Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Bang & Olufsen BeoPlay HX - det är utseendet som räknas... eller?

14 oktober 2022

Expertens betyg:

Filled star 1Filled star 2Half star 3Empty star 4Empty star 5
2.5

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.

Vill du ha B&Os mest neutrala och funktionella ANC-lurar?

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Half star 4Empty star 5
3.5

HX kostar betydligt mindre än toppmodellen H95 men har ett mer neutralt ljud, är mycket smidigare att transportera, har beröringssensorer för autoplay/pause och - åtminstone subjektivt - även bättre komfort.

Styr du ofta musiken direkt på lurarna och/eller vill veta att du gör ett riktigt prisvärt köp?

Filled star 1Filled star 2Empty star 3Empty star 4Empty star 5
2.0

Touch-gränssnittet på HX är hopplöst dåligt och resulterar i en dålig användarupplevelse! Och även om lurarna på inget sätt är dåliga vad gäller komfort och ljud finns bättre för betydligt mindre pengar.

Bang Olufsen BeoPlay HX Wireless Over-ear

Hörlurar

Bang Olufsen BeoPlay HX Wireless Over-ear

fr. 4 485,26 kr

Hitta bästa pris här

Vem passar produkten bäst för?

HX passar dig som verkligen vill ha ett par lurar från Bang Olufsen, med lång batteritid, uppskattar lyx & kvalitetskänsla över det vanliga och gillar ett neutralare ljud jämfört med många ANC-konkurrenter.

För att uppskatta HX ska det dock till att du inte har särskilt höga krav på brusreduceringen och föredrar att styra musiken från telefonen istället för direkt på lurarna.

Snygg design (såklart!)

Balanserad ljudbild

Bra batteritid

Usla touch-kontroller!

Medelmåttiga ANC-prestanda

Högt pris

Introduktion

Medan H95 står lite för sig som den exotiska toppmodellen är HX mer av en evolutionär uppdatering av B&Os på senare tid ganska ikoniska hörlursdesign, där H9 var senaste föregångaren.

Nytt för HX är adaptiv brusreducering (ANC) med transparent läge, 10 timmar längre batteritid (wow!) samt på pappret ett bättre mikrofonsystem (4 mikrofoner för röstupptagning, mot tidigare 2).

I kartongen

HX levereras i ett (väl klumpigt, kan jag tycka) förvaringscase som dock är betydligt mer transportabelt och säkert på resan än aluminiumväskan till H95.

Inuti hittar du även en USB-A (suck...) till USB-C laddkabel av resonabel längd, samt en analog signalkabel. Dock går det inte att lyssna via kabel när batteriet är tomt.

Design, kvalitet & komfort

HX delar i stora drag formspråk med föregångarna H6 och H9, men här i sitt mest raffinerade utförande hittills.

Det går snabbt att se vart budgetprioriteringarna gått. Utseendet är skandinavisk minimalism i sitt esse och finishen är top notch. Det mesta du rör vid är antingen supermjukt, väldoftande lammskinn (sorry, veganer!) eller precisionsbearbetade aluminiumdelar. De 4 olika färgkombinationerna är snygga allihop och bör tilltala både killar och tjejer.

Det enda jag kan gnälla på är alla beteckningar och certifieringar runt insidan av kåporna, b la "Made in China" som jag kan tycka frontas lite för tydligt.

Vidare till komforten. Det är tur att kuddarna är så mjuka och luxuösa, för annars har jag aldrig varit ett fan av den cirkulära öppningen som inte följer den naturliga formen på örat. Där har storebror H95 en fördel, men HX är å andra sidan klart lättare och trycker inte lika hårt runt öronen. Därför går HX ändå segrande vad gäller komfort, åtminstone för min del.

En fördel H95 faktiskt har är att läderkuddarna går att ta av magnetiskt, medan de är permanent monterade på HX.

Personer med större öron bör definitivt prova HX innan eventuellt köp, då jag tror att många kommer se dessa mer som "on ear" än over ear.

Funktionalitet

Okej, innan hammaren trillar ner vill jag ge ett pluspoäng för beröringssensorerna, som (av någon anledning?) uteblev i H95. Detta är lyxprodukter och automatisk play-pause är ett måste! Dessutom är responsen snabb och bra.

Och som vanligt med B&O är anslutningsmöjligheterna goda. Här finns både multiparkoppling och stöd för både AAC och aptX Adaptive - så oavsett om du bär en iPhone eller Android-telefon vet du att du får bästa möjliga bluetooth-streaming och kan ha två enheter uppkopplade samtidigt. Lurarna stödjer Google Fast Pair och Microsoft Swift Pair för enheter/firmware som stödjer dessa och det finns även en knapp för röstassistent. Den verkar inte fungera med iOS/Siri och jag har inte kunnat prova med en Androidenhet/Google Assistant.

Hammaren var det ja - Touch-gränssnittet är rent ut sagt skitdåligt! Räkna med en sekunds delay varje gång du vill play/pausa och att svepa för att gå fram/bak i spellistan fungerar typ 1/10 gånger. Ruskigt frustrerande!

Och implementeringen för volymjustering är inte särskilt bra den heller. Du snurrar fingrer med- eller motsols på touch-padden men du måste verkligen hitta rätt "touch" för det och även då förblir responsen oförutsägbar.

Lägg till ovanligt mycket strul med bluetooth-parkopplingen och totalintrycket faller rätt så brant.

Inte alls bra, B&O!

Ljudkvalitet

Klangmässigt är HX betydligt mer neutrala än H95 (och många konkurrerande ANC-lurar) vilket jag gillar. H95orna känns nästan beslöjade ur kartong och kräver EQ-justering för att mellanregistret ska öppna upp sig. Jag kände dock inte behov av att göra några justeringar med HX.

Lurarna låter elegant, rent och fint för sig själva och de flesta köpare lär bli nöjda med ljudet tror jag - speciellt de som tycker att många konkurrerande lurar prioriterar svulstig bas & diskant på bekostnad av mellanregister.

När man börjar jämföra mot de bästa märks det dock att HX inte har den sista finessen och inte heller dynamiken/räckvidden ner i den djupa basen. Och stereobilden är jämförelsevis komprimerad och väldigt "hörlur" jämfört med de billigare Sennheiser Momentum 4 som målar upp ljudbilden med större djup och med mer distinkt placering av instrumenten.

En balanserad klang, men med medelmåttiga tekniska egenskaper skulle jag sammanfatta det som. HX låter inte dåligt, men utmärker sig inte heller på något område.

Mikrofonljudet är, liksom mycket annat med HX, ganska medelmåttigt. H95 har en betydligt klarare och fylligare röstupptagning om du gärna vill kunna föra samtal ofta med dina lurar.

ANC-prestanda

Vad gäller brusreducering är HX verkligen mellanmjölk. Visst har ANC-funktionen en effekt mot att använda lurarna rent passivt, men är klart sämre än storebror H95 som jag ändå tyckte presterade helt okej här.

Liksom med H95 kan du välja exakt på vilken nivå du vill ha ANC i appen.

Det finns även ett särskilt vindbrus-läge, som när jag jämförde inte gjorde någon tydlig skillnad. Tvärtom tycker jag nog att lurarna upplevs prestera ovanligt svagt vad gäller vindbrusreducering.

I transparent läge är ljudupptagningen åt det tunnare hållet och dessutom präglad av ett konstant, statiskt brus av den mer märkbara/irriterande sorten.

Sammanfattat en ganska medelmåttig ANC-totalupplevelse, med andra ord.

Batteriprestanda

Om HX är riktigt bra på något så är det batteritiden, som ligger på uppemot 35 timmar med ANC igång. Visst, det hela tappar lite wow-effekt när man inser att själva ANC-prestandan inte är lika imponerande, men 35 timmar får ändå ses vara i det översta skiktet.

Någon snabbladdning nämns inte någonstans i pressmaterialet utan enbart att det tar 3 timmar att ladda, något som verkar stämma rätt bra.

Slutsats

HX är precis som väntat ett par riktigt snygga lurar från B&O, med väldigt god batteritid och ett balanserat inoffensivt ljud som inte lär få någon att tappa hakan men inte heller brister nämnvärt på något sätt.

Där det brister däremot, det är i kontrollgränssnittet och där brister det tyvärr ordentligt. Jag kan mig inte minnas ha testat ett par hörlurar i närheten av detta pris där touch-kontrollerna fungerat så dåligt som på HX. Det drar definitivt en slöja över hela användarupplevelsen och påverkar totalbetyget till det sämre. Och även om kontrollerna funkat problemfritt hade HX fortfarande inte varit ett särskilt prisvärt köp med sina 5200 kronor - oavsett hur fin designen må vara.

Jag kommer således inte att rekommendera B&O HX.

Specifikationer

Hörlurstyp

Heltäckande, sluten, trådlös

ANC

Ja, adaptiv med transparent läge

Frekvensomfång

20 Hz - 22 000 Hz

Bluetooth

5.1 (SBC, AAC, aptX™ Adaptive)

Vatten- & dammtåliga

Nej

Vikt

285 gram

Batteriprestanda

35 timmar (ANC ON) 40 timmar (ANC OFF)

Om hörlurar från Bang & Olufsen

Bang & Olufsen är en dansk tillverkare av exklusiva högtalare/hörlurar, TV-apparater och annan hemelektronik för konsumentmarknaden. Företaget grundades år 1925 av Peter Bang och Svend Olufsen. Bang & Olufsens innovativa designfilosofi har genom åren belönat sig med flertalet utmärkelser och flera av bolagets produkter har fått en plats hos utställningen Museum of Modern Art i New York.


Hej! Mitt namn är Björn och jag är en född teknik-entusiast som driver eget företag inom digital medieproduktion, fotografi & marknadsföring. På hobbysidan har jag en särskild förkärlek till musik och har haft ett brinnande HiFi-intresse sedan 14 års ålder. Jag har under den tiden sysslat med allt från högtalarbaserad Hi-Fi och hemmabio, byggt egna högtalare och delningsfilter samt köpt, sålt och testat hörlurar i prisklasser allt från 60 kronor till 600 000 kronor. På Prisjakt kan du se mig ranka och utvärdera allt från Bluetooth-högtalare, till soundbars, till studiohörlurar och brusreducerande hörlurar. Allt görs med omtanke och med målsättning att ge bästa möjliga köpråd till er läsare!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons