Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.
Test: Arlo Ultra 2 - knivskarp bild och busenkel installation
21 september 2021
Expertens betyg:
Betyg efter behov
Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För dig som vill ha högsta upplösningen
Med 4K-upplösning kan du urskilja ansikten även på lite längre avstånd och du behöver inte vara orolig för att missa några detaljer.
För dig med en mindre budget
Arlo Ultra 2 är dyrare än lillasystern Arlo Pro 4 och skillnaderna är inte så stora.
Övervakningskameror
Arlo Ultra VMS5240 V2 (2st)
fr. 5 344 kr
Vem passar produkten bäst för?
Arlo Ultra 2 erbjuder enkelhet, med molnlagring i appen och trådlös installation. Däremot behöver du betala för ett abonnemang om du ska få full funktionalitet. Arlo Ultra 2 passar den som behöver 4K-upplösning för att övervaka något på avstånd. Kameran har bra signalräckvidd och kan därför placeras långt ifrån basstationen utan att signalen tappas. Är man inte i lika stort behov av dessa två funktioner så är lillasystern Arlo Pro 4 ett mycket bra, lite mer prisvärt alternativ.
4K-video
HDR
Inbyggd siren
Autozoom-spårning
Enkel installation
Full funktionalitet kräver abonnemang
Medföljer endast 1 magnetfäste och 1 skruvfäste
Enkel installation
Att installera Arlo Ultra 2 är väldigt enkelt. Då kamerorna är trådlösa och drivs av batteri är det bara att bestämma var de ska sitta. Välj om du vill använda skruvfästet eller magnetfästet, och skruva sedan upp det på väggen.
Den medföljande basstationen kopplas in till routern med en nätverkskabel. Tänk på att placera basstationen så nära kamerorna som möjligt för bästa signal. Jag hade lite problem med att koppla basstationen till kamerorna då jag placerat basstationen precis intill routern, vilket ledde till att routern störde ut signalerna. Efter en omplacering av basstationen längre från routern kunde jag smidigt koppla ihop den med kamerorna, sedan kunde jag ställa tillbaka basstationen bredvid routern i skåpet. Slutligen laddade jag hem Arlo-appen, skapade ett konto, lade till kamerorna i appen och var igång!
4K och HDR-video ger en skarp, klar bild
Arlo Ultra 2 är en av de få batteridrivna övervakningskamerorna på marknaden med 4K-upplösning. 4K (3840 × 2160) innebär nästan 4 gånger så hög upplösning som HD-kvalitet (1920x1080). Med hjälp av både 4K och HDR (High Dynamic Range) får man en mycket klar bild. Det går att zooma in och urskilja detaljer även på längre avstånd, utan att det blir "pixligt".
Vidvinkelkamera och aktivitetszoner
Arlo Ultra 2 har ett väldigt brett synfält på hela 180 grader. Detta utan att man märker av någon större "fisheye"-effekt. Med hjälp av specifika aktivitetszoner slipper man falsklarm när det blåser i buskarna eller liknande. Vid rörelse i någon av zonerna får man en notis med bild i telefonen. Likt de andra kamerorna i Arlos familj är aktivitetszonerna enkla att lägga till och justera. Ett klick i kamera-appen är det enda som behövs för att lägga till en ny zon, sedan finns det små punkter i bilden där man kopplar rätt aktivitetszon till rätt område.
Smarta funktioner för att skrämma tjuvarna
Precis som på Arlo Pro 4 sitter det nu en siren i själva kameran. Sirenen aktiverar man enkelt i appen och förhoppningsvis skrämmer den iväg buset! Dessutom finns både mikrofon och högtalare inbyggt. Detta gör att kameran kan fånga upp och spela in ljud, till exempel glaskross. Med den inbyggda högtalaren kan man aktivera mikrofonläget i appen och snällt tala om för en obehörig person att den filmas.
Kameran har också fått färgmörkerseende (Color Night Vision). Som extra hjälp i mörkret finns även en inbyggd strålkastare som kan aktiveras vid rörelseupptäckt.
En funktion som jag fann väldigt användbar var autozoom och spårning. Det innebär att kameran automatiskt zoomar in på objekt som rör sig i rörelsezonerna. Denna funktionen går dock inte att kombinera med 4K-strömning av bilden.
Säker app med tydlig översikt
I appen får man en tydlig översikt över samtliga kameror samt deras status, såsom batterikapacitet eller om de känt av någon rörelse/ljud. Genom att klicka på respektive kamera får man en videoströmning i realtid. I appen finns även en bibliotekflik i vilken man ser alla händelser kameran hört/sett i kronologisk ordning. Sista fliken är en lägesflik. Här väljer man om man är hemma eller borta och kan på så sätt styra hur kamerorna ska agera.
För att komma åt appen kräver Arlo en tvåstegsidentifiering. Dels genom att man skriver in sitt lösenord men även att det skickas en kod till antingen en betrodd enhet (sin telefon eller surfplatta) eller till ens mail. Efter första gången man loggar in på detta sätt går det att ställa in så att ens mobil blir en betrodd enhet för att endast behöva skriva in lösenordet i framtiden.
Lång batteritid
Arlo Ultra 2 drivs av ett internt batteri som laddas upp med den medföljande kabeln. Batteriet håller upp till sex månader beroende på hur mycket kameran används. Är det mycket rörelse framför kameran så minskar batteritiden. Min erfarenhet är att vid normal användning klarar sig batteriet ungefär 3-4 månader, vilket är väldigt bra med tanke på alla funktioner som används. Vill man slippa ta ner kameran för att ladda batteriet finns det långa utomhuskablar som tillbehör att köpa till.
Abonnemang krävs för full funktionalitet
För att få högsta videokvalitet (vilket nog är anledningen till att man köper en 4K-övervakningskamera), molnlagring och avancerade funktioner krävs abonnemanget Arlo SMART Security. Vid köp av Arlo Ultra 2 medföljer en provperiod på tre månader av abonnemanget.
Vill man att filmklippen från en (1) kamera ska kunna lagras i molnet i 30 dagar måste man köpa Arlo SMART Security för 29 kr i månaden. För obegränsat med kameror kostar det 99 kr i månaden. Skaffar man inget abonnemang får man bara HD-kvalitet och endast möjlighet att se livevideo.
Tyvärr finns det inte möjlighet att koppla in en hårddisk till den medföljande basstationen (då den saknar usb-port) och på så sätt lagra filmklippen från kameran på en hårddisk. Får man tag på den äldre basstationen Arlo VMB4500 finns däremot denna möjlighet, och den basstationen fungerar både med Arlo Ultra 2 och Pro 4.
Arlo Ultra 2 eller Arlo Pro 4?
Skillnaderna mellan Arlo Ultra 2 och Arlo Pro 4 är relativt små. Arlo Pro 4 har nästan alla funktioner som Ultra 2 samt 2K-upplösning, vilket gör den kameran väldigt prisvärd i sitt segment. Fördelarna med Arlo Ultra 2 är den höga 4K-upplösningen samt att den använder både 2,4 GHz och 5 GHz-bandet. Det gör att räckvidden på kameran från basstationen blir mycket längre. Lillasystern Arlo Pro 4 använder endast 2,4 GHz-bandet.
Specifikationer
Anslutningsteknik
Trådlös, wifi
Kamera
4K, HDR, 180° (vidvinkel)
Lagring
Arlo SMART Security (kräver abonnemang)
Ljud
Mikrofon, högtalare
Storlek
52 x 78.4 x 89 mm
Övrigt
Spotlight, siren inbyggd i kamera
Om övervakningskameror från Arlo
Arlo är det stora säkerhetsföretaget med fokus på produkter som kameror, smarta dörrklockor och strålkastarkameror. De ligger oftast i framkant när det gäller utveckling av denna teknik. Deras produkter fungerar i det smarta hemmet och är kompatibla med till exempel Google Home, Alexa och SmartThings.
Expert på smarta hem och allt som ingår i det såsom trådlösa övervakningskameror, nätverk, smarta dörrklockor, routrar mm. Kunskaperna har jag fått genom tidigt intresse för elektronik samt att jag jobbar i ett stort företag med ansvar för IT och telefoni. Kunskaperna kring hur man bygger nätverk samt intresset för smarta lösningar som förenklar vardagen har gjort att det i mitt hem finns enligt min sambo otroligt mycket smarta lösningar och automatiseringar. Smarta lösningar i ett hem skall förstås vara enkla för alla i familjen och inte vara för avancerade att använda.
Är du vår nya expert?
Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.
Läs mer