Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Sony 27" INZONE

15 november 2024

Expertens betyg:

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Empty star 5
4.0

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.

Ljusstark OLED från Sony med blixtsnabb uppdateringsfrekvens

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Empty star 5
4.0

Sony INZONE M10S är en ljusstark 27-tums OLED-skärm med 1440p-upplösning och imponerande färgåtergivning. Med en uppdateringsfrekvens på hela 480 Hz är den ett utmärkt val för dig som vill satsa på en professionell gamingskärm för FPS-spel. Tack vare OLED-panelen erbjuder skärmen fantastiska kontraster och djup svärta som gör bilden otroligt tilltalande.

Den här skärmen passar bäst för dig som fokuserar på FPS-spel, inte bara på grund av den höga uppdateringsfrekvensen, utan även tack vare smarta funktioner som inbyggt sikte och ett 24,5-tums läge anpassat för turneringar.

Dyr och överflödig uppdateringsfrekvens för väldigt många

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Empty star 4Empty star 5
3.0

Även om en hög uppdateringsfrekvens är en viktig faktor när man väljer en gamingskärm, känns 480 Hz ofta överflödigt i praktiken. Många spelare når inte ens en FPS-nivå som utnyttjar skärmens fulla potential, särskilt inte om man spelar med höga grafikinställningar. Jag tycker att 240 Hz räcker långt för de flesta, och i den prisklassen finns det alternativ som erbjuder både större skärmar och högre upplösning.

Om vi tittar på liknande skärmar med 240 Hz kan man spara flera tusenlappar, vilket gör det svårt att motivera att betala extra för de där extra hertzen. Det är framför allt relevant om du inte spelar på professionell nivå eller saknar en riktigt kraftfull gamingdator som kan dra nytta av dem.

Prisjakt toppbetyg
Sony 27" INZONE M10S OLED QHD 480Hz

Datorskärmar

Sony 27" INZONE M10S OLED QHD 480Hz

fr. 13 739 kr

Hitta bästa pris här

Vem passar produkten bäst för?

Denna skärm passar framförallt för dig som redan har en väldigt bra gamingdator och vill kunna nyttja fördelarna med en extra hög uppdateringsfrekvens på 480 Hz. Spelar du högintensiva FPS-spel som CS eller Valorant passar den här skärmen särskilt bra, speciellt om du spelar på professionell nivå där marginalerna redan är väldigt små.

Otroligt bra svärta

Väldigt hög uppdateringsfrekvens (480 Hz)

Väldigt bra färgåtergivning

Ljusstark

Väldigt dyr

Mina första intryck

Direkt vid montering märker jag hur smidigt konstruerad den här skärmen är. Fot och stativ sätts enkelt ihop utan att behöva använda en skruvmejsel, och skärmen klickar smidigt fast i stativfästet. Stativet kan dessutom vridas 180 grader, vilket gör skärmen mycket flexibel och användbar i olika vinklar.

Att höja och sänka skärmen är också väldigt enkelt, och möjligheten att vinkla den är något jag uppskattar extra mycket.

Det som sticker ut för mig är att skärmen är extremt tunn och slimmad. Samtidigt finns det en "stor låda" på baksidan, vilket känns lite motsägelsefullt. Personligen hade jag gärna sett att skärmen var något tjockare, så att den känns mer robust och mindre ömtålig, särskilt om man vill vinkla den ofta eller ta med den till LAN-partyn.

Praktisk design

Som jag skrev i det inledande stycket är skärmen väldigt smidigt konstruerad, med enkel montering och ett stativ som kan höjas, sänkas, vinklas och roteras utan krångel. Jag saknar inte någon funktionalitet på den punkten.

På sätt och vis är det snyggt att själva skärmen är så tunn, men den ganska djupa lådan på baksidan förstör känslan lite. Jag gissar dock att det är svårt att lösa på ett annat sätt med tanke på alla komponenter och anslutningar som sitter där.

Ramen runt displayen är inte anmärkningsvärt smal, strax under 1 centimeter, precis som på min gamla skärm från OMEN med ett par år på nacken.

Prestanda

Först och främst vill jag framhäva den häftiga effekten av att mörka pixlar kan stängas av helt, vilket resulterar i en verklig svärta. När en pixel är helt svart innebär det att den delen av skärmen är avstängd. Detta är en stor fördel med just OLED-paneler och ger väldigt bra kontrast.

Förutom den väldigt härliga bildkvaliteten så erbjuder skärmen också hela 480 Hz i uppdateringsfrekvens. Detta förutsätter att du har en dator som kan leverera så många bilder per sekund i det spel du spelar. Spelar du på professionell nivå i till exempel CS eller Valorant så brukar de extra hertzen vara avgörande. För min egen del så tycker jag inte det är superlätt att märka skillnaden alla gånger.

Inbyggda funktioner

Skärmen har också några inbyggda funktioner, bland annat möjligheten att aktivera ett sikte som alltid visas på skärmen. Detta skulle kunna ses som ett mindre fusk i spel som CS, där siktet försvinner för vissa vapen, till exempel AWP.

Utöver detta finns ett 24,5"-läge där skärmen kan skala ner och bli mindre om man vill. Då visas en svart ram runt bilden.

Är priset motiverat?

Prislappen på cirka 18 000 kr tycker jag är väldigt hög, även för en väldigt bra gamingskärm. Bilden är kanon och uppdateringsfrekvensen hög med en låg responstid, men i mångas ögon är det bara en 26,5" gamingskärm med 1440p-upplösning. Den är inte 32" eller 49", och inte heller ultrabred eller i 4K.

Jag har svårt att se hur jag själv skulle betala 18 000 för denna skärm, men samtidigt är nog inte jag den primära målgruppen heller. Den här skärmen riktar sig främst till inbitna och väldigt seriösa FPS-spelare som behöver 480 Hz uppdateringsfrekvens. Detta förutsätter att du också har en dator som kan leverera över 480 bilder per sekund, vilket kräver en väldigt bra gamingdator eller låga inställningar.

Jag tycker dock att som helhet kan man få "mer skärm" för pengarna med andra alternativ. Till exempel LG UltraGear 32GS95UE 32" OLED, som är en 4K-skärm med både OLED och 32", men med 240 Hz istället i 4K-läget. Detta för cirka 1 000 kr mer.

Specifikationer

Storlek

26,5" (67,3cm)

Anslutningsmöjligheter

DisplayPort x1 (v2,1 UHBR10), HDMI x2 (v2,1), USB Type-B x1 (uppströmskabel), USB-A x2 (nedströmskabel), hörlursuttag x1 (3,5mm), USB Type-A x1 (programvaruuppdatering)

Upplösning

2560 x 1440

Uppdateringsfrekvens

DisplayPort: 24-480 Hz, HDMI 24-480 Hz

Teknik för variabel uppdateringsfrekvens

Adaptive-Sync (VESA DP), Nvidia G-Sync Compatible, variabel uppdateringsfrekvens (HDMI 2.1)

GtG-svarstid

0,03 ms

Skärmtyp

OLED

Bildförhållande

16:9

HDR

HDR10, HLG

Ljusstyrka (typisk)

275 cd/m2

Högsta ljusstyrka (typisk)

1300 cd/m2

Statiskt kontrastförhållande (typiskt)

1 500 000:1

VESA-fäste

100 x 100 mm

Dimensioner med stativ

Ca 60,4 x 50,4 x 19,7 cm

Vikt med stativ

6,2 kg (4,2 kg utan stativ)

Strömförbrukning

23,1 W med ekoläge, annars 120 W. 0,5 W i standby

Om datorskärmar från Sony

Sony är ett väletablerat, globalt och framgångsrikt företag, och jag tror ingen har missat att det är Sony som tillverkar spelkonsolen Playstation. Utöver spelkonsolen tillverkar Sony diverse gamingprodukter som skärmar och headset, men också mycket annat som inte är gamingrelaterat, till exempel systemkameror och mobiltelefoner.

Sony grundades i Japan på 1940-talet, efter andra världskriget.


Jag är en 27-årig kille som sedan tidig tonår varit en riktig prylnörd och det gäller framför allt datorer. Jag jämför, kollar tester och presentationer på diverse produkter och nyheter. Jag älskar verkligen att se hur teknik och ren ingenjörskonst ser ut och fungerar inuti och kan lägga alldeles för mycket tid på att sätta mig in i detaljer - så att du slipper. Sedan ungefär tre år tillbaka arbetar jag som systemutvecklare. Med det så tillkommer också ett stort intresse för diverse mjukvaror och IT-system, samt webbutveckling.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons