Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.
Expertens betyg:
Betyg efter behov
Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För dig som är ute efter ett användbart transparensläge
I ärlighetens namn är Sonos Ace transparensläge det första jag faktiskt orkat med att använda under en längre tid. I en tyst miljö är ljudet, bortsett från viss basbekostnad, nästan jämförbart med hörlurarnas standardljud. Vilket säger en del om hur bra de externa mikrofonerna är kalibrerade.
För dig som vill koppla Sonos till Sonos
Sonos Ace är ett par vanliga Bluetooth-hörlurar, på gott och ont. Visst att du kan överlåta TV-ljudet från din Sonos Arc till hörlurarna. Men mer integrerat med ditt övriga Sonos-system än så blir det tyvärr inte.
Hörlurar
Sonos Ace Over-ear
fr. 4 389,5 kr
Vem passar produkten bäst för?
Sonos Ace är ett ett par riktigt stilfulla Bluetooth-hörlurar med fullt godkänt ljud. De sitter exceptionellt (!) skönt på huvudet, har riktigt bra brusreducering och ett kanontrevligt transparensläge. Använder du dessutom en Arc-soundbar fungerar de därtill som ett smidigt och välljudande komplement till denna. Känns ovanstående tillräckligt är Sonos Ace absolut också ett starkt hörlursalternativ.
Behöver du däremot inte verkligen Arc-kompabiliteten och heller inte är helt såld på Sonos som märke kan det vara klokt att också ta en titt på övriga konkurrenter i prisklassen. Framförallt då Sonos valt att inte helt integrera Ace med sitt övriga ekosystem och därigenom lite gått miste om deras kanske starkaste trumfkort att stå ut i hörlursdjungeln.
Fantastisk brusreducering
Kanske branschens just nu bästa transparensläge
Överlag godkänt ljud
Ohyggligt sköna att ha på huvudet
Väl godkänd batteritid
Interagerar inte med övriga Sonos-produkter
Ljudet saknar lite klarhet, framförallt över Bluetooth
Går inte att vika ihop
Mikrofonljudet speglar inte prislappen
Något nytt, både för mig och för Sonos
Du vet känslan när man lagt alla barn som ska läggas och tänker att man ska sätta sig ner och jobba lite innan det är dags att själv krypa till kojs. Men så sätter sig den äldsta sonen och tittar på Netflix, den andra vägrar borsta tänderna, tvättmaskinen snurrar i bakgrunden och sambon springer in och ut i badrummet med diverse duschprodukter. Kort sagt, det både låter och händer för mycket. Det lilla fokus man intalat sig existerade försvinner och kvar finns bara att ge upp och gå och lägga sig.
Åtminstone var det så det brukade se ut för min del. Tills för ungefär två veckor sedan när Sonos första hörlurar trillade ner i brevlådan (utlämningsstället på ICA).
Nog för att ovanstående kanske låter lite överdrivet. Men faktum är brusreduceringen hos Sonos Ace i kombination med en rejält skön passform har fått mig att återfå en kvällsproduktivitet jag helt trodde gått förlorad på senare år.
Världens bästa hörlurar? Nej. Men för att vara en, åtminstone för Sonos, förstagenerationsprodukt, slår Ace ändå riktigt högt. Framförallt på några specifika punkter.
En Sonos-produkt som sig bör
När det kommer till design har Sonos (med några få undantag) alltid levererat god kvalitet gällande både materialval och byggkvalitet. Redan utanpå det medföljande, filtbeklädda, fodralet är det inget snack om att så även gäller Ace. Däremot är dragkedjan på fodralet av någon anledning riktigt knepig att få kläm på och fastnar gärna om man inte drar den helt korrekt. Oavsett. Hörlurarna, som finns i en svart och en vit variant, har en skönt sparsmakad och slimmad design. Kåporna är belagda med en matt finish som på något sätt inte alls lyckas dra åt sig fingeravtryck.
De båda kuddarna med memory foam-fyllning lämnar tillsammans med den mjuka bygelvadderingen ett stilrent och framförallt kvalitativt intryck. Öronkuddarna är därtill fästa med magneter och extremt lätta att knäppa loss och byta ut om det skulle behövas.
Kontrollmässigt har Sonos helt frångått allt vad touch heter och härligt nog monterat både ordentliga och användbara knappar på hörlurarna. Av- och på samt Bluetooth-synkronisering på den vänstra kåpan. Ett volym- och uppspelningsreglage samt en knapp för att växla mellan den aktiva brusreduceringen och transperansläget på den högra.
Väl värt att nämna är att lurarna inte går att vika ihop för att ta mindre plats, vilket är lite snopet. Tanken är istället att fodralet ska följa med som förvaring. Smidigt är dock att nämnda fodral har en liten förvaringsväska som hålls på plats med magnet, för att inrymma t.ex. de medföljande kablarna (laddning och USB-C till 3.5 mm).
Sonos-enkelt att komma igång
Inkoppling sker förslagsvis initialt med Sonos egen app, mest för att få tag i eventuella mjukvaruuppgraderingar till hörlurarna. Därefter går det precis lika bra att ansluta Sonos Ace som vilka Bluetooth-hörlurar som helst. Alla inställningar görs dock via appen.
Angående appen har denna tyvärr fått sig en ordentligt dålig och tillrörande uppgradering i och med den senaste versionen. Enligt rykten är en del justeringar däremot på gång, så förhoppningsvis blir appen smidigare att använda (igen) framöver.
Aningens tråkigt är vidare att Sonos Ace i mångt och mycket inte har något alls med företagets övriga ekosystem att göra. Utan här handlar det, bortsett från den så kallade Sound Swap-funktionen (mer om den snart), om klassiska Bluetooth-hörlurar i over-ear form.
Inkoppling kan göras till två enheter åt gången och hörlurarna ansluts snabbt och smidigt till både telefoner och datorer. Inställningsmöjligheterna i appen är ganska sparsmakade och något jag personligen saknar är ordentliga EQ-möjligheter. Nu ges möjlighet att kontrollera bas, diskant och (av någon anledning) vänster-höger balans. Men det är allt.
Komfort och ljud
Är det något Sonos lyckats förbaskat bra med gällande Ace är det hur de känns att ha på huvudet. Det tryck som brukar uppstå från många hörlurar efter någon timmes användning är här helt frånvarande och både kuddarna och bygeln vilar skönt mot huvudet.
Ljudet är även det bra. Däremot är det omöjligt att förvänta sig något annat för den inte helt plånboksvänliga prislappen på 5490 kr. Lever helt upp till priset vete dock sjutton om ljudet gör, åtminstone inte vid lyssning via vanlig Bluetooth och t.ex. Spotify. Ljudbilden är mer naturlig än överdriven och vill du åt t.ex. den absolut djupaste basen finns det bättre hörlurar. Däremot inte sagt att Ace inte fixar ordentlig bas, för det gör de. Men bäst är de inte.
Stöd för lossless-ljud finns givetvis också. Här visar hörlurarna verkligen vad de går för och uppvisar ett mycket mer klart ljud jämfört med att lyssna över vanlig Bluetooth. Däremot är ju kruxet att en kabel (UCB-C till USB-C eller USB-C till AUX) behöver används att få till absolut bästa ljudkvalitet. Alternativt att hörlurarna ansluts till en Android-telefon med AptX-stöd.
Vid musik är ljudet annars, både vid lägre och högre kvalitet, riktigt härligt och 40 mm-elementen levererar en skönt omslutande upplevelse. Däremot lyckas jag, trots användningen av EQ-inställningarna, inte helt komma bort från faktumet att ljudet är något dovt och lite instängt (även med ANC-funktionen avstängd). Något som framförallt märks vid t.ex. musik där sången har en mer framträdande roll. Det är absolut ingen katastrof och vid inkoppling med sladd bättras ljudbilden på avsevärt. Men för priset hade jag gärna sett fler möjligheter att själv kunna bestämma vilket tryck de olika delarna av mellanregister och övriga tongångar ska ha. För att få till bästa möjliga ljud oavsett inkopplingsmöjligheter.
Tillbaka till brusreduceringen (och transparensläget!)
Som nämnt i inledningen är den aktiva brusreduceringen hos Sonos Ace något av det bästa jag hört. Framförallt när det kommer till att eliminera monotona, lågmälda bakgrundsljud. Faktum är att dessa ljud i det närmaste helt försvinner. Hörlurarna får även fullt godkänt när det kommer att hålla emot mer högljudda och plötsliga ljud. På något sätt dock det allra bästa med Ace känslan den aktiva brusreduceringen tillsammans med den oerhört sköna passformen skapar. Något som gör att man verkligen tillåts försvinna ett litet tag. Lurarna bara sitter där, och märks knappt.
Extra kul är därtill att transparensläget är precis lika bra. Faktum är att det troligen är det bästa transparensläge jag någonsin använt. Mest för att det faktiskt går att lyssna på musik via, utan att den upplevs för förvrängd och robotaktig. Något som annars är vanligt förekommande gällande just transparenslägen.
Mikrofonljudet vid samtal lämnar däremot en del att önska och även om ljudet är hyfsat tydligt har det en viss karaktär av högtalartelefon gentemot den du talar med.
Värd att nämna i sammanhanget är även batteritiden som med brusreduceringen aktiverad är hela 30 timmar. Stänger du av brusreduceringen fixar lurarna ungefär 10 timmar till. Stöd finns också för snabbladdning där tre minuters laddning ger tre timmars speltid. Väl godkänt!
Audio Swap, Head Tracking och övrig funktionalitet
De mest hypade funktionerna hos Sonos Ace är vad företaget kallar för TV Audio Swap tillsammans med Head Tracking. I korthet handlar det om att du, om du har en Sonos Arc kopplad till din TV, med ett knapptryck kan låta ljudet gå direkt till Ace-hörlurarna istället för till soundbarens högtalare. En perfekt lösning för att få till ett ordentligt Dolby Atmos-ljud och för de tillfällen man vill vara i fred. Eller när andra inte orkar med en längre. Stöd kommer även komma för Beam (båda generationerna) och Ray. Men tyvärr inte för min gamla Playbar.
I kombination med detta samt vid lyssnande på musik mixad med omslutande ljud (spacial sound) går det också att aktivera Head Tracking-funktionen. Ett riktigt häftigt tillskott som kort sagt håller koll på åt vilket håll du tittar och förstärker eller förminskar ljudet i respektive hörlur för att simulera att ljudet alltid kommer framifrån. En funktion som fungerar över förväntan när en korrekt källa används (Apple Music, Tidal, Amazon Music) och absolut ger en extra dimension vid t.ex. filmtittande. Sen vet jag inte om det är en funktion jag föredrar att använda för musiklyssning på en daglig basis. Men ja, möjligheten finns åtminstone. Dessutom fungerar den bra.
Bra, men kunde varit ännu mer
Det finns ordentligt mycket som är bra med Sonos Ace. Samt en del outnyttjad potential som verkligen hade givit hörlurarna en extra dimension. Komfortmässigt är Ace något av det skönaste jag haft på huvudet, alla kategorier. Brusreduceringen är väl i par med de uppenbara och prismässigt snarlika konkurrenterna från Bose, Sony och Apple och transparensläget är troligen det bästa i branschen just nu.
Ljudet är även det riktigt bra. Men jag saknar som sagt mer avancerade EQ-möjligheter och det är ändå lite tråkigt att Ace inte alls trillar in som en vanlig Sonos-högtalare i appen. Något som annars skulle öppnat helt nya möjligheter för entusiasterna att använda en Sonos Port eller annan line-in-försedd Sonos-högtalare för att skicka ljud från t.ex. en vinylspelare eller annan ljudanläggning direkt till hörlurarna.
Bortsett från Audio Swap-funktionen, som får anses ha en någorlunda begränsad målgrupp då den kräver en nyare Sonos-soundbar för att fungera, är det inte extremt mycket som gör att Ace sticker ut i konkurrensen. Framförallt då priset ligger är förhållandevis högt. Det är ett par förbaskat bra hörlurar. Inget snack om saken. Men det är många andra hörlurar i prisklassen också.
Specifikationer
Typ av hörlur
Over-ear
Vikt
312 gram
Batteritid
Upp till 30 timmar med ANC aktiverad
Brusreducering
Ja + transparensläge
Bluetooth-version
5.4
Ljudtekniker
SBC, AAC, AptX
IP-certifiering
Saknas
Övrigt funktionalitet
TV Audio Swap, Head Tracking, Dolby Atmos-stöd
Om hörlurar från Sonos
Sonos har sedan urminnes tider (2002) varit ett av de ledande företagen inom multiroom-högtalare och soundbars. På senare år har företaget vidgat sin produktportfölj till att inkludera både batteridrivna Bluetooth-högtalare och nu senast också hörlurar i och med Sonos Ace.
Småbarnspappa årgång -86 som gått från att gärna (och bara för att det är kul) pussla ihop de mest tekniska systemen till att uppskatta teknik som fungerar helt perfekt out-of-the-box. Således en stor beundran för logik och smidighet hos tekniska produkter. Driver sedan fem år tillbaka sajten enkelteknik.se där jag publicerar guider och recensioner kring det mesta.
Är du vår nya expert?
Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.
Läs mer