Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: EufyCam 2 Pro

27 september 2024

Expertens betyg:

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Half star 5
4.5

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.

För dig som vill ha en kostnadseffektiv och smidig kamera

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Filled star 5
5.0

Valmöjligheterna för användningen är stora och inga funktioner kostar extra, förutom molnlagring hos Eufy. En smidig och bra paketlösning utan dolda kostnader.

För dig som vill ha den absolut bästa bilden

Filled star 1Filled star 2Half star 3Empty star 4Empty star 5
2.5

Eufycam 2 pro saknar HDR och filmar i halva upplösningen jämfört med 4K-kameror. Motljusbilder och skärpa för personidentifiering blir därför lite sämre än hos de vassaste konsumentkamerorna på marknaden.

Prisjakt toppbetyg
Eufy eufyCam 2 Pro (2st) + HomeBase

Övervakningskameror

Eufy eufyCam 2 Pro (2st) + HomeBase

fr. 3 449 kr

Hitta bästa pris här

Vem passar produkten bäst för?

Du som vill ha en enkel, kraftfull helhetslösning som inte låser funktioner bakom betalväggar bör investera i Eufycam 2 Pro. Den passar såväl den tekniskt okunnige som den som vill sätta upp mer avancerade lösningar.

Riktigt bra bild

Enkel användning

Många funktioner

Ingen månadskostnad

Fastmonterat batteri

Ingen HDR

Saknar spotlight

Godkänd videokvalitet

Eufycam 2 Pro filmar i 2K upplösning i en vidvinkel på 140°. Videoklippen blir riktigt skarpa även om jag hade önskat HDR (High Dynamic Range) för att bättre kunna hantera motljus utomhus. Kamerans AI hjälper till att identifiera människor och fokuserar extra på dem. En bländaröppning (aperture) på F2.0 tar in mycket ljus och gör tillsammans med de inbyggda ir-dioderna att mörkerseendet blir bra, utan att ha en inbyggd spotlight som stjäl batteritid.

Lagra precis som du vill!

När många andra kameror på marknaden försöker tvinga dig att betala för molnlagring lämnar Eufy alla dörrar öppna. Basstationen kommer med inbyggt minne för intern lagring av klipp och åtkomsten är lika snabb och smidig som om du hade använt molntjänsten. Vill du ha videolagring på en säkrare plats (en tjuv kan ju ta basstationen) finns möjlighet att lagra videon på en NAS (Network Attached Storage) via RSTP (Real Time Streaming Protocol). Det betyder att du helt utan abonnemang säkert kan lagra din video som du själv vill.

Utöver dessa lösningar kan du låta HomeKit Secure Video ta hand om molnlagringen eller använda Eufys egna molnlagringstjänst. Du har helt enkelt alla möjliga alternativ och kan välja det som passar dig bäst.

Smarta aktivitets- och integritetszoner

För att filtrera vad som fastnar på din övervakningskamera finns det aktivitetszoner du kan ställa in. Du ritar helt enkelt upp rutor på kamerabilden där du vill att kameran ska bry sig om vad som händer. Jag har t.ex. en kamera ovanför ytterdörren som är riktad mot grannen. Hade jag hållit kamerabilden enkom på min tomt hade jag bara fått med fotknölarna på en person som går på uppfarten, men med hjälp av aktivitetszoner (och självklart min grannes godkännande) kan jag ha kameran riktad högre - men bara spela in video när någonting händer på min tomt.

Med hjälp av integritetszonerna kan jag på samma sätt rita rutor som blir helt svarta, för oavsett om något händer på min uppfart kan jag ju få med saker som händer i bakgrunden. Då kan det vara bra att kunna ta bort grannens altan etc.

Tryggt att videoklippen aldrig lämnar hemmet

Många kameror skickar video för analys till tillverkarens servrar. Detta för att kunna avgöra om det t.ex. är en person som utlöst rörelsesensorn eller bara en gren som vajat. Hur videon hanteras hos tillverkaren kan vi aldrig veta, vilket kan utgöra ett integritetsproblem. Funktionen brukar ingå i ett abonnemang då det kräver serverkapacitet.

Eufycam 2 Pro har istället ett inbyggt AI-chip som inte bara detekterar människor, utan även känner igen och taggar videoklippen med små ansiktsbilder på personerna som finns med i klippet. Integritetsmässigt är det kanon att videon aldrig lämnar hemmet. Att man får funktionen kostnadsfritt är ju inte heller helt fel. Systemet verkar dock ändå ta kontakt med hemmaservrarna i Kina, men tittar man på datamängden som skickas verkar det inte handla om någon videoström.

Kompis med ditt smarta hem

Eufycam 2 Pro fungerar med Amazon Alexa, Google Assistant och Apple HomeKit. Det möjliggör att du i ditt smarta hem kan använda kamerorna för att trigga andra saker. Jag har exempelvis alla mina kameror i HomeKit, vilket används för att tända lampor i garaget, få upp en kamerafeed på TV:n när det kommer någon besökare samt för att samla kamerafeeds på en statusskärm över hemmet. Du kan även styra kamerorna (slå igång inspelning) när andra sensorer löser ut.

En begränsning i HomeKit är dock att kamerans fulla upplösning inte kan användas utan begränsas till 1080p.

Extra smidigt med HomeKit Secure Video

Har du som jag satsat fullt ut på Apples ekosystem HomeKit så rekommenderar jag att köra HomeKit Secure Video. Jag har sedan tidigare molnlagring på iCloud, vilket gör att videolagringen sköts krypterat (i 10 dagar utan att räknas in som lagring). En smarthub (HomePod, Apple TV eller iPad) i ditt hem sköter då även all videoanalys från kamerorna. Det möjliggör funktioner som personidentifiering (om du har taggat dina bilder i Bilder-appen) och full integrering med dina Apple produkter. Du kan då få en notis om att Anders Andersson står utanför ytterdörren.

Fantastisk batteritid

När man pratar powerbanks och batteriteknik finns det en tillverkare jag länge hållit högt: Anker. De levererar kvalitet och tillförlitlighet och det är även Anker Innovations som ligger bakom Eufy. De lovar ett helt års batteritid, men om den klarar det beror ju så klart på hur man använder kameran. Jag har haft igång kamerorna under en månad nu och har inte märkt att batterierna har minskat nämnvärt, så du behöver troligtvis inte ladda oftare än ett par gånger per år oavsett hur du använder dem. Du måste dock ladda hela kameran då batteriet sitter fast och inte går att byta mot ett fulladdat.

Användarvänlig app

Det vanligaste sättet att hålla ordning på sina övervakningskameror är via dess app. Eufy-appen är enkel att förstå och har alla funktioner jag önskar. Du kan styra övervakningen med olika profiler, som "Hemma", "Borta" osv. Du specificerar i varje profil vad som ska hända om den upptäcker rörelse. På natten kanske du t.ex. vill ha ett alarm (i kameran eller basstationen) om det är någon i garaget, medan du på en lördagsförmiddag vill ha inspelning men ingen notis. Dessa lägen kan du växla mellan manuellt, schemalägga eller låta GeoFencing (position på din telefon) ta hand om. Klippen sparas i en kalendervy och kan kommas åt oavsett vilket lagringsalternativ du väljer. Du får till och med små bilder på ansikten som synts i de olika klippen så du enkelt hittar rätt.

Specifikationer

Kamera

2K, vidvinkel 140°

Lagring

Minneskort, NAS, molnlagring

Batteritid

365 dagar

Ljud

Mikrofon, högtalare

Storlek

200 x 160 x 160 mm

Vikt

1.2 kg

IP-klassning

IP67

Övrigt

Kompatibel med Amazon Alexa, Apple HomeKit, Google Assistant

Om övervakningskameror från Eufy

Eufy ägs av Anker Innovations som är ett kinesiskt bolag, mest kända för sina laddare och powerbanks under namnet Anker. De har tillverkat övervakningskameror i ungefär tio år och levererar nu mycket välbyggda kameror som fungerar i harmoni med en välutvecklad app.


En teknikintresserad pappa som kan lägga hur mycket tid som helst på att spara sekunder. Håller på mycket med hemautomatisering och att få saker att fungera tillsammans på ett smidigt sätt. Mycket i mitt hem kretsar kring Apples ekosystem och det är även där jag försöker implementera alla mina projekt för det smarta hemmet. Jag har även bra koll på spelkonsoler och spelar gärna lite ibland för att varva ner. Har hängt med inom området sedan Sinclair Spectrum och intresset för tekniken och funktionen de olika konsolerna kan ge mig intresserar mig fortfarande djupt.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons