Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Elgato Facecam MK.2

28 mars 2024

Expertens betyg:

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Half star 5
4.5

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.

Skarp bild till rimligt pris

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Half star 5
4.5

Till ett bra pris levererar Elgato Facecam MK.2 en skarp bild i 1080p med 60 bilder per sekund och med många möjligheter att konfigurera kameran via mjukvaran 'Camera Hub'. Kameran passar perfekt för dig som är streamer eller videokreatör och redan har tillräcklig kamerabelysning

Sämre i mörker

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Half star 4Empty star 5
3.5

Elgato Facecam MK.2 fungerar precis som alla andra kameror sämre i mörkret, och mörkret är helt klart den tydligt svaga punkten, trots förbättringar på just den biten. Även om mycket kan korrigeras manuellt i "Camera hub" så blir kameran avsevärt sämre i mörker och är ett mindre bra köp om du tänkt använda den utan någon assisterande belysning. Men i många fall kan det bli billigare att köpa till en extra lampa istället för att köpa en kamera som klarar mörkret bättre.

Prisjakt toppbetyg
Elgato Facecam MK.2

Webbkameror

Elgato Facecam MK.2

fr. 1 628 kr

Hitta bästa pris här

Vem passar produkten bäst för?

Elgato Facecam MK.2 är perfekt för dig som vill ha en högkvalitativ webbkamera till ett överkomligt pris. Kanske är du en videokreatör som vill uppgradera till bättre bildkvalitet än vad en vanlig webbkamera kan erbjuda. Eller så är du en spelstreamer med ordentlig belysning som kan dra nytta av Facecam MK.2 i optimala ljusförhållanden. Om du inte spelar in dig själv i fullskärmsläge behöver du inte heller oroa dig för att behöva 4K-upplösning, vilket gör Facecam MK.2 till ett prisvärt alternativ.

Skarp bild

Prisvärd

Kan ställa in slutartid och ISO i "Camera hub"

Inbyggt minne

Face tracking med Nividia RTX

Grynig bild i mörker

Endast 1080p

Osmidigt linsskydd

Första intrycken

Direkt när jag öppnar förpackningen för Facecam MK.2 så känns det mesta bekant, MK.2 ser lite annorlunda ut mot föregångaren och är lite mer lik Facecam Pro. Jag som dock inte har testat Facecam innan blir genast ganska imponerad kring hur lätt den känns - och lite plastig, men det gör inget.

Den medföljande kabeln känns rejäl och väldigt tjock. När jag öppnar kameran i Elgatos mjukvara "Camera hub" så ger bilden ett riktigt bra intryck med mycket detaljer redan "out of the box".

Det som märks snabbt är dock att kameran presterar avsevärt sämre i dålig ljussättning men å andra sidan levererar okomprimerad bild med väldigt goda detaljer i bra ljus.

Kamerans linsskydd tycker jag var lite bökigt att dra för, jag kladdade nästan på linsen när jag provade att dra för med tummen, det är lite trögt.

Montering

Jag tycker det ofta kan vara struligt att få till en trygg montering av webbkameror med "klämfästen". Detta gäller även Facecam MK.2 men tack vare den välutformade tyngdpunkten vilar den stadigt på min skärm.

Det går även att skruva loss klämfästet och skruva fast kameran på ett eget stativ.

Ett plus är att kameran kan tiltas upp och nedåt samt skruvas höger eller vänster för att ge dig bästa möjliga bild vare sig kameran sitter för högt, lågt eller för mycket åt sidan.

Det fysiska linsskyddet är som sagt lite trögt att dra för och man riskerar att råka kladda på linsen när man drar det för, men det är en värdig kompromiss på en kamera i den här prisklassen och det är faktiskt bättre än linsskyddet på Facecam original som var mer som ett lock än ett reglage.

Lämplig till videokreatörer

Jag tycker Facecam MK.2 känns extra lämplig till videokreatörer, kanske med en lite stramare budget och som redan har duglig belysning.

Med bra belysning presterar Facecam MK.2 sitt bästa och i bildspelet kan ni se en jämförelse mellan MX Brio och Facecam MK.2 där Facecam MK.2 är till höger på bilderna.

Värt att notera är att det är ganska stor skillnad i pris på dessa (över 1000kr) men jämförelsen visar rätt tydligt vad kompromisserna blir med en billigare kamera.

Priset!

Det rekommenderade priset är 1699 kr, vilket jag tycker är ett helt okej pris för den här kameran. Det är i princip samma pris som Elgato Facecam original, åtminstone vid lanseringen.

Det som Elgato kompromissar på enligt mig, för att få ner priset, är främst avsaknaden av 4K-upplösning. 4K-upplösning är sällan nödvändig i videomöten eller när kameran används som en "overlay" i en mindre ruta när man till exempel streamar spel. Många tjänster sänder inte i 4K ändå.

Den högre upplösningen skulle bara vara användbar för att panorera eller zooma in, eftersom den fullständiga upplösningen sällan syns för tittaren. Så det är smart av Elgato att inte ha 4K och därigenom hålla priset nere.

Sedan är det avsaknaden av en sensor som klarar mörker bättre, även om MK.2 är bättre på det än originalet. Det är en egenskap som känns väldigt viktig om man sitter ofta i mörker. Men en enkel lampa eller en ljus skärm lyfter bildkvaliteten markant, så även där är kanske detta en "enkel" kompromiss för de flesta som har möjlighet att tända några lampor.

Det finns också möjlighet att förbättra bildkvaliteten genom att justera inställningarna i "Camera hub". Att använda det manuella läget ger oftast bättre resultat än det automatiska läget just nu.

Svaga punkten - mörker

Facecam MK.2 är på många sätt en otrolig webbkamera till ett, enligt mig, överkomligt pris. Men med det priset kommer också vissa kompromisser.

Den uppenbart svaga punkten blir tydlig i svagt ljus, kameran klarar inte mörkret lika bra som till exempel MX Brio från Logitech som jag har jämfört mot i testet. Men och andra sidan är det helt olika prisklasser.

Ju mörkare bakgrund kameran får jobba med, desto grynigare blir också bilden. Detta går att minimera med inställningen "brusreduktion", men gör istället bilden lite mer mjuk och oskarp. På den första bilden är brusreduktionen av och på den andra är den på.

Är kameran tänkt att användas i åtminstone dugliga ljusförhållanden, så känns kameran som en nästintill fullträff. I mörker däremot får den det jobbigt, även mot vissa äldre och billigare modeller.

Mycket går dock att minimera genom att ställa in slutartid och ISO om man gillar att ställa in själv, manuellt.

På de jämförande bilderna har du MX Brio till vänster, och Facecam MK.2 till höger.

Skillnader mellan Facecam MK.2 & Facecam original

Det finns några nyheter i Facecam MK.2, där de största förbättringarna är bättre bildkvalitet (särskilt i dåligt ljus), HDR och möjligheten att filma i 720p med 120 bilder per sekund.

Utöver detta har den också fått ett inbyggt fysiskt linsskydd, en mer kompakt design för bättre ögonkontakt med kameran, samt funktioner som ansiktsföljning och panorering/zoomning.

Det verkar vara ett klokt val att välja Facecam MK.2 till samma pris som originalet, även om det kanske inte är helt nödvändigt att uppgradera till MK.2.

Å andra sidan ser jag ingen anledning att köpa originalet när Facecam MK.2 kostar nästan lika mycket. Även om originalet skulle vara några hundralappar billigare skulle jag ändå rekommendera MK.2.

Specifikationer

Upplösning

Upp till 1080p, 60 bilder per sekund (okomprimerat)

Linskydd

Ja, fysiskt

Monteringssats

Klämfäste, samt löstagbar med gängor för skruvmontering

HDR

Ja

Mikrofon

Nej

Slutartid

1/2000s - 1/10s

ISO

100-1600

Kabel

2 meter, traditionell USB till USB-C

Vikt

90g (136g)

Synfält

84 grader

Om webbkameror från ElGato

Första gången jag hörde talas om Elgato var när mina kompisar hade ett "video capture card" till sina spelkonsoler. Det är ett kort som kan spela in skärmen när man spelar på konsol eller för att avlasta datorn som kör spelet för att få så bra prestanda som möjligt.

Men idag har Elgato också Facecam och Facecam Pro, vilka är webbkameror inriktade på kreatörer. Enligt min personliga åsikt har de lyckats väldigt bra med dessa produkter.


Jag är en 27-årig kille som sedan tidig tonår varit en riktig prylnörd och det gäller framför allt datorer. Jag jämför, kollar tester och presentationer på diverse produkter och nyheter. Jag älskar verkligen att se hur teknik och ren ingenjörskonst ser ut och fungerar inuti och kan lägga alldeles för mycket tid på att sätta mig in i detaljer - så att du slipper. Sedan ungefär tre år tillbaka arbetar jag som systemutvecklare. Med det så tillkommer också ett stort intresse för diverse mjukvaror och IT-system, samt webbutveckling.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons