Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.
Expertens betyg:
Betyg efter behov
Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
Ute efter utökad användning för din mobilkamera?
För dig som har en mobil med bra kamera som du vet att du kommer använda för att filma med i det mesta som du producerar. Här har du sannolikt en av de bättre fotopinnarna på marknaden. Dessutom till ett överkomligt pris.
Behöver du bara en enkel pinne?
Ska du bara ta bilder eller söker en selfiestick för att få lite avstånd och perspektiv i bildkomponerandet? Då kanske alla finesser är överkurs. En traditionell fotopinne är dessutom lättare, smidigare och billigare. Och behöver inte laddas.
Kamerastativ
DJI OM 5
fr. 1 990 kr
Vem passar produkten bäst för?
OM 5 är ett måste för alla youtubers och vloggare som vill göra det enkelt att få bra och stabila filmer till en ganska låg kostnad. Genom att kapitalkostnaden för telefonen förmodligen redan är avklarad, så tillkommer bara kostnaden för OM 5 - och den är överkomlig.
Gediget bygge
Funktionen Active Track
Prisvärd
Klämman blockerar knappar
Kan bli problem med tunga telefoner
Mer än en vanlig fotopinne
Osmo Mobile 5, eller bara OM 5, är en 3-axlig gimbal från DJI. Selfie stick kanske vissa väljer att kalla den men detta är förstås mer än en fotopinne.
I jämförelse med DJI:s tidigare modell så är denna omkring en tredjedel mindre. Helt ihopfällbar så blir den smidig att ha med sig i den förvaringspåse som medföljer. Den rymmer också en liten tripod i hårdplast samt magnetfästet med klämman som fästs på mobilen.
DJI har också tagit fram en belysning. Den sitter inbyggd i klämman med ett integrerat batteri och finns som tillbehör. Dock har just det tillbehöret varit lite svårt att hitta den på den svenska marknaden.
Allt som allt blir OM 5 vad man behöver för att utöka användningsområdet för sin kameramobil.
Parkoppling med appen
OM 5 kan användas helt fristående för att filma med mobilen men gör sig bäst tillsammans med den app som finns att ladda ned till telefonen och som parar ihop mobilen och gimbalen. Det blir såklart lite pärlor för svin om man nu, av någon anledning, skulle välja att bara använda sig av OM 5 utan app.
Jag börjar med att ladda ned appen. Inledningsvis vållar det lite problem att para ihop enheten med telefonen men efter att ha ha hämtat apk:n direkt från DJI:s hemsida får jag det att fungera. Uppenbart fungerar det inte som det skall på Google Play så som ny användare bör man ge akt på det.
Gediget och genomtänkt konstruktion
Innan man börjar filma så behöver man fästa den lilla klämman på telefonen. Det gör att man sedan, med dess inbyggda magnet kan fästa den enkelt på själva gimbalen. På så vis blir det också lätt att snabbt koppla bort den om man behöver telefonen till något annat.
Det kan vara lite klurigt att fälla ut den arm som sitter på ett av stegmotorfästet, innan man lärt sig tekniken. Först ska man vrida och sedan vika. Det är ganska trögt, förmodligen medvetet, men sedan sitter allt stabilt.
Handtaget har en inbyggd teleskoppinne som kan dras ut och ytterligare manuellt tiltas i ett fast läge. Det hela känns välbyggt och gediget.
Ett problem som kan uppstå, beroende på vilken mobiltelefon man har, är att klämmans greppklor hamnar på någon av sidoknapparna och påverkar telefonens funktion. Det kan tyckas bara vara att man flyttar lite på den men problemet blir då att balansen blir fel. Har man en tung telefon så orkar inte gimbalen hålla upp en mobil i obalans och stegmotorn släpper. Det är alltså noga att man får till en bra jämnvikt. Dessutom så kan klämman blockera eller trycka in någon av de knappar som sitter på sidan, till exempel av- och påknappen på mobilen.
Hårdvara och funktioner
När allt väl är monterat och uppsatt och appen startad så är det dags att börja filma. Kontrollerna på handtaget är ganska självförklarande. En knapp byter mellan främre och bakre kamera. Dubbeltryck på samma knapp så tiltar gimbalen 90 grader och växlar mellan porträtt- och landskapsmode.
Knappen på sidan styr kamerans zoom och den på baksidan, "avtryckaren" med pekfingret, väljer om man ska låsa eller låta gimbalen följa med när man rör den.
För tummen finns en liten joystick som används för att styra telefonen i alla dimensioner. Känslan har man lyckas få till bra och det är ganska lätt att pricka rätt där man vill filma, redan efter en kortare tids övning.
Klämma med belysning
Klämman finns alltså i ytterligare en variant med inbyggd belysning. Den laddas med USB-C och kan med hjälp av två knappar ställas in för önskad ljusstyrka och även färgtemperatur. Den är obetydligt större än den klämma som är utan belysning och egentligen har man ingen anledning att ha med den enklare varianten om man har den med inbyggd belysning.
Å andra sidan kan man fundera på om man verkligen behöver belysning. Det kan vara bra för att lätta upp skuggor, även i solsken, men filmar man mestadels dagtid och inomhus med bra ljusförhållanden så kanske man klarar sig bra utan.
Köp gärna till belysningen om du vet att du ska filma mycket ansikte och vid tillfällen då det finns skuggor eller dålig ljussättning. För andra tillfällen är den inte nödvändig.
Mjukvara och funktioner i appen
DJI har utvecklat en hel del mer eller mindre intressanta funktioner i appen. Story mode hjälper dig att skapa en video snabbt. ShotGuide väljer automatiskt det bästa läget på kameran, beroende på vilken omgivning, personer och miljöer som förekommer.
Det finns också Gesture control, som låter dig ta ett foto eller starta inspelningen med hjälp av handrörelser. Ärligt talat så ser jag ingen användning av denna funktion då man ju alltid själv håller i enheten och kan välja att kontrollera den funktionen med en knapptryckning.
Mest användbart för de flesta är kanske Active Track. Med denna funktion så låser du, genom att dra upp en ruta på skärmen, ett mål som sedan OM 5 följer, oavsett hur du eller målet rör dig. Då du själv eller någon annan i bilden rör sig snabbt så är förstås denna funktion suverän eftersom det annars är väldigt svårt att kunna styra kameran med joysticken. Det fungerar bra och bara några få gånger så missar OM 5 att hålla låsningen.
Specifikationer
Vikt
290 gram
Batteritid laddning/användning
1,5/6 timmar
Längd utdragen
215 mm
Tillbehör
Tripod, förvaringspåse, ljusklämma
Max vikt mobil
230 gram
Om kamerastativ från DJI
Det kinesiska bolaget DJI är förmodligen mest känd för sina drönare, där de har en nästan helt dominerande marknadsposition bland konsumenter men även bland professionella användare. Med detta följer naturligtvis också att man vet hur produkter för konsumenter skall vara utvecklade och fungera. För kamerahårdvara samarbetar man med välkända Hasselblad, där deras optik också sitter på flera av DJI:s drönare.
Med ett medfött intresse för radio och teknik som sedermera blev mitt heltidsjobb, befinner jag mig nu i delen av mitt liv där jag kan både arbeta med och använda drönare på min fritid. Under många år har jag följt drönarmarknaden, både den konsumentinriktade och den professionella. Jag har från början byggt mina egna maskiner från grunden men har förstås också provat (och äger) ett flertal av de produkter som finns på marknaden . Mitt mångåriga fotointresse gör att jag har en god kunskap om kamera- och objektivmarknaden, vilket betyder att jag kommer kunna syna fotoegenskaperna på drönarna lite extra. Jag är dessutom väl insatt i regelverk och juridiska frågor om drönare, så jag hoppas kunna bidra med något för alla ni som går i tankarna på att skaffa er första såväl som tionde maskin.
Är du vår nya expert?
Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.
Läs mer