Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Sony WF-C710N

25 april 2025

Expertens betyg:

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Empty star 5
4.0

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.

För den aktiva användaren

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Empty star 5
4.0

För någon som uppskattar en mängd olika funktioner och gillar att göra inställningar efter eget tycke och smak, erbjuder Sony en hel del spännande möjligheter. Här kan du med hjälp av appen ställa in hur hörlurarna ska bete sig ifall du lämnar hemmet och går ut på en promenad eller joggingtur. Det går också att ställa in ljudet via EQ:n och en mängd andra funktioner.

För den som vill ha ljudkvalitet i absolut toppklass

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Empty star 4Empty star 5
3.0

Även om Sony-lurarna låter bra, så är de inte klassledande vad gäller ljudkvalitet. Om ljudkvalitet är viktigast för dig, så hade jag i stället sneglat på hörlurar från exempelvis Sennheiser eller Bowers & Wilkins.

Prisjakt toppbetyg
Sony WF-C710N Trådlösa In-ear Hörlurar

Hörlurar

Sony WF-C710N Trådlösa In-ear Hörlurar

fr. 1 293 kr

Hitta bästa pris här

Vem passar produkten bäst för?

WF-C710N passar den som vill ha ett par lurar som erbjuder bra ljudkvalitet, speciellt vid samtal och med bra brusreducering, men som inte vill betala för flaggskeppsprodukter.

Bra aktiv brusreducering

Många anpassningsmöjligheter via appen

God byggkvalitet

Samtalskvaliteten

360 audio-funktionen känns tveksam

Ljudkvalitén är inte i topp

Sony, det självklara valet?

Sony har utmärkt sig genom åren genom att skapa en hel del riktigt bra hörlurar. Frågan är om deras nya modell, med det krångliga modellnamnet WF-C710N, håller måttet? Förväntningarna är ganska höga, eftersom det handlar om just Sony.

I det här testet ska jag ta reda på ifall dessa nya lurar är värda att satsa på i en djungel av olika modeller på marknaden.

Första intrycket är i alla fall bra. Jag fick testa den blå modellen, även kallad "glasblå", som är den enda av de fyra färgerna som erbjuds som är helt transparent. Det är ett rätt fräckt designgrepp att man kan se innanmätet i lurarna och även i laddningsetuiet. Övriga färger som går att få är: rosa, svart och vit. Jag tycker absolut att den transparenta blå är den snyggaste och mest unika av de fyra som erbjuds.

Komforten är också bra (i alla fall i mina öron). De sitter säkert i öronen och känns inte överdrivet stora. Tre par proppar ingår som brukligt, jag hade kanske önskat att det ingick ett par till för att lättare kunna hitta en bra passform. Får du inte till en bra förslutning, så kommer mycket av basen att försvinna, så jag rekommenderar verkligen att man ägnar lite tid åt att hitta rätt.

Fullproppad med funktioner

WF-C710N utmärker sig direkt genom att erbjuda en mängd olika funktioner. Vissa av dem är användbara, vissa mindre användbara. Faktum är att det är få tillverkare som kan erbjuda så många olika funktioner till det här priset.

En sån funktion är såklart brusreduceringen, som är bra men kanske inte riktigt lika bra som Sonys egna toppmodell WF-1000XM5 eller Boses QuietComfort Ultra för den delen. Jag provade att använda en borrmaskin och startade även gräsklipparen för att se vad brusreduceringen går för, och mycket av oljudet försvinner faktiskt effektivt. Men det är i situationer som vid pendling med buss eller om man sitter på ett högljutt café som de kommer till sin rätt. Där sänks oljudsnivån ganska markant.

En annan ganska unik funktion är något som Sony kallar för 360 Reality Audio, som är ett sätt att simulera att ljudet kommer från alla håll och kanter, likt Dolby Atmos. Med hjälp av avancerade algoritmer ska den som har Sony-lurar och en kompatibel app kunna njuta av ett omslutande ljud. Det finns dock ett ganska begränsat antal appar som erbjuder 360 Reality Audio just nu. Amazon Music Unlimited är en sådan app. I vilket fall som helst får man som användare göra en kalibrering där man bland annat får fota av sina öron, vilket enligt Sony ska hjälpa till med att hitta optimala inställningar för just dig.

Jag testade funktionen med Amazon Music Unlimited, där det finns ett begränsat antal album som är optimerade för 360 Reality Audio, och även om det känns som att musiken är lite mer omslutande, så föredrog jag alla gånger att lyssna via vanlig stereo. Jag förstår inte riktigt vitsen med 360 Reality Audio. Det är onekligen så att oavsett hur avancerade algoritmer som används och hur man än försöker optimera funktionen, så kommer det självklart aldrig att låta som att ljudet omsluter på ett sätt som en äkta Dolby Atmos-setup med bak- och höjdkanaler kan göra. För det går inte att undkomma det faktum att det man hör bara är en simulation av rumsligt ljud. Jag tycker dock om att Sony fortsätter att innovera på ljudområdet, även om det i denna tappning inte räcker för att jag ska bli imponerad.

På tal om ljudkvaliteten så är den överlag god, och framför allt basen är imponerande djup. EQ-funktionaliteten är bra, där det går att ställa in manuellt via en 5-bands EQ samt en slider för "Clear Bass", där man helt enkelt kan göra fininställningar för basåtergivningen. Annars går det bra att använda förinställda presets kallade exempelvis "Bass Boost", "Mjuk" och "Avslappnad". Det är värt att lägga lite tid på att hitta inställningar som passar just dig. Jag finner dock att ljudkvaliteten överlag inte riktigt når de höjder jag hade förväntat mig, oavsett hur jag ställer in EQ:n. Jag hade önskat mig ett mer framträdande och klarare mellanregister, så att röster och instrument lät mer naturligt. Det finns true wireless-hörlurar som låter snäppet bättre för runt samma peng.

Annars finns också en funktion som automatiskt ställer in hörlurarna på att stänga av brusreducering eller släppa in omgivningsljud via mikrofonerna när hörlurarna känner av att du lämnar hemmet och går ut på en promenad. Det går att spara ett flertal olika platser, så att hörlurarna "vet" automatiskt när du vill ha aktiv brusreducering igång eller inte. På samma sätt kan du låta hörlurarna ställa in en förinställd EQ-profil. Hörlurarna kan också känna av om du sitter still, joggar eller transporteras. Du ska med andra ord alltid ha optimala inställningar för vad du gör eller var du befinner dig.

I praktiken funkar det ganska bra, även om jag tycker att det faktiskt är skönast att ställa brusreducering på eller av, eller omgivningsljud på eller av, helt manuellt. Detta kan göras i appen eller genom att trycka en gång på vänstra lurens beröringssensor. På den högra luren går det att byta låt genom ett dubbeltryck för framåt eller trippeltryck för bakåt. Det går också att ställa volymen genom att upprepat trycka på höger eller vänster lur, beroende på om man vill höja eller sänka, men det gäller att trycka tillräckligt fort – annars är det lätt att en annan funktion aktiveras i stället.

Generellt fungerar det ganska bra, men det tar en bra stund innan man har lärt sig om det var högra eller vänstra luren som aktiverade brusreduceringen. Det kan vara ganska så förvirrande i början och ibland slutar det helt enkelt med att man via telefonen byter låt manuellt eller startar brusreduceringen via appen i stället. Det är ändå ett bättre, mer funktionsrikt och mer intuitivt system än vad många andra tillverkare erbjuder. Men det vill verkligen till att du ser till att lära dig hur lurarna fungerar – annars kommer det bara att resultera i irritation.

Men hur är samtalsljudet och batteritiden?

Generellt är samtalsljudet bra och också bättre än hos många andra tillverkare. Det märks att Sony har jobbat hårt med att finjustera brusreduceringen när man pratar i telefon.

Jag testade exempelvis att ringa upp en vän och spela hög musik i bakgrunden när vi pratade, och vännen sa att det fortfarande gick att höra vad jag sa. Han hörde endast väldigt lite av musiken som spelades i bakgrunden. Ett mycket gott betyg med andra ord!

Bäst blir det om man har brusreducering igång när man pratar, men då hörs den egna rösten inte så bra. Ändrar man till att låta hörlurarna släppa in omgivningsljud, så hörs den egna rösten bättre men också andra ljud förstärks. Så vill man vara säker på att höra den man pratar med, är det bäst att ha brusreduceringen igång.

Vad gäller samtalskvalitet blir slutsatsen att Sonys nya lurar håller måttet. På den här punkten är de en av de absolut bästa jag har testat, även om kvaliteten vid samtal fortfarande är mycket beroende av hur mycket störningar som finns i omgivningen där man är, samt hur bra täckningen är.

Vad gäller Bluetooth-uppkopplingen så har den varit imponerande stabil överlag, och jag har inte märkt av att de har kopplat ner mer än någon enstaka gång och det var när jag befann mig mitt inne i en storstad.

Batteritiden är generellt bra, och det går att komma upp i Sonys utlovade 8,5 timmar om man är sparsam med brusreducering och inte spelar på högsta volym hela tiden. Via laddningsetuiet går det att få ut ytterligare 21,5 timmar.

Sammanfattning

Sonys nya WF-C710N är ett par true wireless-lurar som lägger fokus på att erbjuda användaren en mängd olika funktioner som på olika sätt ska göra användandet lättare och roligare. Jag kan konstatera att i många fall gör de det, även om vissa saker är mindre bra.

Till exempel är 360 Reality Audio inte något som jag själv skulle ha någon större nytta av, då jag faktiskt tycker att lurarna låter bättre med funktionen av. Ljudkvaliteten är heller inte i topp, men är å andra sidan långt ifrån dålig. Jag hade bara önskat lite mer klarhet och ett mer framträdande mellanregister. Ljudet är ganska bastungt, men har ändå en ganska raffinerad bas som inte tar över helt – speciellt inte om man gör lite fininställningar via EQ:n i appen.

Jag imponeras dock över Sonys höga ambitionsnivå och att appen är så funktionsrik. Det går verkligen att ställa in väldigt mycket! För normalanvändaren kan det dock nästan bli lite överväldigande, men för någon som gillar att prova olika inställningar är det riktigt spännande att utforska alla funktioner. Sony har helt klart en av de mest funktionsrika apparna på marknaden för TWS-lurar.

Där Sony-lurarna också håller riktigt hög klass är samtalskvaliteten, som generellt är bättre än hos många andra i prisklassen. Så om det är viktigt för dig, hade jag absolut tagit mig en närmare titt på dessa lurar.

Specifikationer

Bluetoothversion

5.3

Codecar som stöds

SBC, AAC

IP-rating

IPX4

Om hörlurar från Sony

Sony är ett av världens största företag inom hemelektronik. De grundades redan 1946 i 1946 i Japan. Sony har under lång tid varit världsledande inom ljud och har genom åren släppt många innovationer inom ljudteknologi och inom andra områden.


Passionerad musikälskare och audiofil. Har varit teknikintresserad sedan barnsben. Håller koll på utvecklingen och försöker på olika sätt lära mig mer om hörlurar/högtalare. Grundare av den största svenska hörlursgruppen på Facebook. Har ägt fler hörlurar än vad jag kan räkna. Läser teknikbloggar och är aktiv på olika forum som handlar om musik och HiFi. Den viktigaste aspekten när jag rekommenderar hörlurar eller högtalare är ett bra pris/prestanda-förhållande.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons