Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Apple AirPods Max - bäst, men inte för alla

26 februari 2021

Expertens betyg:

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Half star 5
4.5

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.

Är du iPhone-user och vill ha de bästa, mest välbyggda trådlösa ANC-lurarna på marknaden?

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Filled star 5
5.0

De må begära ett lyxpris, men inget annat just nu rår på Airpods Max kombination av bygg- och ljudkvalitet, användarvänlighet och helt utmärkt implementerad ANC.

Är du Androidanvändare och/eller vill ha ett par smidiga lurar att ha med överallt?

Filled star 1Filled star 2Empty star 3Empty star 4Empty star 5
2.0

Det finns inte mycket poäng i att skaffa ett par Max om du inte redan gett Apple en stor bunt av dina sunt förvärvade stålar. Relativt hög vikt och ett ganska meningslöst fodral gör dem dessutom till en av de minst smidiga/portabla over-earlurarna i klassen.

Prisjakt toppbetyg
Apple AirPods Max Wireless Over-ear Headset

Hörlurar

Apple AirPods Max Wireless Over-ear Headset

fr. 6 366 kr

Hitta bästa pris här

Vem passar produkten bäst för?

Airpods Max passar iOS-användaren som letar trådlösa over ear-lurar med ett eget uttryck och riktig premiumkänsla, vill ha både ANC, ljudkvalitet och användarvänlighet i toppklass och inte räds för att betala dyrt för det.

Överlägsen byggkvalitet

Ljudåtergivning & ANC i toppklass

Utmärkt användargränssnitt

Snudd på poänglöst fodral

Klumpiga

Högt pris

Inledning

"WTF!! 6690 kronor, är de inte kloka?!"

Detta var troligtvis reaktionen hos 90% av de som följde lanseringen av Airpods Max. I ett segment där toppmodellerna vanligtvis begär ca 3500-4000 kronor drar Apple - en über mainstreamtillverkare - till med nästan det dubbla för sina första over-earlurar.

Sägas bör att hörlurar för 6000 kronor eller mer inte alls är någonting nytt; det finns gott om modeller på marknaden i den prisklassen och långt över. Men i bluetooth/ANC segmentet är vi inte vana vid att se sådana alternativ (även om det finns något enstaka, t ex B&O H95 för 8500) och självklart leder det till att många höjer på ögonbrynen.

Men den relevanta frågan är ju egentligen; vad får du för dina pengar och kan köpet på ett eller flera sätt motiveras?

ANC-hörlurar, som började med Bose och då främst var något man använde på flyget, är fortfarande i regel de minst välljudande lurarna i sitt prissegment (även om det blivit betydligt bättre) och i tanken välkomnar jag att någon höjer ribban och pushar på utvecklingen, även om det må kosta. Då Max ändå verkar sälja rätt bra hade det absolut inte förvånat mig om vi fick se fler alternativ ganska snart i detta nya segment av trådlösa 'premium ANC' - hörlurar.

I kartongen

Airpods Max kommer i en rejäl låda där allt är vitt och minimalistiskt presenterat i typisk Apple-manér.

Förutom hörlurarna i sitt fodral (mer om det senare...) finner du enbart dokumentation och en USB-C till lightningkabel för laddning.

Att parkoppla lurarna för första gången är busenkelt. Fram med en iPhone (vilket du BÖR ha om du överhuvudtaget funderar på att införskaffa Airpods Max) eller iPad och en typiskt lyxig Airpods-popup välkomnar dig och ber dig att parkoppla. Detta behöver du bara göra en gång, sedan kommer Max liksom sina småsyskon att koppla och switcha sömlöst mellan enheterna i ditt iCloud-nätverk beroende på vilken du använder där och då (sedan iOS 14).

Det funkar hur bra som helst och första intrycket är både intuitivt och lyxigt.

Design, kvalitet och komfort

Säga vad man vill om priset, men något man vackert får konstatera är att Max placerar samtliga av sina konkurrenter i bluetooth/ANC kategorin - möjligen undantaget B&O - fullkomligt i skamvrån vad gäller genomgående kvalitetskänsla. Här finns ingenting som känns det minsta billigt/plastigt, utan alla material och komponenter håller hög klass.

Nackdelen med att bygga lurar i övervägande metall är förstås att vikten snabbt går upp. 385 gram är märkbart mer än ANC-lurarna från Sony, Sennheiser och Bose men jag skulle inte kalla det tungt i absolut mening. Bygeln med hårband i väv gör ett kanonjobb med vikten och skapar ingen tryckpunkt ovanpå hjässan.

Öronkuddarna (som du enkelt kan rengöra samt byta ut med tiden till det extremt förmånliga priset av 850 riksdaler....) är mjukt vadderade, rymliga och andas bra, så öronen blir inte varma alls lika fort som i Sony XM4. Enda komfortanmärkan är egentligen att Max trycker relativt bestämt runt öronen. Man vänjer sig, men detta är nog inte hörlurar de flesta har på sig hela dagen lång utan vidare.

De är heller inga lurar du motionerar med och de är inte tätade mot väta och damm, så använd dem inte i regnet eller när du slipar tapet.

Funktionalitet

Om du är bekant med Airpods sedan tidigare kommer du känna dig som hemma här. Apples lurar är riktigt smidiga i hur de integrerar perfekt med iOS & macOS Big Sur och parkopplar sömlöst mellan enheterna i samma iCloud-nätverk. Det behövs ingen app.

Det finns i övrigt endast två fysiska kontroller båda på högra kåpan; en Apple Watch-inspirerad 'krona' som både klickar (play/pause/byt låt/Siri) och roterar (volym) samt en väl tilltagen knapp för byte av ANC-läge.

'Kronan' är såå jäkla mycket bättre än oprecisa touch-svepgester och layouter med 5 knappar intill varandra som du fortfarande inte lärt dig vad de sitter efter ett år. Dessa två kontroller är superlätta att hitta/särskilja även med handskar, det går att justera volymen väldigt precist och båda ger en robust och tillfredsställande klickkänsla. 10/10!

Men någon på/av-knapp finns inte. Och Airpods Max viker inte ihop för viloläge som t ex Sennheiser Momentum eller Beats Solo Pro. Istället väntas du placera dem i fodralet varpå magneter direkt utlöser strömsparläget. Det känns lite tradigt då fodralet i övrigt är snudd på meningslöst. Det är mycket bökigare att stoppa i och ur lurarna än vad man är van vid från Airpods och deras etuier, fodralet skyddar inte lurarna särskilt bra och känns onödigt svår/klumpig att packa och transportera runt.

Jag bör nämna Spatial Audio, Apples variant på virtuellt surroundljud. Det fungerar som utlovat och ger en häftig upplevelse till film, dock känns det mest som en kul grej att dema för polarna och som kommer vara mer användbar i Virtual Reality-sammanhang framöver. Det stöds i skrivande stund bara på nyare iOS-enheter, inom vissa tjänster (Apple TV+ och Disney+ är två) och ej på Apple TV... synd för oss som inte är så intresserade av att kolla film på mobila enheter.

Ljudkvalitet

På tal om ljud... hur låter AirPods Max?

Jo, riktigt bra. Toppklass faktiskt, för att vara bluetooth/ANC lurar.

Ljudbilden är märkbart renare och mer nyanserad (= mer "hi-fi") än Sony XM4. Diskanten är informativ men allt annat än forcerad; snarare lite dämpad i de nedre partierna antagligen medvetet, för att förebygga lyssningströtthet. De flesta köpare kommer att märka av kvalitéerna framförallt i basområdet. Max har ett klart fastare grepp än XM4 samtidigt som basen är rejält tung och ger mig en riktigt härlig ansiktsmassage med Drakes "In my Feelings".

Inledningsvis reagerade jag på att Max kändes lite beslöjade, men jag vande mig vid ljudbilden. Jag hade nog inte valt dem i första hand för kritisk lyssning och klassiskt, men till det mesta inom mainstream-musik - framförallt pop/rock - kommer det lite "snälla" ljudet troligtvis att vara mer till nytta än skada.

Är det natt och dag gentemot XM4? Njae. Och kan Hans Guldöra från Audiofilgatan 1A få bättre ljud för priset? Absolut. Han kan köpa ett par Sennheiser HD 560 + förstärkare (och ändå få pengar över) och allt utom djupbasen kommer att vara klart bättre. Men då tappar han convenience/plug&play-faktorn samt hela poängen med trådlösa ANC-lurar.

Det går att använda Max med kabel om du t ex behöver perfekt läppsynk, men du måste ha Apples specifika, svarta Lightning - 3,5mm variant som är skräddarsydd för ändamålet och snopet nog (you guessed it) inte medföljer. Kom igen, Apple.....

TLDR? Airpods Max låter överlag bäst i ANC-segmentet just nu, även om marginalerna inte är enorma mot konkurrensen.

ANC-prestanda

Airpods Pro är bland de bättre in ear-lurarna vad gäller aktiv brusreducering och har fortfarande den avgjort bästa implementeringen av ljudinsläpp i 'Transparency mode'. Det kommer därför inte som en chock att de mycket större och dyrare Airpods Max briljerar på båda dessa punkter.

Transparency-mode är nästan läskigt bra. Airpods Pro har ju en ventilerad design vilket sannolikt assisterar mycket i detta men vad jag kan se är Max helt förslutna runt öronen. Därför blir det ännu mer imponerande hur väl de bara "försvinner" än med Pro. Bakom ridån är det mikrofoner och smarta algoritmer som jobbar, men det låter exakt som att du har på dig ett par helöppna lurar. Så övertygande är genomsläppet.

Precis som med Pro sker övergångarna mellan de aktiva lägena snyggt och behagligt och jag hör inget brus alls i lurarna med varken ANC eller Transparency igång. Bravo! I mina ovetenskapliga tester är brusreduceringen aningens bättre än i referensen Sony XM4, vilket är riktigt imponerande. Och den superintuitiva implementeringen gör funktionen till en fröjd att använda.

Hatten av, Airpods Max är den nya ANC-mästaren.

Batteriprestanda & laddning

Airpods Max spelar i lite över 20 timmar på en laddning. Därefter laddar de fullt på ca 1,5h och ger upp till 1,5h speltid på bara 5 minuter. Du är med andra ord "covered" vad gäller batteritid och detta är ett område där det verkligen lönar sig att skaffa ett par riktiga overear-hörlurar framför små inears.

För de allra längsta flygresorna har Sony XM4 och B&W PX7 en fördel med sina 30h men i min erfarenhet är det extremt få andra situationer där du behöver mer än 20h, sålänge det går fort att ladda.

Nackdelen i batterifrågan är snarare fodralet, som ju behövs för att omedelbart placera lurarna i strömsparläge. Använder du inte fodralet kommer lurarna i praktiken att förbruka ström när de ligger och inte används, innan de går i vila efter ett par timmar. För användning då och då har de strömresurser så det räcker oavsett, men under perioder då du är beroende av att använda dem ofta och länge lönar det sig att stoppa dem i fodralet mellan sessionerna.

Slutsats

Airpods Max är en lyxprodukt i sitt segment. Det måste man greppa innan man börjar prata om värde. Om du bara vill ha ett par trådlösa lurar med gött ljud, grym brusreducering och bra batteritid då räcker Sony XM4 alldeles utmärkt. Samma gäller för icke-Apple användare.

Men uppskattar du det där lilla extra i form av design/känsla och är djupt investerad i Apples ekosystem, då är Max de tveklöst bäst byggda och mest användarvänliga trådlösa ANC-hörlurarna just nu och har (med mindre marginal) även den bästa ljudkvalitén och brusreduceringsprestandan.

De är kanske inte de allra mest bekväma och definitivt inte de smidigaste - delvis tack vare fodralet. Och även med lyxfaktorn i åtanke känns 6690 kr lite väl i överkant.

Hursomhelst helt klart värda en varm rekommendation! Inte för alla - men för dig som kan/vill lägga pengarna och har rätt förutsättningar samt förväntningar för att fullt uppskatta ditt inköp.

Specifikationer

Bluetooth

5.0, AAC, ej multiparkoppling

Batteriprestanda

20h/laddning Snabbladdning 5 min = 1,5h

Vikt

384,8 g (hörlurar) 134,5 g (smart case)

Sensorer

Positionering, gyro, accelerometer, optisk, fodral

Om hörlurar från Apple

Att Apple har ett kärt band till musikbranschen är ju ingen hemlighet, iPod och allt det där - men det är kul att se att de satsar mer och mer på att bygga högtalare och hörlurar av rang. Det märktes inte minst vid uppköpet av Beats by Dre, varpå märket stadigt raffinerat sitt sortiment och släppt bättre och bättre modeller prestanda- och kvalitetsmässigt. Troligtvis är det också genom den sammanslagningen som ingenjörskapet bakom Apples egna AirPods och HomePods växt fram. Med fullstora Max har Apple nu en gedigen trio av egendesignade hörlurar i olika prisklasser och troligtvis lär vi se en uppdatering av in ear-modellerna nu under 2021.


Hej! Mitt namn är Björn och jag är en född teknik-entusiast som driver eget företag inom digital medieproduktion, fotografi & marknadsföring. På hobbysidan har jag en särskild förkärlek till musik och har haft ett brinnande HiFi-intresse sedan 14 års ålder. Jag har under den tiden sysslat med allt från högtalarbaserad Hi-Fi och hemmabio, byggt egna högtalare och delningsfilter samt köpt, sålt och testat hörlurar i prisklasser allt från 60 kronor till 600 000 kronor. På Prisjakt kan du se mig ranka och utvärdera allt från Bluetooth-högtalare, till soundbars, till studiohörlurar och brusreducerande hörlurar. Allt görs med omtanke och med målsättning att ge bästa möjliga köpråd till er läsare!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons