Prisjakt
HemPrisjakts experterHögtalareTest - Samsung HW-LS60D Music Frame

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Samsung HW-LS60D Music Frame

24 juni 2024

Expertens betyg:

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Empty star 5
4.0

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.

För dig som vill åt en diskret högtalare

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Half star 5
4.5

Om du verkligen vill åt en diskret högtalare och inte har Hi-Fi-extrema krav på ljudet kan Music Frame mycket väl vara ett kanonalternativ. Den är inte perfekt. Men ljudet i kombination med den trevliga designen lämnar ändå ett förvånansvärt gott intryck.

För dig som vill ha bästa möjliga ljud för pengarna

Filled star 1Filled star 2Half star 3Empty star 4Empty star 5
2.5

Är det välljudande watt per krona du är på jakt efter finns det bättre högtalare att lägga vantarna på. För Samsung Music Frame är utan tvekan en produkt där du betalar extra för designen.

Prisjakt toppbetyg
Samsung HW-LS60D Music Frame

Surroundhögtalare

Samsung HW-LS60D Music Frame

fr. 2 990 kr

Hitta bästa pris här

Vem passar produkten bäst för?

Samsung Music Frame är i sig själv en ganska nischad produkt. Den är också ganska dyr sett till vad man får i ljudväg. Däremot vägs en del av priset upp av en förhållandevis god design. Appen och kontrollmöjligheterna skulle behöva en översyn. Men för rätt person och som en lite lyxigare och mer mångsidig variant av IKEA:s tavelhögtalare är Samsung Music Frame ändå ganska tilltalande.

Trevlig och robust design

Fullt godkänt ljud

Okej EQ-möjligheter

Möjlighet att använda egna foton och bilder

Kompatibilitet med (vissa av) Samsungs TV-apparater

Uselt placerade touch-kontroller

Appen laddar lite väl mycket och länge

Hade mått bra av en något snällare prislapp

(Jag vill ha en variant med skärm)

En spännande produktkategori

Nya typer av produkter är alltid spännande. Nu är visserligen inte Samsung Music Frame någon helt ny produkttyp, men väl ett tillskott i en produktkategori utan extremt många deltagare. Vad det handlar om är i grund och botten en högtalare. Tvisten är att högtalaren är någorlunda förklädd till en tavelram och således tänkt att försvinna lite bland det övriga möblemanget.

Music Frame går att placera antingen direkt på en bordsyta med hjälp av det medföljande stativet, alternativt kan man skruva upp den på väggen. På framsidan finns en löstagbar passepartout med innermåtten 18,1 x 18,1 cm under vilken man kan placera sina egna bilder. Något som i sin tur är ganska snabbt och smidigt fixat. Knepigare än så är det egentligen inte och konceptet är alltså ungefär detsamma som hos IKEA:s och Sonos Symfonisk-serie, men med skillnaden att man där behöver välja mellan någon av de förproducerade motiven att pryda sin högtalare med.

Den svarta ramen runt om högtalaren går även att klä med en vit ytterram om man önskar en ljusare look. Den vita ramen kommer dock inte lanseras förrän efter sommaren, vad det verkar.

Inte ett nytt koncept för Samsung

Där IKEA:s Symfonisk-koncept kan kännas lite plastigt lyckas Samsung aningen bättre. Vilket kanske inte är jättekonstigt då deras Frame-serie av TV-apparater länge varit standard för den som vill ha något annat än en vanlig TV på väggen.

Materialet hos Music Frame är fortfarande plast, men vid en första anblick framifrån är det inte mycket, mer än eventuellt strömsladden, som skvallrar om att Music Frame också är en högtalare. Monterad på väggen är det dock värt att notera att tjockleken är ganska bastanta 5,5 cm. Något som kanske inte smälter helt överens med eventuellt tunnare tavlor runtomkring. Vikten på 4,6 kg eller heller inte att leka med, så det gäller att borra och plugga ordentligt om du önskar väggmontera tavlan.

Prismässigt landar Music Frame med sina 4 990 kr ganska precis dubbelt så dyrt jämfört med exempelvis redan nämnda högtalarserie från IKEA. Men så är Music Frame också en mer kvalitativ och lite mer mångsidig produkt. Jag kan dock inte låta bli att känna att det hade varit häftigt om Samsung gått hela vägen och även lanserat en variant av Music Frame med en display för visning av bilder och konst, likt Frame-TV-apparaterna. Men i mindre format.

Inkoppling och användning

Teknikmässigt är Samsung Music Frame både en Bluetooth-/Wi-Fi- och kabelansluten högtalare. Stöd finns för AirPlay 2, Google Home och Spotify Connect.

När det gäller inställningar och installation är det Samsungs SmartThings-app som behöver användas. Att installera appen (som finns för både Android och iOS) och lägga till Music Frame är inga egentliga konstigheter. Upplägget i appen är också logiskt och hyfsat lättförståeligt.

Appen innehåller inga världsomvälvande inställningsmöjligheter men den levererar ändå en okej EQ för att själv kontrollera ljudet i ganska god detalj samt tillåter för en del andra möjligheter, såsom att aktivera ett nattläge eller sköta sammankoppling med andra Samsung-enheter.

Tråkigt nog är appen väldigt pigg på att visa en laddningsruta mellan nästan varenda inställningsskärm. Något som drar ned användarupplevelsen och lämnar ett lite segt intryck. Förhoppningsvis bättras detta på genom framtida uppdateringar.

Det låter förvånansvärt okej

Sett till ljudet finns det absolut bättre högtalare att köpa för samma pengar, om just ljudet är ditt största fokus. Å andra sidan finns det också bild- och ljudmässigt bättre TV-apparater än Frame-varianterna. Men likväl säljer de uppenbarligen riktigt bra. Något som givetvis har med designen att göra.

Och ja, vill du åt en högtalare som ser ut som en tavla är nog (med risk för att jag inte är tillräckligt insatt i produktkategorin) Samsung Music Frame något av det bästa du kan köpa. Bättre än Symfonisk-tavlorna låter den tveklöst. Jämfört med exempelvis en Era 300 från Sonos (som kostar ungefär lika mycket) låter den däremot långt ifrån lika bra. Men då ser Era 300 också mest ut som en högtalarklump. Så ja, det handlar givetvis om vad man vill uppnå och prioritera.

Lyssningsupplevelsen, med en samlad effekt om 120 watt via två 3-vägshögtalare, är hurusom helt okej. Basen finns där, men är inte extrem på något sätt. Däremot går det att dra upp den något via appen. Ljudet har vidare en lite hård karaktär och framstår ibland aningen inkapslat. Däremot är det klart, tydligt och ganska lättlyssnat. Åtminstone vid lite lägre volymer.

Förväntar du dig superljud blir du troligen besviken här. Men vill du åt en stilren högtalare som försvinner i ditt övriga möblemang och fyller ett normalstort vardagsrum med ljud som absolut inte låter förfärligt kan Music Frame mycket väl vara ett bra val.

Styrning och uppspelning

Att skicka musik till Music Frame är inga som helst konstigheter och stöd finns som sagt för det mesta. Högtalaren har till och med en optisk ingång för digitalt ljud. Att styra uppspelningen är dock lite knepigare. Nog för att allt går att kontrollera direkt från appen man skickar ljud från. Däremot saknas helt kontroll av själva uppspelningen på högtalaren, annat än för volymkontroll och byte av ljudkälla. Vilket gör att man är låst till en annan enhet för att byta låt etc.

Nu vet jag inte riktigt vilket företag jag ska skylla på. Men något jag upplever lite irriterande gällande att skicka ljud från Spotify via min iPhone till Music Frame är att volymstegen för sidoknapparna på telefonen (som absolut är det smidigaste sättet att höja och sänka volymen på) är enorma för själva volymökningen. Något som gör att man behöver pilla fram det mer detaljerade volymreglaget på telefonen för att få till en lagom höjning eller sänkning av volymen. En petitess kanske, men en irriterande sådan.

Placeringen av den lilla raden med fyra touch-knappar bakpå ena kanten av högtalaren är också i det närmaste helt oanvändbar utan att man också måste krångla in huvudet bakom tavlan för att se exakt vad man faktiskt kommer åt. Gör man inte det och istället försöker känna sig fram till volymknapparna (de två i mitten) resulterar det alltid i att man kommer åt den översta knappen och istället byter inkälla. Vilket pausar uppspelningen av ljudet. Nej, här hade fysiska knappar verkligen varit att föredra. Eller åtminstone en separering av volym- och övriga knappar.

Ytterligare funktionalitet

Precis som alla andra produkter idag har Music Frame stöd för röststyrning. I detta fall dock endast via Amazon Alexa och endast på engelska. Däremot fungerar styrningen bra och smidigt för de tjänster som är kompatibla med just Alexa (t.ex. Spotify).

Något jag tyvärr inte haft möjligheten att testa är den riktigt fiffiga funktionen att använda en eller flera Music Frame som högtalare till Samsungs TV-apparater och soundbars med stöd för företagets Q-Symphony-teknik. En funktionalitet som utan tvekan breddar användningsområdet en hel del, för rätt målgrupp.

Personligen har jag alltid känt att det saknats en designmässigt vettig högtalarlösning för just Samsung Frame-serie av TV-apparater. Något som nu åtminstone delvis går att råda bot på. Nu väntar vi bara på en avlång centerhögtalartavla för en ännu mer komplett upplevelse.

Specifikationer

Högtalare och uteffekt

Två 3-kanalshögtalare om totalt 120W

Anslutningsmöjligheter

Bluetooth 5.2, Wi-Fi, Optiskt ljud in

Systemkrav

iOS (15.0) eller Android (9.0)

Röststyrning

Via Amazon Alexa (endast på engelska)

Mått

35,3 x 36,5 x 5,4 cm

Vikt

4,6 kg

Storlek för motiv

18,1 x 18,1 cm

Övrig funktionalitet

Stöd för Q-Symphony, Dolby Atmos, Chromecast & Spotify Connect

Om surroundhögtalare från Samsung

Få företag har en så pass bred produktportfölj som klassiska Samsung. Kul är också att företaget många gånger tar ut svängarna och lanserar lite mer nischade produkter, något deras Frame-serie med TV-apparater länge visat. Därav är det inte särskilt konstigt att fokus nu också lagts på en designmässigt komplementerande ljudupplevelse i och med Music Frame.


Småbarnspappa årgång -86 som gått från att gärna (och bara för att det är kul) pussla ihop de mest tekniska systemen till att uppskatta teknik som fungerar helt perfekt out-of-the-box. Således en stor beundran för logik och smidighet hos tekniska produkter. Driver sedan fem år tillbaka sajten enkelteknik.se där jag publicerar guider och recensioner kring det mesta.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons