Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: ASUS ROG Zephyrus G14 2024 - Årets snyggaste gaminglaptop

5 april 2024

Expertens betyg:

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Half star 5
4.5

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.

Snygg gaminglaptop som smälter in och presterar bra

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Filled star 5
5.0

Årets modell av ROG Zephyrus G14 tar nog priset som årets snyggaste gaminglaptop. Den här datorn smälter bra in och skriker inte gaming. Med det tunna chassit och de effektiva komponenterna är det här en diskret gaminglaptop att lita på till ett marknadsmässigt bra pris.

Ingen billig dator

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Half star 4Empty star 5
3.5

Den konfiguration av ROG Zephyrus G14 som vi har provat har ett rekommenderat pris på 32 490kr och som billigast finns det en konfiguration som har ett rekommenderat pris på 26 490 kr. Även den billigaste konfigurationen är väldigt dyr, trots att datorn står sig bra mot konkurrenterna prismässigt så får konsument betala ganska mycket extra för att få bra prestanda i laptopformat.

Prisjakt toppbetyg
Asus ROG Zephyrus G14 (2024) GA403UI-QS024W 14" Ryzen 9 8945HS 32GB RAM 1TB SSD RTX 4070

Laptops (Bärbara datorer)

Asus ROG Zephyrus G14 (2024) GA403UI-QS024W 14" Ryzen 9 8945HS 32GB RAM 1TB SSD RTX 4070

fr. 30 490 kr

Hitta bästa pris här

Vem passar produkten bäst för?

ROG Zephyrus G14 är en stilren gaminglaptop med stor potential. Det kompakta och stilrena formatet gör att datorn kan fungera kanon för den resande och arbetande gamern. Datorn skulle fungera jättebra som en kombinerad jobb- och speldator utan att tumma på portabilitet. Vikten på 1,5 kg känns otroligt låg med tanke på vilken prestanda datorn kan leverera och priset känns oslagbart, även om det är mycket pengar att lägga på en dator.

Väldigt snygg och diskret design

Utblåsen sitter i bak på årets modell

Diskretare baksida av skärmen än tidigare modeller

Lägre pris än konkurrenterna

Blir varm

Finns inte i ett "billigt" utförande

Helhetsintrycket

Helhetsintrycket av ROG Zephyrus G14 2024 är att det är en otroligt snygg och elegant gamingdator med diskret design. Den här datorn skulle jag kunna tänka mig att använda som både speldator, pluggdator och jobbdator utan att det skulle kännas oseriöst på till exempel kontoret.

Prestandamässigt känns det som att datorn klarar av att göra sig av med kylan bättre än tidigare årsmodeller, trots det skulle jag inte säga att man kan ha den här datorn i knät under belastning. En del av ventilationen sitter nämligen under och på baksidan av datorn. Det är mycket bättre än att ha utblås på sidan av datorn där man eventuellt har musen till exempel.

Tangentbordet klarar sig dock väldigt bra från värmen, närmare mot skärmen vid volymknapparna är datorn mycket varmare.

Tankar och jämförelse med föregångare

Om jag utgår från årsmodell 2022 så tycker jag det är tydliga framsteg i årets modell när det gäller att göra sig av med värmen. Främst så märks det av mindre på grund av den nya placeringen av utblås men det känns också som att datorn gör sig av med värmen bättre.

G14 från 2022 och 2023 hade några av sina utblås på höger och vänster sida vilket blev problematiskt om man hade handen och musen nära. I årets modell sitter utblåsen istället bakom skärmen vilket enligt mig är mycket bättre!

Baksidan av skärmen är nu endast prydd med ett diagonalt LED-streck. Mycket mer stilrent och diskret än tidigare modell med i princip halva baksidan fylld med LED.

Prestation i Cities Skylines 2

Skylines 2 har sedan det lanserades fått mycket kritik för sin dåligt optimerade prestanda så ta detta stycke med en nypa salt. Jag har enbart gjort tester i Cities Skylines med högsta upplösningen 2880x1800 och med datorns "turbo mode".

Väljer jag de högsta inställningarna i spelet så sätts datorn genast på prov. I min stad med 244 tusen invånare blir det inte mer än 15 FPS och stundtals även lägre än det, inte spelbart.

Väljer vi istället låga inställningar men inte lägsta så hamnar vi istället på mellan 30-50 FPS vilket ändå får anses spelbart i ett stadsbyggarspel. Några högre inställningar än så tycker jag inte datorn klarar av, samtidigt vill jag inte beskylla datorn för detta utan snarare utvecklarna av spelet som inte har satsat på att få upp FPSen över 30 i sina optimeringar av spelet. Även med en 1080p-upplösning blir det inte mer än 60-70 fps och lite mindre lagg/hack.

Under denna spelsession blir datorn ganska varm invändigt. 83-95 grader på processorn. Trots det kan jag använda tangentbordet utan att känna av värmen vilket är en klar fördel. Känner jag närmast skärmen eller vid volymknapparna så är chassit där väldigt varmt. Brännskadevarmt.

När jag stänger av spelet så sänks temperaturen på processorn till ganska stabila 50 grader.

Prestation i CS 2

Hela spelsessionen i CS 2 har gjorts med upplösningen 2880x1800 och datorns "turbo mode". Datorn klarar CS 2 utan några som helst problem och levererar över 120 fps nästan hela tiden även med "rekommenderade inställningar" som är det mesta på "high".

Det är också populärt att ställa ner grafiken i CS 2 för att få ännu bättre FPS och då stiger FPS:en något, stundtals ligger datorn över 200 FPS under en "deathmatch" på banan Dust 2.

Jag upplever inget "stutter" eller hack när jag spelar och upplevelsen känns helt klockren. När jag sedan tittar i mitt övervakningsprogram så ser jag att datorns processor når temperaturer om 73-93 grader, men trots det känns det inte som att datorn klockar ned sin prestanda för att klara av att kylas.

CS 2 är kanske inte en av de mest krävande spelen idag så det är faktiskt helt enligt förväntningarna att spelet flyter på.

Den eviga utmaningen

Som alltid så är kylningen den stora utmaningen på gaminglaptops och jag tycker ASUS har lyckats bra med denna här. Kylningen är inte perfekt men med tanke på det otroligt tunna chassit och de kraftfulla komponenterna så presterar datorn väldigt bra och håller sig i lagom temperatur på sidorna och ovanpå tangentbordet, vilka är ytor där händerna kommer vistas under användningen.

Prismässigt ligger den här datorn bra till bland konkurrenterna också. Ibland så mycket som 7000-8000 kr i skillnad på motsvarande konfiguration från annan tillverkare.

Jag har svårt att se någon annan dator i liknande utförande som skulle vara ett bättre köp än denna just nu.

Specifikationer

Processor

AMD Ryzen 9 8945HS (8 kärnor, 16 trådar), 5.2GHz Boost clock

RAM-Minne

32 GB LPDDR5X, 6400MHz

Grafikkort

Nvidia RTX 4070

Skärm

3K-upplösning (2880x1800), OLED-panel med G-Sync (0.2ms, 120Hz)

Lagringsutrymme

1 TB 4.0 NVMe SSD

Vikt

1.5kg

Trådlösa anslutningar

Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.3

Batteri

73WHrs, 4S1P, 4-cell Li-ion

Strömförsörjning

Rectangle Conn, 180W AC Adapter, Output: 19V DC, 9.23A, 180W, Input: 100~240V AC, 50/60Hz universal

Kamera

1080p, 30 bilder per sekund (Windows hello support)

Aura Sync

Ja

Om laptops (bärbara datorer) från Asus

Asus har en gedigen erfarenhet inom områden som datorer, datordelar, grafikkort och tillbehör, inklusive möss. De har även en närvaro på telefonmarknaden, där jag faktiskt har ägt två av deras tidigare telefoner. Det främsta skälet till mitt val har varit den prisvärda prestandan, något som ASUS i mina ögon är kända för. Under varumärket "Asus ROG" släpper de sina gamingprodukter, bland annat laptops som är speciellt utformade för spelentusiaster. Min generella uppfattning är att Asus oftast levererar bra datorer till ett rimligt pris sett till prestandan, oavsett om det är gaminglaptops eller vanliga laptops.


Jag är en 27-årig kille som sedan tidig tonår varit en riktig prylnörd och det gäller framför allt datorer. Jag jämför, kollar tester och presentationer på diverse produkter och nyheter. Jag älskar verkligen att se hur teknik och ren ingenjörskonst ser ut och fungerar inuti och kan lägga alldeles för mycket tid på att sätta mig in i detaljer - så att du slipper. Sedan ungefär tre år tillbaka arbetar jag som systemutvecklare. Med det så tillkommer också ett stort intresse för diverse mjukvaror och IT-system, samt webbutveckling.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons