Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Swann MaxRanger4K

4 december 2024

Expertens betyg:

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Half star 4Empty star 5
3.5

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.

För dig som vill ha koll på dina marker

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Half star 4Empty star 5
3.5

Med sin långa räckvidd mellan hubb och kamera passar Max Ranger utmärkt för att ge en överblick över stora tomter och marker. Att kamerorna har inbyggda solpaneler gör dessutom att de kommer att vara så gott som underhållsfria, utan att det behövs några kablar för vare sig data eller el.

Inte för dig som vill ha smarta funktioner utan löpande kostnader

Filled star 1Half star 2Empty star 3Empty star 4Empty star 5
1.5

Utan ett abonnemang på Secure+ finns det inte så många funktioner. Du kan spara klipp lokalt och även via Dropbox, men smart detektering och andra funktioner är mycket begränsade.

Vem passar produkten bäst för?

Max Ranger är en produkt som är bäst lämpad för mindre företag eller personer med stora tomter som de vill ha koll på. Fördelen med produkten är att du kan montera kamerorna (upp till 8 stycken) på otillgängliga platser, som exempelvis i träd, för att de sedan ska sköta sig själva. De laddar upp sig med hjälp av solen och har en gedigen räckvidd, vilket gör att du kan sprida ut kamerorna utan att behöva dra kablar.

Marknadsledande räckvidd mellan hubb och kamera

CCTV system inbyggt i hubben

Solpaneler för underhållsfri drift

Batteribackup i hubben

Dåligt med funktioner utan abonnemang

Dåliga integreringsmöjligheter

Känns som att systemet är byggt mer för företag

Byggda för kontinuerlig drift

På kamerornas ovansida sitter solpaneler som gör att du slipper ta in och ladda dina kameror. Med tanke på att styrkan hos Max Ranger är räckvidden, passar detta väldigt bra om man monterar kamerorna längre bort från huset, kanske uppe i ett träd eller på någon annan otillgänglig plats.

Videoklippen sparas av hubben (lokalt, i molnet eller via Dropbox), och för att systemet ska fungera även vid strömavbrott finns det en batteribackup i hubben. Hubbens batteri kan även användas för drift, men det måste laddas upp med jämna mellanrum. För att klippen ska kunna sparas via internet och/eller för att du ska kunna få notiser, krävs självklart en internetanslutning som klarar ett strömavbrott, exempelvis en 4G/5G-router med batteri och SIM-kort.

Räckvidd utöver det vanliga

Det är här Max Ranger verkligen står ut. Med ett eget nät på 866 MHz (HaLow) mellan hubb och kamera, samt väl tilltagna antenner, kan man placera kamerorna upp till 250 meter från hubben. Jag har placerat hubben där jag har min switch, i ett teknikskåp mitt i ett mindre trähus – långt ifrån en optimal placering.

När jag tar med mig en kamera och går iväg in i ett skogsparti, når jag cirka 120 meter innan mottagningen sjunker till en pinne och överföringen börjar bli lite svajig. Men detta är under utmanande förhållanden: jag håller kameran i handen, det är en massa träd i vägen, och hubben är placerad på en inte särskilt idealisk plats.

Med fri sikt, kameran monterad uppe i ett träd och hubben placerad på vinden (borta från det störande tekniktrasslet med routrar, hubbar och annan utrustning i teknikskåpet), tror jag definitivt att det dubbla avståndet skulle kunna fungera driftsäkert. Att uppnå 100 meter med rimlig prestanda under dessa förhållanden är ändå imponerande! Som jämförelse börjar en kamera som skickar 4K via 2,4 GHz WiFi få dålig prestanda redan vid 20–30 meter.

Installation

Den version av Max Ranger jag har testat kommer med två kameror och en basstation. Kamerorna var förparade med hubben, vilket är ovanligt men gjorde installationen väldigt enkel. I korta drag laddar du ner appen, slår på kamerorna, kopplar in hubben med nätverkskabel och el, och skannar en QR-kod från hubben i appen.

Hade det inte varit för att verifieringsmejlet vid kontoskapandet hamnade i skräpkorgen, hade processen tagit mindre än fem minuter. Kamerans fäste skruvas sedan upp med fyra medföljande skruvar och justeras enkelt med hjälp av ett kulledsfäste.

Integritet

När jag skapade mitt konto och installerade kamerorna blev jag ombedd att ange min adress eller slå på platstjänster. Det gav mig lite kalla kårar, men lyckligtvis gick det att hoppa över utan att dela med sig av den informationen. När jag skulle lägga till hubben i appen var det dock inte lika smidigt. Av någon oklar anledning krävdes det att platstjänster var aktiverade för att kunna länka ihop appen med hubben.

Vad Swann ska använda denna information till är för mig obegripligt, och jag ser det som en potentiell säkerhetsrisk om obehöriga skulle få tillgång till deras system. För att förtydliga: vi som konsumenter vet ju inte hur vår data hanteras eller vilka som faktiskt har tillgång till den – vare sig det gäller Swann, Arlo, Eufy eller någon annan aktör. Min inställning är därför att dela med mig av så lite data som möjligt till företagen.

Funktioner

Som en lokal enhet finns det inte så många funktioner att gå igenom. Du kan justera kamerans bildinställningar, välja detektionszon och ställa in känsligheten för detektering. Det går även att aktivera en funktion för att kameran ska detektera människor, vilket minskar risken för falsklarm från exempelvis vajande grenar.

Det finns övervakningslägen som Hemma, Natt och Borta. Dessa kan ställas in manuellt i appen eller läggas in i ett schema. Dock saknas integration med smarta hem-system och geofunktioner helt.

Vid detektering skickar appen ut en push-notis med endast text, och om du trycker på notisen kommer du direkt till live-strömmen för den aktuella kameran.

Videoklippen sparas lokalt på ett SD-minne (som kan utökas via USB) och kan även replikeras via Dropbox, vilket jag uppskattar. Det hade varit ännu bättre om man kunde välja andra tjänster också, men möjligheten att kostnadsfritt spara video på en extern plats är rätt ovanlig, så det är ett stort plus att det överhuvudtaget är möjligt.

Inbyggd CCTV

På baksidan av hubben hittar vi två ovanliga kontakter för konsumentsegmentet: en HDMI-utgång och en USB-kontakt märkt Mouse. När jag kopplar in en skärm får jag upp en överblick över fyra kameror (i mitt fall bara två med bild), där jag kan livestreama och hålla koll på alla detekteringar som kamerorna i systemet har gjort. Med hjälp av muspekaren kan jag klicka runt och filtrera händelser av olika slag vid vald tidpunkt på valda kameror. Detta är supersmidigt om man använder Swann för att till exempel övervaka ett mindre företag.

Om man drar igång en liveström slår den dock av efter knappt 30 sekunder, vilket gör systemet lite svagt om man vill ha en monitor igång för kontinuerlig livemonitorering. Men eftersom det handlar om batteridrivna kameror är det inte så konstigt att det behöver lösas på detta sätt.

Det går också att justera upplösningen på HDMI-utgången beroende på vilken skärm man använder, och 4K fungerade utan problem i mitt fall.

Secure+

För att få tillgång till molnlagring i 60 dagar, mer avancerad detektering (paket, husdjur och fordon) och push-notiser med bild krävs abonnemanget Secure+. Kostnaden för detta är 109 kr/mån eller 1079 kr/år.

Jag är ingen fan av att behöva betala för att använda produkter jag redan köpt, men jag förstår att extratjänster som molnlagring naturligtvis innebär en kostnad. Däremot tycker jag att det är lite väl att inte erbjuda rika notiser utan abonnemang, eftersom det inte borde kräva några externa resurser. Det känns mer som ett sätt att driva på försäljningen av abonnemang.

Jag testade aldrig Secure+ och dess funktioner eftersom man inte kunde påbörja provperioden utan att ange sin kortinformation.

Specifikationer

Upplösning

4K Ultra HD

Betraktningsvinkel

105°

IP-klass

IP66

Night Vision

Upp till 40m, (30m med färg)

Lagring

Micro-SD max 512gb (64gb medföljer), max 5TB disk över USB

Strålkastare

Ja

Tvåvägskommunikation

Ja

Max antal kameror i system

8st

Om från

Swann startade sin verksamhet i Melbourne och har vuxit sig starka globalt med verksamhet i över 40 länder på sex kontinenter. I Swanns produktlinje finns många CCTV-system med trådbundna kameror, vilket visar att de har erfarenhet av större videoövervakningssystem, särskilt inriktade på företag. I Sverige marknadsförs de av Wendros AB.


En teknikintresserad pappa som kan lägga hur mycket tid som helst på att spara sekunder. Håller på mycket med hemautomatisering och att få saker att fungera tillsammans på ett smidigt sätt. Mycket i mitt hem kretsar kring Apples ekosystem och det är även där jag försöker implementera alla mina projekt för det smarta hemmet. Jag har även bra koll på spelkonsoler och spelar gärna lite ibland för att varva ner. Har hängt med inom området sedan Sinclair Spectrum och intresset för tekniken och funktionen de olika konsolerna kan ge mig intresserar mig fortfarande djupt.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons