Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: D-Link DCS 8000LHV2 - smidig och kompakt övervakningskamera

24 juni 2024

Expertens betyg:

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Empty star 4Empty star 5
3.0

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.

För dig som vill ha en liten och smidig inomhuskamera

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Empty star 5
4.0

Den här kameran är för dig som vill ha en liten och smidig inomhuskamera för att hålla ett öga på din bostad när du är bortrest. Notiserna du får när kameran upptäcker anomaliteter är förträffliga och när du kommit igenom inställningsfasen är handhavandet föredömligt enkelt.

För dig som vill ha gedigen övervakning

Filled star 1Empty star 2Empty star 3Empty star 4Empty star 5
1.0

Vill du ha ordentlig övervakning över ditt hem tillkommer en månadskostnad för att få en vettig molnlagring. Dessutom räcker det med att bryta strömmen för att du ska vara fullt ovetandes om att det sker något avvikande.

D-Link DCS-8000LHV2

Övervakningskameror

D-Link DCS-8000LHV2

fr. 599 kr

Hitta bästa pris här

Vem passar produkten bäst för?

D-Links DCS-8000LHV2 passar dig som vill ha en kompakt inomhuskamera för att kunna känna dig lugn och trygg när du är på resande fot. Den är lätt att komma igång med även för den oinvigde och erbjuder flera smarta funktioner. Kameran ställs med fördel i ett allmänutrymme där du kan hålla ett övergripande öga på eventuella oinbjudna gäster när du är borta.

Bra bild

Förträffliga notiser

Prisvärd

Enkel att komma igång med

Saknar ip-klassning

Röriga inställningsmenyer

Endast 24 h gratis lagring

App med viss inlärningströskel

Kameran är lätt att komma igång med - du behöver bara ladda ner appen, sätta i strömkabeln i kameran och scanna en QR-kod för att synka kameran med appen. Dock är själva UI:t för att göra inställningar i appen lite rörigt. Inställningsmenyerna är inte fullt logiska och man får inte den överblick över allt man ställt in som jag önskar. Men när man väl ställt in hur man vill att kameran ska bete sig under olika lägen (t.ex. hemma, natt, semester) är det lätt att byta mellan lägena manuellt eller schemalägga dessa. Kameran fungerar även tillsammans med Google Assistant och IFTTT om man vill utöka funktionaliteten. Med mydlink-appen kan man även samstyra flera andra tillbehör i D-Link-familjen för att bygga ut sitt system. Exempel på övriga tillbehör är dörrsensorer, vattensensorer och smarta väggkontakter.

Snål lagring

Kameran har inget alternativ för lokal lagring av video utan allt sköts med D-Links molntjänst. Gratisalternativet känns lite sparsmakat och lagrar video 24 timmar för upp till 3 kameror. Vill man ha fler kameror och/eller längre lagringstid börjar det kosta pengar. Från ca 25kr/mån för 7 dagar till ca en hundring/mån för upp till 10 kameror och 30 dagars lagring.

Enligt min mening är 24 timmar för kort tid att lagra videon, är man borta en helg och inte har kollat notisen på telefonen kanske videon på inbrottstjuven redan är raderad. Men tar man för vana att kolla av sitt hem varje dag och har stenkoll på sina notifieringar i telefonen kanske det räcker. När du väl har en filmsnutt på något du vill spara krävs det bara ett knapptryck för att få filmen med ljud direkt till bildappen på mobilen eller delad på annat sätt. Tittar du på kameraströmmen kan du fota eller filma och filerna sparas då direkt till kamerarullen på mobilen.

Fullt godkänd bildkvalitet

Filmerna kan du få i 720p eller 1080p och de ser riktigt bra och skarpa ut. Linsen är på 100 grader, så man får en fisheye-effekt där horisontlinjen blir böjd för att få den lite bredare videoupptagningen. Monterar man kameran 130 cm från golvet har den ett bra upptagningsområde där hela personer syns från 2-5 m. Kameran har även mörkerseende som fungerar upp till 5 m. Mörkerbilden är tydlig, men saknar färger som vissa lite dyrare kameror kan visa.

Igenkänning och zoner

Istället för att själv skapa aktivitetszoner är kamerabilden uppdelad i 25 smårutor (5x5). Bland dessa rutor kan du välja vilka du vill använda för rörelseigenkänning. Du kan således välja bort rutorna där du har en växt som vajar i vinden eller en takfläkt, på så vis slipper du få onödiga notiser. Du kan även välja hur stora rörelser som ska trigga igång en inspelning, om du t.ex. har husdjur.

Rörelse, personavkänning eller ljud (med valbar ljudnivå) kan väljas som trigger och utan extra tillbehör eller tjänster anslutna kan det resultera i videoinspelning och/eller pushnotis. Personavkänningen verkar dock fungera sådär, med hög känslighet har jag fått många notiser om att personer rört sig i mitt uterum när det de facto är alldeles tomt och det enda som borde kunna trigga kameran är vajande grenar.

Pushnotis för att agera direkt

En smidig grej med pushnotisen är att man kan lägga in ett telefonnummer för att snabbt kunna ringa någon med ett knapptryck direkt från notisen. Du kan alltså få en snapshot från kameran och direkt ringa till exempel din granne, så denne kan gå och skrämma bort inkräktaren eller tillkalla polis. Funktionen att kunna agera direkt gillar jag skarpt, men det är trist att den inte erbjuder fler möjligheter. Som exempel skulle jag också vilja kunna starta en siren eller tända hela huset om jag upptäcker objudna gäster i mitt hem, så de vet att de är påkomna.

Sekretess och säkerhet

Vad gäller säkerheten för video som spelas in så har man ingen kontroll över materialet, man får förlita sig på att D-Link tar väl hand om det och sekretessen. Jag själv vill inte ha kameror anslutna till molntjänster inomhus av den anledningen och skulle jag ändå ha det skulle jag valt en leverantör som jag känner att jag verkligen litar på.

Vad gäller säkerheten i ditt hem så behöver kameran ha strömmatning och internetanslutning för att fungera, så bryter någon strömmen innan de går in i ditt hus är du dessvärre omedveten om att någon är där (en notis skickas dock ut att kameran inte går att nå). Har man istället en kamera som drivs av ett batteri och har löst internetfrågan med en batteridriven 4g-router som backup eller får köra kameran på grannens wifi så har man en helt annan förberedelse för att kunna dokumentera inbrott. Så denna kamera är i min mening inte ett fullgott inbrottsskydd, utan ett enklare skydd för att kunna titta till sitt hem när man är borta eller kanske för att hålla ungdomar borta från barskåpet.

Specifikationer

Anslutningsteknik

Trådlös

Kamera

1920 x 1080

Bildsensor

2 MP CMOS 1/2.7"

Lagring

Mydlink cloud

Ljud

Mikrofon

Storlek

4.3 x 3.7 x 9.5 cm

Vikt

59 g

Övrigt

Stöd för IoT (Internet of Things)

Om övervakningskameror från D-Link

D-Link är ett välrenommerat företag som länge har varit med i gemet när det gäller nätverksutrustning. På senare år har de även släppt en del smarta övervakningskameror som verkar hålla god kvalitet. Själva kommunikationsbiten med kamerorna är med tanke på företaget bakom ingenting jag oroar mig för och deras molntjänst är snabb och stabil.


En teknikintresserad pappa som kan lägga hur mycket tid som helst på att spara sekunder. Håller på mycket med hemautomatisering och att få saker att fungera tillsammans på ett smidigt sätt. Mycket i mitt hem kretsar kring Apples ekosystem och det är även där jag försöker implementera alla mina projekt för det smarta hemmet. Jag har även bra koll på spelkonsoler och spelar gärna lite ibland för att varva ner. Har hängt med inom området sedan Sinclair Spectrum och intresset för tekniken och funktionen de olika konsolerna kan ge mig intresserar mig fortfarande djupt.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons