Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Reolink Argus 4 Pro

31 mars 2025

Expertens betyg:

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Empty star 5
4.0

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.

För för den som vill ha mycket och betala lite

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Empty star 5
4.0

Det krävs lite arbete med finjustering, men sen är Argus 4 Pro en riktigt bra kamera. Med tanke på priset får du mycket för pengarna, och den kommer inte att skicka en massa irrelevanta notiser hela tiden, utan bara meddela dig om det som faktiskt är viktigt.

Inte för dig som vill ha full ingegration i smarta hem

Filled star 1Filled star 2Half star 3Empty star 4Empty star 5
2.5

Reolink-systemet fungerar rätt bra på egen hand, särskilt om man har tid att finjustera detaljerna. För den som däremot vill ha mer avancerade notiser, smidig integration med sitt smarta hem och en helt problemfri upplevelse finns det vassare (och tyvärr dyrare) alternativ som passar bättre. Men trots det är den absolut värd att överväga till sommarstugan.

Prisjakt toppbetyg
Reolink Argus 4 Pro

Övervakningskameror

Reolink Argus 4 Pro

fr. 2 299 kr

Hitta bästa pris här

Vem passar produkten bäst för?

Argus 4 Pro passar dig som vill täcka av ett större område och har en begränsad budget. Med lite finjustering av detekteringen kan du få till en riktigt bra lösning utan att behöva öppna plånboken särskilt mycket.

Ser en hel hussida

Bra inställningsmöjligheter

Bra bild, sömlöst ihopklippt

Bra funktion utan abonnemang

Billig

Saknar rika notiser (med bild)

Halvkass batteritid

Inga snabbval för bevakningsläge

Inget stöd för HomeKit

Enkel men kraftfull

Argus 4 är en enkel men ändå kraftfull kamera som fångar all aktivitet på en hel sida av huset. Bildkvaliteten är bra, även på natten, och med de inbyggda strålkastarna fungerar den både avskräckande och upplysande när mörkret fallit. Batteritiden håller dock inte riktigt samma nivå som hos marknadsledarna. Vill du slippa ladda kameran var 1–3 månad rekommenderar jag att installera fast laddning eller en solpanel, särskilt om du har strålkastarna aktiverade.

180° sömlös videoupptagning

Reolinks Argus 4 Pro har, som du ser på bilderna, två kameror riktade åt var sitt håll. Bilderna från dessa sammanfogas automatiskt till en mycket bred bild som täcker allt som händer i 180° framför enheten.

Monterar du den på fasaden fångar den alltså allt som sker på den sidan av huset. Med vanliga kameror behöver man ofta fundera lite mer på placeringen, eftersom man antingen inte får med hela området eller behöver flera kameror för att täcka åt olika håll. Argus 4 Pro kan därmed hjälpa till att minska antalet kameror - utan att lämna några vinklar oövervakade.

Installation

Att ansluta din nya kamera till wifi och få in den i Reolink-appen var ganska smidigt. Så fort du startar kameran börjar den prata med dig på en massa olika språk och väntar på att du laddar ner appen till din wifi-anslutna telefon. När det är gjort scannar du en QR-kod i appen och lägger telefonen nära kameran, så överförs anslutningsinformationen via bluetooth.

Anslutningsprocessen gick rätt bra, även om jag behövde söka om några gånger. Lite irriterande, men det tog ändå bara ett par minuter. Kamerans fäste skruvas sedan fast med två skruvar där den ska sitta (inom wifi-avstånd – kör gärna på 2,4 GHz om det är långt till routern). Svårare än så är det inte.

Lagring och tjänster

I kameran finns plats för ett SD-kort så att du kan spara dina inspelade klipp lokalt. Nackdelen med det är att en tjuv kan ta med sig minnet – eller hela kameran. Du får fortfarande en notis om någon har upptäckts (om du har ställt in det), eftersom kamerans täckningsgrad är så pass bra att den i princip är omöjlig att undvika. Men du måste hinna titta innan kameran slits ner, annars försvinner videofilen.

Ett alternativ är att spara videofilerna via FTP (ett filöverföringsprotokoll) till en server i hemmet eller på internet, eller använda Reolinks egen molntjänst – som de förstås tar betalt för. Har du en Reolink-hubb och använder Argus 4 Pro som en tilläggskamera är det bästa att lagra videoklippen i den gömda hubben, både för att slippa extra kostnader och för att säkra inspelningarna.

App och dess funktioner

Appen är enkel och ger en bra överblick över dina kameror och vad de har fångat. Du kan lägga till olika övervakningslägen och notiser baserat på ett vecko-schema, men det finns inga förinställda profiler att snabbt växla mellan – till exempel om du är hemma en tisdag. Det gör det lite bökigt att undvika oönskade notiser när schemat inte följs.

Och när vi ändå är inne på notiser: jag saknar så kallade rika notiser, alltså att en miniatyrbild från kameran följer med, så att du snabbt kan avgöra vad som hänt utan att behöva öppna appen. Som det är nu får du information om det rör sig om en person, ett djur, ett fordon eller en oidentifierad rörelse – men det är allt tills du öppnar appen.

Inbyggd AI

En ganska avancerad AI för kameror i den här prisklassen finns inbyggd utan att kosta extra. Det tar lite tid att justera in, men när man väl finjusterat hur stora objekten ska vara och hur lika till exempel personer eller djur de måste vara, så blir detekteringen ganska träffsäker. Du kan även anpassa detektionsområdet beroende på objekttyp, vilket gör att du slipper oönskade notiser men ändå fångar det du vill veta.

Till exempel kanske du vill få en notis när någon kör upp en bil på din uppfart, men inte om det passerar en bil ute på gatan (om en bit av den råkat hamna i kamerabilden). Samtidigt kan du välja att maska bort detektering av djur överallt utom precis utanför ytterdörren och ställa in en anpassad storlek, Så att du till exempel får en notis när katten vill in, men inte när igelkotten går förbi. Lägger du lite tid på det kan du alltså anpassa övervakningen helt efter vad du tycker är relevant.

Integrationsmöjligheter

Det finns vissa möjligheter att koppla ihop Reolink-kameror med Google Home, men det verkar mest handla om att kunna skicka en liveström till en Chromecast och se några enkla statusmeddelanden.

Det känns, i min mening, inte särskilt relevant för hur jag använder de kameror jag har. Jag ser Reolink som ett prisvärt budgetsystem som lever för sig självt och gör det det ska. Ska du integrera dina kameror i ett smart hem skulle jag istället välja andra kameror med betydligt större möjligheter i det sammanhanget.

Specifikationer

Upplösning

5120x1440

FoV (upptagningvinkel)

180° horisontellt

WiFi

WiFi 6, 2,4/5Ghz

Batteri

Beror på inställningar, men ca 1-3mån

PIR (Person/djur detektering)

Upp till 10m

Night Vision

Ej IR, men bra känslighet och strålkastare

Om övervakningskameror från Reolink

Reolink är ett multinationellt företag, grundat 2009, som enbart fokuserar på kameraövervakning. De erbjuder produkter både för hemmaanvändare och avancerade företagslösningar.

Företaget har nyligen lanserat sig i Sverige, vilket gör deras produkter mer tillgängliga för svenska kunder.


En teknikintresserad pappa som kan lägga hur mycket tid som helst på att spara sekunder. Håller på mycket med hemautomatisering och att få saker att fungera tillsammans på ett smidigt sätt. Mycket i mitt hem kretsar kring Apples ekosystem och det är även där jag försöker implementera alla mina projekt för det smarta hemmet. Jag har även bra koll på spelkonsoler och spelar gärna lite ibland för att varva ner. Har hängt med inom området sedan Sinclair Spectrum och intresset för tekniken och funktionen de olika konsolerna kan ge mig intresserar mig fortfarande djupt.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons