ljusa upp bilderna, även om det görs lite på bekostnad av skärpa.

Något som däremot inte är okej år 2024 är att inspelningen av video fortfarande är låst på 1080p i maximalt 30 FPS. Detta kommer sig helt enkelt av att Snapdragon 695-kretsen inte fixar en högre inspelningshastighet utan mjukvaruhjälp (vilket många gånger bara ger ett ännu sämre resultat). Kvalitén för de inspelade videorna är okej, men då många telefoner i prisklassen erbjuder 4K-inspelningen i åtminstone 30 FPS samt 1080p i 60 och ibland 120 FPS halkar CE4 Lite efter.

Den främre kameran med en upplösning om 12 MP är dock fullt godkänd för att knäppa en selfie med då och då. Det är inte tal om några extrema AI-stödda bokeh-effekter eller liknande. Men resultatet är ändå helt okej.

Användning och spelande

Att använda Nord CE4 Lite fungerar som sagt helt okej i de flesta avseenden. Visst att det inte är någon supersnabb telefon, men vanliga aktiviteter såsom sociala medier, YouTube, bankärenden och surfande görs utan några egentliga problem. Även spelande är godkänt då grafikdelen hos Snapdragon 695 fortfarande är duglig. Nog för att det finns lite hack här och där, men de flesta spel rullar ändå okej.

Något som däremot inte är okej är mängden förinstallerade appar som hos CE4 Lite (åtminstone subjektivt) överstiger den mängd jag brukar se hos exempelvis Xiaomis telefoner. Nu går det visserligen lätt att avinstallera allt man inte behöver, men låt mig slippa AliExpress, Amazon, Booking, Fitbit, wetter.com och allt sådant. Nu känns det bara extra belamrande och rörigt.

Annars är OxygenOS okej och ganska lättnavigerat, så där har jag inga större klagomål. Något som dock är lite irriterande är att sidoknappen och volymknapparna är bra mycket hårdare att trycka ned jämfört med någon annan telefon jag testat nyligen. Garanterat lite av en vanesak, men det lämnar oavsett ett lite billigare intryck hos en annars ganska premiumdesignad telefon.

Batteri, laddning och övrig funktionalitet

Batteriet hos CE4 Lite har en kapacitet om 5110 mAh. Något som i kombination med den strömsnåla skärmen och Android 14 levererar en ordentlig batteritid på väl upp till två dagar vid lite snällare användande. Stöd för snabbladdning finns i upp till 80W via SuperVOOC-tekniken. Däremot medföljer ingen väggladdare i förpackningen, utan endast en (röd) USB-C till USB-A-kabel. En full laddning från noll procent tar cirka 50 minuter, vilket får anses okej sett till batteriets kapacitet.

Riktigt kul är att telefonen också har stöd för omvänd laddning. Alltså att det går att koppla in exempelvis en annan telefon via USB-C-porten och sedan skicka ström från batteriet till denna. Av någon anledning är funktionen dock extremt gömd och aktiveras via Inställningar > Ytterligare inställningar > OTG (för den som är intresserad). Det är vidare kul att se att OnePlus begåvat telefonen med en vanlig 3.5 mm-kontakt i nederkant, för oss som ibland använder hörlurar med kabel.

För att sammanfatta

Trots en trevlig design, en förbättrad skärm och en okej kamera tillsammans med en hyfsat överkomlig prislapp når Nord CE4 Lite inte riktigt hela vägen fram. Ställd för sig själv är det absolut en duglig telefon, om än med en något gammal systemkrets samt avsaknad av 60 FPS för Full-HD-videor.

Om man däremot inte verkligen älskar designen (som i all rätt är trevlig) är Nord CE4 Lite dock redan omsprungen av flertalet konkurrerande telefoner. Kanske närmast Phone (2a) från Nothing som är bättre på i stort sett allt men bara kostar någon hundralapp mer för samma mängd lagringsminne. Alternativt Xiaomis Note 13 Pro som både har en liknande design och till och med går att hitta snäppet billigare.

Specifikationer

Systemkrets

Snapdragon 695 5G

Internminne och lagring

8GB / 256 GB (går att utöka via Micro SD-kort)

Skärm

6,67" 120 Hz, AMOLED, 2400x1080 pixlar, 1200 nits (peak 2100 nits)

Huvudkameror

50 MP Sony LYT-600 (0.8 μm, ƒ/1.8)+ 2 MP Mono-kamera (hjälp vid porträttbilder)

Främre kamera

16 MP

Videoinspelning

1080p i 30 fps

Batteri och laddare

5110 mAh batteri, 80W snabbladdning (väggladdare medföljer)

Storlek

16,29 x 7,56 x 0,81 cm

Vikt

191 gram

IP-certifiering

IP54

Övriga funktioner

Fingeravtrycksläsare under skärmen, ansiktsupplåsning, Aqua Touch, 5W reverse charging,

Om mobiltelefoner från OnePlus

Kinesiska OnePlus är ett avknoppat företag från hemelektroniktillverkaren Oppo. Med sin slogan "Never Settle" tog OnePlus första telefon, OnePlus One, marknaden med storm när den lanserades 2014. Framförallt då den erbjöd ovanligt god prestanda till ett ovanligt lågt pris. Något som sedan kommit att bli lite av företagets mantra.


Småbarnspappa årgång -86 som gått från att gärna (och bara för att det är kul) pussla ihop de mest tekniska systemen till att uppskatta teknik som fungerar helt perfekt out-of-the-box. Således en stor beundran för logik och smidighet hos tekniska produkter. Driver sedan fem år tillbaka sajten enkelteknik.se där jag publicerar guider och recensioner kring det mesta.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons