Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.
Expertens betyg:
Betyg efter behov
Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För dig som vill ha en prisvärd Nothing-telefon
Även om den kostar något mer än vanliga Phone (2a) skulle jag säga att Phone (2a) Plus ändå är modellen att köpa just nu om du vill åt en så pass prisvärd Nothing-telefon som möjligt.
För dig som inte vill göra rent din telefon så ofta
Nog för att den transparenta baksidan hos Phone (2a) Plus är lite lättare att hålla ren jämfört med den mörkare hos Phone (2a). Men räkna ändå med att du kommer behöva torka av baksidan med jämna mellanrum för att hålla telefonen fräsch.
Vem passar produkten bäst för?
Med Phone (2a) Plus får du, jämfört med vanliga Phone (2a), en snäppet vassare systemkrets, en bättre selfie-kamera, marginellt snabbare laddning och ett subjektivt lite trevligare utseende. Har du 400 kr extra att avvara, gör det. Annars blir du lika nöjd med vanliga Phone (2a).
Trevlig design
Riktigt bra skärm
Väl godkänd batteritid
Godkända utlovade uppdateringar
Vettiga kameror runt om hela telefonen
Ingen microSD-kortplats
Gillar fortfarande fingeravtryck och smuts för mycket
Ingen trådlös laddning
Samma design med några utvalda uppgraderingar
Precis innan sommaren kickade igång fick jag möjlighet att ta en titt på Nothings, då nya Phone (2a). Vilket var en lite bantad variant av företagets vanliga Phone 2. Här skulle man i relation lätt kunna tro att Phone (2a) Plus är vanliga Phone (2a) men med en större skärm. Så är dock inte fallet.
Istället har Phone (2a) Plus exakt samma mått och utseende som sin föregångare. Det enda som skiljer utåt sett är färgvalen, där den nya varianten fått en mer metall-inspirerad look som i ärlighetens namn ser bra mycket trevligare ut jämfört med föregångaren. I och med de ljusare färgerna syns heller inte fingeravtryck riktigt lika väl på telefonen, något som var ganska påtagligt hos vanliga Phone (2a). Däremot gillar baksidan fortfarande damm alldeles för mycket.
Så vad är nytt då?
Egentligen är det inte extremt mycket som skiljer de båda telefonerna emellan. Den allra största skillnaden är att nya Phone (2a) Plus fått sig en prestandauppgradering med hjälp av det nya (och för Nothing specialutvecklade) chippet Dimensity 7350 Pro 5G. Här ska det tydligen finnas en prestandaökning på cirka 10 procent för processorintensiva göromål och en 30 procents ökning för grafik- och spel. Mer om detta strax.
Annars är det faktiskt bara den främre kameran och laddningen som uppgraderats. Här har selfie-kameran blivit utbytt mot en 50 MP-variant och snabbladdningsegenskaperna har bättrats på marginellt till att stödja 50 W mot tidigare 45 W. Det är egentligen allt, bortsett från priset då. Medan vanliga Phone (2a) går loss på 4 990 kr kostar Phone (2a) Plus snäppet högre 5 390 kr.
Varför lanserar Nothing då en så pass likvärdig telefon en så pass kort tid efter vanliga Phone (2a)? Enligt Nothing själva är det för att Phone (2a) visserligen blev ordentligt populär, men att vissa användare önskade lite mer kraft. Så, bör du spendera ytterligare 400 kr om du ändå är på jakt efter en Phone (2a)?
Utsida, skärm och generell användning
Utåt sett har det som sagt inte hänt särskilt mycket gällande själva designen. Vilket nödvändigtvis inte är negativt. Snarare ligger Phone (2a) Plus precis lika bra i handen som Phone (2a) och känns med sin helt genomskinliga baksida faktiskt lite mer exklusiv att hålla i.
Skärmen hos Phone (2a Plus) är av exakt samma typ som hos Phone (2a). Alltså en 6,7 tum stor AMOLED-variant med 1080 x 2412 pixlars upplösning och en fullgod ljusstyrka på cirka 700 nits. Uppdateringshastigheten går därtill upp till 120 Hz när telefonen anser det nödvändigt. Här lämnar skärmen givetvis samma goda intryck den gjorde hos vanliga Phone (2a). Allt känns livfullt och skarpt och skärmen är skönt befriad från (åtminstone synliga) eftersläpningar och andra skuggeffekter.
Gällande vardaglig användning har jag inte märkt någon större skillnad gentemot Phone (2a). Något som kanske inte är så konstigt då prestandaökningen inte är extrem på något sätt. Däremot fungerar allt från vanligt surfande och YouTube till sociala medier och Netflix utan några som helst problem.
För internminne och lagring har Nothing slopat den lite billigare varianten från Phone (2a) som hade 8 GB internminne och 128GB lagring och här är det endast 12 GB internminne och 256 GB lagring som gäller. Värt att notera är att det, precis som hos föregångaren, inte finns någon micro-SD-kortplats. Vilket är lite tråkigt.
Spel- och kameraupplevelse
Med en utlovad ökning på upp till 30 procent gällande grafiska applikationer märks det visserligen att Phone (2a) Plus är något rappare än sin lillebror. Däremot handlar det inte om några stora skillnader. Precis som hos Phone (2a) är prestandan däremot godkänd även för spelande. Man får dock räkna med en lite hackigare upplevelse jämfört med en dubbelt så dyr telefon även här.
Foto- och filmupplevelsen för de två bakre kamerorna är i princip identisk med den hos Phone (2a). Något som givetvis kommer sig av att det är exakt samma uppsättning kameror som huserar även hos Phone (2a) Plus.
Huvudkameran, med en upplösning om 50 MP, levererar överlag trevliga bilder med bra färgåtergivning och skärpa. Även den andra kameran, som är av ultravidvinkeltyp, producerar likvärdiga bilder där framförallt färgerna är ovanligt ”poppiga” för en ultravidvinkellins.
Den främre kameran har däremot och som sagt fått sig en uppgradering från Phone (2a) och är nu kapabel att fånga bilder i 50 MP-upplösning. Här finns det visserligen en liten kvalitetsförbättring från föregångarens 32 MP-kamera. Men det är inga stora skillnader och bilderna ser ungefär lika bra ut som tidigare (vilket inte är ett dåligt betyg). Lite tråkigt är dock att kameran fortfarande saknar autofokus.
För filmande fixar nu samtliga kameror att spela in 4K i 30 FPS och det med både god kvalitet, skärpa och färgåtergivning.
Laddning, batteritid och uppdateringar
Batteriet i Phone (2a) Plus har samma kapacitet på 5000 mAh som det monterat vanliga Phone (2a). Trots en uppdaterad systemkrets bibehåller Phone (2a) Plus också samma goda batteritid där två dagars ganska tuff användning inte är några större problem.
För laddningen har denna knuffats upp från 45W till 50W. En justering som i ärlighetens namn inte gör särskilt mycket för det faktiska laddningsresultatet som fortfarande ligger strax över en timma för en full laddning. Precis som tidigare saknas stöd för trådlös laddning och ingen väggplugg för laddning medföljer heller telefonen. Däremot en snygg USB-C till USB-C-kabel!
När det kommer till utlovade uppdateringar garanterar Nothing, precis som med Phone (2a), tre års sådana för operativsystemet och fyra år av säkerhetsuppdateringar. Godkänt, men inte i klass med t.ex. Google som utlovar hela sju års uppdateringar för sina senaste Pixel-telefoner.
Vilken ska man då välja?
Om du står inför valet mellan Nothing Phone (2a) och Nothing Phone (2a) Plus får du med dig en bra telefon oavsett vilken du väljer. Även om uppgraderingarna hos Plus-modellen får anses extremt små skulle jag personligen ändå välja just den modellen. Både för att extra prestanda alltid är bra när det kommer till livslängd, men lika mycket för att modellen helt enkelt ser lite trevligare ut med sin genomskinliga baksida.
Ställt för sig själv är Nothing Phone (2a) Plus en kompetent mellanklasstelefon med både godkänd prestanda, bra kameror, riktigt bra batteritid och ett ganska trevligt utseende.
Specifikationer
Systemkrets
Dimensity 7350 Pro
Internminne och lagring
12 GB / 256 GB
Operativsystem
Android 14 (Nothing OS)
Skärm
6.5 tums AMOLED, 1084 x 2412 pixlar, 30-120 Hz (variabel), 1300 nits (maximalt)
Huvudkameror
50 MP f/1.88 huvudkamera, 50 MP f/2.2, 114 grader ultravidvinkelkamera
Främre kamera
50 MP, f/2.2
Videoinspelning
Upp till 3840 x 2160 (4K) i 30 fps för samtliga kameror
Batteri och laddare
5 000 mAh. 50W snabbladdning, laddningskabel medföljer (ej väggladdare).
Storlek
161,74 mm x 76,32 mm x 8,55 mm
Vikt
190 g
IP-certifiering
IP54
Övriga funktioner
Fingeravtrycksläsare (bakom skärmen), NFC, Bluetooth 5.3, Wi-Fi 6
Om från
Nothing startades så sent som 2021 av medgrundaren till OnePlus, Carl Pei, efter att han lämnat företaget året dessförinnan. Nothings grundkoncept är att skapa produkter som förenklar samspelet mellan människa och teknik. Samtliga av företagets hittills lanserade artiklar följer även samma transparenta designupplägg, där framförallt mobiltelefonerna fått extra stor uppmärksamhet för sitt så kallade Glyph-gränssnitt (notislampor på baksidan).
Småbarnspappa årgång -86 som gått från att gärna (och bara för att det är kul) pussla ihop de mest tekniska systemen till att uppskatta teknik som fungerar helt perfekt out-of-the-box. Således en stor beundran för logik och smidighet hos tekniska produkter. Driver sedan fem år tillbaka sajten enkelteknik.se där jag publicerar guider och recensioner kring det mesta.
Är du vår nya expert?
Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.
Läs mer