Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Bang & Olufsen Beosound A5

11 december 2023

Expertens betyg:

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Empty star 5
4.0

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.

Vill du ha det bästa bland snygga, batteridrivna högtalare?

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Half star 5
4.5

Inom segmentet batteridrivna och ursnygga designhögtalare finns det knappast någon som levererar så bra vad gäller ljudkvalitet och funktionalitet som A5. Visst är den dyr, men habegäret är också ett faktum!

Söker du den ideala snygg-högtalaren för utomhusbruk, eller längsta batteritiden?

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Empty star 4Empty star 5
3.0

A5 är förvisso både batteridriven och IP65-klassad, men är ingen JBL vad gäller tungt ljud vid poolen. Detta är en högtalare som briljerar i hemmet där den kan placeras snyggt utan fula kablar som hänger... när den inte måste laddas, vill säga. För det får man vara beredd på att göra ganska ofta...

Prisjakt toppbetyg
Bang & Olufsen BeoSound A5 Nordic Wave Bluetooth Högtalare

Bärbara Högtalare

Bang & Olufsen BeoSound A5 Nordic Wave Bluetooth Högtalare

fr. 11 487 kr

Hitta bästa pris här

Vem passar produkten bäst för?

A5 är en riktig drömhögtalare för dig med försmak för lyxig interiör och skandinavisk design. Med sin förmåga att spela högre och snyggare än de flesta batteridrivna högtalare i allt från vardagsrummet och det större köket till uteplatsen kommer den verkligen imponera på dina gäster både ljudmässigt och som en av de snyggare inredningsdetaljerna i hemmet. Letar du däremot en utomhushögtalare med maximalt ljudtryck finns bättre alternativ, detsamma gäller om du vill kunna lämna högtalaren i standby flera dagar i sträck utan att behöva ladda.

Fantastiskt snygg

Kraftfull & detaljerad ljudbild

Trådlös laddning

Standby-batteritiden

Somliga alternativ erbjuder högre ljudtryck för fester & utomhusbruk

Saknar stöd för röstassistenter

Inledning

Ahh Bang & Olufsen. Varumärket som lirar så bra med min estetiska smak och som jag så gärna vill kunna älska… men som alltid ska göra det så himla svårt att komma dithän.

Likt en Bentley inte låter finish & åkarkomfort stå i vägen för bombastiska prestanda ska inte en fantastisk högtalare/hörlursdesign behöva innebära kompromisser i ljudkvalitet. Men så är ofta fallet med B&O, ”in my humble opinion” som uttrycket lyder. Det och diverse frustrationer kring parkoppling, ergonomi eller vad det nu kan vara. Att våra danska grannar bemästrar förmågan att transformera en audioprodukt till ett eftertraktat konststycke även för den mest inbitne inrednings-konnässören, det känner vi till. Men ack, vad jag önskar att ljudkvalitén oftare kunde ge mig samma gåshud som utseendet. För riktigt bra ljud är väl ändå lyxigt...?

Om något ska få mig att ändra uppfattning så är det väl ändå A5, B&O:s kanske bästa och mest kompletta portabla/batteridrivna streaming-högtalare hittills. Denna pjäs går loss på ca 11-15000 SEK beroende på finish… ett minst sagt häftigt pris för en portabel högtalare där konkurrenterna i regel ligger på ca en tredjedel. Premiumdesign ska ju absolut vara dyrt, inget fel i det. Men låter det lika bra som det ser ut, är den stora frågan?

Kvalitet & Design

Det finns snygga högtalare och så finns det SNYGGA högtalare. B&O A5 hör definitivt till den senare kategorin. Tre olika utföranden finns att tillgå; en ljus ek/aluminiumfinish med flätad grill (”Nordic Weave”), ett sk ”Spaced Aluminium” utförande i mer industriell högprecisions/CNC-stil och min personliga favorit, utförandet med mörkgrå metall och räfflad trägrill i mörk ek. Mumma!!

Det rör sig om tvättäkta skandinavisk pjäs med lite retro-vibbar, som en sammanslagning av en klassisk radio och en handväska med sitt trevliga bärhandtag upptill. Jag tycker att designen känns tidlös och fullkomligt klockren; i mina ögon är detta en av de snyggaste högtalare som B&O någonsin släppt.

Det är däremot ingen smidig liten rese-högtalare det rör sig om utan en rejäl klump på nästan 4 kg med stort batteri och stora ljudelement. Bygg- och detaljkvalitén är, föga förvånande, absolut top notch. Dessutom är den IP65-klassad, så den tål regn och stänk… åtminstone på pappret. Jag hade nog varit försiktig med att utsätta träet för alltför mycket fukt/väta.

Funktionalitet

Ovanpå hittar du alla kontroller, inkl ström, bluetooth-pairing, volym och musikkontroller (fram, back play/pause. Längst till höger ovanpå toppanelen hittar du även 4 st ”favoriter”-knappar, som är förinställda till svenska radiostationer som RIX FM & P4. A5 är nämligen en utmärkt radio, utöver enbart streaming-enhet. Använder du Spotify Connect kan du mappa en eller flera av ”favoriter”-knapparna till att istället starta en spellista.

A5 är Bluetooth 5.3-utrustad och flera enheter kan vara parkopplade samtidigt. Vad gäller streaming är det SBC över Android och AAC över iOS som gäller - det finns alltså ingen aptX-streamingmöjlighet.

Det finns heller inga analoga ljudingångar och ingen inbyggd röststyrning. Det sistnämnda kan jag sakna lite grann, A5 lämpar sig inte som sk "smart speaker".

Däremot är B&O som vanligt generösa vad gäller integrering av olika tjänster. Du kan strömma fritt via b la Spotify & Tidal Connect, Chromecast, Deezer och såklart även B&O:s egna sk ”Beolink” Multiroom-lösning. För dig med iOS-enheter (med eller utan multiroom-streaming) är det dock Airplay du kommer vilja använda.

B&O-appen är som vanligt snygg och erbjuder förutom rumsrespons-inställningar och sedvanliga ljudlägen även möjlighet att ställa alarm/timer. Skulle du mot förmodan ha 2 st A5or som du önskar spela i stereoläge går detta också att konfigurera via appen.

En nice bonusfunktion är att ovansidan av högtalaren extraknäcker som trådlös QI-laddare aka powerbank till mobiltelefonen.

A5 levereras med en USBC-USBC kabel i tyg och ska enligt B&O även komma med en väggadapter. Det var dock inget som låg i lådan med min testenhet.

Ljudkvalitet

Bakom den snygga grillen döljs en relativt potent högtalare med 1st diskant, 2st 2 tums mellanregister och en 5,25 tums woofer. Varje element drivs av ett eget klass D slutsteg på 70 W vardera och mellanregistren är placerade snett bakåt för att förbättra ljudspridningen. Du kan välja i appen om du vill att ljudet ska riktas rakt fram eller lite mer spritt, om högtalaren t ex står placerad på en skänk/byrå mitt i rummet.

A5 må vara dyr, men den låter dyrt också. För en batteridriven högtalare bjussar den på en riktigt luftig, varm och naturlig ljudbild med en förvånansvärt fin detaljåtergivning. Samtidigt finns det gott om kraftresurser, även om den stryper basen lite tidigare än jag kanske hoppats på när du börjar dra på ordentligt. Det gäller både med och utan strömkabeln i. Den spelar dock betydligt högre och bättre än t ex Sonos Move och (stora) HomePod så här finns nog marginaler så det räcker för de flesta hemmafester på altanen eller i ett mindre vardagsrum, men jag skulle inte påstå att det är en partyhögtalare. Snarare en ovanligt fullvuxen portabel högtalare för den mindre lägenheten eller för familjesammankomster.

Med ett såpass stort baselement kan de låga oktaverna lätt bli för mycket och ge resonanser om högtalaren placeras osmart. Därför har man inkluderat en enkel rumskorrigering som med ett knapptryck skickar ut en rumston och anpassar nivån på basen efter den omgivande miljön. Vill du justera ljudet vidare finns både EQ-slider och färdiga ljudprofiler från ”Optimal” (neutral) till ”Party” (kraftig V-kurva).

Det betyder dock inte att A5 är helt okänslig för placering, om du vill ha ut bästa möjliga ljud ur den. Den kräver sitt utrymme och tycker inte om klena underlag eller att trängas in i ett hörn.

Batteriprestanda

12 timmars maximal batteritid på pappret ser lovande ut med tanke på högtalarens förmåga.

I verkligheten är det dock detta som är högtalarens akilleshäl. Den når säkert två tredjedelar eller mer av sin utlovade speltid på normal ljudvolym, men batteritiden under standby imponerar inte.

Vid upprepade tillfällen under testperioden då jag lämnat den nyligen fulladdade A5:an i standby (och då menar jag riktig standby, för det finns två lägen varav ett behåller nätverksanslutning och ett aktiveras genom att hålla nere strömknappen i 3 sekunder) har den haft soppatorsk redan 1-2 dygn senare när jag velat lyssna igen. Inte speciellt lyxigt och jag hoppas att B&O kan rå bot på detta i en uppdatering.

Jag fattar heller inte varför den tvunget måste vara ansluten till ett eluttag för att göra en ny rumskorrigering? Synnerligen opraktiskt om man gillar att ofta flytta runt sin högtalare i hemmet eller till kompisarna.

Slutsats

A5 är en farligt snygg högtalare som, i traditionell B&O-anda, inte är helt utan frustrationer. Jag diggar verkligen utseendet och kvalitetskänslan, det är en riktig drömhögtalare för designer-lägenheten. Och ljudet, prisvärt eller ej, är definitivt bland det bättre (om inte det allra bästa) du kan få i en portabel och batteridriven Bluetooth/Airplay-högtalare just nu.

Men särskilt smidig är den inte, så är du ute efter en picknick-högtalare är du nog lite fel ute här. Och förvänta dig inte att bara kunna gömma undan laddkabeln och lämna den ståendes utan att den sörplar batteri likt varm gulaschsoppa efter en iskall vinterpromenad. Standby-tiden är onekligen en besvikelse och jag hoppas verkligen att B&O kan förbättra den via firmware, så att de som investerat i högtalaren slipper känna sig snuvade när Version 2 kommer ut nån gång i framtiden.

Att den är dyr som fasiken, det förvånar väl ingen. Men så är det också en fantastisk inredningsdetalj; absolut en av de mest åtråvärda produkterna B&O har tagit på senare tid. Min Louis Poulsen-golvlampa kostar ju 12000 och det enda den gör är ser vacker ut och lyser. Så utifrån det perspektivet, why not?

Rekommenderad, fast med reservation.

Specifikationer

Produkttyp

Trådlös högtalare / portabel streaminghögtalare

Totalt antal högtalare

4 st (1x diskant, 2x mellanregister, 1x bas)

Anslutningar & formatstöd

WiFi, Bluetooth 5.3 (AAC, SBC), Apple AirPlay, Spotify Connect, Chromecast, TIDAL Connect, B&O Radio, Deezer, QPlay 2.0, Beolink multiroom

Mått

28.5 x 18.7 x 13 cm (B x H x D)

Vikt

3,7 kg

IP-klassad

Ja, IP65 (observera att trä- och vävdetaljer kan skadas av vatten)

Om bärbara högtalare från Bang & Olufsen

Bang & Olufsen är en dansk tillverkare av exklusiva högtalare, hörlurar, TV-apparater och annan hemelektronik för konsumentmarknaden. Företaget grundades år 1925 av Peter Bang och Svend Olufsen. Bang & Olufsens innovativa designfilosofi har genom åren belönat sig med flertalet utmärkelser och flera av bolagets produkter har fått en plats hos utställningen Museum of Modern Art i New York.


Hej! Mitt namn är Björn och jag är en född teknik-entusiast som driver eget företag inom digital medieproduktion, fotografi & marknadsföring. På hobbysidan har jag en särskild förkärlek till musik och har haft ett brinnande HiFi-intresse sedan 14 års ålder. Jag har under den tiden sysslat med allt från högtalarbaserad Hi-Fi och hemmabio, byggt egna högtalare och delningsfilter samt köpt, sålt och testat hörlurar i prisklasser allt från 60 kronor till 600 000 kronor. På Prisjakt kan du se mig ranka och utvärdera allt från Bluetooth-högtalare, till soundbars, till studiohörlurar och brusreducerande hörlurar. Allt görs med omtanke och med målsättning att ge bästa möjliga köpråd till er läsare!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons