Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.
Test: Google Pixel 7a - mycket mobil till attraktivt pris
15 maj 2023
Expertens betyg:
Betyg efter behov
Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För Android-puritanen
Älskar du tanken på att ha en Android-baserad telefon så som utvecklarna tänkte sig? Vill du alltid vara först med de senaste uppdateringarna? Då är en Pixel-telefon från Google det du söker. Nya Google Pixel 7a är en bra instegsmodell som ger dig Android i sitt renaste format, direkt från källan, utan att behöva lägga mer än nödvändigt för det nöjet.
Kanske inte toppvalet för mormor
Om du är i kategorin mindre teknikintresserad person eller handlar åt en sådan så är Google Pixel 7a inte det bästa alternativet. Även om det på många sätt är ett utmärkt alternativ och ger bra valuta för pengarna så finns det större tillverkare där det finns ett större utbud av exempelvis tillbehör och stöd.
Mobiltelefoner
Google Pixel 7a 5G 8GB RAM 128GB
fr. 3 490 kr
Vem passar produkten bäst för?
Google Pixel 7a är för Android-puritanen, för dig som söker en mobil där du på kortast möjliga tid får ta del av nyheter och säkerhetsuppdateringar inom Android-världen. Pixel 7a placerar sig strategiskt i mellanklassens övre halva och erbjuder mycket prestanda för pengarna, även om den kanske inte är fullt lika stor mästare inom pris/prestanda som sitt äldre syskon, Pixel 6a.
Senaste, renaste mjukvaran från Google
Prisvärd prestanda
Kamera med stor potential
Något tyngre än föregångaren
Byggkvalitén har sina brister
Priset något för högt
Tronföljaren
Google Pixel 6a blev när den lanserades i Sverige en omedelbar favorit för egen del. Vad gäller pris i förhållande till prestanda var det en given rekommendation i väldigt många fall.
I och med detta har nylanserade Google Pixel 7a synnerligen stora skor att fylla, allra helst med tanke på att priset ökat med mer än 10% och det faktum att konkurrensen är stenhård i segmentet.
Låt oss ta en snabb första blick på vad Google Pixel 7a för med sig till mellansegmentet och prislappen runt 5000 kr.
Ur kartongen
Google Pixel 7a levereras i ett kompakt och smidigt format, för likt många andra så saknas numera själva laddpucken och i kartongen hittar vi därmed endast mobilen, en laddkabel av typen USB-C till USB-C och ett verktyg för att få ut SIM-kortshållaren. Plus nödvändig (?) dokumentation då.
När det gäller själva mobilen så är det jämfört med föregångaren Pixel 6a en något tjockare och tyngre upplevelse, nära 20 gram tyngre rent av.
Viktökningen märks tydligt när du håller respektive variant i handen och tar bort något av det oerhört slanka och trevliga som fanns i föregående modellvariant.
Nytt under huven
Som sig bör med en mobil mer inriktad mot priskänsligare konsumenter så har en stor andel komponenter hittat ner från de dyrare varianterna, bland annat Googles egna Tensor G2-kretsar som är hjärta och själ i senaste generationen Pixel-telefoner.
Till skillnad från tidigare så har Google dock valt en ny kamerasensor till Pixel 7a istället för att gå på ett beprövat koncept redan existerande i någon av de andra modellerna.
Detta medför i sin tur att kamerahårdvara och mjukvaran inte är fullt lika finjusterad och kalibrerad till närmast perfektion likt tidigare, även om det i sig kommer vara ett övergående problem.
Skarpa kanter
Byggkvalitén i Google Pixel 7a är på det stora hela godkänd, om än med något störande och märkbara kanter på bakstycket.
Dessa kanter upplevs nog betydligt vassare än vad de faktiskt är, men bara det faktum att de märks säger att byggkvalitén kanske inte är riktigt där den bör vara. Alternativt att vi har fått ett måndagsexemplar till testenhet.
Annars finns inte mycket att klaga på. Pixel 7a känns som en förtroendeingivande enhet att hålla i och hantera, även om det kanske inte är samma orgie av metall och glas som det är i vissa andra, dyrare enheter.
Nytt, högre pris
Vid lanseringen av Google Pixel 6a så hamnade prislappen på strax under 5000 kr och vi har dessutom regelbundet sett den på kampanj för 2990 kr, ett absolut galet fyndpris på alla sätt och vis.
Ersättaren i form av Pixel 7a har mer kompetent hårdvara och med det även ett något högre pris, 5690 kr i skrivande stund.
För pengarna får du visserligen en mer högupplöst kamera, snabbare processor, något mer RAM-minne och längre teoretisk livslängd i form av mjukvaruuppdateringar fram till 2028.
Ändå kan jag tycka att prisökningen är i överkant. Hade de lagt sig på 4990 kr för Pixel 7a hade den varit given rekommendation i de allra flesta lägen, för de allra flesta användare. Nu är den bara nästan det. För rätt typ av användare.
Specifikationer
Systemkrets
Google Tensor G2
Lagring
128 GB
RAM
8 GB
Kameror
64 MP huvudkamera, 13 MP ultravidvinkelkamera, 13 MP selfiekamera
Skärm
6,1" OLED med upplösningen FHD+, upp till 90 Hz uppdateringsfrekvens
IP-klass
IP67
Dimensioner
152 * 73 * 9 mm
Vikt
195 gram
Färgalternativ
Charcoal (svart), Sea (ljusblå), Snow (vit) samt Coral om du köper direkt från Google Store
Om mobiltelefoner från Google
Google har länge haft en serie av mobiler tänkta att erbjuda ett Android så som Google tänker sig, fritt från allt vad tillverkares olika skal och anpassningar heter. Till en början i formen av Google Nexus-serien och sedan 2016 i form av Google Pixel. Till en början förlitade Google sig på andra tillverkare utav såväl chassi som systemkretsar men på senare år har de tagit över i stort sett hela kedjan, från systemkrets via chassin till mjukvaran.
Teknikintresserad man i sina bästa (?) år. Gillar att testa och utforska nya produkter och ser stort nöje i att få dela med mig utav mina erfarenheter till andra. Driver YouTube-kanalen Teknik med Ewenson där jag testar och utvärderar modern teknik i alla dess färger och former. För mig är det viktigt att tekniken jag rekommenderar har ett rimligt förhållande mellan pris och prestanda, är lättanvänd och håller god materialkvalité överlag. Givetvis är jag noga med att endast rekommendera sådant jag själv skulle kunna tänka mig köpa!
Är du vår nya expert?
Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.
Läs mer